Why Figma wins - cate ceva despre Figma

Nu am folosit Figma, dar am vazut cateva concepte facute cu aplicatia.

3 Likes

It dai seama ca ai postat content marketing de joasa speta, click-bait.

1 Like

Poate nu ai citit articolul in totalitate sau nu ai inteles din ce perspectiva este scris.

Figma has begun making its bets on how it will become a platform—namely centered around communities and plugins

Fiind o platforma extensibilia au inceput sa ia din piata altor servicii care erau nisate:

Eu am multe diagrame / process flows in Figma. Deschid template pt. diagrame si prin drag & drop imi ia 2-3 minute sa creez un process flow apoi ii dau share clientului si discutam live pe document solutia.

Un alt exemplu, am vazut un generator de rapoarte facut in Figma. Printr-un plugin generau charts din live data, adaugau continut de suport + design si export to PDF.

Cam la asta se refera articolul, Figma nu este doar un tool de design, este o platforma extensibila.

4 Likes

Când văd entuziasmul cu care cei 10-15 designeri pe care îi avem în firmă îl au față de Figma (comparativ cu sketch) și cât ne-a simplificat colaborarea pentru că oferă un REST API, e clar că ăsta e viitorul.

Noi l-am adoptat de cam un an de zile pentru workflowul designeri <=> developeri și dezvoltăm un design system în jurul ecosistemului. Dacă are cineva vreo curiozitate, aș fi bucuros să răspund la întrebări.

1 Like

M-am uitat doar putin peste Figma, insa Sketch mi s-a parut o revolutie in uzabilitate si productivitate. Merita sa iti iei Mac doar pentru aplicatia asta, cum era o data cu Windows doar pentru Excel.

Dacă ești designer solo, da, se poate ca Sketch să fie mai folositor, cel puțin până Figma devine și mai matur.

Pe de altă parte, Figma are și aplicație stand-alone, nu ești obligat să folosești browserul.

Categoric nu. Sketch e un program depășit tehnologic în prezent. A fost popular în urmă cu vreo cinci ani când nu prea existau alte programe de vectorizare pentru interfețe grafice. Dar astăzi ai opțiuni de alegere care sunt mult mai potente. În Sketch creezi doar static, ceea ce mi se pare inutilizabil. Figma livrează actualizări mai dese și este future-proof pentru că e cross-platform. De asemenea, echipa lor de dezvoltare e mai mare. Dar ca să fiu corect până la capăt, ar trebui menționat faptul că nici Figma nu acoperă întreaga plajă de posibilități, chiar dacă e mai rapid și mai versatil decât Sketch. Pentru aplicații centrate pe mobil vei folosi Figma + Supernova. Dacă vrei interactivitate, atunci Figma + Framer. Dacă vrei prototip interactiv, dar nu vrei să folosești cod, atunci Figma + ProtoPie. Dacă vrei să păstrezi totul în același eosistem Adobe, Xd a devenit foarte robust. Dacă ești la nivel enterprise, s-ar putea ca InVision Studio să fie o suită completă. UXPin e o altă soluție de sine stătătoare. Toate programele și perechile de programe enumerate mai sus sunt mai practice decât Sketch.

1 Like

Poti spune mai complexe, au mai multe functionalitati, dar ce face Sketch e mai eficient. E pur si simplu natural de folosit, nu ai nevoie de documentatie. Cate aplicatii care chiar pot fi folosite in productie se pot lauda cu asta?

Lucrez in domeniu si le folosesc pe ambele.

  • Sketch nu e deloc mai eficient. Felul in care trateaza componentele, layer styles si text styles e foarte stupid si inca nu au schimbat asta, desi se cere din partea comunitatii de 2-3 ani sa poti sa aliniezi textul la dreapta/stanga fara sa fie nevoie sa faci 2 stiluri.
  • In ultimele updateuri au dat rateuri mari cu performanta si e plin de bugs.
  • Cand lucrezi cu 150 de artboarduri ii ia o vesnicie sa salveze fisierul.
  • Ca sa livrez un proiect, trebuie sa am Sketch, Invision si/sau Zeplin. (costuri imense, nejustificate). Invision a ajuns si el o mizerie, mai ales pe enterprise (vor seat pe cont separat pt. ca un developer sa poate sa dea inspect pe un artboard - jecmaneala).

E adevarat tot ce scrie in acel articol, am trecut recent pe Figma si e mult mai ok. Sketch a ramas in urma din multe puncte de vedere si nu stiu daca va reusi sa se ridice la nevoile de pe piata intr-un timp util.