La calculul capex/opex hardware-ul este o variabila.
Calculele astea tin de contextul fiecarei companii.
Pe de o parte, din proprie experienta, pot spune urmatoarea chestie:
Dupa 5 ani de folosire hardware-ul este uzat moral si fizic. Ce faci cu el? Proceduri de casare, distrugere, decomisionare.
O companie investeste in continuu in tehnologie si, ca sa nu ajunga cu aplicatii legacy, trebuie sa faca update tehnologic ca sa tina pasul. Deci, software mai mult, mai bun, mai nou cere hardware actualizat.
Uite un exemplu:
Am folosit o suita de aplicatii Microsoft cu chirie anuala 100k. A trebuit sa facem analize de sub/supra dimensionare si am hotarat sa investim 100k in hardware ca sa ne ajunga pentru urmatorii 5 ani+.
Numai ca, surpriza, dupa 2 ani, Microsoft a facut un update major de tehnologie folosind un sistem de paralelizare disponibil pe o noua serie de cpu care aducea +30% viteza.
—
Dupa experienta asta, am trecut pe cloud pentru ca… opex imbunatatit.
Acum, din cate imi aduc aminte, firma ar trebui sa-si optimizeze capex-ul pentru ca aplicatiile Microsoft au trecut sub un regim rent to own si alte detalii…
—
Am avut grija de un mini datacenter si singurele hardware care nu erau uzate dupa 5 ani erau rackul, patchpanels, fibra optica si media convertoare.
Tot hardware-ul a fost donat/ casat la asociatia “ateliere fata frontiere” pentru ca nu mai ce sa faci cu el in firma…