Why you should “never” work with Romanian Web Developers and Designers

De ce să nu lucrezi niciodată cu dezvoltatori și designeri români


(din grupul de pe facebook)

Foarte interesant articolul. Voi ce părere aveți ?

2 Likes

L-am văzut și eu ieri. Mi se pare labă-n-cerc, dar la asta românii sunt campioni. :slight_smile:

8 Likes

Author: Diana Caliman (Marketing Strategist)
S-au insinuat si ei “subtil” in lista de startup-uri. Pai cum dreaq.
Subiectele nationaliste sunt mereu puncte de senzatie. Multi reactioneaza la asa ceva.

1 Like

Da, la punctul 7 si-au inclus propriul startup Creative Tim. Mi se pare ok.

Good to know. Mie nu mi se pare ok.

Nu inteleg de ce sunteti asa negativisti. Nu este adevarat ce s-a scris in articol sau ce?

1 Like

Nu faptul ca s-au mentionat ar fi principala problema, ci calitatea limbii engleze. Cand nu stii foarte bine, roaga pe cineva competent sa faca un proofreading, mai ales daca vrei sa faci impresie buna.

Nu suntem negativisti. Suntem cinici. Si nu contestam adevarul din afirmatii, ci doar specia asta de articole inflamatorii, cu damf de marketing. Si cand vezi ca publica un articol in care isi listeaza propria afacere printre celelalte (nu degeaba se numeste “shameless plug”), cum sa privesti altfel lucrurile decat cinic?

Acelasi lucru il fac si don’soarele HR-eritze prin linkedin, cand pornesc atat de inocent discutii intitulate “De ce preferati un framework si nu de la 0?”, si apoi isi iau popcornul si privesc show-ul care invariabil atrage o gramada de guralivi pasionati (“flamebait”, right?) to “duke it out”. Si toate astea ca sa vada ce lume reactioneaza, ce spun, cine apare, sa le trimita invitatii la interviuri. Discutia si continutul ei sunt irelevante.

andreitelteu le-a facut o favoare, raspandind linkul. Nu cred c-ar fi facut-o daca era vorba despre cum sa faca un plugin in wordpress.

Cu toate astea, da, ok, poate exagerez putin.

PS: Si chiar asa, unde sunt sursele “statisticlior” lor?

2 Likes

Imi pare rau dar nu vad acelasi lucru.
Daca informatiile sunt adevarate inseamna ca acel “flame” de care vorbesti nu este in articol ci la cititori. Poate tu ai alte cunostinte si vreo agentie ori individ din acea lista ti se pare dubioasa/dubios care sa conduca la discutii, eu unul nu am, de asta am si intrebat ce este cu negativismul.

Cinismul si marketingul nu au loc in aceeasi propozitie din punctul meu de vedere. La fel ca mai sus, nu am vazut si nici nu-mi pot imagina o campanie de marketing 100% morala. Nu cred ca o sa vezi vreodata o reclama la Emag ori alt magazin in care sa-ti spuna “Noi am crescut pretul cu 50% in urma cu 30 de zile sa-ti putem acorda acum legal o reducere falsa de 25% din pretul marit; btw vezi ca la Altex au preturi mai mici, dar noi te asteptam in magazinul nostru”.

Nu stiu cu certitudine, dar este posibil ca articolul sa faca parte dintr-o serie de promovare sarcastica a Romaniei, am tot vazut pe diverse bloguri. Nu stiu cand si cum a inceput, cert este ca sunt o multime de astfel de articole in mai multe domenii -> ex. blog.familyvacation.com/25-reasons-why-you-should-never-visit-romania/

Majoritatea punctelor sunt adevarate. Singura chestie care ma deranjeaza este tariful de $15/ora afisat intr-un articol despre web developeri.

2 Likes

Reclama pleaca de fapt de la sloganul raspandit pe net “Never work with Indian developers”, toate aspectele negative sunt valabile de fapt pentru indieni. :smiling_imp:
Mesajul este de fapt, “lucrati cu noi la preturile indienilor, dar fara dezavantajele lor”.

4 Likes

de ce? asta e piata, crezi ca aia care vin sa lucreze cu romani vin pentru alt motiv decat pretul?

2 Likes

http://www.brainspotting.ro/files/Brainspotting_IT_Talent_Map_Romania_2014.pdf

În documentul tău avem așa la programatori:

Senior: 1850-2500 Euro

Să zicem că omu’ lucrează 20 zile/săptămână, 8h/zi. De fapt nu neapărat lucrează ci este prezent acolo, la cooperativă. Știi ce înseamnă asta? 160h/lună. La 2500€/lună, asta înseamnă puțin peste 15€/h. Pentru un senior.

Cât de deranjați mai suntem acum? :smile:

@AdrianBasalic: cum ce motiv? Fetele frumoase :dancer:

3 Likes

Corecte calculele, dar tu ai pus acolo salariul pe care-l primește angajatul. Nu vei plăti 15 euroi pe lună, ci tariful agenției, probabil un 30-40. Dacă lucrezi direct cu un freelancer probabil o să ai un 20, deci tot nu e 15. :smiley:

2 Likes

Îți dai seama că toată povestea este usor exagerată. Nu toți românii sunt pe dribbble sau au mii de vânzări pe TF & co. Au vrut doar să evidențieze ceva urmând un trend mult prea folosit.

Nu stiu cum sunteti voi, dar mie cand imi spune clientul ca mai lucreaza si cu alti romani e semn rau.

Aproape intotdeauna acel client o sa-ti ceara sa-i faci o reducere de pret, unii chiar si de 50%.

3 Likes

Nu e ca si cum lucreaza doar seniori.

1 Like

Dacă lucrezi cu freelanceri juniori îți meriți soarta. :smiley: Iar la agenții cine vine și-ți spune pe bune că va lucra la aplicația ta un junior?

1 Like

De la o agentie care iti tarifeaza munca cu $15/ora, ca angajat legal ai putea primi un salariu net de maxim 700 EURO/luna (jumatate din salariul unui programator mediu, cf brainspotting). Ca freelancer/PFA, ai putea probabil sa scoti spre 1200 EURO/luna cu taxe si cheltuieli minime.

@IonutBajescu: si clientii care nu au mai lucrat cu romani, nu-ti cer discount? (pentru ca stiu ei ca pretul “corect” in Romania e de $5, maxim $10/ora)

1 Like