Un co-fondator wikipedia zice asta: https://larrysanger.org/2020/05/wikipedia-is-badly-biased/
“Wikipedia Is Badly Biased”.
Eu sunt fan wikipedia, o folosesc pentru referinte pe blog (bine, nu ma limitez la ea ), consider ca poate fi un bun inceput, cu conditia sa verifici.
Dar… de-a lungul timpului parca am sesizat acel bias. Nu prea editez paginile wikipedia, dar s-a intamplat cand adeptii unui anumit cult pseudo stiintific au vandalizat / ascuns informatii de prin niste pagini.
O sa dau niste exemple de care imi aduc aminte:
Pagina a fost vandalizata de niste adepti ai cargo cultului climastrologic, adaugand acolo tot felul de harti inrosite comunist (metoda copiata din ‘How to Lie with Statistics’) cu tot halul de temperaturi medii.
Am luat parte la cateva meciuri pe tema asta, un exemplu e aici:
Acolo, individul cu tag-ul mihaim e foarte guraliv, dar de fapt capul rautatilor e William M. Connolley (au mai exista discutii anterioare, arhivate, probabil), si aici vine partea interesanta, individul a fost banat pentru o perioada dataorita fanatismului religios afisat mult prea zdravan (care arata ca totusi, exista ceva corectiv pe acolo).
A se observa cum anonimul mihaim ‘demonstreaza’ ca un articol stiintific nu are nici un merit. E usor sa arunci de la inaltimea anonimatului ca un cercetator de la Niels Bohr Institute scoate articole fara merit (cu cel mult bloguri cu blablauri pe net). Alte articole, tot asa, fara merit: Bjarne Andresen pe termodinamica. Mai are si pe fizica atomica dar sa zicem ca nu-s relevante pentru subiect.
Pe wikipedia insa, datorita sistemului, mihaim fara publicatii e egalul unui expert in termodinamica sistemelor la neechilibru. Si asta poate fi o problema foarte mare.
W. M. Connoilley e un individ care a terminat (de tot) matematica, a lucrat o vreme ca programator pe modele climatice (ceea ce explica de ce codul arata ca un gunoi ) apoi a ajuns web developer pe un site la care nu-i dau numele ca sa nu-i fac reclama, dar are legatura cu propaganda climastrologica.
Partea buna e ca desi corectarea a durat foarte multi ani, ea s-a realizat pana la urma. Nu mai exista nici o urma din acele harti in pagina. Apropo, eu am scos hartile de acolo, fara nici un comentariu initial, dar cateva din interventii in discutie imi apartin.
Cred ca momentul in care s-a terminat cu hartile a fost asta:
S-a terminat cu comentariul meu:
Asa ca in pagina asta, bias-ul a disparut. A durat ani de zile, dar a disparut, cand fanaticul Connoilley a disparut.
Un alt exemplu:
Acum ceva vreme am editat pagina si am adaugat textul bolduit aici:
Atat. Nu pare mare lucru si e adevarat. Ei bine, numitul Connoilley s-a sesizat si la chestia asta. Nu e chiar atat de prost, stie ca cineva rezonabil de inteligent poate sa realizeze ca modelele lui climatice sunt gunoi curat cand e vorba de predictii pe termen lung. Treaba cu erorile numerice mai poate fi blablagita, se poate aplica ‘explain away’ (favorita lor e sa pretinda ca erorile alea se mediaza in timp astfel incat sa dea zero , o tampenie patentata, de altfel). Dar aia cu erorile de masurare nu mai poate fi maturata sub pres o data ce cineva realizeaza cum sta treaba.
Acelasi fanatic climastrologic are tot felul de interventii pe-acolo, sustinand prin pledoarie speciala ca climatul nu e vreme si prin urmare nu e haotic - o chestie cu care foarte multi experti nu sunt deloc de acord, incluzand aici si unul dintre parintii teoriei haosului, Lorenz, dar pe wikipedia web developerul e mai tare decat parintii unei ramuri stiintifice, din nou asta reprezinta o problema.
Din pacate nu mai gasesc discutia originala in care Connoilley ‘argumenta’ impotriva mentionarii erorilor de masura, dar foarte multa vreme a ramas cum a vrut el. Dupa ce a plecat la plimbare, totul a fost ok.
Concluziile mele sunt ca situatia nu e chiar asa de neagra cum o prezinta Larry, dar din pacate un singur individ fanatic poate face mult rau pe-acolo. Daca multi dintre editori sunt de o anumita orientare politica sau o anumita religie, poate deveni urat pe subiectele sensibile.
Cineva poate realiza cat de rau poate fi daca si pe subiecte unde lucrurile ar trebui sa fie riguroase, au reusit sa-si bage coada.
Paginile alea pot fi vandalizate oricand de catre altcineva