Lucrez zilnic cu mac-ul, dar din cand in cand mai pun mana pe un laptop cu Windows.
Pana acum am dat de foarte multe probleme grave la Windows 11 care aparent nu au rezolvare:
Power management-ul e total aiurea, cel putin o data pe saptamana laptop-ul refuza pur si simplu sa intre in sleep. Nu functioneaza nici de la buton, nici din Windows. Am facut debug cu powercfg -requests, dar o data e ori placa de sunet, ori wifi ori cine stie ce.
Dupa daca intra in sleep se trezeste random in mijlocul noptii si se tureaza la maxim. Face un update si reporneste automat, se blocheaza la bios fiindca docking station-ul da eroare in bios ca nu furnizeaza destul curent.
Ma dispera atat de mult incat ma gandesc sa hackuiesc cumva power management-ul ca sa nu blocheze absolut nimic sleep-ul si sa nu porneasca nimic laptopul inafara de tastatura, mouse si buton. Ma mir ca nu exista ceva deja pentru asta.
Iconitele, nu stiu ce au facut cu cache-ul la iconite dar e dezastru. Exista o diferenta intre aplicatiile instalate nativ si aplicatiile instalate din Windows Store. Iconitele la aplicatiile din Windows store dispar ori de la update, ori de la restart ori de la sleep. Inca nu mi-am dat seama care-i pattern-ul dar ideea e ca imi dispar aiurea iconitele, raman transparente si singura solutie e sa dau manual clear la cache.
Daca folosesti scaling multe aplicatii (chiar si native) se randeaza in ceata, n-am inteles de ce n-au fost in stare sa rezolve problema in 10 ani.
Camera web, camera web mai mult nu functioneaza decat functioneaza daca e cu IR, are ceva firmware care lasa camera pornita si dupa se opreste cu intarziere si dupa ce s-a oprit nu mai reporneste… Probabil de vina e ceva protocol cu Windows Hello.
Xbox, aplicatia de xbox da eroare dupa update si nu mai poate fi folosita random.
Jocurile mai nou iti instaleaza anti-cheat-uri la nivel de kernel, care nimeni nu stie ce fac de fapt. (poti sa ramai in boot loop mai nou daca instalezi un joc)
Skype deschide aplicatia de semnatura digitala cand porneste…
Explorer-ul e tare ciudat, arata si se simte ca o aplicatie web.
Dupa pot continua cu Visual Studio, au scos editiile vechi de Visual Studio (sunt doar cu plata) si ultimul e dezastru pe cod mai vechi.
Hai pe Linux. Am rulat Mint vreun an si jumatate si acuma sunt pe Fedora de la inceputul anului. Merg pe KDE si Wayland merge super acum. Driverele de la nVidia sunt ok acum. Dar:
pe Mint uneori nu-mi mergea sunetul via monitor (HDMI). Cateodata un alsa init repara problema, alteori nu.
pe Fedora rareori mi se initializeaza placa de sunet, un Asus Xonar AE. Imi zice (e pe PCI-Express x1):
[ 4.043268] usb usb3-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[ 4.995484] usb usb3-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[ 4.996012] usb usb3-port1: attempt power cycle
[ 6.011547] usb usb3-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[ 6.963553] usb usb3-port1: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?
[ 6.964093] usb usb3-port1: unable to enumerate USB device
pe laptop akonadi nu stiu ce facea ca folosea procesorul 100%. Am sters din .local/share/akonadi si apoi am repornit laptopul si s-a resetat.
Din nou, nu recomand Linuxul ca e beton ci doar ca are alte probleme. Cand a fost problema aia globala cu Windows-ul eu nici n-am stiut, am lucrat ca de obicei.
De cand sunt pe NixOs si am aceeasi configuratie pe toate dispozitivele mi-e mult mai bine - practic am aceleasi buguri si pe laptop si pe desktop
Glumesc, inafara de micile incoveniente cu care am invatat sa traiesc ca folosesc Linux de mult timp, totul e mega bun. Nu am mai avut in viata mea un sistem asa de stabil.
Eu am computer și laptop de la muncă (cu windows) și nu mă lovesc de problemele astea. E drept, multe din ce-ai spus nici nu folosesc (iconițe - ce-s alea?, jocuri nu, xbox nu, nu folosesc sleep - asta poate pentru că mi-a rămas în cap că nu funcționează că la Mac foloseam mereu).
Dar cred că ține și de ce hardware folosești. Mac OS merge pe câteva spec-uri știute și testate dinainte. Windows merge pe mult mai multe configurații. E adevărat că pentru unele probleme nu există scuze: eg. faza cu Windows Store.
Eu n-am vazut Windows 11 pe laptop-uri de munca, doar Windows 10 ca Windows 11 are AD doar in cloud si nici nu mai e AD. E ridicol de complicat sa-l faci sa mearga bine.
Da, ziceam de windows 10… (cumva mi-a scăpat - în capul meu windows e windows ) dar am colegi care sunt pe 11 și pot să-mi fac și eu update dar nu-mi place la 11 că nu poți să-ți mai muți bara cum vrei tu (poate au reparat, cine știe?)
Chiar acum cateva zile am avut experienta de a instala Windows 10 pe un laptop nou. Mi-a durat zile intregi sa ii iau driverele pentru placa video, chipset, webcam, ethernet, wifi etc. Nu vreti sa stiti cate versiuni de drivere am incercat
Inainte sa incep asta, am dat boot pe un stick cu Ubuntu si toate acestea mergeau perfect. Am verificat ca nu cumva sa fie problema de hardware. Nu a fost
Cel putin pe partea de drivere, imi pare ca s-au inversat lucrurile fata de acum 10 ani. Linux e mai compatibil cu hardware-ul decat Windows.
E foarte fain si totodata mega-ciudat ca pe Linux driverele vin direct in Kernel (inafara de nVidia, dar si acolo exista un driver open-source, si unele placi WiFi).
Practic pe Linux ai de instalat doar driverele de la nVidia daca vrei alea autentice. Daca ai AMD sau Intel nu ai nimic de instalat.
E misto ca poti descarca Kernel-ul si ai un utilitar sa ti-l configurezi, e impartit pe sectiuni. La Drivere sunt zeci de mii de dispozitive, dar nu stiu cum poti stii fix care sunt driverele care te intereseaza. (Tutorial: https://youtu.be/NVWVHiLx1sU)
La Windows 11 e foarte ok instalarea daca ai un cont de Microsoft (daca nu distractie sa dezactivezi limitarea), problema e dupa, driverele le gaseste la Windows Update, dar sunt tot felul de bug-uri enervante.
@RedGuard mi-am configurat kernel-urile cand aveam Celeron single core la ~2 Ghz. L-am lasat toata noaptea pana dimineata ca sa se compileze. Nu am mai gasit un motiv bun dupa, cred ca ultima data am facut un kernel custom cand mi-a trebuit ZFS si Xen in Linux.
Windows e pur și simpla victima greutății birocrației din Microsoft, ca orice altă corporație de calibrul lor. Nu mai există nimeni acolo din garda veche care să își poată asuma decizii, lipsa de leadership se vede din spațiu. Oricât de proaste decizii lua Ballmer, măcar când lua una, se executa.
Am încă Windows 10 și mi-e frică să fac update la 11. Am toate problemele enumerate mai sus, ceea ce-mi zice că vorbim de bug-uri vechi care s-au moștenit, înseamnă că prioritățile la Windows 11 au fost altele.
N-am ce face pentru că încă nu există un sistem atât de versatil ca windows, oricât de prost e. În meniul de start 50% din iconițe sunt albe. Am încercat toate fixurile posibile, lucrez cu Windows de la windows 95, îmi făceam custom boot disks pentru unattended installs de pe vremea Windows 98 și Me. Pur și simplu nu funcționează nimic.
Cum se sting ecranele, toate ventilatoarele merg la maxim pentru că powermanagementul se oprește și el, așa că BIOS-ul dă turație maximă la tot.
de asta am auzit cel puțin 3 persoane în jurul meu care s-au plâns. E horror! Și asta se întâmplă și dacă închizi laptop-ul dar ai monitor conectat și în continuare lucrezi pe el.
Mai mult cred ca se refera ca Windows permite asa ceva. Instalarea acestor anti-cheat-uri necesita si implementarea unor lucruri pe partea de kernel si anumite permisiuni. Nu e asa simplu. De asta pe Linux nici nu au reusit inca
Prin Proton/Wine, practic rulezi jocul printr-un layer de virtualizare windows. Rahaturile lor de module de kernel anti-cheat sunt practic un root-kit care le permite sa “vada” tot de pe sistemul tau. Si acum, logic ca nu merge ca nu ai kernel de windows in spate.
Si daca ar face o varianta nativa Linux la anti-cheat, ar implica efectiv un modul de kernel si implicit rularea jocului ca si super. Mi-e greu sa cred ca un utilizator de linux ar permite rularea unui root-kit.
Nu au reușit pentru că utilizatorii de linux sunt un pic mai răsăriți și ridică un pic din sprânceană când li se spune că pornești jocul cu sudo mario. Pe de altă parte, utilizatorii Windows n-au nicio problemă să „run as administrator” orice căcat…
Nu e doar run as administrator, majoritatea aplicatiilor de genul instaleaza un driver semnat pentru un hardware virtual. De aici vine kernel mode, adica iti pune un dispozitiv virtual care are acces la PCIE/memorie fara limitari. Problema mea e ca Microsoft semneaza aceste drivere fara intrebari. Plus nu e vorba doar de 2-3 jocuri, am ajuns ca toate jocurile populare sa il implementeze. (ia ghici de ce nu ruleaza majoritatea jocurilor pe ARM)
Implementarea corecta ar fi fost ca toate jocurile de genul sa ruleze intr-o enclava dedicata, adica Microsoft trebuia sa dea API-urile pe care si le-au facut dezvoltatorii de jocuri cu driverele astea speciale si limitat, adica SO-ul ar putea rula intr-un mod de lockdown ca doar fisierele jocului si fisierele de sistem sa poata fi rulate, iar restul aplicatiilor in VM-uri virtuale care nu pot interactiona cu jocul. DAR, nici vorba sa dea dreptul unor third party la absolut tot la nivel de hardware/kernel.