XAMPP - expunere la risc?

Vreau sa invat PHP.
Bun,pentru a lucra cu PHP si SQL este nevoie de un server,iar pentru un server local este nevoie de XAMPP.
Activand XAMPP si folosind un server local ca sa lucrez/testez/invat PHP ma expun la anumite riscuri?
Exemplu: vulneralitati in retea si chestii de genul,se poate intampla?

Nu
Tu lucrezi intr-o retea locala unde nu are acces nimeni de pe internet.

ai un ip de forma 192.168.ceva.ceva. acela este un ip local. nu poate fi accesat remote

Numai daca faci port forward ai acces din exteriorul retelei locale.

De exemplu, eu nu voi putea sa acces ip-ul_tau/index.php

Daca ai un ip de la rds si nu ai un router vei avea un ip extern, dar nu vad ce riscuri zici, practic ai un server web care iti serveste fisiere dintr-un folder, eventual ar putea fi o problema doar daca ai un formular de upload sau un eval in php. MySQL nu e vulnerabil fiindca nu te poti loga decat de pe localhost.

Nu iti trebuie xampp ca sa inveti php, iti trebuie php 7, mariadb si composer. Ca unelte recomandate as spune sa pui HeidiSQL, MySQL workbench sau Navicat pentru sql in loc de phpmyadmin.

Pornesti php in dev mode :
php -S localhost:8000 intr-un folder al unui proiect. Daca ai localhost precizat nimeni nu poate intra pe serverul tau de dezvoltare.

Iti trebuie oricum o consola pentru composer, intrii din explorer intr-un folder si scrii cmd in cale ca sa pornesti consola in acea cale. Dupa dai comanda de mai sus.

Totusi eu nu recomand sa inveti php, .net si JS sunt optiuni mult mai bune pe termen lung. PHP se renteaza doar daca cineva te poate mentora si dupa sa iti dea un job.

1 Like

AI riscuri mai mari sa iti virusezi pc-ul daca nu descarci dupa site-ul oficial insa asa cum spune si @Cosmin_Popescu cat timp cineva nu e logal la routerul tau nu iti va putea acesa site-ul.

In alta ordine de idei, nu conteaza foarte mult daca folosesti xampp eu am la activ :)) 4-5 programe ce iti permit sa iti creezi un server local.

Daca el vrea sa invete php, sa nu il bulversam
.NET → C# este limbajul de programare.

LE: PT .NET se mai poate programa in C++, C++/CLI, F#(programare functionala), Visual Basic
:slight_smile:

php de la 7 in sus este grozav

1 Like

Atacuri in retea pot fi facute, din partea vecinilor de bloc si nu numai. However, Apache nu aduce niciun beneficiu/risc in aceasta ecuatie - e la fel si daca ai si daca nu ai. Cat timp ai un firewall, ar trebui sa fii OK, numa’ sa nu stai pe site-uri dubioase - regula generala a internetului.

Foarte fals!
Incepi sa inveti PHP/programare incet, composer si altele sunt instrumente despre care inveti mai tarziu.
XAMP/WAMP sunt foarte bune pentru a invata.
@isti37 e bine totusi ca nu i-ai recomandat AWS si DynamoDB‎.

Ai deja phpMyAdmin. Daca vrei sa te spargi in figuri, sunt sute de programe de management de baze de date. Ignora-le, te fac doar sa pierzi vremea, concentreaza-te pe ceea ce este important. Baza de date o poti vedea si in consola, este mult mai educativ decat sa pierzi vremea cu tot felul de soft-uri inutile.

Vorbesti din carti!
Pe langa faptul ca .NET nu este limbaj de programare (asa cum a spus deja @Cosmin_Popescu), este cea mai proasta idee sa incepi cu el. Referitor la JS, este de viitor daca te apuci de NodeJs si framework-uri complexe (Angular, Vue si altele). Din nou, nu este un punct de start.

Apache si PHP sunt foarte OK pentru a invata.
Composer este un instrument bun dar, incepi cu inceputul.
Multa bafta!

4 Likes

Am 7 ani de experiență cu php, nu e ceva super, magento, wordpress, diferitele soluții ecommerce populare sunt scrise în php. Joburi găsești, dar îți vei face fire de păr alb la ce abstracții nedocumentate există.

Nu vrei să pui mâna pe niciunul de unul singur.

@isti37: Cod prost si/sau ineficient poti scrie in orice limbaj :slight_smile: Care ar fi acele probleme pe care le-ai intalnit la php?

2 Likes

Eu nu am probleme cu codul prost, dar am avut probleme cu abstractii din soluții ecommerce de n-am reusit sa adaug un amarat de buton cu php.

Oricine care face bani cu php va da de ceva mult mai complex ca laravel sau symfony si atunci vezi cât de urât e php pentru aplicații complexe.

.net/c# e superb cu visual studio în aceste cazuri, php te omoară fără documentația necesară .

Pai asta nu are legătură cu limbajul in sine, e vorba de modul in care au fost gândite acele framework-uri. În plus, uneori nu e vorba nici măcar de framework-uri ci de faptul că nu le stăpâneşti suficient de bine şi asta te poate frustra.

:heart_eyes:

1 Like

Daca se poate asta nu inseamna ca este si recomandat. Recomandarea mea (e doar o parere) este ca un incepator trebuie sa ia contact si cu Apache (sau alt web-server) ca sa poata simti un mediu real, sa poti face rewrite, sa poti modifica un vhost si altele.

PHP nu reprezinta doar Magento, Wordpress si alte CMS-uri promovate (ca nu pot sa le zic bune).
In fine, imi pare rau ca ai avut o experienta neplacuta, PHP chiar e frumos (cu bune si rele).

Pe langa faptul ca nu este legal sa scrii cod comercial .NET fara sa dai bani, pe mine m-a frustrat groaznic schimbul de versiuni, compilarea si alte mizerii. Microsoft vrea bani pe orice, mi se pare japca, mai ales daca vrei sa iti faci un business din asta. In plus, trebuie sa cam lucrezi cu MSSql, alta mizerie care se leaga de versiuni ca sa faca bani.
Probabil ca si eu am avut o experienta nefericita/nerelevanta, asa cum ai avut tu cu PHP :slight_smile:

Dar, PHP e free, iti trebuie doar un editor si creier sanatos

Pe langa faptul ca nu este legal sa scrii cod comercial .NET fara sa dai bani

Asa era la inceput acuma .NET Core e pe GitHub, poti contribui, si ca editor sa folosesti Visual Studio Code free.
SQL Server a fost portat pe Linux.

2 Likes

Ok. Nice!
Nu stiam de aceasta mutare, se vede ca nu am mai interactionat de mult cu ei :slight_smile:
Chiar o sa fac niste teste.

However, recomandarea mea ramane valabila,
cred ca PHP e mult mai OK pentru un incepator.