1. Activități și materiale ilegale/imorale

DevForum este un loc în care nu se acceptă discuții sau materiale ilegale sau ce duc la activități ilegale. Aici intră următoarele: software, ebooks, tutoriale, script-uri, hacking, cracking, black hat SEO, site-uri pentru adulți etc.Nu sunt acceptate atât din motive legale și etice.

Dacă aveți nevoie de ajutor la cod folosit în scopurile înșirate mai sus, acordați câteva minute pentru a șterge referințele concrete.

2. Decență și Respect

DevForum este un loc unde se poartă discuții civilizate. Adresează-te cu respect tuturor membrilor, indiferent de nivelul de pregătire, limbajul de programare folosit, etnie, religie, sex sau orice altceva ar putea genera discriminări, polemici sau supărări, atât în public cât și în mesajele private.

Încearcă să ataci idei, nu persoane. Evită porecle, atacurile ad hominem sau răspunsurile impulsive .

2.1 Cum ceri ajutor?

Sunt descurajate discuțiile în care se cere o soluție, nu o explicație. Cu toții suntem aici să învățăm, prin urmare este important - în primul rând - să înțelegem o problemă și abia apoi să primim o soluție. Nu invers.

Utilizatorii care observă un comportament contrar acestui principiu sunt invitați să folosească cu încredere funcția de flag

2.2 Despre romgleză

Încercați să folosiți limba română. Nu vreau să cădem în extrama în care traducem până și termeni tehnici, dar nici să amestecăm cuvinte în engleză și în română doar de dragul de a o face. Cum ar trebui procedat dacă toți utilizatorii ar folosi limba preferată? Unul ar intercala cuvinte în maghiară, altul în rusă, altul în tagalog șamd…

2.3 Despre Offtopic

Exceptând cazul în care discuția se poartă în categoria Offtopic, evită mesajele generatoare de flame sau ce nu aduc valoare discuției.

2.4 Despre link-urile externe/afiliate/referral și promovare

 • Unele link-uri conțin cod de afiliere adăugat automat, folosind codul de afiliere al forumului. Dacă vrei să adaugi propriul link de afiliere, folosește un link scurt (e.g. bit.ly & co)
 • Link-urile externe nu sunt interzise cât timp sunt în context;
 • Link-urile afiliate sau cu referral nu sunt interzise per se. Dar pentru a evita răspunsurile făcute de dragul adăugării link-ului, utilizatorul va îndeplini două condiții: să fie membru de minimum trei luni și să aibă minimum 30 interacțiuni pe forum (adică răspunsuri sau thread-uri noi)
 • Dacă lucrezi la o firmă și vrei să promovezi acea firmă, nu încerca să o faci mascat (la modul „am auzit de firma X, e super tare”) ci spune clar și răspicat că vorbești în numele acelei companii și că vrei să prezinți un produs. De asemenea, când faci asta, nu dezgropa subiecte vechi de luni de zile, nu lăsa același comentariu la mai multe subiecte.

3. Altele

 • Fiind un forum public, tot ce vei scrie aici va fi indexat de motoarele de căutare
 • Evită răspunsurile de apreciere (de genul „da”, „ok”, „de acord”, „mulțumesc” etc). Există funcționalitatea :+1: în dreptul fiecărui post!
 • Există un minimum de caractere ce trebuie atins pentru a răspunde. Dacă te găsești în situația de a adăuga caractere doar pentru a atinge acel minimum, posibil să fie nevoie de o revizuire a răspunsului.
 • Răspunsurile ce nu aduc valoare discuției vor fi șterse sau mutate în categoria Offtopic fără nici un fel de notificare. Dacă ești de părere că ștergerea/mutarea comentariului tău a fost abuzivă, poți discuta ori în privat ori în Meta cu cel ce a realizat respectiva operațiune.

4. Cont

4.1 Redenumirea contului

Contul poate fi redenumit la cerere, dar se vor pierde mențiunile, citatetele șamd, lucru ce va genera oarecare confuzii în rândul utilizatorilor. Redenumirea se face trimițându-mi un mesaj ( @iamntz ) ce va conține noul utilizator.

Cererile de redenumire primite pe mail NU sunt luate în seamă.

4.2 Ștergerea contului

 • În caz de suspendare permanentă, conținutul publicat pe forum de către un utilizator va rămâne publicat sub numele autorului;
 • Un cont nu poate fi șters, dar poate fi anonimizat. Asta înseamnă următoarele:
  • Numele de utilizator va fi schimbat din user în Anonymous29834783;
  • Tot conținutul publicat de utilizator va rămâne pe forum. Dacă există informații personale în comentariile utilizatorului un admin va interveni punctual și va șterge/edita respectivele informații.
  • Accesul la cont va fi blocat;

Cum îți anonimizezi contul?

Trimiți un mesaj unui moderator! Însă, pentru a evita deciziile impulsive, contul nu va fi șters imediat. Vei primi o suspendare de 10-30 zile și, daca după ce expiră acea suspendare vei vrea contul șters, se va trece anonimizarea conținutuli.

5. Automoderare

5.1 Politică

Datorită direcției în care tind să meargă discuțiile pe această temă, vom încerca să limităm orice comentarii și aluzii ce au legătură cu politica. Sunt permise doar discuțiile pe marginea deciziilor ce ne pot afecta direct profesia. De exemplu:

 • :white_check_mark: adoptarea/modificarea codului fiscal în zonele care ne interesează (e.g. scutirea de impozit a IT-iștilor, norme de venit pentru IT-șit etc)
 • :no_entry:scumpirea energiei
 • :no_entry:normele de venit pentru crescătorii de melci

Încălcarea acestei reguli va atrage ban permanent.

5. Anunțurile de angajare

Anunțurile de angajate publicate pe forum vor fi închise automat după o lună de la ultima interacțiune pe acel subiect. Dacă după o lună anunțul încă mai este valabil, ori adaugi un comentariu în care precizezi asta ori, dacă este închis, trimiți un mesaj moderatorilor (@staff).

După publicarea unui anunț, acesta nu poate fi șters dacă a avut parte de interacțiuni din partea celorlalți utilizatori. În schimb, poate fi ascuns (la cerere): va fi vizibil doar celor ce au deja link-ul.


 • PS1: Încălcarea repetată a regulilor de mai sus va duce la suspendarea contului pe minimum o zi;
 • PS2: Încălcarea repetată a regulilor de mai sus va duce, din păcate, și la blocarea contului - a cincea suspendare echivalează cu BAN.
 • PS2.1: Dacă îți faci mai multe conturi pentru a induce alți utilizatori în eroare sau dacă îți faci un cont pentru că ai primit suspend, vei primi BAN pe toate conturile.
 • PS2: Pentru orice probleme sau nelămuriri legate de forum poți deschide un thread nou în Meta