20 mil € pentru Platformă Software Centralizată pentru Identificare – „PSCID"

Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR) vrea să cheltuiască 93,29 milioane de lei (cu TVA) pe o platformă IT unică de identificare digitală, care să asigure accesul la toate serviciile publice electronice.

Ce parere aveti despre suma asta? Pana o fi public caietul de sarcini, e clar ca speculam, dar macar sa aruncam ceva idei.

Nu vreau sa ma gandesc ca o sa ajunga iar pe mana celor care au facut cardul de sanatate, PIAS, etc.

1 Like

Nu pe mana lor, cel putin direct, ca sa nu bata la ochi.

Dar caietul de sarcini mai mult ca sigur ca va fi cu ‘dedicatie’. In mod cert noi astia amarastenii nu avem sanse sa ne ‘bagam’.

3 Likes

Companiile care vor să depună oferte trebuie să demonstreze că au furnizat în ultimii trei ani (calculați până la data depunerii ofertelor), în cadrul a maxim 5 contracte, sisteme informatice ce contin produse / servicii similare, din care cel putin unul sa fi vizat implementarea unui sistem informatic care să aibă acoperire la nivel național / regional / local si să includă implementarea unei componente pentru managementul identității electronice în conformitate cu prevederile Regulamentului eIDAS, in valoare cumulata de minim 39,2 milioane de lei, fără TVA. Mai mult, firmele interesate trebuie să aibă un nivelul minim al cifrei de afaceri globale pe ultimii 3 ani calendaristici (2017, 2018, 2019) de cel putin 78,4 milioane de lei, fără TVA, conform condițiilor de participare la licitație.

2 Likes

Traducere: sa fie tot aia care au fost. Pe fata.

3 Likes

Si valoarea minima, sa fie clar ca nu e pentru oricine. Nimic despre calitatea proiectelor anterioare.

2 Likes

E clar că nu e licitație, e dedicație pentru firmele de casă.

In mod ideal ar fi dezvoltat de un departament al guvernului, un minister. Identitatea nu trebuie lăsată pe mâna unei firme în care pot exista alte interese.

In experiența mea SSO e incredibil de dificil de implementat într-o corporatie. Nu vreau să știu cum ar fi la eguvernare. Ar trebui rescris aproape tot și nu e trivial de testat cu N domenii și redirecturi.

1 Like

Vine firma si pune buton “Login with Facebook” si au rezolvat problema.

5 Likes

100 de salarii de 5000 EUR / luna timp de 3 ani. Si doua milioane profit. Ar putea sa iasa ceva folosibil.

Am o curiozitate: cum ai formula tu (și e valabil și pentru ceilalți participanți la discuții) criteriile de eligibilitate pentru un proiect de acest gen? Nu țin cu niciuna din părți, chiar aș vrea să aflu ce vi s-ar părea vouă rezonabil.

unul din criterii ar trebui sa fie sa ai cont pe devforum si cel putin 10 posturi in contradictoriu cu cineva.

7 Likes

Am facut un calcul si vad ca sumele alea se impart exact la 4.9, deci formularea e mai usor de citit “implementarea unei componente pentru managementul identității electronice în conformitate cu prevederile Regulamentului eIDAS de minim 8 mil eur […] cu cifra de afaceri de minim 16 mil eur”. Asta la un proiect de 20 mil eur.

Cum l-as formula ? “Experienta in domeniul … (securitate, protectia informatiei, etc) cu cifra de afaceri de min X milioane”. Sigur sunt 10 firme cu cifra de afaceri de 10+ milioane, dar sigur doar una cu componenta Z in valoare de 8+ milioane.

Mai bine ma intrebi cum sa specializezi atat de mult cerintele incat doar unul sa se califice. Asa, ca mai sus.

Disclaimer: nu stiu ce componenta e aia, poate nu am dreptate si exista zeci de firme care au facut asa ceva pe contracte de zeci de milioane.

În citatul respectiv se solicită cifra de afaceri globală, nu zice nimic de medie, deci dacă într-adevăr cerința este asta vorbim de sumă, cel puțin eu așa interpretez. (Și la o scurtă căutare pare că și alții interpretează la fel: Cerinta licitatie - Răspunsuri Avocatnet.ro) Greșesc?

N-am prins aluzia, dar dacă ai ceva de zis, te rog. :slight_smile:

In olanda exista o chestie similara “digid” si au model de-a gata. Exista si varianta europeana suportata de cateva tari serioase cu care te poti loga. Mi se pare ceva necesar si pare ca a aparut dupa ce a mai intrat prin parlament lume mai noua. Vad ca lumea pe aici e sceptica ca o sa se dea cu dedicatie etc dar pare un sistem necesar. Ca si cerinta ce ar trebui sa ceara? Minim 2 ani de wordpress si jquery?! Sa speram ca se alege ceva bun.

E necesar, dar e foarte dificil de implementat ceva funcțional, dapăi să fie și sigur.

Din start le trebuie o soluție pentru 30 milioane de conturi (firme + pf). Cu cardul de sănătate știm că au dat-o în bară cu baza de date din cauza corupției.

Dacă le ia 2 ani implementarea și 80% din sumă e licență de Oracle Db o să fie interesant ce iese

Asta ar fi o cerință mai bună decât aia cu cifra de afaceri. O firmă care a reușit să construiască o soluție pentru o problemă a 30 mil de utilizatori (pe care i-a mai și câștigat, nu luați de buni ca în cazul de față) mi se pare mai bună decât una care a consumat bugete aiurea în anii anteriori.

2 Likes

Eu aici as vedea microservicii si o platforma gen GCP unde toate aplicatiile sunt integrate :sunglasses:

30 de milioane or fi. Da rezonabil vb nu e fb pe tel sa folosesti la minut. Aia cu casa de asigurari e clar ca e facut la bataie de joc. Nu-s mai mult de 10k useri pe ora sa fim seriosi. O baza de date sharded merge binisor ca nu e interactiune prea mare intre useri ca la fb unde vezi pozele altuia

1 Like

E un sistem public, dacă cineva se supăra pe sistem o să ai nevoie de ceva surplus. Garantat cineva va ataca constant sistemul și va face scraping de identitatati.

In alta ordine de idei poate ne logam toți în aceeași zi să depunem ceva documente și o să ai deaface cu milioane de request-uri. (e.g ultima zi în care poți depune o declarație)

Într-adevăr serverless e ideal pentru API, dar baza de date (sa nu uităm de log-uri ) și integrarea in soluțiile existente e problema.

1 Like

Va dati seama ca chestia asta nu are ce sa caute în aws sau azure, eventual un cloud privat. Dacă tot vreți neapărat microservicii.

La Microsoft merge?

1 Like