Abordare legata de noile masuri fiscale

Salut,

Care sunt metodele voastre de a aborda aceste taxe marite din nou de catre statul roman (mai ales pierdea scutirii pe impozit) cand vine vorba de:

  1. Familia si viata voastra personala

In fiecare an primesc mariri salariale de x% sau y% si in fiecare an inflatia si taxele marite imi mananca acea aditie salariala. Practic cu fiecare an ce trece puterea mea de cumparare scade desi income-ul creste.

Se opresc taxe lunar pt o groaza de lucruri si nu beneficiez de nimic. Spre ex: am vrut sa il inscriu pe cel mic la o gradinita de stat si pt ca efectiv stam la doua strazi de ea suntem “prea departe” de aceasta institutie si nu ne pot accepta.

Daca eu iti dau taxe de drum, de sanatate, de pensie, etc de ce trebuie sa platesc alti bani catre mediul privat (gradinite, spitale, fonduri de pensii, etc) pt a beneficia in realitate de ele.

Voi cum va pozitionati? Pe masura ce inteleg mai mult cum “functioneaza” lumea ma apuca o depresie si mai accentuata.

Nu traiesc doar ca sa ma bucur ca am mai pacalit o zi cu mancarea, odihna si locul de munca.

  1. Dezacordul in privinta modificarilor

Sunt nerabdator sa aflu ce pot face ca sa imi arat nemultumirea pentru ceea ce se intampla. Am obosit sa ridic din umeri si sa accept aceste mizerii an de an fara ca eu, cel impactat, sa pot ataca cumva aceste decizii.
Care sunt metodele concrete prin care poti schimba ceva?

Fa o vizita prin Africa (in tari fara razboi) si-ti vei reconsidera problemele.

2 Likes

Din păcate, accepți că nu poți schimba nimic și:

  • ori alegi să-ți iei catrafusele și te muți într-o țară în care simți că se face ceva cu banii tăi;
  • ori consideri banii dați taxă de protecție cost of doing business și mergi mai departe.

Mai este și varianta în care încerci să fentezi sistemul prin toate metodele posibile, dar o faci pe barba ta.

2 Likes

mergi la vot, te implici politic, te muti in alta tara, inghiti si rabzi… cam astea-s optiunile

2 Likes

Iar thread in care dam cu :poop: ?
Just asking :slight_smile:

Daca nu, imi retrag raspunsul.

Abordarea e sa plecam in alta parte.

1 Like

Situatia e foarte simpla, reusim doar daca suntem uniti. Din cate stiu in Romania e o singura asociatie de programatori, ANIS care e patronala, deci urmareste interesele firmelor.

Altfel sunt tot felul de grupuri marunte de hobby-isti programatori si alte mici grupuri formate din scolile de programatori (te invat Java in 3 luni).

Daca am vrea, ne-am putea face propria organizatie. Am cotiza 50 - 100 de lei pe luna si la, sa zicem, 20.000 de programatori pe bune in Romania am avea un buget de 1.000.000 - 2.000.000 de lei pe luna pentru a face turnee, lobby, angaja avocati si a ne ajuta fratii programatori de Javascript.

3 Likes

Eu stiu o singura abordare cand nu imi place ceva:

  1. Incerc sa schimb.
  2. Daca nu se poate invat sa accept.
  3. Daca nu pot sa accept plec eu (de la job, din relatie, din oras/tara, etc.).

Legat de problema pe care o ai acum, am doua idei/sfaturi:

  • incearca sa intelegi cum functioneaza statul si care e rolul lui - cu cat intelegi mai bine un lucru va fi mai putin surprinzator si sper ca mai putin frustrant.
  • invata sa te concentrezi pe lucrurile asupra carora ai control. Aici e deja filozofie si e complicat, dar nu cred ca exista alta cale de a trece peste lucrurile negative in lumea asta. Cauta dihotomia controlului (este o idee din Stoicism din cate stiu eu) si studiaza in directia asta.
15 Likes

Healthy advice right here —^

Felicitari.

Pe termen scurt un fel de greva fiscala, adica cheltui cat mai putin, din moment ce 20% din bani se duc la stat, iar pe termen mediu-lung ma orientez unde sa plec, mi se pare o necesitate pt ca dupa alegeri taxele vor creste iar, plus ca cum cresc in ani vad ca ma ajunge din urma sanatatea.

Inteleg ca ai nevoie de taxe ca sa poti gestiona tot ceea ce implica cheltuielile unui stat, insa ce ma deranjeaza este faptul ca mi se opresc bani pt lucruri de care nu beneficiez. Vezi exemplul meu cu gradinita pt cel mic in care nu am putut face nimic; a trebuit sa merg la privat.

Si nu pot sa ignor lucrurile pe care nu le pot controla dar care ma afecteaza. Daca Ciolacu isi cumpara o shaorma cand el nu avea voie sa manance pt ca x probleme de sanatate, atunci puteam sa zic ca nu este un lucru ce ma intereseaza si pe care inteleg ca nu il pot controla.

Si eu ma tot gandesc la acest lucru, insa, cel putin pe hartie, taxele in alte tari sunt muult mai mari ca aici. Ceea ce nu pot determina “remote” este daca au si parte de facilitati pt cat cotizezi.

Trebuie sa ai asteptari realiste de la viata.

Majoritatea romanilor viseaza la scheme de dublare a banilor. Pe cand daca faci constant mai mult cat sa acoperi inflatia esti mai bine ca 99% din oameni.

si chiar daca ai pleca, unde sa pleci caci in tarile europene taxele-s chiar mai mari decat la noi.

Sunt destule locuri unde ca si programator ești rege cu venitul tău.

E.g Cluj e extrem de scump, dacă te duci in alte orase (nu Brasov/Bucuresti) zici ca totul e gratis.

Pe afară la fel, Munchen e inimaginabil de scump, dar la o ora distanta iesi mai ieftin ca in Cluj. Fără limba locala nu vei socializa mai nicăieri.

Legat de taxe, in Germania ai aceleasi probleme cu gradinita/scoala. Ungaria la fel. Oamenii se muta in functie de ce au nevoie, nu isi cumpara o casa și stau acolo toată viața.

Eu sincer aștept alegerile, am o mare temere ca partidele extremiste vor ajunge la putere si gata cu Romania, nu am nici o scuză să mai rămân aici.

1 Like

Da, nu prea in UE.

Cum ar fi statistici de acest gen. Lucrurile trebuiesc schimbate la nivel macro, cu strategii pe termen lung si foarte lung. O parte din ele (ar trebui sa le faca) revin statului. Altele provin din mediul privat, si au impact evident la scara reapectiva. Din stirile recente ma opresc la academia lui Hagi (pentru ca se refera la un concept integrat sport-educatie), mai puneti voi ong-ul costruieste un spital, etc.

Tine de fiecare din cei care raman in tara sa isi aloce timp pentru a alege daca vor sa miste lucrurile in privat sau la stat. Dar fara implicare viteza schimbarilor va fi mica. Eu am facut asta timp de cativa ani, si va pot spune ca e greu si frumps sa vezi cum se misca lucruri. Am pus de multe ori si bani de la mine, nu doar timp (e.g. dedicat toate resursele firmei pt organizare RomaniaPHP si pus pe hold contracte cateva saptamani). Prima editie am iesit in minus, dar am facut-o si pe a doua unde am inchis pe zero, ca sa iese castigati participantii nu eu. Daca as fi continuat cativa ani sigur cresteam amploarea, veneam la Bukale, mergeam la Iasi etc si faceam un BaristaFIRE pe chestii similare, ca sa nu imi mai bat capul cu angajati si alte cele. Mai aveam concepte educationale “pe teava”, deoarece nu am tangente pe partea medicala.

Sincer, ca angajator, parinte, antreprenor care a dat inapoi, eu una am obosit si apoi renuntat. E bine sa fie mai putini ca mine.

1 Like

putem incepe prin a ne cere drepturile de taxele pe care le platim.

Uite, cum ai patit cu gradinita, ai escalat problema mai sus, la primarie sau cine ii finanteaza pe aia din banii tai? Pierzi un pic de timp, dar mai schimbi din chestii. Faci tu, fac eu, face altul si se schimba un pic paradigma.

1 Like

Am scris e-mail la primarie, apoi am sunat la primarie si concluzia este ca nu se poate identifica un departament responsabil…

te dai batut prea repede.
cere numar de inregistrare, raspuns oficial, numele functionarului cu care vorbesti etc

1 Like

Responsabilitatea e slăbiciunea funcționarului :))

Ai 100% dreptate, ceri număr d e înregistrare și numele celui care a procesat-o și imediat se schimbă treaba.