AI is coming for your job (and mine)!

aka game testers o sa devina obsolete mai ales ptr. jocurile AAA

1 Like

Ați observat că GitHub Copilot a devenit brusc mai capabil?
Mi se pare că in ultimile 2-3 săptămâni a făcut un salt.

3 ani mai târziu, am ajuns la concluzia (intermediară) că sunt pe cale de dispariție joburile low entry. Ex: acum 10-15 ani mai eram căutat să fac un widget pentru o pagină web.

Nu știu la cine am auzit, dar spunea că folosirea unor unelte AI va fi parte din aptitudinile de bază necesare la programare.

Iar despre piață, s-ar putea să fie un boom in IT totuși, cam in 2-5 ani, din cauza noilor oportunități create de AI in diverse domenii.
Dar oportunitățile vor veni cu noi cerințe la pachet.

1 Like

Așa este specificul domeniului. Meseria de chelner nu necesită nu știu ce diplome, este o meserie specifică sezonieră sau pentru studenți. Deși, după părerea mea, nu este ușor să fii chelner și nu găsești ușor chelneri buni.

Dar este normal să fii tratat așa și nici să nu primești banii?

Înseamnă că eu aș fi unul dintre cei puțini.
Am lucrat 3 ani într-un cazino.
Program de noapte, clienți dificili, aglomerație, atmosferă dinamică…

Eu as impartii AI in doua, inainte de lansarea ChatGPT in Noiembrie 2022 si dupa, dupa multi au incercat sa faca ceva similar cu ChatGPT, chiar cu o zi inainte de Google I/O, ChatGPT au anuntat noi chestii, noi chestii in modelul free si o aplicatie pentru MacOS, o sa lanseze mai tarziu si pentru Windows:

Introducing GPT-4o and more tools to ChatGPT free users

When using GPT-4o, ChatGPT Free users will now have access to features such as:

Am incercat sa generez si eu o imagine cu Bing, in mare a inteles, ma asteptam sa arate mai futurist:

Înțelege de nu se poate :slight_smile:

Prompt:

Deseneaza grafic (nu text) schema electronica a unui oscilator Colpitts care functioneaza la 500 kHz. Atentie, vreau schema cu simboluri, nu reprezentarea reala a componentelor.

Rezultat:

image

3 Likes

Se investesc sume imense in hardware și software, mi se pare SF ce există acuma comparat cu ce am făcut în facultate, Prolog și un chatbot Eliza in 2007, care numai inteligenta nu era, cum spunea cineva pe acest thread rețele neurale mai mari și hardware mai performant, NVidia promite cu Blackwell a new era of computing.

Cineva spunea pe forum că a ales LLM in detrimentul TensorFlow, am citit că ChatGPT e făcut în PyTorch care e un TensorFlow de la facebook, e interesant sa folosesti un LLM dar e mai interesant sa faci unul, și atunci ai nevoie și de TensorFlow, Andrej Karpathy a implementat un Chat GPT 2 didactic în C 1000 LOC.

AI is coming for our work too :slight_smile:

Urmează și partea dark a AI:

Pe lângă tâmpitul de recall al lui microsoft, toate companiile vor dori acces la munca ta ca să facă training pe ea.

Pun pariu că în loc să dea softurile gratis în schimbul acestui fapt, vor face invers, vor avea prețuri mai mari dacă nu vrei ca munca ta să fie inclusă în AI :slight_smile:

Copilot va oferi opțiunea de a alege motorul AI, dintre OpenAI, Gemini, Anthropic.

Iar GitHub a anunțat și GitHub Spark, o interfață care generează aplicații in limbaj natural.
Cred că ăsta o să ia ceva din joburi cu adevărat.

2 Likes

Variațiuni pe aceeași temă. Cred că trebuie să se întâmple un salt tehnologic cu adevărat serios pentru ca jucăriile astea să amenințe job-urile cuiva.

1 Like

Tu te gândești la înlocuire completă a job-urilor, nu parțială. Chiar și acum un dev bun poate deveni mai productiv cu AI. Asta în viitor se poate traduce în mai puține job-uri, pentru că ai un uber programmer (alimentat de AI workers) care orchestrează un proiect întreg.

Daca as putea sa dau codul sursa la proiectul actual la un AI as refactura singur jumatate de proiect in cateva zile, ceea ce ar lua un an cu o echipa de cateva persoane. Pur si simplu daca ma ajuta sa fac un codemod ma ajuta enorm.

Problema e ca nu poti sa dai tot contextul, nu ca AI-ul e prost.

Majoritatea aplicatiilor nu sunt neaparat complexe o data ce ai componentele de baza bine puse la punct. Iar la CSS/HTML ChatGPT stiu sigur ca ma bate de multe ori, pe o problema pe care stau cateva ore o rezolva in n moduri daca explic destul de bine problema.

Chiar dacă ai putea să dai tot proiectul, îți dai seama câte bug-uri subtile ți-ar strecura peste tot? Probabil ți-ar lua un an să testezi și să depanezi tot.

si cand toata lumea o sa poata avea proiecte din astea… o sa fie nevoie tot de un om sa le faca diferite pentru a obtine avantaj in piata.
joburile se transforma, nu dispar… intrebarea e daca ne putem transforma noi pentru a tine pasul cu ele

AI poate să-ți genereze și teste!

Teoretic… da. Practic, și testele pot să fie greșite/incomplete. În afară de asta, nu sunt foarte convins că în proiect mare poți să testezi absolut tot.

Eu foarte rar am vazut teste complete (adica fiecare branch sa fie acoperit 100%, inclusiv edge cases) :smiley:

Sigur, dar fiecare test corect generat micșorează aria de probleme pe care trebuie să le identifici manual. Fiecare test incorect generat doar acoperă o posibilă problemă, deși s-ar putea ca fail-ul indirect tot să corecteze problema pentru că te obligă să te uiți la bucata aia de cod și s-o înțelegi mai bine. Iar AI nu are rată de eșec 100%.

De fapt ăsta este viitorul programării :smile:
Când spuneam anii trecuți că lingvistica aplicată va deveni importantă, la asta mă refeream.
Aptitudinea de a descrie contextul, de a comunica clar si eficient ce task-uri trebuie să îndeplinească AI-ul, va fi cerută cum era acum 20 de ani cerut să stii MS Office.

1 Like

si pana acum n-a fost fix la fel? nu asta inseamna programarea?