Ajutor informatii PFA sau SRL pentru work remote din Romania pentru o tara din EU

,

Hello,

Situatia e in felul urmator, am primit o oferta de job remote - eu voi lucra din bucuresti pentru o firma din belgia: (asta e tot ce stiu legat de firma in momentul de fata) → le voi trimite invoice cu orele si serviciile prestate iar asta mi-au scris ei legat de ce am nevoie ca sa le pot trimite invoice: we would need you to have an international VAT in order to invoice us in Belgium.

Eu inca nu mi-am deschis PFA sau SRL, si nu am mai avut niciodata treaba cu sistemul in general, pana acum am lucrat prin CIM.
Important este ca nu am idee ce fel de PFA sau SRL trebuie sa imi fac, ce taxe voi plati, ce implicatii are faptul ca firma este platitoare de tva, ca este din alta tara, din uniunea europeana.
Din putinul cat am citit, la PFA ma incadrez la CAEN 6202 , ca SRL nu am idee… ma poate ajuta cineva legat de care este cel mai bun approach? SRL SAU PFA? ce taxe voi plati in total? ce se intampla daca depasesc plafonul de 88500 sau 300000 ron / an (plafonul pentru a deveni platitor de tva)?

Multumesc

Salut.
Am avut problema asta.
Uite aici niste raspunsuri care te-ar putea ajuta

Eu am ales SRL
-pt asta ai nevoie de un contabil pe care il platesti lunar (150-500lei sau mai mult, depinde)
-impozitul pe profit se plateste trimestrial si e 3%
-pe dividende se plateste 5% parca ceva impozit, iar daca depasesti 12 salarii minime trebuie sa platesti CAS (vreo 2000 si ceva de lei, o singura data, cand scoti dividendele)
-din start poti opta sa nu fi platitor de tva, dupa ce depasesti 300000 devii automat,… asta implica un pic mai multa papetarie in contabilitate, pe tine nu prea te afecteaza pesronal :). Si tot dupa ce devii platitor de tva poti sa iti decontezi tva la diverse achizitii.

Nu stiu sa iti spun care e treaba cu contractori din afara UE, dar pt tari membre UE, daca nu esti platitor le treci frumos pe factura ca TVA nu e impozitabil, iar dupa ce e impozitabil il treci pe factura si il deduci. Nu stiu mai multe detalii, mai amanuntit te ajuta un contabil… Sa iei cu un pic de sare cifrele pe care le-am pus pe aici, s-ar putea sa nu fie cele mai exacte, … tre sa recunosc in materie de fiscalitate is praf. Bafta

Ai avut un motiv anume pentru care ai ales SRL si nu PFA cu norma de venit (asta bineinteles in cazul in care nu depasesti 100k pe an)? Ca din cate am povestit cu prieteni contabili, pana in 100k ii mult mai ok PFA cu norma de venit.
Daca stii din start ca sari repede de cei 100k, da, faci firma din start sa nu te mai bati la cap cu schimbari pe parcurs.

Legea 296/2020 aduce o modificare in 2021 si anume “pentru veniturile obţinute din străinătate de natura
celor obţinute din România, venitul net anual obţinut în statul străin se determină în
conformitate cu regulile prevăzute la art. 68 sau se raportează la venitul brut obţinut din
statul străin, după caz.”
Mai jos se gasesc mai multe informatii. Se pare ca in 2021 nu mai este rentabil sa ai PFA/II la norma de venit pentru ca daca ai venituri din strainatate , se impoziteaza ca si in sistem real, adica 10%, plus CAS si CASS. Cel mai rentabil si sigur va ramane SRL-ul.

Daca aveti alte informatii, va rog sa ma corectati si sa detaliem subiectul acestei modificari

1 Like

Cred ca se aplica doar daca serviciile nu sunt prestate din Romania. Probabil asta se aplica daca plec x luni in DE si as lucra de acolo pe PFA-ul din RO.

Nu sunt contabil, deci s-ar putea sa vorbesc prostii.

Serviciile sunt oferite remote și nu conteaza locația. Am primit această informație recent de la un contabil. Să vedem ce zic și colegii,poate va trebui sa deschidem SRL unde avem 3+5 % fata de 10 și nici nu plătim pensia 6800 ci doar sănătate 2700 care oricum se plătește și la PFA real

“venitul net anual obţinut în statul străin” => " IN STATUL " => IN <> DIN

Tocmai am vorbit cu un avocat (consultanta platita)(ofera consultanta freelancerilor in general, deci ar trebui sa stie…) si cum scrie si in linkul ala este o exprimare nefericita care contrazice art 67.1

Deci dpmdv nu e nici o problema PFA norma de venit care factureaza catre exterior

Păi fă-i reclamă, spune-i nume, oraş; mai sunt freelanceri care putea avea nevoie de un avocat :wink:

Stiu ce zici cu diferenta IN - DIN , dar totusi ANAF nu se va multumi cu aceasta explicatie :slight_smile: . Eu nu am gasit art 67.1 in legea 296/2020 , detaliezi putin te rog de ce nu ar trebui sa fie nici o problema la PFA norma de venit ce factureaza in stat strain ?

 1. La articolul 130, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu
  următorul cuprins:
  “(3^1) Prin excepţie de la alin. (2), în situaţia în care venitul net anual în România se
  determină pe baza normei de venit, pentru veniturile obţinute din străinătate de natura
  celor obţinute din România, venitul net anual obţinut în statul străin se determină în
  conformitate cu regulile prevăzute la art. 68 sau se raportează la venitul brut obţinut din
  statul străin, după caz.”

Si eu am sapat un pic in tema asta, mi se pare ca legea e interpretabila (ca de obicei). Am intrebat si contabila. Las un screenshot cu ce mi-a raspuns. eu am decis sa raman cu pfa.

Eu am vazut terminologia asta folosita la ceva firma multi-nationala, pentru cei veniti din strainatate sa lucreze aici.

1 Like

"ART. 67.1 - Definirea veniturilor din România din activități independente

(1) Veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, cu excepția drepturilor de proprietate intelectuală, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate.

(2) Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obținute din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România."

Ai dreptate, mersi . Am gasit acum in codul fiscal pe 2021 acel articol. Sa speram ca nu baga acum ceva ordonante de urgenta sa schimbe ceva :slight_smile:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11022020.htm#A67

CAPITOLUL II - Venituri din activități independente

ART. 67 - Definirea veniturilor din activități independente

(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.

(2) Constituie venituri din profesii liberale veniturile obținute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective.

ART. 67.1 - Definirea veniturilor din România din activități independente

Veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate.