Ajutor informatii PFA sau SRL pentru work remote din Romania pentru o tara din EU

,

Hello,

Situatia e in felul urmator, am primit o oferta de job remote - eu voi lucra din bucuresti pentru o firma din belgia: (asta e tot ce stiu legat de firma in momentul de fata) → le voi trimite invoice cu orele si serviciile prestate iar asta mi-au scris ei legat de ce am nevoie ca sa le pot trimite invoice: we would need you to have an international VAT in order to invoice us in Belgium.

Eu inca nu mi-am deschis PFA sau SRL, si nu am mai avut niciodata treaba cu sistemul in general, pana acum am lucrat prin CIM.
Important este ca nu am idee ce fel de PFA sau SRL trebuie sa imi fac, ce taxe voi plati, ce implicatii are faptul ca firma este platitoare de tva, ca este din alta tara, din uniunea europeana.
Din putinul cat am citit, la PFA ma incadrez la CAEN 6202 , ca SRL nu am idee… ma poate ajuta cineva legat de care este cel mai bun approach? SRL SAU PFA? ce taxe voi plati in total? ce se intampla daca depasesc plafonul de 88500 sau 300000 ron / an (plafonul pentru a deveni platitor de tva)?

Multumesc

Salut.
Am avut problema asta.
Uite aici niste raspunsuri care te-ar putea ajuta

Eu am ales SRL
-pt asta ai nevoie de un contabil pe care il platesti lunar (150-500lei sau mai mult, depinde)
-impozitul pe profit se plateste trimestrial si e 3%
-pe dividende se plateste 5% parca ceva impozit, iar daca depasesti 12 salarii minime trebuie sa platesti CAS (vreo 2000 si ceva de lei, o singura data, cand scoti dividendele)
-din start poti opta sa nu fi platitor de tva, dupa ce depasesti 300000 devii automat,… asta implica un pic mai multa papetarie in contabilitate, pe tine nu prea te afecteaza pesronal :). Si tot dupa ce devii platitor de tva poti sa iti decontezi tva la diverse achizitii.

Nu stiu sa iti spun care e treaba cu contractori din afara UE, dar pt tari membre UE, daca nu esti platitor le treci frumos pe factura ca TVA nu e impozitabil, iar dupa ce e impozitabil il treci pe factura si il deduci. Nu stiu mai multe detalii, mai amanuntit te ajuta un contabil… Sa iei cu un pic de sare cifrele pe care le-am pus pe aici, s-ar putea sa nu fie cele mai exacte, … tre sa recunosc in materie de fiscalitate is praf. Bafta

Ai avut un motiv anume pentru care ai ales SRL si nu PFA cu norma de venit (asta bineinteles in cazul in care nu depasesti 100k pe an)? Ca din cate am povestit cu prieteni contabili, pana in 100k ii mult mai ok PFA cu norma de venit.
Daca stii din start ca sari repede de cei 100k, da, faci firma din start sa nu te mai bati la cap cu schimbari pe parcurs.

Legea 296/2020 aduce o modificare in 2021 si anume “pentru veniturile obţinute din străinătate de natura
celor obţinute din România, venitul net anual obţinut în statul străin se determină în
conformitate cu regulile prevăzute la art. 68 sau se raportează la venitul brut obţinut din
statul străin, după caz.”
Mai jos se gasesc mai multe informatii. Se pare ca in 2021 nu mai este rentabil sa ai PFA/II la norma de venit pentru ca daca ai venituri din strainatate , se impoziteaza ca si in sistem real, adica 10%, plus CAS si CASS. Cel mai rentabil si sigur va ramane SRL-ul.

Daca aveti alte informatii, va rog sa ma corectati si sa detaliem subiectul acestei modificari

1 Like

Cred ca se aplica doar daca serviciile nu sunt prestate din Romania. Probabil asta se aplica daca plec x luni in DE si as lucra de acolo pe PFA-ul din RO.

Nu sunt contabil, deci s-ar putea sa vorbesc prostii.

Serviciile sunt oferite remote și nu conteaza locația. Am primit această informație recent de la un contabil. Să vedem ce zic și colegii,poate va trebui sa deschidem SRL unde avem 3+5 % fata de 10 și nici nu plătim pensia 6800 ci doar sănătate 2700 care oricum se plătește și la PFA real

“venitul net anual obţinut în statul străin” => " IN STATUL " => IN <> DIN

Tocmai am vorbit cu un avocat (consultanta platita)(ofera consultanta freelancerilor in general, deci ar trebui sa stie…) si cum scrie si in linkul ala este o exprimare nefericita care contrazice art 67.1

Deci dpmdv nu e nici o problema PFA norma de venit care factureaza catre exterior

Păi fă-i reclamă, spune-i nume, oraş; mai sunt freelanceri care putea avea nevoie de un avocat :wink:

2 Likes

Stiu ce zici cu diferenta IN - DIN , dar totusi ANAF nu se va multumi cu aceasta explicatie :slight_smile: . Eu nu am gasit art 67.1 in legea 296/2020 , detaliezi putin te rog de ce nu ar trebui sa fie nici o problema la PFA norma de venit ce factureaza in stat strain ?

  1. La articolul 130, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (3^1), cu
    următorul cuprins:
    “(3^1) Prin excepţie de la alin. (2), în situaţia în care venitul net anual în România se
    determină pe baza normei de venit, pentru veniturile obţinute din străinătate de natura
    celor obţinute din România, venitul net anual obţinut în statul străin se determină în
    conformitate cu regulile prevăzute la art. 68 sau se raportează la venitul brut obţinut din
    statul străin, după caz.”

Si eu am sapat un pic in tema asta, mi se pare ca legea e interpretabila (ca de obicei). Am intrebat si contabila. Las un screenshot cu ce mi-a raspuns. eu am decis sa raman cu pfa.

Eu am vazut terminologia asta folosita la ceva firma multi-nationala, pentru cei veniti din strainatate sa lucreze aici.

1 Like

"ART. 67.1 - Definirea veniturilor din România din activități independente

(1) Veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, cu excepția drepturilor de proprietate intelectuală, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate.

(2) Veniturile din drepturi de proprietate intelectuală sunt considerate ca fiind obținute din România, numai dacă sunt primite de la un plătitor de venit din România sau de la un nerezident prin intermediul unui sediu permanent al acestuia stabilit în România."

Ai dreptate, mersi . Am gasit acum in codul fiscal pe 2021 acel articol. Sa speram ca nu baga acum ceva ordonante de urgenta sa schimbe ceva :slight_smile:

https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_11022020.htm#A67

CAPITOLUL II - Venituri din activități independente

ART. 67 - Definirea veniturilor din activități independente

(1) Veniturile din activități independente cuprind veniturile din activități de producție, comerț, prestări de servicii și veniturile din profesii liberale, realizate în mod individual și/sau într-o formă de asociere, inclusiv din activități adiacente.

(2) Constituie venituri din profesii liberale veniturile obținute din prestarea de servicii cu caracter profesional, potrivit actelor normative speciale care reglementează organizarea și exercitarea profesiei respective.

ART. 67.1 - Definirea veniturilor din România din activități independente

Veniturile obținute din activități independente desfășurate în România, potrivit legii, se consideră ca fiind obținute din România, indiferent dacă sunt primite din România sau din străinătate.

Stie cineva daca scutirea ramane valabila de la un la altul? Adica daca anul asta depasesc plafonul, atunci la anul voi plati TVA-ul cu prima factura sau dupa ce depasesc din nou plafonul?

Fac si eu un up la topicul asta, fiindca atat in acest topic, cat si pe net, vad chestii interpretabile.

  1. Mai exact, ca SRL, daca treci plafonul de 300.000 lei pe an, deci devii platitor de TVA, ai de platit 16% impozit pe profit? (inteleg ca TVA e deductibil, dar nu am multe lucruri de dedus, presupun ca nu-mi pot deduce comenzile de pe foodpanda sau adidasii, deja am un setup ok dpdv al biroului, laptopului, periferice etc)
  2. Mai raman si cele 5% pe dividende?
  3. Dar cel de 1 sau 3% pe venit?
  4. CAS / CASS? (nu intreb daca “te angajezi” sau daca iti iei angajati, acolo sunt familiar, intreb la nivel de SRL).

Voi discuta saptamana viitoare si cu un contabil, insa momentan am facut greseala de a incepe discutiile cu cateva firme fara sa stiu exact raspunsul la toate cele de mai sus, deci orice raspuns in the meantime, de la cineva care are deja experienta, ar fi util :slight_smile:

  1. Da, dar la momentul actual poti sa fragmentezi veniturile tale pe mai multe firme, adica poti fi asociat unic si poti avea la acelasi sediu oricate firme doresti, fiecare cu propriile limite de 300k pe an. E legal, dar vor sa interzica asta in viitor. (cand nu stim, poate chiar maine ca suntem in Romania)
  2. Da si se retine de SRL (formularul 100 completat de contabil)
  3. Impozitul de 1 sau 3% se aplica doar la microintreprinderi, daca ai depasit plafonul nu il mai platesti.
  4. SRL-ul n-are nimic deaface cu CASS, CASS se plateste fix pe 12 salarii minime brute de asociat dupa ce depune declaratia unica, adica in jur de 2800 lei pe an si vei fi asigurat in sistemul national de sanatate. CAS nu platesti.

La PFA mai nou ai avantajul ca se ia in considerare activitatea pe PFA ca si ani de munca pentru pensie.

2 Likes

Nu sunt contabil, deci poate ma insel amarnic, dar ar fi crunt (pentru ca am SRL de anul acesta).

Platitor de TVA nu are treaba cu modul in care platesti impozitele. Plafonul pentru TVA e unul, plafonul pentru a trece de la plata de taxe pe venit la taxe pe profit e altceva. TVA e 19% si daca facturezi catre firme, il pasezi lor (pur si simplu zici ca tariful e X + TVA).

Da

Asta e ceva ce tu ca persoana fizica trebuie sa platesti daca indeplinesti anumite conditii, cum ar fi ca scoti dividende peste un anumit prag (diferit de cel de TVA sau impozit pe venit).

2 Likes

Da, cred ca faceam o confuzie intre TVA si impozitul pe profit, de-aia interpretam ceea ce citeam ca fiind conflicting data. Nu era deloc conflicting, dar daca pornesti cu asumptia gresita, pare conflicting :sweat_smile:

Intr-adevar, eu eram mai curios de plafonul in care treci de la impozit pe venit la impozit pe profit, credeam ca acela e la 300.000 lei, vad acum ca e mult peste, (1 milion eur), deci mai am nitel pana acolo.

Multumesc!

1 Like

Apropo, eu am pus in lista de CAEN-uri 6202 - consultanta in tehnologia informatiei, ceea ce e o idee foarte proasta fiindca automat nu mai intrii la microintreprindere. E foarte intepretabil de ANAF, acum trebuie sa il scot si e tot atata hartogarie ca si cu infiintarea firmei, plus costa vreo 200 lei.

Daca il lasi trebuie sa ai contract foarte clar in care nu e nici vorba de cuvantul consultanta si chiar si asa esti la cheremul celor de la ANAF.

Toate CAEN-urile care contin in ele consultanta automat te elimina de la microintreprindere.
EDIT: S-a abrogat in 2018

Nu și dacă peste 80% din veniturile totale sunt din alte activități.

2 Likes