Am facut o postare pe Linkedin cum corporatia nu-i pasa de angajat

Puteti citi postarea de pe link:

Sa stiti ca Nigel Marsh are dreptate: Nigel Marsh: How to make work-life balance work | TED Talk

2 Likes

Si sincer nu-mi mai pasa, majoritatea corporatiilor din Romania isi bat joc de oameni efectiv!

1 Like

Ok, boomer.

Corporatiile sug, ala mare vrea sa ti-o traga, hai sa muncim mai putin ca oricum doar 4 ore esti productiv.

2 Likes

Eu nu recomand sa faci/copiezi articole de genul, mi se pare doar frustrare daca nu ai experienta hands-on si scrii scurt si la subiect cu un anumit scop. Pentru mine ar fi un red flag daca cineva mi-ar trimite CV-ul tau, plus ai niste probleme de gramatica care se rezolva usor cu Grammarly sau ChatGPT/Gemini…

Depinde de la caz la caz daca corporatiile sunt rele sau nu, totul e rau daca pornesti cu atitudinea ca toata lumea vrea sa iti faca rau. Fiecare om e diferit, fiecare cultura e diferita.

E.g. o corporatie in Germania iti permite (chiar si azi) sa te duci la gradinita, dupa la scoala, la facultate si dupa sa te angajezi si dupa sa te pensionezi la aceeasi firma. E un lucru rau ?

Trebuie luat fiecare exemplu in parte, fiindca nu sunt 2 corporatii la fel, da modul in care lucreaza e la fel, dar cultura aia poate fi si serioasa, nu doar propaganda.

2 Likes

Dar cine te pune man sa lucrezi la corporatie?

2 Likes

pai si daca nu il pune nimeni inseamna ca e ok ce face corporatia?
lucrurile pot fi adevarate sau nu (nu am citit in detaliu articolul propus, nu spun ca sunt de acord sau impotriva lui), indiferent daca el e fortat (direct sau indirect de societate sau context) sa lucreze acolo.

cum ar fi sa spunem… de ce te plangi de guvern (oricare, din oricare tara), cine te pune sa locuiesti in tara asta / aia? sau chiar pe planeta asta?
evident ca exemplul e o exagerare, doar ca daca nu ne afecteaza pe noi nu inseamna automat ca e ok.

E cu mult mesaj, daca te-ai uitat si la video-ul prezentat, acolo in video Dl. Nigel are dreptate sincer, I really do not care about CV​:smiling_face_with_tear:, CV-ul e useless, majoritatea umfla CV-ul, daca vorbim de portofoliu de proiecte active e o alta poveste, acuma la gramatica probabil ca da, ai dreptate, ii primul meu articol public online, si vor mai fi, deci multumesc de feedback :smile:.

Acuma ca sunt firme care chiar pun accent pe angajat, pe om si nu pe “big boss fat account” si baga oamenii in burnout e alta poveste, firme unde o da pe aia ca “suntem o familie” dar la sf. de an ti-o da cu intrebari, putine firme mai sunt care au un flat hierarchy si unde ai o directie, evoluezi, te poti bucura si de evolutia proiectului si poti sa pui pasiune, banii sa fie pe masura incat sa te poti bucura si de viata, let’s be honest, daca am optimiza productivitatea si am lucra 4 ore productive, si vorbesc productive, nu stat la tigara in pauze de cafea si pierdut vremea, iar restu orelor sa le dedicam familiei, sport, prieteni, mai ales acuma ca “pandemia” chiar a confirmat ca se poate lucra "remote":smile:, unde avem toate tool-urile disponibilie, nu ii nevoie de mai multi “manageri” sa dea din zbici, putem sa facem si noi treaba buna independenti, doar suntem seniori, trebuie putina responsabilizare, dar asta nu inseamna ca daca livrezi 15 mere, dupa sa trebuiasca sa livrezi 25 de mere si tot mai mult, si daca se poate pe aceasi bani. Pana la urma servim clientu final, daca ne-am uni intr-o armonie, lumea ar fi mult mai departe. Dar nah, ne ia mult pana sa iesim din “comunism”.

EDIT: Si vorbesc de 4 ore, munca psihica, 8 ore au fost inventate de Ford in era fabricii si muncii fizice.

Pai nu te pune nimeni, corect, dar te poate prosti, nu? Si dintr-un HR ajungi in altu si dintr-o vrajeala in alta. :joy:

Bun venit in capitalism. Ar fi o problema ce face corporatia daca ar exista o singura corporatie unde sa fii obligat sa lucrezi.

In contextul actual, nu te tine nimeni cu forta, ai o tona de alternative. In plus, nu poti avea pretentia ca o corporatie sa isi schimbe un model de business care functioneaza ca sa te simti tu flower power in timpul programului.

Pe langa asta, mi se pare o victimizare de tipul “uite in ce conditii mizere trebuie sa lucram si cum suntem exploatati” pe cand in realitate singura nemultumire era ca nu il lasa corporatia sa lucreze de acasa sau din cafenea si il cheama la birou.

si daca toate corporatiile unde nu esti obligat (direct) sa lucrezi decid de maine ca vor sa extinda programul de lucru la 16 ore pe zi + 7 din 7 zile de lucru… zici ca e ok?

repet, rapsunsul meu nu era despre ce zice autorul in postarea aia (pe care nu am citit-o complet), ci de ideea ca daca nu esti obligat direct sa lucrezi acolo e ok orice ar face.
si prin ok nu inteleg legal vs. ilegal.

ps. in afara de o foarte scurta trecere a mea prin niste birouri organizate acum multi ani (numarabili in decenii) nu am treaba cu corporatiile si nu ma afecteaza direct modul in care isi trateaza angajatii (adica pe mine nu ma trateaza pentru ca nu sunt angajatul lor)

ps2. nu sunt nici impotriva corporatiilor doar pentru ca sunt corporatii.

Ca doar se fac restructurari, bugetu e strans, nu te dam afara cum au facut FAANG, dar pentru asta te “zbiciuim” sa stoarcem mai mult din tine, dar uite, uite firma e tot in crestere, exista stabilitate, cifra de afacere a crescut exponential. :joy: Va multumim! :joy:

Cateodata zici ca lucrati pe gratis sau uitati ca sunteti platiti. Daca s-ar intampla ce spui tu, atunci si remunerația ar ajunge sa fie alta si ar fi din nou alegerea ta daca se merita un anumit efort pentru suma x.

Daca simti ca produci mai mult decat esti platit, poti incerca in alta parte. Daca e adevarat si nu doar in capul tau, cineva va avea nevoie de tine si te va plati corespunzator.

Eu nu zic ca nu ar fi misto sa primeasca toti corporatistii aceeasi suma de bani, putand sa lucreze de oriunde, doar 4 ore pe zi in loc de 8 si sa existe si o echipa de majorete care sa le aminteasca din ora in ora cat de grozavi sunt. Cu toate acestea, nu asa functioneaza lumea reala.

1 Like

pai e despre cum ar fi mai bine sa functioneze sau despre ce e ok si ce nu e ok.
n-o sa dezvolt suplimentar, e ok sa avem opinii diferite.

ps. am spus-o deja, nu sunt angajat la corporatie, iar banii ii iau pentru ce livrez.
adaug si ca sunt multumit de situatia mea.

Ti-as intelege ideea doar ca multi au abuzat, si-au luat mai multe joburi

Este o relație matematică de business: este angajatul profitabil, ne trebe, nu este, nu ne trebe. Eu m-am lămurit demult de asta. Că legi relații cu managementul și te înțelegi cu ei, asta este în primul rând ca să-ți faci viața ca angajat mai ușoară. Dar este ușor să cazi în plasa că dacă te înțelegi cu angajații care sunt manageri, automat companiei îi pasă de tine. Într-adevăr, relațiile interumane pot face unii manageri să vadă în tine un potențial deosebit, dar asta nu înseamnă că dacă ești neperformant o să te țină pe ochi frumoși.

În general, vei înțelege când nu mai au nevoie de tine și nu te mai vor. Același lucru ar trebui să-l faci și tu: dacă în altă parte este mai avantajos pentru tine overall, go ahead.

1 Like

Smiorc.

E cerere si oferta, cauta compania care te trateaza cum vrei tu. Nu gasesti, sau nu gasesti la banii pe care ii vrei tu? Nasol, ajusteaza asteptarile. Nu e nimeni dator cu nimic la tine, degeaba te trantesti cu curul de pamant. Sau better yet, fa tu o companie in care sa platesti programatorii sa lucreze 4 ore cand au ei chef (cand sunt productivi) si zi-mi cum merge. Esti suparat pe corporatii in general? Pe capitalism? What a waste of time!

Numa snowflakes.

5 Likes

Nu o sa ma bag in discutie, dar pe LinkedIn unde e raiul bagatorilor in seama vad ca nimeni nu a lasat nici macar 3 cuvinte :joy:

Nu mi-o lua in nume de rau

nu “da bine” la cv sa te amesteci in asa ceva :slight_smile:

Stim ca are dreptate, dar nu ne varsam frustrarile personale pe LinkedIn.

Avand in vedere ca e plin de smiorcaiala pe LinkedIn, nush ce sa zic
Si nu ma refer la postarea lui @cotfas