ANAF somatie cod incadrare CAEN 6202

Buna!
Cineva a mai primit asa ceva zilele acestea (vezi img atasat)?

Am PFA - cu codul CAEN 6202 cu NORMA - sunt front-end dev. - In mare ma ocup de email coding.

Cei de la ANAF cer contractele incheiate cu beneficiarii.

Orice sfat/comentariu este apreciat cum sa proceed.

Multumesc!

Sistem real sau normă?

cu norma .

Ai contabil? Ce ti-a spus?

Contabil/jurist de consultat si vezi daca poti face contractele retroactiv daca nu le ai.

La PFA ai registrul in care notezi facturile, deci n-ar trebui sa fie o problemă.

Contractele daca nu le ai corect vezi cu un jurist ce se poate face.

Dar e foarte important sa vorbesti cu un contabil/jurist decent. E posibil sa scapi mai usor daca nu le trimiti nimic decât dacă le dai tu ceva greșit.

Eu nu le-as trimite nimic până când nu vin cu o amendă sau ceva. (Asta fiindcă ei mereu încearcă să afle mai mult, dar au deja datele in clar dacă vor să te verifice)

Se pare că vor să te încadreze la activitate dependentă cu un singur client și dacă e cazul ai ceva bani de dat. Plus pregateste-te de poprire pe toate conturile…

3 Likes

Daca zici ca faci frontend dev, de ce ai ales codul 6202 cu norma? Doar pentru beneficiile financiare?
In mod normal se foloseste 6201 pentru activitatile de dezvoltare, probabil de-aia ti se cer acum detalii.

3 Likes

In contract trebuie sa ai specificat cât mai clar faptul ca e vorba doar de consultanta soft în acest caz sa nu fie nici un pic de dubiu ca poate fi vorba și de altceva.
Cel mai bine te consulți cu cineva când trimiți răspunsul, nu are rost sa te grăbești cu el.

Am primit in urma cu vreo 3 ani ceva somație de plata de la ANAF pe motiv ca au calculat ei greșit ceva pe acolo, am căutat actele și am contestat, un coleg aflat in aceeași situație a plătit ca era speriat și ca nu era suma mare.

Deci calm si multa atentie!

3 Likes

Da, asa am sa fac, mutumesc!

Poate am ales gresit firma cine m-a ajutat si a dat cateva sfaturi -
Acum in mare parte ma ocup de emailuri creare template in Marketing Cloud, verificare DB, creare filtre, … - acesta ar fi in coorcondata co CAEN 6203?

Mersi!

Eu cred ca activitatile enumerate se incadreaza la 6201. Conteaza mult si ce ai trecut in contract, ce fel de activitati sunt trecute in facturile lunare. Parerea mea e ca ar trebui sa instiintezi si firmele cu care ai colaborat, poate au ei niste oameni competenti pe subiectul asta.
ANAF poate merge pe firul banilor in verificari, adica sa le faca o surpriza proasta de sarbatori si firmelor cu care ai contract. Daca ai lucrat doar cu o firma in toti acesti ani, e risc mare sa te incadreze ca fiind dependent, sa te puna si pe tine si pe ei la plata de taxe din trecut.

90% am lucrat cu firme din USA, EU

Daca ai mai multe contracte, esti mai protejat, mai ales daca sunt firme externe. Uita-te ce tip de activitati ai trecut in contracte, in acte aditionale sau anexe si ce scriai pe facturi. Ai pus ceva de programare, development sau ai scris peste tot consultanta?

1 Like

Am mai multe contracte - pe facturi am Servicii IT - sau am cateva cazuri unde am numele proiectului ex - Massimo - nu am programare sau development.

Este cineva - cine a avut eventual tot asa problema cu ANAF?- daca poate da detalii cum a fost / care a fost rezultatul verificarii.

Simplul fapt ca te regasesti in aceasta situatie ar trebui sa iti dea de gandit si sa iei legatura cu cineva care cu asta se ocupa.

Da, raspunsurile pe internet nu te costa nimic, dar probabil daca ai fi inceput din start sa discuti cu un profesionist, ar fi stiut sa te indrume pentru a nu ajunge in aceasta situatie.

Asa e am gresit - @danielp - momentan trebie sa gasesc cea mai buna solutie (intre timp mai vorbesc si cu contabili/juristi) - dar ajuta mult si daca cineva a fost in acleasi situatie si poate impartasi rezultatul din care putem invata toti.

Si din situatia mea sa invete cei care urmeaza sa infiinteze ceva.

1 Like

cautand in alta parte am gasit asta:

Cod CAEN 6202 - Activități de consultanta in tehnologia informatiei
Această clasă include planificarea și proiectarea sistemelor de calculatoare ce integrează hardware, software și tehnologii de comunicații. Serviciile de consultanță pot include și activitatea de pregătire a utilizatorilor.

serviciile nu prea sunt consultanta.

am mai gasit asta:
Cod CAEN 6201 - Activități de realizare a soft-ului la comanda (software orientat client)
Această clasă include activitățile de scriere (programare), modificare, testare și asistență privind produsele software. Este asemenea inclusă scrierea de programe urmând indicațiile utilizatorilor (programe orientate pe client).

Această clasă include:
proiectarea structurii și conținutului și/sau scrierea codului de calculator necesar pentru a crea și implementa:
sisteme software
aplicații software
baze de date
pagini web
adaptarea software-ului potrivit cerințelor specifice, adică modificarea și configurarea unei aplicații existente astfel încât devine compatibilă și funcțională, potrivit mediului sistemului informatic al clientului

@iwolf din ce an ai infiintat pfa-ul ?

@nixnix - in anul 2020

https://www.reddit.com/r/programare/comments/1853d0p/adios_6202_itștii_nu_vor_mai_putea_fenta_statul/