Angajat pe 2 CIM-uri

Salutare,

Cum pandemia a demonstrat ca munca se poate face la fel de bine remote si companiile au inceput sa angajeze mai mult remote, ma intrebam daca te poti angaja pe doua contracte de munca full time in Romania? un trend la moda peste ocean, mai putin la noi.

Legal, legea prevede maxim 48h/sapt de munca la acelasi angajator, nu specifica ca fiind ore cumulate.

Intrebarea e mai mult daca afla angajatorul ca esti deja angajat din Revisal cand te declara la ITM, sa constate ca nu te munceste destul si ai prea mult timp liber :slight_smile:

1 Like

Si cand mai dormi?

1 Like

Suspectez ca trendul la moda e cu slujbe part time, adica chelnerita vineri si dansatoare la bara poimarti noaptea.

1 Like

Poti, dar ca si angajat ai clauze de loialitate si risti sa te traga la raspundere in instanta daca te prind.

“Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea.” Singura exceptie consacrata de Codul muncii priveste cazul in care prin legi speciale s-ar prevedea incompatibilitatea intre anumite activitati.

Asadar, in cazul cumulului de functii, toate limitarile privitoare la timpul de munca cuprinse in Codul muncii sunt stabilite pe contract, nu pe persoana.

Atunci cand, in mod exceptional, legiuitorul a dorit sa limiteze timpul de munca pe persoana, nu pe contract, a facut-o in mod expres. Spre exemplu, este cazul lucratorilor mobili, cu privire la care Hotararea Guvernului nr. 38/2008 prevede in art. 4 alin. (2): “In cazul lucratorilor mobili care muncesc pentru mai multi angajatori, timpul de lucru este suma orelor lucrate de persoana respectiva pentru toti angajatorii”.

de pe Timpul de munca: Cate ore pe zi poate lucra un salariat care are mai multe contracte de munca?

Din cate inteleg poti inclusiv avea mai multe contracte la aceeasi firma :smiley:

In plus problema nu e daca te prind, la prima modificare in revisal se vede clar unde lucrezi la fiecare angajator.

Dupa angajat inseamna pontaj, nu stiu daca poti suprapune orele legal, chiar daca nu le lucrezi la ora aia, practic se anuleaza contractul de munca la nereguli de genul daca nu e la intelegere.

La SRL am observat trendul, sunt unii care lucreaza cu mai multi clienti si cand au de munca la celalalt zic ca sunt bolnavi/la medic…

Dar la SRL nu te obliga contractual, nici nu prea pot, inafara drepturilor de autor sau NDA-ului.

2 Likes

Nu stiu pe nimeni angajat pe 2 CIM-uri (si nici nu vad de ce ai face asta, vrei sa platesti puhoi de taxe si CASS twice?), dar stiu cazuri cu 2 pe SRL, sau cu CIM + SRL (asta mi se pare ca are cel mai mult sens, daca poti duce 2, pt mine nu e sustenabil)

Ma interesa o conversie in web, fiind cerere mare acum, iar cum la locul de munca inveti cel mai rapid era o alternativa pana ajung la un venit sustenabil pe web, 1 an maxim, 2k sa zicem si apoi sa raman doar cu unul din 2.

@isti37 multumesc pentru raspunsul detaliat.
Fara legatura, a mai intrebat cineva pe Reddit, ia printre comentarii in Revisal ai acces doar la datele companiei tale.
Deci inteleg ca nu sunt transparente in Revisal datele incrucisat

Alta discutie interesanta de pe Reddit e plata taxelor, declararea locului de munca principal si reducerea de impozit. Ar mai fi de sapat in directia aceasta.

Pare cam complicat/riscant, mai simplu cu SRL si straight forward, numai ca nu gasesti posturi pt SRL din pozitia de junior in domeniu, web.
Mai invatam sa ajungem la un nivel sustenabil cerintelor.

1 Like

Legal e. Si dupa aia va mirati ca va cheama lumea la birou. Pai cum sa nu va cheme daca munciti jumate din timp acasa?

5 Likes

Stai chill, ca cine o freaca de acasa o freaca si la birou iar cine munceste, munceste si de acasa, nu trebuie sa se duca la locatie sa se confirme ca munceste, se vede in orice situatie.

Vechea discutie de cand a inceput pandemia pentru a da legimitate managerilor si site lead-urilor.

Nu e asta nodul din papura.

2 Likes

Eu zic că depinde de proiecte, poate ai rămas pe mentenanță pe un proiect la o corporație cu kanban și poți să cauți ceva pe lângă ca să nu te plafonezi.

Cu două proiecte în development pe feature-uri nu cred că e o idee bună, dar sigur se poate face, în special fără copii și dacă chiar lucrezi 8-10 ore pe zi.

1 Like

Aham, ca cineva e prost sa te plateasca sa stai degeaba. Omul e junior.

La juniori sunt total de acord că e o idee foarte proastă. La seniori depinde, dar nu vei fi sincer dacă faci așa ceva ceea ce e o problemă destul de mare. Ceilalți colegi sigur se prind de ce faci și pot să te șantajeze…

1 Like

Partial adevarat, doar ca la birou e posibil sa fie mai greu s-o freci intre colegi care muncesc.

Eu zic sa plusezi, ce parere ai de 3 CIM-uri?

3 Likes

Sky is the limit.
To the moon!

Full time (40h/saptamana) nu prea are sens sa ai mai multe CIM-uri, decat daca pleci din start cu ideea sa inseli una dintre firme. Ca si angajator n-as accepta un om care sa lucreze 8h la mine, dupa ce a lucrat 8h la alta firma. Ce randament poate sa dea un om lucrand in ritmul asta? In plus, iti aduce unele limitari, nu poti sa-l trimiti intr-o delegatie, nu poate participa la unele traininguri.
Part time se practica mai multe CIM-uri, poate nu in IT. De exemplu, in domeniul curateniei am mai intalnit oameni angajati la mai multe firme, lucrau 3-4h la una, dupa care mergeau la alta.

1 Like

Cred ca OP se refera la o comunitate din SUA, din tech, care se numeste Overemployed
Practic oamenii lucreaza la mai multe joburi fara sa stie angajatorii unii de altii. Toti incearca sa ajunga la “financial freedom”.
Cam greu de aplicat acest lucru in RO din moment ce automat apari inregstrat ca si angajat full time.
In SUA e alta poveste.

1 Like

Poti avea doua contracte. Caz concret, am un contract de 8 ore la o companie si alt contract de 2 ore la o companie. Din ce am inteles nu poti depasi cumulat 14 ore pe zi, dar si acest aspect este discutabil, unii afirmand ca limita maxima este de 12 ore le zi. O alta observatie de care ar trebui sa tii cont este ca cele doua companii ar trebui sa stie ca mai exista un alt contract, de exemplu mie mi se solicita anual o adeverinta de la angajatorul cu 8 ore pentru a demonstra ca acela este contractul de baza, din ce am inteles in acest mod se elimina niste taxe. Am contractele in acest mod de ~6 ani, am si schimbat de cateva ori contractul de baza dar de fiecare data la interviu am mentionat ca mai am un contract de 2 ore si nu as vrea sa renunt. Cat despre modul de lucru nu le amestec, cele doua ore le lucrez seara daca am chef sau in weekend.

1 Like

Ce spui tu nu este gresit (cred ca limita zilnica maxima este de 12 ore), dar intrebarea era despre 2 contracte full time.

Doua contracte full time nu ai cum sa ai

arata-ne in lege. :slight_smile: