Apple Event 2021: Everything Apple Announced in 6 Minutes!

Întreg evenimentul:


Să zicem că înțeleg combo de 8Gb RAM / 256Gb SSD pe portabile. Dar același lucru și pe iMac? În 2021? :confused:

Nimic despre problema cu dual-display pe M1.

2 Likes

Dat fiind ca am folosit exclusiv device-uri Apple in ultimii 3 ani-ish, cred ca pot sa-mi dau cu parerea.
Am folosit de la iphone la ipad, la macbook la imac, tot.

Parerea mea e sa stati departe. Ai serverul pe linux si iti ruleaza pe x86, chiar vrei sa-ti bati capul asa de tare cu virtualizarea de pe macOs? De ce sa-ti complici viata? E clar ca ultimele device-uri de la Apple se cam pi*a cu bolta pe orice inseamna top of the line professionals care au nevoie de putere.

Eu acum fac schimbarea si imi arunc/vand/scap de fiecare dispozitiv Apple pe care il posed. Eliberat in sfarsit.

Just for fun fac un review la toate dispozitivele apple pe care le am:

  1. Airpods - tot imi cad din urechi, bateria e laughable. M-am intors la niste casti care-s la jumatate din pret, de-alea mari care stau bine pe cap si pe urechi si la care bateria tine 8 ore pe bune.
  2. Macbook - Daca nu esti pe M1 si ai avut ghinionul ca mine sa dai 12k ron pe unul cu i7, stai lin poti sa-l folosesti pe post de calorifer iarna daca faci niste light browsing pe chrome. Oh ti-am zis de problema de virtualizare? Nu ai sanse sa rulezi ceva mai heavy pe asta, sau ai dar o sa ai mari batai de cap.
  3. Ipad - asta chiar imi place. Pe asta il pastrez. Prima experienta cu scrisul pe una, deci poate nu stiu ca exista mai bine. Dar e ok, imi place.
  4. iMac - nu e chiar asa de rau daca ai platit mai mult si il ai pe ala mai beefy. Dar sufera aceeasi problema ca si macbookul cu virtualizarea. Adica cand un PC vechi de 4 ani fluiera pe langa tine, e cam rusinica.
  5. iPhone - not bad. Sunt genul care nu isi tine in husa nimic, l-am scapat pe jos de nenumarate ori, inca face poze e ok. Bateria, in schimb e cam pe duca. Oricum imi iau ceva cu Android next.
  6. iWatch - l-am luat, l-am folosit putin cand inca puteam sa mergem afara. Acum e useless. E inca grozav ca si ce tech are in el, dar mostly useless daca nu ai unde sa iesi. Poate o sa-l pastrez. Poate.
2 Likes

Singurul motiv pentru care am avut mac book pro (si care m-ar convinge sa-mi mai iau ceva similar - probabil mini) e developmentul pentru ceva apple (iOS sau macOS). Altfel, dau banii pe ceva mai bun.

Mie nu-mi prea place, dar uneori esti fortat. In cazul meu, o aplicatie care are mult mai multa functionalitate pe ipad decat pe o tableta android + una care exista doar pentru ipad.

1 Like

Salut,

N-am folosit niciodata produse Apple pentru un timp mai indelungat. Nici telefoane, nici tablete, nici imac-uri / macbook-uri.
Chiar e asa mare magie toata treaba asta cu chip-ul M1? Am vazut ca sunt foarte multe review-uri pozitive.
Zici totusi ca vrei sa renunti la produsele apple. Incluzi aici pana si pe cele cu M1?
Inca sunt in faza de research cu intreg ecosistemul Apple.

M1 e bun. Am un macbook cu el si nu transpira deloc cu un flow de devoltare, foarte rar auzi ventilatoru si bateria tine mult.

Marele dezavantaj este ca chipul nu poate duce mai mult de un monitor extern.

M1 merita cumparat doar varianta de 16GB RAM, din perspectiva unui developer. Am facut eu greseala sa iau varianta de 8GB si mi-a scos peri suri in cap. Tinand cont ca inca ruleaza multe aplicatii prin Rosetta, memoria aia de 8GB se umple una-doua.

3 Likes

Nu inteleg de ce sunt unii atat de vehementi!? Mie mi se par super decente noile produse, desi nu mai detin niciun mac, mai am doar un ipad mai vechi si un iphone mai vechi (de fapt 2), le foloseam pt testare, eu am fost multumit si mi se par extrem de bune pentru publicul lor tinta. Acum sunt pe android si pt munca sunt pe linux atat pe desktop cat si pe laptop si am nuuumai belele, imi omoara bateria, am pb uneori cu driverele, etc. si de multe ori pierd timp aiurea din cauza sistemului de operare.

E ca si cand ai zice: ia uite, astia de la Audi ce masini scumpe au si ce prosti sunt aia de dau atata pe o masina, cand Loganu e mai mare, mai ieftin, consuma mai putin, e si pe GPL si il repar cu piese din dezmembrari fara nicio problema in fata blocului.

Long time windows / vmware + ubuntu / mint user & apple hater! Dar de cand au scos M1 mi-au starnit interesul. Consider serios ca la toamna sa incerc MacBook Pro sau Air sau MacMini numai daca vin cu M1X [viitoarea iteratie], presupunand ca viitoarea iteratie o sa fie si mai faina!

Folosesc Apple Watch(asta ca o completare la ceea ce a zis @Floris_Stoica_Marcu ) si sunt multumit.

  • Se misca bine
  • Chiar este rezistent la apa. Am innotat in mare cu el
  • Este si destul de complet pe partea de Fitness samd
  • Este un bun companiosn al telefonului.

Am avut ocazia sa testez si unul de la Samsung acum ceva timp si nu mi-a placut deloc cum se misca.

In rest nu mai sunt hater. Fiecare isi ia ce vrea.

Apple Watch e unul dintre cele mai reusite produse ale lor. Senzorul de puls e considerat cel mai bun printe ceasurile smart. Estimatul de calorii arse facut de Apple Health e foarte apropiat de realitate. Daca vrei sa-l folosesti pentru tracking de fitness e ce trebuie

Pacat ca e folosit pentru a te tine in ecosistem, deoarece nu merge deloc cu altceva decat iPhone.

1 Like

Iar eu spun invers, cumpărați-vă produsele lor, dacă vreți calitate. :slight_smile:

Este ca și cum mi-ar spune cineva să nu folosesc Linux, că nu merge gaming-ul pe el. Dar m-a întrebat dacă am nevoie de jocuri?

Am AirPods Pro și nu-mi cad de urechi, din contră, e un val pe rețelele de socializare (#AirPodsJump), în care toți fac diferite mișcări și a-l dracu dacă unuia îi cad AirPods-urile din urechi. :slight_smile:

Compatibilitatea între device-uri este M1nd blowing.


Legat de noul iMac, este varianta de ”buget”, o să vină varianta cu noul design de 27 sau 32-inch la sfârșit de an împreună cu MacBook Pro de 14 și 16-inch. Au rezervat și toată producția de procesoare pe 4nm.

2 Likes

Toata seria lor de laptopuri 2016-2019 nu merita banii.
Chiar faci omleta cu ele, poti sa pornesti orice si laptop-ul deja e caldut, exclus sa stai cu el in brate.

Cele de M1 sunt din alta liga. Abia acum devine Apple interesant.

1 Like

Am un Macbook pro de 16’ din 2019 cu i9 si 32Gb ram si in general e super ca si calitate. Tastatura e exact ce trebuie, touchid-ul e instant si mereu functioneaza din prima, trackpad-ul e ce trebuie, ecranul e cel mai bun pe care l-am folosit pana acum, sunetul daca nu folosesti casti si stai in fata laptop-ului e perfect, incredibil de bun as spune. Se aude/vede ca cineva are un mac intr-o conferinta, e total alta calitatea microfonului de la mac fata de un Dell. Se incalzeste, dar nu e oribil, e singurul laptop cu un ventilator care nu ma deranjeaza deloc la 20cm de fata mea, nu caraie.

Dezavantajul major pe care il are e Mac OS-ul. Pe un monitor de 1080p/2K nu se vede bine textul, ii trebuie 4K sa nu observi ca nu ai destula rezolutie. (nu are truetype ca si Windows)
Am avut probleme si cu docker, dar s-a rezolvat dupa update-uri, la kubernetes local inca e dezastru. (foloseste mult procesorul in idle si cu k8s 32gb nu prea sunt de ajuns cu tot ce mai trebuie pe langa)
Nu prea merg dock-urile usb-c bine cu el.

Pentru virtualizare am folosit VMWave Fusion si era foarte decent. Eu n-am dat de problema de x86 fiindca lucrez doar cu JS/Chrome/JVM pe backend.

Eu mi-as lua un macbook cu M1X/M2 cu 32gb memorie cand apare, dar mai e mult pana atunci, poate se rezolva si problema cu SSD-ul lipit de placa de baza. iMac-ul din cate am vazut are chin-ul acela pentru difuzoare, sunt convins ca suna mult mai bine decat ne putem imagina pentru un all-in-one. In rest e foarte ciudat ca s-au limitat la 8gb, 8gb mi se pare foarte putin pentru orice profesional. Totusi ei il vand cu safari, care foloseste memoria doar pentru cateva tab-uri deschise, restul tab-urilor automat le tine pe disc si poti sa ai si 100 de tab-uri ca tot atata memorie va consuma. Partea foarte proasta e ca ssd-ul nu se poate inlocui usor si e consumabil, acesta e motivul pentru care nu as cumpara un mac din generatia aceasta.

Legat de noutati, ma intereseaza ecranul nou de pe iPad, abia astept sa il testez intr-un showroom, nu am tinut niciodata in mana un ecran cu 1000 nits (si e chiar mai mult cu HDR).

2 Likes

Depinde cate device-uri ai. Deseori mi se intampla sa imi sune si telefonul si tableta si calculatorul … in sedinta cu clientii. Silence phone, tablet and pc keep ringing, pana nu dai decline nu ti se inchid toate.

In rest, syncul intre ele este destul de fain, sa deschid calculatorul cu ceasul e fain, parolele sincronizate sunt faine, faptul ca poti sa dai copy paste de pe unul pe altul samd.

Chiar sunt feature-uri care iti fac viata mai buna, dar mai bine ma chinui cu drivere audio proaste pe Linux decat sa mai trec prin “procesorul meu e la 100%” (docker) sau “nu am destule core-uri sa pornesc infrastructura” (kubernetes) sau “mi s-a inchis calculatorul si trebuie sa il mai repornesc odata ca nu stiu ce are de nu-mi porneste X sau Y”.

Da, calitatea materialelor e faina la ei. Un macbook are un feeling asa rece si fain la atingere si se simte bine in maini. Dar, in momentul de fata as cara cu mine un toaster daca ar insemna ca pot sa-mi fac treaba cu el.

O sa-mi lipseasca calitatea premium? Sigur. Dar macar o sa-mi pot face treaba si asta e mai important :smiley:

1 Like

Putem face un thread ca asta despre fiecare OS sau producator. Pur si simplu deapre Apple e simplu de discutat ca fac de toate: OS, tablete, casti, etc, deci e usor de identificat “dusmanul”.
E funny ca toti blameaza Apple dar compara device-urile cu ale lor.

1 Like

cred ca hate-ul nu e spre apple ci spre turma care le foloseste produsele. ok, folosesti x, y, z, treaba ta, fiecare foloseste unealta preferata. incepi s-o faci pe avocatul pentru x, y, z atunci inseama ca tu ai devenit unealta. sincer mi-e mila de oameni de genul asta.

Poti cumva scoate din contextul a ceea ce am scris ca “fac pe avocatul”, daca chiar vrei asta. Sau poti spune ca e o opinie obiectiva.
Ai sarit calul insa cu cuvinte de gen “turma” si “mila”, la care iti raspund simplu cu “sarantoci”. Pare ca suna a discutie civilizata sau ne apropiem de usa cortului ?
Da, utilizez Mac de 12 ani si in acelasi timp imi displace monopolul companiilor cre-si prind utilizatorii intr-un mediu opac, dar hei, ce sa vezi, toti fac asa. Google? Samsung? Microsoft? Tu in turma cui esti ?

4 Likes

chiar nu ma refeream la tine chiar daca ti-am dat reply direct. era la modul general.

as spune ca-i un raspuns pe care l-ar da o oaie. conform turmei, numa bogatii isi cumpara apple. #numaifitzisaraki

eu sunt a naibii de constient cand sunt prins intr-un sistem inchis. de multe ori din pacate nu am ce face (sunt obligat sa folosesc toata suita ms, am fost obligat sa folosesc produse apple, etc). dar macar sunt constient, nu-i aplaut ca ma inchid in ecosistemul lor.

ps: turme sunt peste tot. la apple, la ms, la sony, la android. comportamentul asta de unealta ma sperie.

Pare ca te-ai trezit cu fata la cearceaf dimineata de te-ai apucat sa iti arati frustrarile pe net. Din pacate inghite netul asta orice.
Vezi ca nu esti nici cel mai destept nici cel mai in varsta de pe aici si mai domoleste-ti tonul. Sau exprima ce vrei cum trebuie, ca scuze de genul “aa, pai nu vorbeam despre tine” sunt a-la-politicieni, oricum o dai.
Iar asta cu turmele, privit din Univers, toti suntem o multime de turme, chiar daca nu recunosti. Ia vezi in jur din cate turme faci de fapt parte (“turma celor care merg in mall”, “turma celor care se pun contra”, “turma AUR”, etc)

Între a sta în turma Apple și a avea totul funcțional și a sta în turma … cealaltă, eu aș alege turma Apple. Să explic :smiley:

  • beef-ul meu cu android (ăl mai mare adică) este că nu poți migra ușor de la un telefon la altul. Gen de la Samsung la LG la OnePlus etc. Ok, unii și-au făcut soluții de migrare dar, tragedie, ești prins în turma samsung, de ex! :smiley:
  • beef-ul nr. 2 cu android este politica de actualizări: doi ani și ești pa. iPhone are actualizări vreo 5-6 ani. Să dau 6-7000 lei pe un telefon care peste 3 ani va fi… outdated ar fi o dovadă de… (completați voi)
  • în turma Apple, dacă vrei minunea aia de … handoff parcă se numește (unde poți răspunde la telefon de pe orice device) o ai și atât. Pe ne-Apple o ai, dar parcă nu. Merge pe unele telefoane, merge doar dacă sacrifici virgine, merge doar dacă ai PC-ul spre nord-vest.
  • în turma cealaltă (:penguin: ) e totul minunat… dacă reușești să-ți faci sunetul să meargă. Și video. Și mai știu eu ce. :troll:

Cu toate astea, pentru că nu mă pot împăca prea bine cu MacOS, sunt în turma Microsoft. Dar asta nu mă face să nu observ perks din alte locuri :wink:


Acu’ 10-15 ani eram destul de vocal în privința asta, țineam să îmi exprim „ura” față de OS sau de utilizatori, dar … fuck it, viața e prea scurtă, alegi ce ți se potrivește și aia e :slight_smile:

Efectiv nu ai ce să zici ca să-i faci pe ceilalți să spună „ah, DA BĂ, asta era! Mâine schimb tot!”

5 Likes