Cam ce salarii se oferă pentru un programator in Oradea?

Ma intrebam daca e cineva de pe forum din Oradea si daca stiti cum e starea industriei IT in momentul de fata?

Intreb pentru ca ma gandesc destul de serios sa ma intorc acasa si as vrea sa imi fac o idee la ce as putea sa ma astept.

Cam ce salarii sunt pentru programator senior ?

Multumesc de ajutor!

Sa te intorci acasa de unde? Daca esti prin Strainezia, stai acolo linistit, macar pana termina cu distrugerea PSDul. Daca esti prin Bucuresti, Cluj, Timisoara, stai pe-acolo.

Daca totusi tii sa te intorci acasa, poate iei in calcul firma sau pfa, si nu angajare.

Gurile rele spun ca nu sunt salarii prea bune. Pe de alta parte, angajatorii se plang de calitatea celor pe care ii pot angaja. Ceilalti fie sunt prin Strainezia, fie au fost angajati prin suburbiile Metropolei Oradea, cum ar fi Cluj sau Timisoara :slight_smile: fie lucreaza prin propria firma sau pfa.

5 Likes

Sa ma intorc din UK, am venit sa fac facultatea aici, am facut-o, am lucrat, am deja 3.5 ani de experienta si ma gandeam sa ma intorc nu acum, ci in viitorul apropiat, 1 an 2 , eu si sotia mea vrem sa ne facem o familie si nu ne vedem sa stam aici forever.

Acasa tot acasa e, si fara si cu PSD. La urma urmei o viata ai, si nu as vrea sa ma trezesc la 40 ani ca mi-am pierdut anii umbland dupa bani si ca nu mi-am trait viata.

Sunt constient ca salariile nu se ridica la acelasi nivel dar ma gandesc ca as putea sa lucrez ca angajat ( am inteles ca sunt cateva firme ok in oradea ) si sa mai colaborez cu o firma de aici (uk) pe un pfa sa ajung la un nivel la care pot trai linistit.

Mersi de raspuns!

4 Likes

Salutare,
Eu zic ca e posibil ce vrei tu si ca vei gasi salarii decente. Probabil > 2k euro. (Nu sunt senior deci nu pot sa iti zic nici exact)
In schimb cred ca ai putea intra in acest grup sa vezi ce oferte sunt si de acolo poti merge mai departe sa te convingi singur.
@bokordani poate poti adauga tu mai multe.

P.S: Aparent omul vrea sa vina in tara, nu stiu daca face sens sa discutam despre Romania/UK …

Stai linistit in UK. Si nu pentru bani ci pentru lipsa de bataie de joc care este aici. Vreti sa intemeiati o familie? vrei spital in UK sau RO? vrei scoala in UK sau RO si exemplele pot continua.

1 Like

Spital in UK in materie de asteptari e la fel poate mai mult. Ca exemplu am avut o problema destul de urgenta recent si m-au programat dupa o luna jumate, evident ca a trebuit sa ma duc la privat si sa scot banii din buzunar, la un moment dat ma gandeam chiar sa vin in Romania pt o sapt sa merg la doctor si sa imi fac analizele. Am trait si eu in Romania si nu am murit.

Am avut o educatie ok, asta cred ca depinde si de parinti si de cum esti educat.

Peste tot sunt aceleasi probleme. Evident ca ma gandesc sa am situatie materiala buna in care sa imi pemit sa merg la privat daca trebuie, de asta ma interesez din timp.

Iar viata sociala nu o poti inlocui cu nimic, nu e aceeasi cultura si nu poti relationa cu oamenii la fel cum faci cu ai tai.

Daca imi era asa de bine aici nu ma gandeam sa ma intorc in primul rand.

4 Likes

Piata in Oradea e limitata la ~5-6 companii medii si maricele (ma refer la 100-150 angajati), plus unele firme mici, sub 20 de angajati.

In functie de cunostintele tale si de capacitatile tale de negociere, poti obtine un salariu bun pentru Oradea. Exista unele companii care ofera salarii la nivelul celor din Cluj.

Daca intentiile tale de a te muta inapoi in Oradea sunt serioase, poti depune CV si formalitatile pot decurge intr-o prima faza chiar si la distanta, via telefon/Skype.

1 Like

Anul trecut a fost publicat un barometru al pietei IT din Oradea, mai multe detalii aici:

5 Likes

Imi place ca nu te axezi pe bani, ca multi altii (sunt lucruri incomparabil mai importante in viata decat banii). Singura problema e ca de fapt, ‘acasa’ poate deveni un iad cu PSD. Ai scris ca vrei pfa ca sa lucrezi pentru ceva firma din uk. E perfect deocamdata, doar ca setea de bani a statului aici devine mare, foarte mare, din pricina de cadouri catre patura neproductiva dar votanta a populatiei si a tunurilor masive la buget, abuzul in serviciu dispare si prin urmare pot sa reapara/intareasca practicile din vremurile trecute ale PSDului, cand te ‘controlau’ si iti cereau mita pe fata, ‘ca sa nu te amendeze’ (sau doar ca sa primesti amenda mai usoara).

3 Likes

Da, intr-adevar dar cat pot idiotii sa stea la putere?

Poate sunt idealist, dar as vrea ca faptul ca vin eu, mai vine unul mai vine altul combinat cu cei de acasa putem face o schimbare daca, si doar daca spiritul civic din noi iese la iveala si nu ne mai multumim sa zicem ca in reclama, “Asta-i Romania Frate”. Nu, asta nu e atitudine de cetatean care vrea mai bine pentru orasul si tara lui, ci de un plafonat care e obisnuit cu status quo si se multumeste sa aiba de ce sa se planga.

Generatiile se schimba si noi putem pune umarul la schimbare. Nu se face cu cu om, ci se face cu milioane.

Peste tot sunt oameni prosti, poate unii au impresia ca daca mergi intr-o tara mai civilizata toti sunt doctori. Doar ca mi-e mai usor sa tolerez prostii din Oradea, ca-s prostii mei.

Si pleaca 20. Astia in stilul in care opereaza acum, in doi ani cauzeaza probleme grave.

  1. Cauta informatii despre ce se intampla in spitalele romanesti (vezi infectii, geg si lipsuri) si apoi compara spitalele din RO cu cele din UK
  2. Asta cu educatie ok in Romania este un mit.

Sfatul meu este sa gandesti pragmatic nu cu inima, caci altfel vei avea doar de pierdut.

1 Like

Pai de aceea as vrea sa ma asigur ca am un trai decent in Romania in care sa nu depind de sectorul public de sanatate. Iar cu educatia, eu de exemplu am urmat un liceu ok si am putut sa vin in UK la facultate linistit.

Daca copii mei ar vrea sa urmeze cursurile unei facultati din strainatate si sa incerce ce am facut si eu, de ce nu?

1 Like

Aia cu educatia ok in strainatate e si ea un mit. Cel putin pana la un anumit nivel.

Hai sa nu fim ipocriti. S-a plecat in strainatate si pe vremea lui baselu’ cand s-au inchis scoli si spitale si s-au taiat salarii si pensii.

E o prostie sa dai vina pe politic doar pentru ca tu nu esti capabil sa-ti manageriezi viata profesionala si finantele. Nu e ca si cum maine PSD-ul ar mari salariul minim la 500 de euro si toata lumea ar veni acasa in tara cand dincolo poti sa iei mai mult intr-un timp relativ scurt. Salariul la privat nu ti-l da statul roman ci angajatorul. Hai sa nu ne mai plangem ca fetitele sorosiste.

Back on topic. Oradea din pacate e slabuta dpdv al IT-ului. Zic din pacate pt. ca e un oras care totusi s-a dezvoltat mult in ultimii ani si e foarte aeresit fata de Cluj, Timisoara sau Bucales. E aproape de granita, de Felix si multe alte beneficii. Dar si asa, la IT sufera. Ce merge bine in IT e partea industriala, o gramada de fabrici pe Borsului: Faist, Comau, Plexus, etc. Si transportul. Transportul merge cel mai bine pt. ca e granita aproape si sunt salarii chiar bunicele: 1,5k + euro.

Vezi daca nu ti-ai gasi o colaborare cu ceva firma de transport ce doreste sa-si faca un soft propriu pt. management-ul firmei, pt. monitorizarea flotei: consumuri, anvelope, gestiune, etc.
Si in paralel, cum ziceai tu, un PFA in colaborare cu UK.

5 Likes

Cum soția lucrează ca medic rezident într-un „mare” centru universitar, pot să confirm că sistemul de sănătate românesc e doar marginal existent.

Doctorii care au rămas sunt prost pregătiți (AKA, cei care nu au putut pleca), foarte puțini vor să învețe (unii fac la fel cum se făcea în 1970 după manualele din 1950), munca o face mai degrabă rezidentul și în ciuda „creșterilor” (că soției i-a scăzut salariul) șupaga e la ea acasă.

Are rost să zic de medici specialiști care spun rezidenților să scrie prostii ca diagnostice doar că nu vor să se streseze să diagnosticheze pacientul?

La privat lucrează medici care lucrează și la stat. Poate mai interesați, poate nu. Cert este că dacă soția vrea să nască la privat, în caz de orice complicație, e pusă pe salvare și dusă la spitalul de stat. Deci dacă totul e bine, dai 6000 de lei, dacă nu, dai 6000 de lei + mergi în sistemul public.

1 Like

Cam culegi cirese pe acolo. Si probabil ca nu intelegi care-i problema. Nici diferentele dintre ‘taiere de salarii’ vs ‘marire salariu minim pe economie’ sau ‘marire salariu bugetari taietori de frunza la caini’, ‘inchidere spitale’ vs ‘angajare mai multi bugetari’, ‘taiere pensie’ vs ‘pensii speciale si mari cat incape’.

Pe vremea lui Basescu au facut ei multe rele, dar char sa legalizeze nepotismul (desi s-a practicat) si abuzul, sa amnistieze mafiotii, chiar sa ii foloseasca pentru proiecte de lege a jefuirii iobagilor - da, ideea de impozitare pe gospodarie e coborata direct din iobagie, exact asa se facea impozitarea atunci, cred ca Valcov s-a gandit sa se razbune un pic pe tot poporul pentru ca a fost prins.

Ti-or da tie salariu privatii, dar daca statul creeaza un climat economic nasol pentru privatii aia, s-ar putea sa nu-ti mai dea. Sau poate isi pun in aplicare doleantele de taxare puternic progresiva, ca sa-i faca pe toti egali in saracie (cu exceptia porcilor si eventual a cainilor, bineinteles).

@anon31094663

Fac o paranteza si cu asta inchei: stii ce e culmea? Ca si cand a fost criza economica in perioada basista si s-a umblat la piloanele de pensii nimeni n-a sarit ca ars cu Diaspora & shit. La fel si cu guvernul Ciolos cand a modificat prin OUG o multime de modificari in codurile penale pt. CCR si directive UE, tot nu a sarit nimeni ca din gura de sarpe. La fel si cu absortiile fondurilor europene care au fost ZERO. Asa ca de teorii din astea cum ca PSD e de vina pt. tot sunt satul pana peste cap.

Intr-o nicio speta politica romanul n-a fost super, mega, ultra avantajat, dar nici nu poti sa astepti totul mura-n gura fara sa faci nimic. Romanul plecat de dupa 2008 dincolo s-a saturat de atatia ani de tras si acuma cand vine acasa si constata ca nu s-au schimbat multe, incepe sa-si aminteasca pt. ce a plecat. Iar acuma, vezi Doamne are dreptul sa fie frustrat. In orice tara, chiar si in Romania, poti face bani, numai ca nimeni n-o sa-ti zica cum functioneaza legile junglei, decat daca iei tu atitudine si prinzi taurul de coarne. Acuma ca apelezi la metode neortodoxe ca sa-ti castigi existenta, e partea a doua. Dar, repet, sa dai vina in totalitate pe anumiti politicieni si sa nu ii pui prim-plan si pe ceilalti, implicit alegatorii, mi se pare o mare prostie.

On-topic: in Oradea, ce ar mai merge pe IT ar fi mediul universitar, insa nu e nu stiu ce platit si ai nevoie pe langa studii superioare si de pedagogie. Dar asta merge in paralel cu un PFA/firma.

2 Likes

Iarasi culegi cirese. Si probabil te uiti prea mult la Antena 3. ZERO: https://economie.hotnews.ro/stiri-eurofonduri-21488640-bilantul-ciolos-fonduri-circa-7-miliarde-euro-absorbiti-anul-2016-consideratii-are-pentru-viitorul-guvern.htm E adevarat, mult mai putin decat ne-au indatorat cu tupeu de mafiot PSDistii, un miliard de euro/luna.

N-am zis nicaieri ca PSD ‘e de vina pentru tot’. Doar ca agraveaza lucrurile. Lucruri de-astea nu sunt noi: https://republica.ro/dupa-o-amnezie-de-cinci-ani-statul-si-a-dat-seama-ca-angajatorul-nu-mi-a-platit-contributiile-asa-ca-s Doar ca intr-un context care permite abuzul in serviciu ‘de placere’, din rautate sau ‘pentru partid si patrie’, lucrurile pot sa se imputa.

1 Like

Stii ca si taierile de salarii si pensii si perioada aceea de criza a inceput tot de la PSD, nu?

Era Tariceanu premier, era oarecum inainte de alegeri. PSD a inceput sa faca opozitie in parlament, au facut un proiect de lege de marire salarii(la invatamant parca) cu un procent foarte mare plus nu stiu ce salarii compensatorii la pensie. Dupa aceea au iesit peste tot si au zis ca celelalte partide nu vor sa mareasca salariile.

Repet, era inainte de alegeri. Toti au votat pentru, sa evite publicitatea negativa, acelasi lucru l-a facut si Basescu care a promulgat legea. Practic toti sunt vinovati, niciunul nu a vrut sa-si asume respingerea unui proiect care se stia foarte bine ca va baga tara in imposibilitate de plata, dar totul a plecat tot de la PSD si modelul cacacios prin care fac politica.

Majorarea salariilor profesorilor cu 50% ar aduce criza economica mondiala in Romania, a declarat luni premierul Calin Popescu Tariceanu, solicitand sindicatelor din invatamant sa se alature negocierilor Guvern-sindicate-patronate si sa nu lase PSD “sa puna in pericol viitorul Romaniei doar din considerente electorale”.
[…]
“Liderii de sindicat stiu foarte bine ca toata cresterea salariilor de 50% va fi inghitita imediat de inflatie, cu efecte ce vor fi resimtite imediat de toata lumea. Profesorii vor avea salarii mai mari cu 50%, dar o paine va costa de cinci ori mai mult”, a anticipat Tariceanu.
Tariceanu - 10 noiembrie 2008 - link

Ce s-a intamplat pe urma?
Desi se stia ca vom intampina dificultati si ca trebuiesc facute economii si reduceri, nu s-a facut nimic timp de un an jumatate. Dupa un an jumatate Tariceanu pleaca si cu exceptia lui Boc nu-si asuma nimeni un plan de austeritate, nici PSD nici PNL.
Boc este pus in pozitia de a taia salarii si pensii de nevoie, nu ca ar avea vreo satisfactie. In momentul asta Boc este vazut ca cel care a taiat salarii si pensii, desi nu a facut decat sa curete dupa altii.

Ciolos nu a facut modificari care scoate presedintele din numirea procurorilor, nu a desfiintat o putere in stat. Ciolos nu a dezincriminat infractiuni. A facut ~150 de modificari, majoritatea cerute de Curtea Constitutionala si pentru a transpune cerintele unor directive europene.

Fondurile europene sunt pe perioade, a fost planul 2007 - 2013 iar acum este 2014 - 2020.
Guvernul Ciolos ar fi trebui sa primeasca fonduri din planul 2014-2020, dar pentru ca guvernul PSD dinaintea lui nu a inchis planul anterior(2007-2013), nu se putea, asa ca Romaniei i s-a permis in 2016 sa primeasca finantarea pe planul 2007 - 2013 cu decontarea ulterioara din planul 2014-2020.

Doar pentru ca se prezinta astfel de informatii eronate si trunchiate ar trebui sa realizezi ca te informezi dintr-o sursa care nu prezinta incredere.
De altfel nu vad cum poti lua apararea unui partid plin de condamnati penali si infractori. Si nu vorbesc de Dragnea, vorbesc de toti ceilalti, Dragnea nu ar fi putut face mare lucru daca nu ar fi avut sustinerea celorlalti penali, de la toate partidele.

@remussica
Daca as fi in locul tau as astepta pana la urmatoarele alegeri parlamentare.
Poate o sa-ti fie tie mai greu, dar gandeste-te daca vei avea copii. Nu le va fi lor mai usor?

4 Likes