Care este pragul psihologic pentru un periferic?

Am avut câteva discuții în contradictoriu cu alți devs și eu susțin că există un prag psihologic pe care oamenii nu sunt foarte dornici să-l treacă la achiziția unui periferic.

Discuțiile au fost în jurul tastaturii[1], iar eu zic că pragul este la 100€. Poate 150-200€, pentru oamenii darnici și/sau tastaturi branded (e.g. Logi, Razer etc).

Prin urmare, cam până la ce valoare vă considerați darnici, unde deveniți chibzuiți și unde spuneți „fuck, no!” în materie de periferice? (mouși, tastaturi, monitoare, etc, orice)


  1. pentru că aparent am devenit un soi de evanghelist al tastaturilor split :sweat_smile: ↩︎

Cati bani ai :slight_smile: [1]
Restul este can can


  1. Eu cu tastatura mea de 200 de euro :smiley: ↩︎

Inițial am fost tentat să-ți șterg comentariul DARRRR… chiar dacă ai făcut cursurile freelancerilor de succes și facturezi 20k/lună, tot există anumite praguri pe care eziți să le treci :slight_smile:

Deci chiar dacă ai încercat o glumă, este o „problemă” serioasă.

Din pacate @Cosmin_Popescu are dreptate (in sensul ca mie nu mi se pare o gluma). E ca si cand ai intreba care este pragul psihologic pana la care ai cumpara o masina. Evident, difera de la o persoana la alta, in functie de cati bani are sau vrea sa cheltuie. Iar pretul il dicteaza si piata.

Pentru o tastatura mecanica da, 100 eur maxim (deja 150 de euro mi se pare prea mult).

In functie de cat le folosesc si cat ma influenteaza pe mine calitatea acestuia. De exemplu, drept DAC, am achizitionat acum 7 ani un mixer la vreo 300 de lei si a functionat perfect pana acum. Dar, pe parcurs am aflat cateva probleme la modul in care inregistreaza/reproduce sunetul si acum sunt dispus sa dau mai mult pentru a le rezolva

Deci cam toate de aici pot fi subject-to-change:

  • Mouse: €150 (mi-am gasit mouse-ul perfect… nu stiu daca il voi mai schimba)
  • Tastatura: €600 (after all, o folosesc constant)
  • Monitor: €2000 (daca mi le inlocuiesc pe toate cu un singur monitor mare)
  • DAC/PreAMP: €250 (pur si simplu nu cred ca as vedea vreo diferenta daca iau mai scump)
  • Casti: €400 (eventual pentru unele wireless)
  • Microfon: €400

Si as fi reticent sa dau mai mult indiferent de venituri… Nu-mi place sa dau bani pe ceva ce nu ma ajuta

1 Like

Depinde mult de cât residual income ai. Eu am trecut pragul psihologic de 100 EUR pentru tastaturi și acum am două, cea mai scumpă cred că a fost vreo $300.

Mouse, sub $150 (am căutat unul ușor pentru gaming - still blaming the tools) - Pro X Superlight 2 Lightspeed (~ 120 EUR)

Căști (folosesc toată ziua): 250 - 300 EUR (Bose 700, Fairbuds XL, Jabra Elite 8 Active)

Monitoarele, cel mai scump a fost vreo 600 EUR, am avut mai scump și l-am vândut. Nu mă îndur să dau 800+ pe un OLED încă.

1 Like

Nu am incercat nicio gluma
Sunt oameni pe care nu ii intereseaza cati bani dau pe un periferic sau orice alt lucru care le aduce o placere (HiFi de exemplu exagerat)

I-a vezi, asta cat este? :smiley:

cred ca cel putin dublu de cat esti dispus sa dai pe un mouse

Am un MX Master 3. A fost vreo 600 de lei, dar l-am primit cadou :grin:
Si de atunci dau copy pe un calculator si paste pe celalat :))

Eu niciodata nu as cumpara un Apple Magic Mouse sau o tastatura Apple. Dar as cumpara un mouse mai bun sau mai potrivit nevoilor mele si de ar fi 100 de euro.

La monitoare tot ce ma excita acum e pe la 3-5000 de lei (micro-led) si nu am suflet sa dau atatia bani pe un monitor cand asta de acum era 800 de lei si inca e bun. (2K VA)

Plus daca imi iau monitor mai bun, imi trebuie si un calculator mai bun pentru jocuri, iar un Nvidia 4070 e 3-4000 de lei si ma cam doare inima cand vad ca nu e chiar o saritura asa mare intre generatii. La mac os mai e si problema cu rezolutia mapata corect la dimensiunea ecranului, iar daca m-ar interesa doar profesional as lua ceva special pentru mac.
Doar ca ma mai si joc din cand in cand si aia 120 Hz conteaza, mult.

Cel mai scump periferic pe care il am e o interfata audio Scarlet Solo cu casti Audio-Tehnica ATH-M40X si un microfon Audio-Tehnica AT875R.

cat de exagerat poate fi?

ps: pt tastatura aia, 3-400 $ nu pare mult pt cine cauta ceva de genul.

valabil cam la achizitia a orice, cred eu.
diferenta e ca difera de la persoana la persoana si difera chiar la aceeasi persoana pe parcursul evolutiei.

si factorul principal nu cred ca e pretul in valoare absoluta.
e mai mult legat de ce reprezinta / ce problema rezolva / ce valoare percepe.

la obiect, tastatura e cam 100+ euro (un keychron, daca adaugam livrare se rotunjeste spre 150 cred), iar mouseul cam 100 (logi master 3s pe care il are toata lumea cred).
tot la periferice adaugam webcam si microfon tot in zona de 100 - 150.

n-as ezista sa dau mai mult de atat (la nivel de n ori mai mult) DACA as considera ca:

  • ori imi rezolva o problema si aduce un beneficiu mai mare decat costul (de productivitate, de siguranta / sanatate, etc) = nivel rational
  • ori pur si simplu imi place = nivel emotional
  • ori as avea o nevoie speciala si nu as gasi ceva mai ieftin sa o rezolve (putin mai greu la un periferic, dar ca principiu).

si pe parcursul timpului am trecut prin etape in care am ales perifericele pe criterii diferite:
de la ce a mai incaput in buget pentru pentiumul din clasa a 10a, la ceva care arata mai bine prin facultate cand mai lucram cate putin, la periferice microsoft destul de scumpe (si bune) cand stiam mai bine ce vreau si lucram deja mai full time, la orice cu care sa tastez decent cand eram relativ tanar dar atentia spre alte detalii ale procesului de lucru, la ceva comod si eficient (pentru mine) acum cand am trecut de 40 de ani.

deci eu cred ca pragul asta e destul de legat de situatie / persoana si nu e unul pur si simplu “exterior” impus din afara (de reclame sau colegi).

1 Like

Exista mereu in prag psihologic, cel putin la mine.
De exemplu:

  • pentru casti avea 500 lei. Mi-am luat unele de 200 de care am fost super multumit pana s-au stricat 1 an mai tarziu si de frustrare mi-am luat casti de call center la 1500 ron.
  • pentru laptop aveam 5000 ron . Gasistem un laptop super fain pana cand a crapat groaznic in dual but in primele 2 saptamani. M-am frustrat maxim si am luat un macbook de 16.000 ron
  • pentru monitor maxim 1000 lei . Pana am gasit monitoarele alea faine de la lg si am dat vreo 1500$ pe 2 bucăți
    Asa funcționez. Aparent sunt zgârcit pana ajung frustat si adunci dau cu banii ca la lautari:)

Ha ha. Recitindu-mi comentul anterior constat ca bugetul meu real este de 3x față de cat declar initial:)

Aveam un fix mai demult cu tastaturile… Îmi plăceau un singur gen de tastatură, cum este acum la mai toate laptopurile. Era pe vremea când încă se mai lucra cu desktopuri. După intense căutări, am ajuns la concluzia că tastatura Apple din aluminiu îmi satisface pretențiile și am cumpărat-o pentru undeva până la 100 de euro. Mi s-a părut dezmăț. Între timp au apărut laptopuri cu astfel de tastaturi și am băgat-o la naftalină câțiva ani… până când am scos-o și am vândut-o pentru că am considerat că este o valoare nefolosită care în timp scade.

Acum am un laptop micuț și atât. Ce câțiva ani am încetat să mai folosesc monitoare secundare, tastaturi, mouse din motive de mobilitate și pentru că proiectul mi-a permis. Anul acesta am schimbat compania și se pare că voi avea nevoie de monitor extender, laptopul având ecran de numai 14 inch iar eu nu am rezoluție full HD la ochi :laughing:

Nu este o piață dezvoltată așa că nu sunt multe variante. Prețurile pornesc de la 300 de euro. Mai sunt prin zonă persoane care au apelat la astfel de produse?

Pe căști am dat cam 70 de euro (mi s-a părut mult dar eram exasperat și am făcut un compromis) și le folosesc numai pentru meetings numai când sunt constrâns să le folosesc (deranjează pe cei din jur dacă las difuzorul). Altfel nu prea le suport în urechi.

Si la mine cam tot pe la 100€. Problema mea e nu e neaparat pretul absolut cat valoarea pe care o aduce in plus fata de un produs similar dar mai ieftin.
La un MX Master vad diferenta fata de un mouse de 50€. Dar n-as da 200 pe altul care face basically acelasi lucru, dar poate marginal mai bine.

pentru perspectiva
Tastatura: 30€
Casti: vreo 70€
Monitor: vreo 350€ parca fusese

1 Like

Fara numar, mainile, ochii si urechile mele sunt NEPRETUITE.

Nu recomand monitoarele externe la laptop, eu mi-am luat unul, e foarte ok, dar nu prea il folosesc.

Ia un laptop de 15-16 inch bun, e.g. Macbook Pro-ul e ok, daca ai nevoie de Windows poti lua ceva de 15-16 inch, oricum ca si dev e mult mai bun ceva mare cu Intel. (mai putin la portabilitate, dar il pui in geanta)

Iar daca vrei un monitor extern, vezi o tableta cu ceva soft. In acest fel ai ceva ce poate fi folosit si in alte moduri sau poti desena pe ea. Daca ai copii poti folosi tableta in masina la drumuri lungi.

In rest dupa avut 3 monitoare de toate felurile am ajuns la un monitor de 32 inch si un laptop de 16 langa. Am colegi care se jura pe 43 inch la 4k.

nu stiu cat se potriveste situatiei, dar poti adauga ipad pro ca ecran suplimentar pentru un macbook pro.
in plus, il poti folosi (pe ipad) si ca tableta (incusiv cu pen).

Haide, nu limitati doar la periferice. Scaunul, cum e cu scaunul.