Cărți de biblioteca

Ma ocup la munca de o mica biblioteca de cărți tehnice. Am compilat intern o lista intre colegi, dar sunt cam nisate. Eu as vrea un fel de “must reads” din domeniu, cu precădere spre partea de software engineering. Așa că m-am gândit să apelez la comunitate pentru sugestii. Pe ideea că O(100) heads are better than O(10).

Așadar, ce cărți ați recomanda unui alt inginer, chiar fără să-i cunoașteți domeniul de activitate?

Mulțumesc anticipat!

7 Likes

Cred ca Clean Code ar merita sa fie adaugat in biblioteca :slight_smile:

Mai sunt si cartile din acest thread

In thread am dat de lista lui @patkoscsaba. Le-am sortat dupa “programming”

2 Likes

As pune pe lista si Designing Data-Intensive Applications: The Big Ideas Behind Reliable, Scalable, and Maintainable Systems, de Martin Kleppmann.

2 Likes

Cred ca gasesti o gramada de liste de-astea pe net. Fara a cunoaste domeniul de activitate si nivelul, o lista de-aia poate fi o idee proasta. Si plictisitoare.

Yep. Clean Architecture a fost surprizantor de fain. Pe scurt Uncle Bob aplica principiile SOLID la nivel de module ajungand la o arhitectura care este un fel de metamorfoza intre DDD si Ports-And-Adapters si Hexagonal Architecture.
Am reusit de cand am citit cartea sa aplic multe lucruri de acolo atat pe proiecte noi de microservicii, cat si pe proiecte legacy.
Valoarea maxima a arhitecturii se reflecta pe proiecte noi si care vor fi de lunga durata, respectiv pe aplicarea selectiva a arhitecturii in vederea imbunatatirii proiectelor care au deja 5-10 ani de existenta.
Pentru ceva rapid gen “build it and forget it” nu l-as aplicat.

2 Likes
  1. Designing Data-Intensive Applications - Martin Kleppmann
  2. System Design Interview - Alex Xu (Carte de interviuri in teorie, insa am invatat din ea o gramada)
  3. Cloud-Native Go - Mattew A. Titmus(exemplele sunt in GO dar consider cartea foarte buna)
  4. Monolith to Microservices - Sam Newman
  5. Building Microservices - Sam Newman
  6. Seven databases in seven weeks second edition - Luc Perkins

P.S. Cartile de ML/AI din poza deocamdata nu am citit decat capitole razlete. Si oricum nu prea e domeniul meu ca sa imi dau cu parerea. Dar mi-au folosit la facultate pentru proiecte :grinning_face_with_smiling_eyes:

7 Likes
1 Like

Desi cartile de securitate imbatranesc rau dupa cativa ani, sunt cateva care s-au conservat ok:

The Art of Software Security Assessment: Identifying and Preventing Software Vulnerabilities
The Web Application Hacker’s Handbook: Finding and Exploiting Security Flaws
Secure Coding in C and C++

Pentru cititorii de SICP, a citit cineva noua carte a lui GJS? Software Design for Flexibility

Eu nu, nu știam de ea. Dar o să o ignor, pentru că nu vreau să mai adaug încă o carte la lista cărților pe care “ar trebui” să le citesc, dar nu fac altceva decât să adaug la lista aia :pensive:

Eu as recomanda cărți de devops, The Phoenix Project, The Unicorn Project, Accelerate: The Science of Lean Software and DevOps, pe care le poți pune in mana oricui. Sunt aproape must read.

Restul sunt cărți tehnice, o carte făină pe care am folosit-o ca sa ma pregatesc putin pentru interviuri a fost Head First Design Patterns.

Sunt cartile X în Action, de obicei sunt referințe foarte ok. (Am citit Kotlin in Action)

Foarte basic, aproape pentru copii ar fi Grokking Algorithms, are un stil superb de a explica cum functioneaza structurile de date, procesorul, memoria, algoritmii s.a.m.d.

La munca am avut Bookster si OReilly pentru cartile in sine, OReilly are cursuri interactive pentru destul de multe carti, cele de Kubernetes de exemplu vin cu un playground.

Mie nu imi place Clean Code, e mult prea overrated, are Uncle Bob niste prezentari pe Youtube, e destul daca cineva se uita la alea sau la un rezumat al cartii. Nu imi plac exemplele pe care le da din Java, pur si simplu daca folosesti Go, Kotlin sau folosesti un Spring cu lombok ai eliminat utilitatea a 90% din exemplele date, mai adaugi un IDE precum IntelliJ in actiune si trebuie sa te chinui sa scrii cod care arata ca in exemple, nu imi place ca prezenta de exemplu DRY ca si solutia la toate problemele, de multe ori se merita sa nu faci abstractii.
Aproape toate subiectele prezentate se rezolva cu un linter precum Prettier si ESLint in domeniul meu. Anumite capitole sunt rezumat la alte carti, foarte multe anecdote, fara sa cititi o carte despre testare (in special pe limbajul vostru) nu prea aveti ce face cu anecdotele, poate dati de intrebari de interviu scoase din context din carte la care raspunsul e citat din Clean Code.

As recomanda si carti despre testare, principii, cum eviti testele flaky, cum scrii test case-urile, cum evaluezi ce sa testezi si ce sa nu testezi. Building microservices parca are un capitol in care explica Contract testing-ul. Cartile despre testare sunt mult mai interesante.

Recomand foarte mult The Rust Programming Language - The Rust Programming Language, am invatat multe din el, chiar daca nu folosesc Rust.

Acum citesc https://www.oreilly.com/library/view/building-micro-frontends/9781492082989/

Voi de unde luați cărțile în varianta fizica?

Mi-ar placea și mie sa le am fizic, dar când văd că pe elefant.ro sunt mai scumpe decât pe Amazon unde pun shipping 15 dolari, mă gândesc de 2 ori daca sa o cumpăr…

Eu le iau de pe https://www.books-express.ro .Le comanda ei la furnizori in afara. Ajung cam intr-o luna cartile prin Fan curier si de obicei platesc ramburs.

Variante mai ieftine nu cred ca exista. Am mai comandat de pe books depository insa nu mi-a mai ajuns comanda(au trimis cu posta romana :frowning_face: )

1 Like

Nici acum nu mi-a ajuns cartea (Clean code)

@horia141 a scris despre ea

2 Likes

Ce e nasol e ca am mai recomandat acel site cuiva si a avut aceeasi problema insa nu a vrut sa imi zica. Goddam. Raman la books-express cu plata ramburs. Sigur ajunge chiar daca mai tarziu.

Chiar dacă nu am mai luat de vrei 3-4 ani de la bookdepository, am vreo 20 comenzi făcute la ei și nu am avut vreo problemă. Ba chiar am avut comenzi care au ajuns mai repede decât cele de la elefant sau libris.

2 Likes

Confirm si eu ca majoritatea cartilor de acolo le-am luat si erau ok. Poti alege tipul de transport, cel ieftin/gratuit a luat si la mine o luna, doua fara sa fie perioada de sarbatori.