Sunt câteva cărți pe care le recomand oricui, indiferent de nivel deoarece prezintă concepte și idei ce sunt utile indiferent de limbajul de programare folosit, indiferent că-i C++, Haskell sau PHP:
Astea sunt cărțile ce mi-au influențat cel mai mult cariera. De vreo trei-patru ani de când am citit Pragmatic Programmer, mi-am schimbat atitudinea față de ceea ce fac și, mai ales CUM fac. Clean code m-a făcut să fiu (și) mai atent la cum scriu cod iar Clean Coder m-a făcut să abordez ușor diferit relația cu clienții.
“The Pragmatic Programmer” m-a marcat și pe mine foarte mult. Eram permanent în căutarea vocației, credeam că nu sunt acolo unde trebuie să fiu. Această carte m-a făcut să mă ”reîndrăgostesc” de ceea ce fac. Am auzit și de celelalte, iar acum sunt mai motivat să le citesc
Mulțumesc!
@scebotari: dacă ești fan video, clean code este disponibilă…ish și în varianta video aici. Singura problemă ar fi prețul (12-18$/episod, fără posibilitatea de abonament).
Nu vă lăsaţi păcăliţi de titlu, este o carte cu şi despre software, care pe mine personal m-a ajutat să-mi regândesc complet conceptul de interacţiune cu clienţii, fie că e vorba de un banal website, fie că e vorba de o aplicaţie software desktop/mobil.
Autorul e un tip care asta face şi e foarte bun, şi are o grămadă de exemple reale, şi asta am apreciat că nu este un teoretician care se dă cu părerea.
Cartile astea sunt cele care te invata ce inseamna OOP si design patterns in adevaratul sens al cuvantului. Sunt un must read pentru orice developer care face OOP - si asta ar trebui sa fie citit ca “toti developerii”
Driving Technical Change mi-a fost de mare folos pentru a aduce mai multe chestii noi in mediul de lucru.
“Corporate” isi merita faima, e destul de reticent la schimbare, si de mutle ori nu oamenii tehnici sunt “la butoane”.
Domain Driven Design e de asemenea un mind-changer, si mi-a fost usor sa explic developerul post-DDD cu cel post-OOP. Adica dupa ce ai prins cum e cu OOP-ul, greu te mai intorci la imperative-based. Tot asa e si dupa ce prinzi “șpilul” DDD. Nu putini sunt cei care au citit de mai multe ori cartea pana au stapanit noul mod de gandire. Daca vi se pare scumpa cartea, se poate incepe de pe site-ul comunitatii.
Ambele cărți folosesc limbaje destul de ezoterice, Oz și Scheme, însă ceea ce la recomandă este abordarea multiparadigmă. Înveți FP, OOP, actor model, programare distribuită, programare logică, etc. din cărțile astea.
Primul meu contact cu FP a fost în cursurile alea video. La momentul respectiv am fost mind blown.