Ce cărți recomanzi pentru a fi citite de orice dezvoltator?

Sunt câteva cărți pe care le recomand oricui, indiferent de nivel deoarece prezintă concepte și idei ce sunt utile indiferent de limbajul de programare folosit, indiferent că-i C++, Haskell sau PHP:

  1. The Pragmatic Programmer: From Journeyman to Master
  2. Clean Code
  3. The Clean Coder
  4. Code: The Hidden Language of Computer Hardware and Software
  5. Code Complete

Astea sunt cărțile ce mi-au influențat cel mai mult cariera. De vreo trei-patru ani de când am citit Pragmatic Programmer, mi-am schimbat atitudinea față de ceea ce fac și, mai ales CUM fac. Clean code m-a făcut să fiu (și) mai atent la cum scriu cod iar Clean Coder m-a făcut să abordez ușor diferit relația cu clienții.

10 Likes

“The Pragmatic Programmer” m-a marcat și pe mine foarte mult. Eram permanent în căutarea vocației, credeam că nu sunt acolo unde trebuie să fiu. Această carte m-a făcut să mă ”reîndrăgostesc” de ceea ce fac. Am auzit și de celelalte, iar acum sunt mai motivat să le citesc :smiley:
Mulțumesc! :wink:

4 Likes

@scebotari: dacă ești fan video, clean code este disponibilă…ish și în varianta video aici. Singura problemă ar fi prețul (12-18$/episod, fără posibilitatea de abonament).

1 Like

Practical VIM pt. utilizatorii de vim

Costa ceva! Cartile sunt bune (una o pot imprumuta).

The Inmates Are Running the Asylum

Nu vă lăsaţi păcăliţi de titlu, este o carte cu şi despre software, care pe mine personal m-a ajutat să-mi regândesc complet conceptul de interacţiune cu clienţii, fie că e vorba de un banal website, fie că e vorba de o aplicaţie software desktop/mobil.

Autorul e un tip care asta face şi e foarte bun, şi are o grămadă de exemple reale, şi asta am apreciat că nu este un teoretician care se dă cu părerea.

2 Likes

The art of computer programming

Glumesc, dintre cele parcurese de mine până acum cred că:

The passionate programmer
Coders at Work

iar pentru începători

Structure and interpretation of computer programs

1 Like

Observ ca n-a recomandat nimeni cele mai importante 2 carti pentru un developer:

Cartile astea sunt cele care te invata ce inseamna OOP si design patterns in adevaratul sens al cuvantului. Sunt un must read pentru orice developer care face OOP - si asta ar trebui sa fie citit ca “toti developerii

7 Likes

orice a scris martin fowler este util :smile:

1 Like

Eu consider ca esential este
Agile Principles, Patterns, and Practices in C# de la Unchiu. (Robert C. Martin)

As putea sa mai enumar aici multe, le-am facut intr-un alt thread deja. Lista cartilor ce am citit in programare si va recomand si voua o gasiti aici.

4 Likes

În ultimele luni s-au lansat două cărți ce par a fi genul de cărți care și-ar găsi locul aici (încă nu le-am comandat, dar din reviews par bune):

2 Likes

Expert PHP and MySql, un must have pentru un dezvoltator de soft web in opinia mea.

1 Like

Daca faci software cu UI, ar trebui inceput cu Don’t make me think . PREA multe software-uri misto au interfete facute “de programatori”.

5 Likes

Driving Technical Change mi-a fost de mare folos pentru a aduce mai multe chestii noi in mediul de lucru.
“Corporate” isi merita faima, e destul de reticent la schimbare, si de mutle ori nu oamenii tehnici sunt “la butoane”.

Domain Driven Design e de asemenea un mind-changer, si mi-a fost usor sa explic developerul post-DDD cu cel post-OOP. Adica dupa ce ai prins cum e cu OOP-ul, greu te mai intorci la imperative-based. Tot asa e si dupa ce prinzi “șpilul” DDD. Nu putini sunt cei care au citit de mai multe ori cartea pana au stapanit noul mod de gandire. Daca vi se pare scumpa cartea, se poate incepe de pe site-ul comunitatii.

3 Likes

Ambele cărți folosesc limbaje destul de ezoterice, Oz și Scheme, însă ceea ce la recomandă este abordarea multiparadigmă. Înveți FP, OOP, actor model, programare distribuită, programare logică, etc. din cărțile astea.

Primul meu contact cu FP a fost în cursurile alea video. La momentul respectiv am fost mind blown.

4 Likes