Cât câștigă de fapt un programator în România? (2019)

5 Likes

fix la asta ma uitam acum :rofl: :face_with_monocle:

2 Likes

Varianta scurtă, care nu durează 9 minute: ajunge la 3500€/lună net.

Sunt date două exemple, dar ceva îmi spune că nu sunt semnificative sau relevante în piață. Am, așa, o bănuială că nu sunt foarte mulți care au 5 ani experiență și ajung la salariul ăsta. Dar poate sunt doar eu mai sceptic.

Iar freelanceri cu 5000€/lună or fi frecvenți, dar eu vreau să-i văd pe ăia care sar de 50.000€/an. Că abia acolo devin lucrurile interesante :slight_smile:

PS: M-a exasperat amestecarea miilor de lei cu sutele de milioane. Au trecut 15 ani de la denominare…

6 Likes

Progresiile din video as zice ca sunt realiste intr-un oras cu IT puternic gen Bucuresti sau Cluj.

Daca nu freci menta multi ani la aceeasi firma poti ajunge la un 8000-10000 net cu 3 ani experienta

1 Like

Unele lucruri nu sunt tocmai dezinteresate… “Waiting list program mentorat freelancing:”

Vrei sa castigi un milion euroi pe luna? Fii fraier si da-mi suma X, si te invat cum!

7 Likes

In orase mai mici de la 2k la 10k lei. Daca includem internship-uri se incepe si de la minim pe economie sau chiar… pe degeaba!. Pe la 1 an cam 3k, poate mai mult cu oleaca de noroc.


:grin:

1 Like

mda, un subiect foarte simplu :face_with_hand_over_mouth:

In Bucuresti este realizabil, insa nu in firmele care fac outsourcing. Si nici in firmele romanesti.

Realist vorbind, cred ca poti ajunge acolo in 7-9 ani, insa cam acesta este plafonul pentru zona de software development.


Da, ca freelancing poti trece de 3500, insa bani seriosi cred ca poti sa faci doar daca incepi sa te dezvolti si pe partea de sales si marketing. Pentru ca tot ce va fi proiect/client de calitate, nu va veni de pe site-uri gen UpWork ci prin recomandari/networking.


Inteleg ca tipul vrea sa atraga oamenii spre programul sau de mentorat, de aici si recomandarea spre freelancing. Tot pentru altii sa lucram, doar ca nu pe contract. The same shit.

Sunt surprins ca nu mentioneaza nimic despre varianta de a lucra la ceva al tau, daca vrei mai multi bani.

Un side project care creste de la luna la luna cu 100 de euro in vanzari iti va aduce mai mult decat o crestere de salariu. Nu trebuie sa renunti la stabilitatea unui job pentru asta, iar la un moment dat poate produce suficient cat sa ii dedici 100% din timpul tau.

6 Likes

Corect. Angajat sau freelancer, tot esti la mana altora.

Ce te va scoate din “cursa de sobolan” este propriul tau software. Chiar ieri eram la un eveniment (botez) si m-am gandit la o aplicatie. Am cautat pe net si este una in Romania, in spate e un SRL cu un singur om; anul trecut a inregistrat venit de vreo 80 000 de lei si cheltuieli de vreo 20 000 - 25 000 de lei.

Nu sunt 3000 de euro pe luna, dar din punctul meu de vedere e un succes.

4 Likes

Atatea jumatati de adevar nu am mai vazut de mult!

In primul rand cand vorbim despre cat castiga un freelancer vorbim in euro inainte de TAXE, iar cand vorbim de cat castiga un angajat in Romania zicem suma in lei dupa TAXE si contributii, ia puneti pe un calculator online de salarii si vedeti cat sunt si alea. Companiile mai au si alte cheltuieli cu angajatii pe langa salarii, de alea uitam? Echipamente, licente, sediu, electricitate, HR, etc.

In al doilea rand ca freelancer/contractor/gigel care face outsourcing sau orice PJ/PFA ai foarte multa responsabilitate prin contractul pe care il semnezi cu clientul, ca angajat te doare la banana, dar oamenii care au fost o viata doar angajati sau care nu au experienta sar rapid peste detaliul asta! Poti plati daune o viata intreaga, te poate ruina o greseala daca nu esti atent ce faci si nu belesti bine ochii ce semnezi.

Al treilea si cel mai important aspect este volumul de munca si stresul, cand esti angajat nu ai o treaba, e mega lejer, sunt N alti oameni care te ajuta in companie, responsabilitatea este diluata, e aproape imposibil sa pierzi un loc de munca intr-o corporatie pentru ca nu performezi, bine se poate, daca esti cretin dar cere efort.

3 Likes

In contract eu am specificat că munca mea este teoretică și nu pot fi ținut responsabil pe efectele concrete.

Desigur, daca fac ceva voit malițios sunt bun de plată.

1 Like

Greșește când spune de plafonul de 3500-4000 euro. Nu e un plafon, eventual e un prag. Se poate peste, cu un pic de noroc și cunoștințe ceva mai avansate. Fără a intra in management.

Unde are dreptate e când zice de flexibilitate și acumulare de cunoștințe. De la un nivel contează mai mult capacitatea de a învața (eventual dovedita) decât câte frameworkuri știi.

cred ca incepem sa ne apropiem de raspunsul real la acest topic
:slightly_smiling_face:

3 Likes

Asta din pacate e una din lectiile pe care unii le invata tarziu iar altii niciodata. Eu inca o invat si-i o gramada de invatat. IMO sa stii sa te vinzi, sa negociezi si sa ai people skills e mai important decat nivelul tau tehnic. Un Carmack inchis in basement o sa castige mult mai putin decat un average Joe cu marketing skills.

Well, o face cumva prin exemplu, nu? :smiley: Sunt curios daca o sa fie transparent in ceea ce priveste castigurile lunare. E un tip pe YT foarte asemanator ca si continut pe care-l urmaresc si care-i super transparent inclusiv pe partea financiara.

Man, nu stiu altii cum or fi da’ eu daca faceam 5k pe luna din freelancing ma-nsuram. Si inca sunt burlac so… :smiley:
5k din Freelancing castiga poate top 10% sau top 5% IMO. E posibil da’ nu-i probabil.

Shit, si eu folosesc mental milioanele cande vorba de sume mari. Parca vizualizez mai bine valoarea cand zic 100 de milioane decat 10 mii de lei.

1 Like

God dammit. M-am insurat la 2400 :persevere:

4 Likes

Eu la 90 :roll_eyes:

Cred că voia să spună că 5000€/lună se poate obține, dar o perioadă scurtă.

Sunt totuși români care au început pe Upwork și au semnat apoi contracte în afara platformei.
Cunosc câțiva.