Salariu de 8000 de euro in Romania

Un subiect foarte simplu, cum poate castiga un dezvoltator sau inginer 8000 de euro+ in Romania lunar ? Adica un salariu mediu pe plan international.

2 Likes

8000EUR e media pe plan international? Asta face cam 9000$, adica > 50$/h.

Don’t think so…nu prea ma mai uit pe anunturile de angajari dar din ce tin minte de acum cativa ani nu cred ca e media nici pe departe.

Insa ceva de genul ~35$/h cred ca e mai rezonabil si destul de des intalnit (chiar si in Romania). Nu spun ca 50$/h nu exista, exista si rate mai mari insa nu e “media”.

Revenind la cuvantul cheie “cum?”, eu cred ca nu exista nici o tehnologie care sa-ti asigure din start un asemenea salariu, deci raspunsul meu e “experienta”, probabil >10ani.

3 Likes

Am avut proiecte la care am luat 50-100$ pe ora. (eram singurul de incredere si cu experienta necesara) Problema e cum poti sa te tii 6-8 ore pe zi la 50-100 de euro sau cum faci rost si termini un proiect din care sa iti ramana 2000 de euro pe saptamana.

Adica pe ce as miza eu ar fi sa gasesc constant manageri cu bugete supraestimate care trebuie cheltuite orice ar fi si omul nu stie unde sa scape de bani incat sa poata prezenta ceva productiv.

Esti genial (si nu o spun ironic). Si un optimist incurabil probabil :slight_smile:

Toti vrem asa ceva!

1 Like

Asta imi suna a scuza pe care o gasesc companiile in genul Bechtel ca sa fie platite de statul roman :slight_smile:

2 Likes

te faci deputat si castigi mai mult de atat (ba chiar ai si pensia mare) :smiley:

4 Likes

Salariu MEDIU? Vorbim despre brut sau net? 8000 de euro NET este un salariu f.mare in orice tara occidentala.

3 Likes

Da, este un salariu mediu. Trebuie sa ne raportam la costul unei case prin Europa. In Cluj-Napoca nu iti iei o casa in oras sub 300-400 de mii de euro, in Budapesta preturile sunt chiar si duble. Preturile in alte orase sunt deja astronomice.

La o rata pe 10 ani (adica o rata acceptabila din punct de vedere financiar) ai de platit 4000 de euro rata lunara. Iti mai raman 4000 de euro din care trebuie sa pui deoparte 50-70% lunar pentru situatii imprevizibile/pensie si ramai cu 1200 de euro lunar.

In acest fel iti poti permite sa te pensionezi/sa faci ceva din care nu ai un venit la 40-50 de ani daca te multumesti cu o pensie de 1000 de euro.

A da, costul unui copil se ridica la 50000 de euro, daca vrei sa ai vreo 3-4 fara sa o faci sluga pe mama si sa fi si tu cat de cat liber deja nu iti mai ajunge un salariu de 8000 de euro.

Asta e trolling sau ce? Ca nu inteleg.

Lumea iti spune clar ca 8000EUR NU ESTE salariu mediu chiar si daca iei in calcul doar tarile cu multa apa calda. Poate doar valoarea bruta dar chiar si asa ma indoiesc.

https://www.codeabroad.eu/blog/it-salaries-in-austria-and-germany-developers-managers-and-it-specialists/

Tu tot continui sa te raportezi la ce crezi TU ca ar trebui sa fie media. Ghinion (ca sa citez un clasic in viata) nu aia e media.

De altfel in primul tau reply, inainte sa-l editezi, pomeneai ca ai avut proiecte de freelancing cu 50-100/h. Da, se nimereste sa dai o lovitura, sa estimezi o chestie la 20 de ore si sa o faci in 10 dar asta nu tine 8 ore pe zi.

Edit 1: uita-te pe pagina aia, un CEO are (in medie) 100.000EUR. Daca ne spui cum ne facem CEO peste noapte, e ok.

4 Likes

IT-ul nu mai e ce a fost, devine din ce in ce mai mult un business ca oricare altul. Dar eu refuz sa cred ca un CEO care conduce o companie care are un profit de cateva zeci-sute de milioane de euro se multumeste cu mai nimic. E alta treaba ca nu isi primeste salariul prin mijloace oficiale, dar in vecii vecilor nu o sa vezi CEO,CTO performant care sa castige mai putin de 10% din profitul companiei.

Nu ajungi CEO, dar 1/10 din salariului unui CEO ar trebui sa fie 8000 de euro lunar. (n-am zis ca trebuie sa fie trecut 8000 in cartea de munca)

3 Likes

Scuze, n-am inteles eu bine de la inceput, e o expresie buna pentru situatia de fata: se pare ca “joci in alta liga”. Ma retrag. Vorba lui @voxspace, poate se fac angajari la Bechtel, la Siveco, doar sa ai grija ca e posibil sa-ti vezi sefii pe la coada la DNA.

1 Like

De acord cu sentimentul threadului. 8000eur brut este un salariu mare în oricare parte a europei, pe partea de IT, dar nu numai. Ca idee, ar însemna 75000 lire pe an in UK, o piață pe care o mai cunosc, și ar fi un salariu măricel, gen top 10% din joburi in Londra (plus skillurile aferente). Media era de 50k în Londra, un oraș oricum cu cost de viață ridicat care forțează salariile în sus. Dataz http://www.itjobswatch.co.uk/jobs/london/developer.do

Totuși niște idei, după probabilitatea de succes:

  • manager / executive intro multinațională.
  • antreprenor
  • free lancer

Ca individual contributor este cel mai probabil un plafon - până la urmă n-are rost să plătească un inginer de aici cat l-ar platii pe unul de acolo și să aibă toate costurile unui birou distribuit.

6 Likes

Ne spui cate ceva despre tine isti, gen varsta, activitate in firme cu x anagjati? Sincer si mie imi suna deja a trolling ce spui :slight_smile:

2 Likes

pe zi/luna/an? cum ai estimat acest cost? ai copil?

1 Like

Cred că se referă la costuri până la 18-21 de ani. Asta înseamnă totul de la scutece până la meditator la mate. Mi se pare o sumă realistica pentru România, deși auzisem vehiculate valori chiar mari pe la colegi / prieteni etc. Dacă te gândești că un cărucior pentru copil poate costa 1000 de euro, nu pare atât de mare suma.

Ca idee, în UK ar fi 250k lire, deși și numărul ăsta pare prea mic imo.

4 Likes

Daca ai 5000 - 6000euro pe luna ar trebui sa stai in chirie si sa-i investesti, nu sa cumperi case… :smiley:

5 Likes

8k euro in Romania inseamna enorm.

Sau poti sa te chinui ca asta http://www.ziare.com/afaceri/management/seful-ce-oltenia-am-salariu-de-5000-de-euro-pentru-ca-lucrez-mai-mult-decat-basescu-1223313 .

Sau poti sa te organizezi mai bine si in loc sa sclavagesti 10 ore pe zi aici, pleci undeva unde lucrezi pe 4k (juma) si esti si fericit pe deasupra.

E fascinant subiectul acesta. Printre randuri parca se vede ironia si naivitatea situatiei.

Mie mi-a ramas ideea cum ca in Cluj Napoca o casa este 300-400K. Asa este, exista preturi si mai mari, dar si mai mici.
O casa de epoca restaurata si moderna probabil este mult mai mult, la fel si una ultra-centrala (care de obicei e tot una veche si restaurata) …insa oare acolo trebuie sa tintim?

In Bruxelles, gasesti case mai ieftine de 300-400K - intamplator am vazut asta saptamana trecuta.

Deci m-am amuzat de faptul ca fiecare parca e pe o planeta diferita :slight_smile: - inclusiv eu - fara suparare - si ca cel care a inceput thread-ul nu pare sa fie atat de bine informat asupra realitatii - no offense.

O saptamana reusita! :sunny:

2 Likes

un salariu de 8000 euro net nu e neaparat un salariu foarte mare, depinde si ca ce esti angajat (un CEO sau director pe marketing are cu mult mai mult de atat, ba chiar unii angajatii din domeniul imobiliar pot primii bonusuri mult mai mari de atat in urma vanzarii unui imobil (mai ales in domeniul imobiliarelor de lux) :wink:
nu toata lumea se invarte in domeniul IT, mai sunt si alte piete unde salariile (si bonusurile) sunt mari (exemplu, tranzactiile la bursa)

ps, in domeniul imobiliarelor de lux, cunosc eu situatii cand angajatii primeau intre 2-8000 euro bonus la vanzarea unui singur imobil + alt bonus daca depaseau planul de vanzari lunare…
la fel, sunt bonusuri si in domeniul juridic (daca avocatul castiga un proces in care firma putea pierde cateva milioane de euro, avocatul ala oricum va primii un bonus substantial de cateva mii de euro)
la fel, directorii de marketing si CEO (si cel mai probabil si alti directori dar nu am eu informatii concrete despre altii) pot ajunge la salarii de peste 8000 euro (dar doar la corporatii nu va ganditi la firme de cartier)
ar mai fi si in domeniul militar situatii, unde un mercenar poate castiga suma asta destul de usor, dar nu in ro, doar in afara, si mercenarul ala trebuie sa aiba o experienta destul de mare pentru sume de gen…

PS, repet, nu totul pe lumea asta se invarte in jurul domeniului IT :wink:

8 Likes

Intrebarea era cum poti castiga 8k/luna din programare sau chestii legate (destul de strans, desi definitia aceasta este relativa) de programare.

Spre exemplu, cat ar putea castiga un programator senior care se ocupa si cu marketing (de exemplu cineva care lucreaza de luni pana miercuri in cod, iar joi si vineri face marketing pentru produsele pe care a lucrat)?

Ma gandesc ca daca ai produse pe care vrei sa le vinzi programatorilor, cea mai potrivita persoana nu ar fi cineva cu pregatire extensiva in marketing dar cunostinte (foarte) putine legate de programare, daca ar exista ca alternativa o persoana cu o pregature extensiva in programare care stie macar un sfert din ce stie cealalta persoana (eventual si limitare la o singura persoana).

(Altfel obtinem situatii de genul “a Mac is the best choice for gaming” si arata cu degetul la Mac-ul cu cel mai ineficient coeficient de rezultat in rapot cu pretul -I mean the worst “bang for the buck”- existent in magazin.)

2 Likes