Cât de util este un psiholog pentru dezvoltarea personală?

Gladwell (în Outliers) a zis că pentru a ajunge excepțional într-un anumit domeniu, ai nevoie de 10.000 ore de antrenament și a dat exemplu atleți și muzicieni.

Problema cu numărul ăsta de ore este că a fost extras dintr-un studiu și a fost extras incomplet. Pentru că este nevoie de 10.000 de ore de antrenament intenționat (deliberate practice). Iar chestia asta a fost omisă, lăsându-se să se înțeleagă că gata, investești cinci ani într-un skill și vei deveni maestru „peste noapte”. :smiley:


Iar chestia asta am observat-o pe pielea mea în urmă cu vreo cinci ani, când am început să învăț să cânt la chitară:

  • Primii doi ani i-am petrecut încercând să învăț diverse cântece sau riff-uri (se poate numi exersare, nu?). După acești doi ani nu știam nimic în afară de ce am exersat. Știam să-mi pun degetele într-un anume fel pentru un cântec și… cam aia era. Uitându-mă în urmă, pot să spun că m-am plafonat după primele trei-patru luni, în ciuda faptului că ajungeam să „exersez” și câte două ore/zi. Zi de zi.
  • M-a ajutat un prieten cu sfaturi și sugestii de exerciții. În mai puțin de jumătate de an am evoluat cât n-am reușit în primii doi ani, chiar dacă exersam mai puțin (câte o oră pe zi).

Altfel spus, s-ar putea ca articolele de pe internet să nu fie suficiente, pentru că vei avea parte de… decision fatigue :slight_smile:


Or fi utile vizite la un psiholog în vederea dezvoltării personale? Aș zice că da, cât timp este psiholog pe bune, nu personal coach (sau cum i s-o mai spune). Din câte am înțeles, un psiholog bun nu îți spune ce să faci ci mai mult te ajută să înțelegi ce se întâmplă cu tine.

5 Likes