Discuții despre „Impostor Syndrome”

Cum pot scapa de aceasta “boala” ?


O mică notă din partea moderatorilor

Nimeni de pe forum nu are o pregătire în psihologie, deci discuțiile de aici sunt maximum la nivel de speculații și presupuneri. Nu dăm diagnostice, nu dăm tratamente.

1 Like

Whoa, whoa there. Cauți sfaturi pentru probleme psihologice de la oameni complet neavizați să îți răspundă la ele. Mergi și discută cu un psiholog, că d-aia au făcut atâția ani de școală.

Eu înțeleg ce speri tu, că s-a mai lovit cineva de asta, și îți poate spune cum a abordat el problema. Dar în psihologie nu merge așa, pentru că:

  1. Același simptom (în cazul tău, respectivul sindrom) poate fi prezent la persoane diferite din cauze diferite! Iar tu vrei să tratezi cauza, nu simptomul.
  2. Șansele ca soluțiile aplicabile unei persoane să poată fi clonate și pe altcineva sunt minime.

Ia cu un mare pumn de sare orice răspuns la întrebarea ta pe care l-ai putea primi aici.

5 Likes

Ce înțelegi tu prin Impostor Syndrome? Cum se manifestă la tine asta?

1 Like

Poate nu ați înțeles mesajul :slight_smile:

Dacă cineva ar veni aici pe forum să ceară sfaturi medicale, l-am trimite să discute cu un medic. Ni s-ar părea de-a dreptul scandalos să ne permitem să îi dăm noi sfaturi. Când vine vorba de probleme psihologice în schimb, toată lumea e deodată psiholog amator. Sfaturile care țin de sănătate (fizică sau psihologică), acordate de către persoane neavizate, fac mai mult rău decât bine.

Se închide. Dacă vreunul din voi e psiholog, sau nu este dar ține morțiș să își bage nasul, este liber să îi dea lui @rdronca un PM.

Am redeschis topicul și am adăugat o notă la început. Fără a fi medici cred că putem purta o discuție pe această temă și (probabil) putem împărtăși din experiențele noastre.


Acum, pentru cine nu știe, lumea are două majorități: ăia care cred că le știu pe toate (efectul Dunning–Kruger) și ăia care au impresia că știu prea puține (sau, mai grav, ăia care cred că au ajuns acolo unde sunt printr-o minune, având impresia că ei nu au contribuit cu nimic la succesul lor) - Sindromul Impostorului.

Evident, extremele nu sunt bune în niciunul din cazuri, dar cel de-al doilea este mai grav pentru că poate duce ușor spre depresie.


Despre cât de potrivite sunt ghilimelele - sau cât de boală este sau nu: aș zice că și creierul ar trebui tratat cu aceeași seriozitate cu care ai trata orice alt organ. Altfel spus dacă te simți „impostor” de mai mult timp (să zicem 1-2 luni) și nu ai reușit să treci peste, cel mai bun tratament ce-l poți avea este un psiholog (eu încă nu am ajuns acolo, dar am prieteni care au făcut-o și i-a ajutat foarte mult)

O mică notă despre psihologi: dacă vei vizita un psiholog, alege-ți foarte bine prietenii cărora le spui asta. Românii sunt foarte sceptici în această privință și nu vor ezita să facă o legătura psiholog === nebun. Chiar azi am auzit cum o persoană ce era depresivă a fost etichetată ca nebună…

3 Likes

Nu am cerut un tratament pentru aceasta “boala”.

Am intrebat deoarece stiu ca sunt programatori care au trecut printr-o astfel de situatie si vroiam sa vad cum au facut fata acestui “Impostor Syndrom”.

Multumesc @iamntz pentru raspuns dar nu cred ca sunt in situatia de a apela un medic psiholog :smiley:

Probabil am nevoie de mai multa incredere in mine, atata tot.

Am gasit un articol interesant al celor de la Buffer despre asta:
https://blog.bufferapp.com/i-dont-know-authority-in-your-industry

1 Like

One simple fact:

Everything around you that you call life, is made by people not much smarter than you:

Mi se pare ca spune multe în puţine cuvinte. E o chestie pe care eu o descopăr în fiecare zi. Deşi mereu tot timpul supra apreciez celelalte persoane, mai ales când ştiu să se promoveze bine, până la urmă tot la cuvintele lui Jobs ajung: de cele mai multe ori, ce ţi se pare mare în jurul tău e făcut de oameni care nu sunt cu mult mai (poate nici măcar atât cât tine) deştepţi.

3 Likes

Multumesc @Emanuel_Gug , apreciez :+1:

Un alt material ce tratează (oarecum) acest subiect:

Și un articol care îți spune că ești OK :smile:

1 Like

O sa ma uit peste articolele postate. :+1:

Multumesc mult @iamntz , apreciez ajutorul tau ! :smiley:

Un alt articol interesant despre acest subiect:
http://tech.pro/links/10895/im-impostor