Cateva nelamuriri

buna seara,

citesc acest forum de ceva timp si doresc sa spun ca prin prisma “discutiilor” abordate ati reusit sa construiti o comunitate geniala (asta ca o paranteza).

se da:

un om care de curand a trecut peste 26 de ani
a lucrat in mai multe domenii
cel mai recent fiind oarecum in IT - testare pe un soft - training-uri cu acest soft pentru clienti (deci o groaza de customer service), delegatii, etc.
tot in cadrul aceleiasi companii editari de pagini in .HTML + f. putin CSS
studii: inginerie in mecatronica
in cadrul facultatii - pot sa zic ca am facut JAVA dar la nivel destul de scazut
iar motivul pentru care am renuntat la job a fost: un interes major pentru programare + topicurile citite aici
evident, am luat o pauza dpdv profesional cu intentia de a ma inclina spre web development

intrebari:

la angajare conteaza enorm un atestat/certificat pentru acest domeniu? asta pe langa un portofoliu, cunostinte proprii, experienta? daca da, va rog sa-mi lasati si cateva adrese relevante catre astfel de cursuri

in web development, este o ordine in care se invata HTML, CSS, PHP si MYSQL? ca sa fiu mai clar inteles: incepi prima data cu notiunea bazelor de date, apoi PHP, CSS si HTML sau invers?

1 Like

te avantajeaza o certificare, ii spune omului de la HR ca tu ai ceva experienta pe ce vrea el (iar experienta conteaza mai mult decat restul). Nu iti pot da linkuri catre certificari online pentru ca nu stiu exact ce vrei, domeniul IT e mare, exista certificari pe hardware/servere (ar fi cisco), pe retelistica (iar cisco), pe securitate (atat pentru servere web cat si bancara sau cloud), pe programare (atat web cat si desktop/mobile sau internet of things), mai exista si certificari pe marketing online (google ofera asa ceva de exemplu)

revino cu detalii, ce vrei exact sa faci, catre ce vrei sa te indrepti in urmatorii 10 ani sa zicem

da, este o ordine

  1. html4 + html5 (ca sa intelegi diferentele, bazele si actualizarile aduse de html5)
  2. css2, css3 + bootstrap (ca sa intelegi diferentele in afisare facute de diferite browsere pe diferite dispozitive apoi sa intelegi de ce exista bootstrap si cum te ajuta in dezvoltare)
  3. javascript + jquery (ca sa intelegi cum se fac animatii, slidere si tot felul de chestii ce imbunatatesc aspectul unei pagini web, ajungand pana la a face jocuri online :wink:
  4. php (sau alte limbaje server side gen .net, ruby etc) ca sa poti intelege cum se fac site-urile dinamice si cum se pastreaza datele pe server
  5. base de date sql (si aici nu doar mysql, sqlite, postgree ci poti studia si nosql sau similare) - ca sa inveti cum se stocheaza datele utilizatorilor pe server
    6)dupa toate cele de mai sus, poti zice ca esti incepator in web :slight_smile: urmeaza
    a) ajax + nodejs
    b) design patterns
    c) diferite librarii client side/server side + diferite frameworkuri (gen angular sau laravel)
    d) 2-3 cms-uri populare (gen wordpress, magento, etc)
    e) notiuni de securitate web (fara astfel de notiuni, orice cod scrii poate fi compromis si astfel clientul sa piarda bani)
    f) lucru cu diferite api-uri si implementarea lor in proiecte (si desigur crearea unor noi api-uri pentru proiectele clientilor)
  6. dupa pasul asta + cel putin 50 proiecte cu diferite complexitati si eventual 2 ani de munca, poti spune ca esti de la mediu spre avansat :wink:

domeniul web e un domeniu foarte dinamic unde e nevoie sa stai mereu la zi cu noile chestii aparute si sa inveti mereu lucruri noi, e si foarte stresant uneori (mai ales cand nu iti iese codul si ai deadline strans) dar are si satisfactii (nu doar materiale)

desigur, te poti limita doar la front side development sau la server side development sau poti urma toate de mai sus + chestii de design si devii full stack developer :wink:

2 Likes

multumesc frumos pentru raspunsul elaborat din partea 2. referitor la certificat ma intereseaza in mod special PHP. din ceea ce am cautat pe internet am gasit ceva pe la zend si link academy, daca nu ma insel. de aceea am si deschis topic aici deoarece nu stiam cat de ok sunt.
nu e o obligativitate sa urmez aceste 2 surse cautate de mine. daca sunt si alte sugestii i would be more than happy to hear them.

Eu ma situez la polul opus, nu recomand certificarea. Denota lipsa de experienta, nesiguranta in fortele proprii.
Mai bine inveti intr-o firma mica, unde vei fi obligat sa faci tot ce zice @Birkoff si lucrezi pe proiecte. Astfel capeti experienta reala, nu unveti lucruri nefolositoare doar pt a trece un test.
My $ 0.02

5 Likes

pe partea de php, ai urmatoarele optiuni:

  1. o certificare generala, oferita de firme diverse (le poti gasii online) in urma unui curs si a unui examen online sau offline (nu prea e recunoscuta aceasta certificare, sau e recunoscuta doar national daca firma ofera diplome atestate de ministerul muncii)
  2. o certificare recunoscuta internatinal (dar nu si neaparat de ministerul din ro ca de, asa e la noi) cum ar fi zend certification sau certificarile oferite de link academy.

legal in ro ca sa te poti angaja pe baza certificarii ai nevoie de liceu + certificare recunoscuta de ministerul muncii. In particular, majoritatea firmelor au asa mare nevoie de programatori cu experienta ca te angajeaza si fara certificare (dar pe cartea de munca va scrie operator pc sau muncitor necalificat sau ceva de gen), important e sa le dovedesti intr-un fel ca ai experienta ceruta (poti sa te uiti pe diverse cerinte de la site-urile de joburi sa vezi cam ce se cere ca sa stii ce ai de invatat)

din experienta mea cu diferiti oameni de HR de la diverse firme, la firmele mari (corporatii) se prefera cineva care pe langa CV aduce si un portofoliu + certificari in domeniu, astfel ai avantaj si te cheama mai repede la interviu.
La firme mici, merge si fara.
Vezi ca era o discutie pe aici legata de avantajele si dezavantajele lucrului intr-o firma mica vs lucru intr-o companie, asta ca sa stii ce alegi cand vrei sa te angajezi.

1 Like

am inteles. apropo de ce am intrebat de acea ordine de invatare:
o persoana cunoscuta mie care a terminat o facultate pe vremea lui Ceasca in automatizari si calculatoare si-a deschis undeva prin 2008-2009 un business. business-ul era de asa natura incat necesita si un website in care lumea trebuia sa se inregistreze pentru a putea beneficia de diverse informatii.

si atunci nefiind atat de experimentat pe tema bazelor de date a omis sa ceara la inregistrare numele si prenumele persoanelor. ulterior, in cursul anului trecut cat si acesta, facand si cateva actualizari la website, i-ar fi fost de mare ajutor aceste 2 elemente.

  1. pentru partea de filtrare on-website
  2. pentru campanii de marketing

si trecand prin aceasta experienta mi-a spus ca e foarte important sa incep cu bazele de date.

Experiența povestiă de tine are fix zero legătură cu bazele de date. Ok, fie, are o singură legătură: unde sunt ținute respectivele informații.

2 Likes

Uite un topic mai vechi legat de cat de importante sunt certificarile in acest domeniu:

Eu as recomanda sa te arunci direct cu capul in toate. Desigur le poti invata intr-o anumita ordine dar cred ca experienta este mai importanta decat ordinea in care le inveti. Prin asta vreau sa spun ca trebuie doar sa te apuci sa inveti, pe drum o sa vezi singur ce si cum. Cu cat investesti mai mult timp in asta cu atat inveti mai multe si cu atat devii mai bun.

3 Likes