@iamntz
Ideea nu e sa-l vezi pe om ca e scriitor si scrie cod corect. Important e cum se manifesta. Cat este de descumpanit. Este sau nu capabil sa o faca? Observa cand greseste? I se pare o tampenie? Se simte jignit?
Toate astea sunt mult mai importante decat abilitatea de a scrie un algoritm de sortare sau de factorial in te miri ce limbaj.
Ca fapt divers…
Cu multi ani in urma, incercam sa ma angajez. Lucrasem ceva prin Corel si Photopaint, eram pianist in Corel, puteam sa fac orice numai din shortcut, in Photopaint la fel, auzisem de Photoshop, dar nu lucrasem in el… si m-am dus la interviu la unii care faceau prepress. Unde lucram eu, eram prea prost platit.
Mi-au dat o proba de lucru in Corel… am facut o vectorizare de sigla super rapid. La asta eram expert. Apoi, a urmat proba de retusare de imagine. M-am asteptat sa-mi dea o imagine pe care sa o retusez.
Ma ia nenea ala si imi zice:
"-Uite, asta e un catalog si trebuie sa scanezi imaginea asta. Cum o retusezi pentru tipar?".
Eu i-am spus:
"-Pai da-mi sa o scanez, si eu o retusez sa se tipareasca foarte bine"
El a insistat sa-i explic.
Am ramas complet bulversat. Nu am inteles ce mi se intampla si l-am crezut multa vreme super cretin. Cum adica sa-i explic cum retusez o imagine? Ce-i prostia asta???
Intre timp am studiat mult mai mult despre acest domeniu. Despre teorii de culoare, spatii de culoare, retusare profesionista. Mi-am dat seama ca pentru anumite situatii sunt anumite strategii pe care e musai sa le aplici daca esti profesionist. Daca intrii intr-o imagine si incerci sa-i faci tu ceva ca asa ti se pare, esti doar un incompetent incult. Cum eram eu cand am fost la interviu. Daca ai habar, poti sa explici cu ochii inchisi ce trebuie sa faci. Fara ca macar sa vezi respectiva imagine. Asa ca dupa niste ani, l-am inteles pe cel care m-a evaluat in acel moment.
Abilitatea de a explica ce vrei sa faci e extrem de importanta. Chiar mai importanta decat capacitatea de a finaliza in timpul acordat un test anume. Din cauza emotiilor sau al unei tensiuni de moment, un ins poate sa nu gaseasca solutia corecta la o intrebare anume. Dar daca-i destept, poate explica sa demonstreze ca-i destept. Pe de alta parte, cand un om explica, daca nu e destul de competent, garantat o va arata.