Cât de importante sunt studiile?

Si eu vroiam sa intreb ceva de genu:
Ce importanta/relevanta are liceul/bacul/facultatea in domeniul web developement ?

Eu personal stiu ca experienta cantareste mai mult decat cele enumerate mai sus cand vine vorba de freelancing sau angajare intr-o companie de developement.

1 Like

Cred ca se pune accent pe algoritmi, adica se prespune ca cel ce are facultate, are o baza mult mai stabila si poate invata noi limbaje de programare mult mai usor ca restul.De asemenea, rezolva anumite probleme mult mai repede si mai usor.

3 Likes

Depinde unde vrei sa te angajezi, daca vrei sa faci web development intr-o agentie, nu prea ai nevoie de studii, daca vrei sa faci intr-o companie mai serioasa, (ex: prin state) acolo se cam cere, dar in practica si teorie, cam tot ce ai nevoie poti invata de pe net.

Coursera, youtube.com/edu/, etc sau daca tot ai vrea sa fuck teh system, si esti macho, poti sa iti iei ceva de genul Zent Certification si atunci poti arata lumii ca facultatea e facultativă si o risipa de bani.

1 Like

Acum mulți ani am scris pe blog fix despre asta :sunglasses: (n-aș putea spune că nu mi-am schimbat ideile de atunci, dar chiar și asa, comentariile formează o lectură interesanta)

Facultatea e necesara doar daca vrei sa lucrezi la Google. Cel mai util ar fi un mentor care sa te ghideze, daca vrei sa te angajezi undeva cred ca asta ar fi criteriul cel mai important in alegerea ta.

Dacă ești capabil să înveți, nu ai nevoie de facultate. Pe de altă parte, dacă nu dai cu nasul de un an de politehnică, nu prea ai habar despre ce înseamnă să înveți cu adevărat. În ipoteza că nu treci examenele pe copiat, desigur. Facultatea are o valoare mare nu prin ce te învață. Nici prin competențele câștigate acolo. Dar te confrunți cu niște situații care te vor scoate din zona de confort. Vei învăța lucruri pe care singur probabil că nu le-ai atinge. Nu cred că ai sta așa, de plăcere, pe internet, să înveți despre spații vectoriale, matrici, aproximări polinomiale și alte chestii de felul ăsta. Pentru că, realitatea e că poți programa și fără ele.
După ce le înveți, vei avea un alt creier. Vei gândi altfel. Vei avea altă viziune asupra realității. Ți se dezvoltă imaginația, creativitatea. O facultate e excelentă. Merită să o faci pentru dezvoltare personală.

Eu nu am terminat facltatea și-mi pare rău. Vreau să mă apun anul ăsta iar. Dacă pot, m-aș transfera la automatică. Școala, așa cretină cum e ea, te face mai bun decât te-ar face doar netul și studiul individual.

Mai prinde bine să ai în vedere un alt aspect. Domeniile de activitate vin și trec. Acum 15 ani lucram într-un domeniu foarte profitabil. Azi e mort. E foarte posibil ca peste 10 ani, toată programarea pe care on înveți să nu mai conteze. Să fie complet irelevantă. Fie pentru că apar noi paradigme, fie că o să fie făcută de AI, fie că unii mici și urâți din lumea a treia vor programa mai bine și mai ieftin ca tine… Dacă nu ai capacitatea de a abstractiza, de a te plia pe ce o să fie nou, vei eșua.

Pe de altă parte, lipsa facultății, conform legii, îți închide foarte multe uși. Nu ai voie să faci legal foarte multe meserii, oricât de bun ești la respectivele joburi. Iar asta te va forța la diverse compromisuri în cursul vieții. Acum, la tinerețe, nu are importanță. Peste 20 de ani… faci ca mine… vrei la școală, dar nu ai timp.

6 Likes

Interesant articolul, multumesc mult, asa am inceput sa cred si eu, facultatea nu este ceva necesar in acest domeniu, eu cred ca pasiunea conteaza cel mai mult, daca iti place ceea ce faci, faci cu cea mai mare placere si inveti mult mai repede.

Încă un aspect… abilitatea de a gândi, se învață. Și e greu șă înveți să gândești…
Aici e o resursă importantă despre cu să înveți să gândești, să identifici și să elimini erorile de logică… pentru cine are răbdare, merită studiat link-ul ăsta, chiar dacă nu e programare…


Incepeti pe la minutul 18
http://www.triviumeducation.com/interviews/start-here-gene-odening-interview-part-1-the-trivium-method-049-video/

Edit - Acum văd ce scrie despre insul ăsta… sună cam spooky. Eu am ascultat clipul acum multă vreme. Ce spune acolo despre Trivium este extrem de valoros. Dacă citeam povestile despre autor, nu stiu dacă-l mai urmăream…
whatever… dacă vă place, e bine, dacă nu, nu,

Anul acesta am ales sa merg la facultate dupa terminarea liceului.

In cazul meu am ales sa fac ce-mi place ( Profil: Informatica Aplica ) si asa am ajuns la singura facultate din Brasov unde sunt nevoit sa platesc taxa pentru ca sunt mereu note mari.
Asta inseamna ca a trebuit sa-mi caut de munca, am gasit si muncesc zilnic de la 16:00 la 00:00 .
Faza e ca nu mai am timp de nimic, nici sa mai invat ceva, sa pot sa avansez, e putin frustrant.

Ce se preda la facultate nu e asa “stufos” cum ma asteptam eu. Nu sunt lucruri super wow, sau poate asa e la inceput, Si nici profesorii nu sunt cine stie ce, multi sunt cu ifose…
Daca as avea acum oferta de la o firma, chiar si pe bani putini la inceput, sa merg sa lucrez pentru ei, cred ca as renuta la facultate.

1 Like

Well, majoritatea parerilor de aici sunt de la oameni cu facultate. Cred ca e randul si al meu, programator cu 10 clase, sa-mi exprim opinia.

Nu este foarte importanta atata timp cat o ai. Problema este cand n-o ai. Lumea se intreaba, cum nu? Daca ai ghinionul sa prinzi o secretara risti sa-i provoci un infarct.

  • N-ai o facultate, dar de unde ai invatat programare?
  • De unde a invatat toata lumea!

Sa fiu sincer sunt intrebat in 10% din cazuri. Dar se intampla uneori la interviuri, eu omit complet partea de facultati&shits.

  • Ce-mi poti spune despre istoricul tau universitar?
  • N-am unul!

Cu toate astea nu m-as apuca vreodata sa-mi continui studiile, fac unele chestii awesome open-source in timpul meu liber la care nu renunt nici sa ma puneti la zid.

Sa fiu sincer nu o sa pun o concluzie, tu alegi.

5 Likes

Din punctul meu de vedere, facultatea joacă un rol important doar când vine vorba de joburi. Am lucrat ca freelancer în timpul liceului și am dorit să studiez mai mult, dar strict despre web development(JS, PHP/ASP.NET, Databases, UX). Problema a fost că, acum 4 ani când am terminat liceul, în România nu aș fi avut posibilitatea de a studia doar așa ceva, pentru că noi nu avem un astfel de profil. Am refuzat să aleg o facultate din țară, pentru că nu am vrut să fac un compromis, iar pe urmă să ajung să studiez ceea ce nu-mi place.

Am terminat facultatea(Multimedia Design & Communication, & Web Development) în Copenhaga. Nu pot să spun că am învățat ceva nou, dar pot să spun că m-a ajutat prezența facultății în CV. Fără facultate(cel puțin în Danemarca) ajungi să lucrezi în firme mici sau startup-uri, unde salariile nu o să fie niciodată la nivelul celor din sondaje. Cu toate acestea, am ajuns să lucrez în guvernul danez, încă din timpul facultății.


Concluzia: facultatea nu trebuie să fie principalul criteriu de sortare a aplicațiilor pentru un job, pentru că experiența profesională ne definește ca developeri, însă trebuie să avem mereu în vedere faptul că suntem angajați și evaluați inclusiv de cei de la HR.

3 Likes

Din perspectiva angajatorului:

  • prefer oricand experienta unei facultati
  • daca ai o facultate de profil (info, automatica) e clar un plus, chiar si daca ai terminat-o cu 5. La poli n-ai cum sa termini AC de exemplu fara sa se prinda ceva de tine.
  • daca e ASE, SNSPA, Titu Maiorescu, Romano-Americana sau ce dracu mai face lumea azi, pentru mine e perfect 0.
  • daca ai 2 masterate inainte sa te angajezi prima data, mi-e destul de clar ca nu prea iti place munca.
  • daca n-ai facultate, dar ai liceu de informatica, e un plusulet. Mic.
5 Likes

Dar “Zend PHP Certification” nu ar ajuta cu nimic?

aia da. din cate stiu eu se dau pe bune si nu-s chiar usoare examenele. plus evident.

Certificarea Zend demonstreaza ca ai tocit PHP. Nu ca esti capabil sa programezi. O facultate garanteaza ca ai auzit in viata da de un program functional, de un obiect, de un sistem de operare, de algoritmi. Macar ca ai auzit de ei, chiar daca i-ai uitat.

Eu daca as angaja un dezvoltator, as pune baza 10% pe CV, 40% pe interviu la telefon si 50% pe interviu fata in fata. La telefon ma lamuresc daca are vocabular si e capabil sa se exprime clar si la obiect. Fata in fata as pune sa scrie cu pixul codul pentru ceva. Orice. Si sa-l explice. Ceva simplu. Dar fara IDE. Iar programul scris in ce limbaj vrea el. Povestea asta ar mai conta cam 20%. Apoi 30% discutie amicala despre tehnologiile de azi, design patterns, optimizari…

Cel mai important e ca insul sa fie destept. Cand nu stie, sa incerce sa improvizeze si sa gaseasca o solutie, dar sa fie constient de faptul ca exista o varianta corecta spre care trebuie sa tinda, chiar daca nu e definita concret la un moment dat.

2 Likes

Eu ma refeream aici la selectia CV-urilor pentru interviu. De acolo incolo poate sa faca si el impresie, nu mai e doar ce scrie pe foaie.

La selecția CV-urilor îți spun eu - dacă la portofoliu apar doar site-uri în Wordpress făcute cu template-uri mai mult sau mai puțin premium de pe net, atunci se trece peste. :smiley: Evident, vorbesc de cazul meu - departament mic, activitate principală software web pentru activități interne etc.

1 Like

Știi vreun IDE bun în care poți scrie cu pixul? :smiley:

N-am fost la foarte multe interviuri, dar prin 2007-2008 am fost la un interviu unde m-a pus să scriu cod pe hârtie. Când m-au sunat pentru o discuție ulterioară le-am zis că nu mai sunt interesat. Îmi și imaginez pe cineva cum începe să scrie pe hârtie un exemplu de implementare a Zend_Service_WindowsAzure_Diagnostics_Manager :smiley: Care este ideea din spatele scrierii de cod fără IDE?

În cel mai bun caz, dacă chiar vrei să tai câțiva copaci pentru un interviu, îl pui să facă pe hârtie ori ceva pseudocod ori diagrame, să explice cum funcționează doi algoritmi de sortare, de exemplu.

Ascultasem într-un podcast despre astfel de interviuri; cireașa de pe tort a fost când a zis cum au făcut un video call pe skype în timp ce scria codul. Tot pe skype.

2 Likes

Am fost si e acum 2 luni al un inerviu la Ipsos. In prima faza am dat un test pe foaie.
2 algoritmi nu foarte complicati ( ceva cu sortare fara sa folosesti variabila auxiliara si celalalt era ceva pe un sir de numere, nu mai tim minte exact ce ), ceva html si un test de engleza.
Nu era nevoie de nu stiu ce cunostinte de programare, ei se ocupa cu producerea de chestionare si sondaje. M-au sunat si mi-au zis ca am trecut cu nota destul de mare… 9.4 din 10 sau ceva de genul.

Am trecut de primul test, am ajuns la cel in care trebuie sa aberezi continu cu cel de la resurse umane, test sau interviu care mi se pare o prostie. Nu inteleg scopul.
Oricum l-am tratat cu seriozitate si am ajuns si la ultimul unde m-am intalnit cu Managerul si ceva Coordonator a echipei in care vroiam eu sa intru (cei cu program de la 16:00 la 00:00)

Nu stiu de ce dar acolo m-am picat, la telefon mi-au spus ca au gasit pe cineva cu abilitati tehnice mai bune. Nu inteleg de ce nu au zis asta dupa primul interviu. Mi s-a parut putin dubios.

@iamntz
Ideea nu e sa-l vezi pe om ca e scriitor si scrie cod corect. Important e cum se manifesta. Cat este de descumpanit. Este sau nu capabil sa o faca? Observa cand greseste? I se pare o tampenie? Se simte jignit?
Toate astea sunt mult mai importante decat abilitatea de a scrie un algoritm de sortare sau de factorial in te miri ce limbaj.

Ca fapt divers…
Cu multi ani in urma, incercam sa ma angajez. Lucrasem ceva prin Corel si Photopaint, eram pianist in Corel, puteam sa fac orice numai din shortcut, in Photopaint la fel, auzisem de Photoshop, dar nu lucrasem in el… si m-am dus la interviu la unii care faceau prepress. Unde lucram eu, eram prea prost platit.

Mi-au dat o proba de lucru in Corel… am facut o vectorizare de sigla super rapid. La asta eram expert. Apoi, a urmat proba de retusare de imagine. M-am asteptat sa-mi dea o imagine pe care sa o retusez.

Ma ia nenea ala si imi zice:
"-Uite, asta e un catalog si trebuie sa scanezi imaginea asta. Cum o retusezi pentru tipar?".
Eu i-am spus:
"-Pai da-mi sa o scanez, si eu o retusez sa se tipareasca foarte bine"
El a insistat sa-i explic.

Am ramas complet bulversat. Nu am inteles ce mi se intampla si l-am crezut multa vreme super cretin. Cum adica sa-i explic cum retusez o imagine? Ce-i prostia asta???

Intre timp am studiat mult mai mult despre acest domeniu. Despre teorii de culoare, spatii de culoare, retusare profesionista. Mi-am dat seama ca pentru anumite situatii sunt anumite strategii pe care e musai sa le aplici daca esti profesionist. Daca intrii intr-o imagine si incerci sa-i faci tu ceva ca asa ti se pare, esti doar un incompetent incult. Cum eram eu cand am fost la interviu. Daca ai habar, poti sa explici cu ochii inchisi ce trebuie sa faci. Fara ca macar sa vezi respectiva imagine. Asa ca dupa niste ani, l-am inteles pe cel care m-a evaluat in acel moment.

Abilitatea de a explica ce vrei sa faci e extrem de importanta. Chiar mai importanta decat capacitatea de a finaliza in timpul acordat un test anume. Din cauza emotiilor sau al unei tensiuni de moment, un ins poate sa nu gaseasca solutia corecta la o intrebare anume. Dar daca-i destept, poate explica sa demonstreze ca-i destept. Pe de alta parte, cand un om explica, daca nu e destul de competent, garantat o va arata.

3 Likes