Am citit despre singularitate, si anume cand inteligenta artificiala o va depasi pe cea umana, cele mai optimiste estimari sunt 2029, si undeva prin 2030 o sa fim nemuritori, e cam SF.
De fiecare dată când apare o tehnologie nouă, există o categorie de oameni care o idealizează și exagerează.
Doar trebuie să te uiți la filmele SF din ultimii 100 de ani. Când a apărut bomba atomică gata, în viitor urma să avem mașini nucleare, avioane nucleare, totul nuclear. Apoi motorul cu reacție, gata, mașini cu motoare cu reacție, totul cu reacție.
Apoi a fost era roboților industriali, totul a fost cum roboții și androizii vor fi viitorul, toți vom avea propriul robot, Terminator, alea.
Apoi am avut febra large hadron collider, dintr-o dată totul este despre quantum colliders peste tot.
De febra AI o avem de când s-au proliferat calculatoarele personale, când te uiți ca programator la cum vedeau oamenii de rând un mainframe, credeau că e ceva semi-zeitate.
Și ciclul continuă.
ar fi mai usor pt o molusca sa ajunga la stadiul de deitate in urmatoarea suta de ani
AI-ul comercial are o problema majora:
Cu cat devine mai avansat cu atat e mai cenzurat, limitat…
E.g. eu i-am cerut lui chatgpt sa imi configureze un proxy cu forward la tokenul de autentificare si mi-a scris ca nu poate raspunde la cererea aceasta…
Dacă iau modelul in Azure AI e scurt si la obiect cu fiecare pas in detaliu.
După cu cât știe mai multe cu atât halucineaza mai mult sau da raspunsuri aiurea cand inainte era ok.
Aici aș zice, cu cât devine mai utilizat de mai mulți oameni, ajunge în centrul atenției, și îl cenzurează din ce în ce mai mult.
Sal. Daca nu este grupul de wine clasic, imi poti da si mie link. Si eu vreau sa fac niste chestii cu Docker pe Linux care sa ruleze cod Windows.
Multumesc anticipat!
thanks man!
Un nou articol scris de mine pe Medium despre avantajele pe care le-am observat la AWS ECS + Fargate, cand am migrat dinspre AWS Beanstalk
https://medium.com/7code/why-i-prefer-aws-ecs-over-beanstalk-a-personal-perspective-55b3ebc444e1
Am descoperit întâmplător ce este OSINT (open source intelligence).
Credeam că cyber security e ceva mai mult nerwork stuff.
Mai văzusem pe Twitter postări cu tag-ul “geoconfirmed”, de obicei legate de evenimentele violente din ultimii ani.
Am fost curios cum se pot identifica cu precizie coordonatele geografice.
Am vorbit cu Bard și am aflat că SpiderFoot e lider de piață in domeniul OSINT.
Sunt și servicii specializate în asa ceva, dar unealta asta e mai utilă utilizatorilor individuali gen jurnaliști, detectivi, bloggeri etc.
Fargate e mai ok dar iți da erori cu nemiluita.
Cel mai bine e să faci un EKS cluster fiindcă ai scalare, poți face ușor deploy din CI/CD și îți configurezi base image-ul cum vrei. Cu fargate imaginea de bază e cu cântec.
Nu am intampinat, deocamdata. De fapt, am patit una, si mai exact ca un task specific nu-mi crea/genera loguri in Cloudwatch, cand toate restul - da.
Dar ma gandesc ca genul asta de intermitent bugs pot aparea in orice serviciu de AWS, fie el si EKS.
EKS o sa fie urmatoarea chestie pe care urmeaza s-o experimentez, dar le iau treptat, in ordine, sa fiu capabil sa inteleg avantajele, sa inteleg de ce e nevoie si cand e nevoie de un astfel de upgrade.
Azi am aflat de o bizarerie numită “rotunjirea bancară” sau “rotunjirea la cel mai apropiat par”. Nu înțelegeam de ce python îmi rotunjea numerele ba în sus, ba în jos.
>>> Decimal('0.015').quantize(Decimal('0.01'), rounding=ROUND_HALF_EVEN)
Decimal('0.02')
>>> Decimal('0.025').quantize(Decimal('0.01'), rounding=ROUND_HALF_EVEN)
Decimal('0.02')
>>> Decimal('0.035').quantize(Decimal('0.01'), rounding=ROUND_HALF_EVEN)
Decimal('0.04')
Din cate am vazut, in facturarea din WHMCS, cat si, in general, in contabilitate in Romania se foloseste intotdeauna ROUND_HALF_UP
. Adica jumatate de ban se rotunjeste intotdeauna in sus, la un ban intreg.
Cand lucrezi cu bani se inmultesc sumele cu 100 sau 10000 (daca vrei sa lucrezi cu precizie la 2 sau 4) decimale ai niciodata nu folosesti float, doar int sau double.
Evident, deoarece nu vrei să se întâmple asta:
>>> x = 0.1 + 0.2
>>> x == 0.3
False
>>> x
0.30000000000000004
In java am inteles ca poti sa folosesti BigDecimal care este o clasa
Azi am învățat că, în Linux, ctrl+z într-o aplicație CLI o pune pe pauză. Poți reveni la ultima aplicație pusă în pauză cu fg
. Poți vedea toate aplicațiile puse pe pauză cu jobs -l
. Poți reveni la o anumită aplicație cu jobs %2
.
https://www.udemy.com/course/master-linux-administration/
E un baiat roman, Andrei Dumitrescu, poate e si pe aici (buna treaba, gg), care a facut un curs bunicel de linux, recomand 10/10, cred ca e unul din cursurile pe care oricine ar trebui sa le faca macar o data.
Dupa CTRL + Z poti da comanda bg
ca sa continue sa ruleze in background procesul pe care tocmai l-ai suspendat.
Sau rulezi de la bun inceput <comanda> &
si ruleaza direct in background.