Ce parere aveti de Bitcoin?

Ce parere aveti despre Bitcoin ?

Pentru cei care nu stiu inca bitcoin este o moneda digitala descentralizata care fuctioneaza pe un protocol open-source.
Practic poti descarca orice portofel de bitcoin (bitcoin wallet, sau poti folosi unul online), generezi un wallet, si poti cumpara bitcoin de pe sutele de exchangeuri din lume.

Fiind o moneda digitala practic portofelele se stockeaza in calculatorul posesorului.
Pentru ca sistemul sa fie pazit impotriva fraudelor de tip double-spending (adica sa transferi aceiasi bani de 2 ori) minerii bitcoin isi pun la dispozitie puterea de procesare ca sa verifice toate tranzactiile din retea, fiind recompensati. Mai multe despre minarea Bitcoin.

Bitcoin a fost creat in 2008 de Satoshi Nakamoto – Whitepaper in romana si engleza nume sub care se poate ascunde o persoana, un grup de persoane, o organizatie, etc, nu se cunoaste identitatea lui.
Bitcoin fiind open-source a fost urmat de sute de alte monede digitale, printre care cele mai cunoscute sunt litecoin, dogecoin, namecoin, darkcoin, etc.

Pretul Bitcoin a crescut in anul 2013 de la ~$100 la peste $1000 , imbogatind o gramada de early-adopters din intreaga lume.
Mai multe despre bitcoin gasiti pe urmatoarele siteuri: https://bitcoin.org/ro/ si http://bitcoin.com/

In romania puteti…

Ce parere aveti despre bitcoin ? Este o moneda de viitor ?
Mie personal imi place mult bitcoin, am minerit cu laptopul si cu vpsuri dar nu se merita, am minerit si in cloud cu cex.io si acum incerc sa mineresc dogecoin pe eobot dar daca nu investesti bani nu faci nimic. Eu am investit doar timp.

Venind vorba de viitorul bitcoin tin sa mentionez ca bitcoin este doar inceputul. Indiferent daca bitcoin va rezista sau nu in viitor, proiectul ethereum planuieste sa faciliteze dezvoltarea altor servicii pe baza tehnologiilor folosite in bitcoin, blockchain, proof-of-work, etc.

Ce este ethereum si mai multe video educationale le gasiti aici: cryptozz.ro

Recent proiectul Storj a intrat in stadiul de crowdsale, fiind primul serviciu de cloud storage descentralizat bazat pe tehnologiile folosite in bitcoin.
Crypto-moneda Namecoin vrea sa introduca DNS-ul descentralizat.

6 Likes

E bun dacă te specializezi pe site-uri care oferă servicii cu plată prin bitcoin. Altfel puțini îl folosesc și nu se merită, comisioanele reale sunt mai mari ca cele bancare comparat chiar și cu comisioanele de la noi.

Adică când cumperi greu găsești cu sub 30% comision față de prețul pieței.

Stai, stai, stai… asta fac? Aveam impresia ca fac altceva. (Credeam ca sparg hash-ul necesar tranzactiilor, astfel obtinand acces la bani din portofele digitale.)

Oricum, tinand cont ca bitcoin miners sunt recompensati, astfel se adauga (artificial) constant inflation.

Bitcoin-ul e ok. Tranzacțiile merg repede. Am cumpărat jocuri cu Bitcoin.

După cum Bitcoin facilitează transferul de valoare, a fost aproape imediat asociat cu obiceiuri de a cumpăra lucruri ilegale (droguri, arme, Pokemoni) ceea ce mi se pare amuzant de îndată ce banii tradiționali au făcut asta din totdeauna.

Pe mine altceva mă doare, tranzacția aia inițială de 10.000 de BTC pentru o pizza.

1 Like

Ca fapt divers, am vazut un automat de BitCoin intr-un supermarket destul de modest din Bucuresti. Mi s-a parut foarte interesant. Ma intreb cati batranei din cartier se dau pe skil road n+1 cu bitcoinii aia?

BitCoin - tehnologia mi se pare o chestie foarte interesanta. Solid piece of technology & science. Asemanator cu BitTorrent ca influenta si impact.
Mi-ar fi placut ca proof-of-work-ul sa fie ceva util societatii: gen folding@home, seti@home etc in loc de hash-collisions.

BitCoin - cultura mi se pare ca un gold rush. Cu genul de personalitati aferente. Trebuie sa se mai sedimenteze si sa plece lumea interesata doar de un ban rapid ca sa inceapa sa fie ceva folositor oamenilor din primul paragraf.

1 Like

Exact. Oricine zice Bitcoin, imediat continuă cu Silk Road. Eu când zic Bitcoin mă gândesc la conceptul banal de „bani”. Sigur, cu bani poți comanda o asasinare, dar la fel de bine poți comanda o pizza. 10.000 de bitcoini, WTF?! Adică pizzeria aia are acum $10.000.000.

1 Like

Era o pizzerie. Probabil no ducea rău nici înainte :slight_smile:. Oricum, la momentul ăla e că o investiție - practic și-au asumat un risc mare acceptând O(50$) in Bitcoin, in loc de $USD, când Bitcoin era Inca foarte incert. Bine, dacă au și cumpărat AAPL acum 15 ani, mă bag și eu la a treia investiție a lor.

In orice caz valoarea foarte volatila a btc lucrează împotriva sieși că moneda - de ce sa cheltui Bitcoin acum, când peste un an poate sa fie 2000 de dolari?

4 Likes

Ai pus punctul pe i.

Asta nu înțeleg toți ăștia cu conspirațiile care urlă că inflația e o metodă de sclavie invizibilă, bla bla.

Dacă nu ar fi o inflație stabilă de 2-3% ar dispărea la locuri de muncă de numa.

Cine ar fi fraier să cheltuie vreun leu/USD sau ce-o fi, când poate doar să îi țină la saltea și valoarea creste de la sine.

2 Likes

I got it! I finally got it! Acum multe lucrui au sens… (d.p.d.v. economic si antreprenorial.)
Multumesc!

Scriu aici ca să nu încep un thread nou. Am citit asta și nu știu ce să cred.

Tl;dr : cineva și-a instalat acasă un miner (Antminer) ce avea un efect secundar: cumva se pupa cu niște frecvențe și genera zgomot in rețeaua T-Mobile. Omul a fost contactat de autorități și amenințat cu amendă și confiscarea echipamentului dacă nu îl oprește.

Cred că autoritățile s-au grăbit să ia măsurile astea drastice. Jucăria aia costă o gălăgie de bani, ar putea să îi ofere omului alternative de genul izolare cu o cușcă de ecranare.

Cu banii nu faci mare lucru. Că sunt lei, euro sau Bitcoin. Nu poți să-i mânânci, nu te distrezi cu niște numere/bancnote, nu te tratează.

Așa că și dacă știi că valoarea va crește, tot vei cheltui pe ce vei avea nevoie. Ba, în plus, nu-i vei cheltui aiurea pe lucruri care nu-ți trebuie.

Așa și economia o va duce mai bine, mai puțin stres că nu se găsesc angajați și firmele nu pot face față volumului de muncă (LOL, eu tot nu cred că e lipsă de forță de muncă decât în meseriile alea care au fost automatizate acum 15 ani - dar nimeni nu vrea să cumpere un calculator și un produs software în loc să mai angajeze încă 10 pe salariul minim pe economie). Sau pozițiile alea pe care nimeni nu le vrea, e.g. cele care cer să știi franceză.

Eu cred ca si-a modificat echipamentul ca sa incerce sa obtina o putere mai mare.
Dupa un mic search pe google am gasit stirea asta la arstechnica.com, si citez:

The Notification of Harmful Interference is specific to Rosario’s device, “not its brand or model and is not meant to suggest or find that all Antminer S5 devices are noncompliant,” the notification said in a footnote. “Further, although we are aware that even compliant devices can be modified in a manner that creates harmful interference, we make no finding as to whether this particular device conforms to its original manufacturer’s specifications.”

Bitcoin miners sometimes modify devices to speed up the mining process, and doing so might cause spurious emissions, an FCC spokesperson told Ars. But the FCC doesn’t know if that’s what happened in this case, we were told.

R.I.P. ANAF maybe? Sau va deveni worthless?

Nu inteleg ce ai vrut sa zici prin RIP ANAF. Bitcoin este la super-inceput de drum in ceea ce priveste aspectul legislativ, dar cel mai probabil va fii reglementat si probabil vor exista proceduri pe care firmele care folosesc crypto trebuie sa le adopte ca sa nu aiba probleme legale cu anaf sau orice autoritate legala.
Plus ca majoritatea firmelor care accepta plata prin bitcoin folosesc un procesator bitcoin si firma primeste bani fiat (USD/EUR) prin transfer bancar.

Articolul ala este interesant. Dar daca faci un pas inapoi si privesti situatia generala crypto vs fiat (euro, Australian dollar, Canadian dollar) in ceea ce priveste probabilitatea ca ele sa devina worthless: bitcoin este super la inceput, a fost inventat in 2008 (sursa: wikipedia), este pe piata de 10 ani, factorul ca este atat de discutat in ultima perioada, factorul ca inca este un subiect de discutie la 10 ani dupa creatie si tot mai multi oameni afla de el si se intereseaza de subiect, factorul ca in numai 10 ani a ajuns sa aiba 0.4% probabilitate sa devina inutil (comparativ cu celelalte procente discutate in articol: 0.005, 0.003, 0.009), este de admirat. Intr-un timp foarte scurt a devenit atat de important si discutat.

However, it’s important to remember that its value can fall all the way back to zero. In fact, there is a 0.4 percent chance bitcoin will become worthless, according to a new report by two Yale University economists.

Ma rog, nu stiu de unde scot oamenii astia cifrele astea, 0.6% pentru Ripple mi se pare foarte putin si 0.3% pentru etherium mi se pare nejustificat.

Probabil e legat de asta:

4 Likes

LOL, nu am vazut stirea aia :joy: super tare
Dar nu vad ce treaba cu bitcoin are faptul ca un hacker si-a postat adresa de bitcoin intr-un atac. Si la fel ce treaba are anaf cu chestia asta.

Mno, pana atunci, R.I.P. ANAF. Dupa primavara ii vara, dupa vara vine toamna. Ieri eram fecior in sat, astazi am ajuns barbat.

Eu personal urasc BITCOIN-ul si tot ce tine de el asta pentru ca nu am bani sa investesc in asa ceva. Iar succesul altora ma deprima.

2 Likes

Am găsit acum thread-ul asta, deși văd că e inactiv de mai bine de un an. Lumea și-a pierdut puțin interesul pe zonă.

Asta probabil pentru că prețul a avut în ultima vreme pumps and dumps? În același timp, gradul de adopție la nivel global a crescut semnificativ, iar legislație se străduiește să vină din spate. Mai sunt încă multe de aranjat, dar eu văd zona cripto cu potențial pe viitor.

Cât despre investiție, niciodată nu e prea târziu, dar cred că trebuie să fii comfortabil cu riscul :))). Că nu toată lumea a câștigat pe zona asta

Oho, cata lume a pierdut in loteria asta. Asa ca e mai bine la 0 decat sub zero. Da tot mai mult se aude, dar ca uz zilnic inca n-am depasit eta asta.

Înțeleg nevoia de plăți anonime în mediul online, dar eu văd Bitcoin ca o irosire de energie și ar trebui interzis.