Ce parere aveti de Bitcoin?


(Andrei Telteu) #1

Ce parere aveti despre Bitcoin ?

Pentru cei care nu stiu inca bitcoin este o moneda digitala descentralizata bazata pe crypto.
Practic poti descarca orice portofel de bitcoin (bitcoin wallet) gasit pe net (sau poti folosi unul online), generezi un wallet, si poti cumpara bitcoin de pe sutele de exchangeuri din lume.

Fiind o moneda digitala practic portofelele se stockeaza in calculatorul posesorului.
Pentru ca sistemul sa fie pazit impotriva fraudelor de tip double-spending (adica sa transferi aceiasi bani de 2 ori) minerii bitcoin isi pun la dispozitie echipamentele de minerit ca sa verifice toate tranzactiile din retea, fiind recompensati.

Bitcoin a fost creeat in 2008 de Satoshi Nakamoto, nume sub care se poate ascunde o persoana, un grup de persoane, o organizatie, etc, nu se cunoaste identitatea lui.
Bitcoin fiind open-source a fost urmat de sute de alte monede digitale, printre care cele mai cunoscute sunt litecoin, dogecoin, namecoin, darkcoin, etc. (printre care si BitLeu !)

Pretul unui bitcoin a crescut in anul 2013 de la ~$100 la peste $1000, imbogatind o gramada de early-adopters din intreaga lume.
Mai multe despre bitcoin gasiti pe urmatoarele siteuri: https://bitcoin.org/ro/ si http://bitcoin.com/

In romania puteti…

Ce parere aveti despre bitcoin ? Este o moneda de viitor ?
Mie personal imi place mult bitcoin, am minerit cu laptopul si cu vpsuri dar nu se merita, am minerit si in cloud cu cex.io si acum incerc sa mineresc dogecoin pe eobot.com dar daca nu investesti bani nu faci nimic. Eu am investit doar timp.

Venind vorba de viitorul bitcoin tin sa mentionez ca bitcoin este doar inceputul. Indiferent daca bitcoin va rezista sau nu in viitor, proiectul ethereum planuieste sa faciliteze dezvoltarea altor servicii pe baza tehnologiilor folosite in bitcoin, blockchain, proof-of-work, etc.

Recent proiectul Storj a intrat in stadiul de crowdsale, fiind primul serviciu de cloud storage descentralizat bazat pe tehnologiile folosite in bitcoin.
Crypto-moneda Namecoin vrea sa introduca DNS-ul descentralizat.


(István F.) #3

E bun dacă te specializezi pe site-uri care oferă servicii cu plată prin bitcoin. Altfel puțini îl folosesc și nu se merită, comisioanele reale sunt mai mari ca cele bancare comparat chiar și cu comisioanele de la noi.

Adică când cumperi greu găsești cu sub 30% comision față de prețul pieței.


(Sapioit) #4

Stai, stai, stai… asta fac? Aveam impresia ca fac altceva. (Credeam ca sparg hash-ul necesar tranzactiilor, astfel obtinand acces la bani din portofele digitale.)

Oricum, tinand cont ca bitcoin miners sunt recompensati, astfel se adauga (artificial) constant inflation.


(Red) #5

Bitcoin-ul e ok. Tranzacțiile merg repede. Am cumpărat jocuri cu Bitcoin.

După cum Bitcoin facilitează transferul de valoare, a fost aproape imediat asociat cu obiceiuri de a cumpăra lucruri ilegale (droguri, arme, Pokemoni) ceea ce mi se pare amuzant de îndată ce banii tradiționali au făcut asta din totdeauna.

Pe mine altceva mă doare, tranzacția aia inițială de 10.000 de BTC pentru o pizza.


(Horia Coman) #6

Ca fapt divers, am vazut un automat de BitCoin intr-un supermarket destul de modest din Bucuresti. Mi s-a parut foarte interesant. Ma intreb cati batranei din cartier se dau pe skil road n+1 cu bitcoinii aia?

BitCoin - tehnologia mi se pare o chestie foarte interesanta. Solid piece of technology & science. Asemanator cu BitTorrent ca influenta si impact.
Mi-ar fi placut ca proof-of-work-ul sa fie ceva util societatii: gen folding@home, seti@home etc in loc de hash-collisions.

BitCoin - cultura mi se pare ca un gold rush. Cu genul de personalitati aferente. Trebuie sa se mai sedimenteze si sa plece lumea interesata doar de un ban rapid ca sa inceapa sa fie ceva folositor oamenilor din primul paragraf.


(Red) #7

Exact. Oricine zice Bitcoin, imediat continuă cu Silk Road. Eu când zic Bitcoin mă gândesc la conceptul banal de „bani”. Sigur, cu bani poți comanda o asasinare, dar la fel de bine poți comanda o pizza. 10.000 de bitcoini, WTF?! Adică pizzeria aia are acum $10.000.000.


(Horia Coman) #8

Era o pizzerie. Probabil no ducea rău nici înainte :slight_smile:. Oricum, la momentul ăla e că o investiție - practic și-au asumat un risc mare acceptând O(50$) in Bitcoin, in loc de $USD, când Bitcoin era Inca foarte incert. Bine, dacă au și cumpărat AAPL acum 15 ani, mă bag și eu la a treia investiție a lor.

In orice caz valoarea foarte volatila a btc lucrează împotriva sieși că moneda - de ce sa cheltui Bitcoin acum, când peste un an poate sa fie 2000 de dolari?


(Emanuel Gug) #9

Ai pus punctul pe i.

Asta nu înțeleg toți ăștia cu conspirațiile care urlă că inflația e o metodă de sclavie invizibilă, bla bla.

Dacă nu ar fi o inflație stabilă de 2-3% ar dispărea la locuri de muncă de numa.

Cine ar fi fraier să cheltuie vreun leu/USD sau ce-o fi, când poate doar să îi țină la saltea și valoarea creste de la sine.


(Sapioit) #10

I got it! I finally got it! Acum multe lucrui au sens… (d.p.d.v. economic si antreprenorial.)
Multumesc!