Ce parere aveti de blockchain?

Au trecut mai bine de 10 ani de cand tehnologia blockchain a fost inventata si pe an ce trece devine tot mai interesanta. Se poate implementa in multe domenii si, teoretic, vine cu multa valoare. Spun teoretic pentru ca inca este in faza de testare, nu avem inca o adoptie concreta.

Testele sunt incepute de nume ca si IBM, Microsoft, Samsung, Wallmart, unii jucatori din industria auto si real estate, etc. Bancile si guvernele testeaza tehnologia, apare termenul de finante descentralizate(DeFi) plus ca se vorbeste mult de un CBDC - moneda digitala emisa de o banca centrala.

In Romania avem multe proiecte pe blockchain si in continuare vad ca apar mai multe.

Parerea mea personala este ca tehnologia va fi in continuare testata si in cele din urma implementata in vederea adoptiei.

Va-ti gandit sa testati tehnologia in afacerea voastra? Daca da, ce probleme ati intampinat?

Scam, risipă de resurse/energie

@Cornel: sigur nu confunzi blockchain cu bitcoin? :slight_smile:

@NicoMoon: sunt câteva domenii unde ar putea avea aplicabilitate… dacă n-ar fi oamenii implicați: teoretic ai vrea ca odată introduse, datele să rămână așa. Doar că practic, nu e chiar așa.

De exemplu, unii contabili și-ar pierde din… uhm… flexibilitate, ca să zic așa. :smiley: :smiling_imp:. Idem pentru unii medici, imobiliare și probabil sunt alte domenii.

Ceva îmi spune că asta se datorează mai mult hype-ului, mai puțin utilității.

În plus, cum se aliniază blockchain cu GDPR?

Să zicem că am o spălătorie auto. Cum m-ar putea ajuta blockchain?

Care ar fi legatura si ce date personale ar fi implicate?

Oarecum pe subiect

Eu văd blockchain ca o bază de date care are doar două operațiuni: create/read (fără update/delete adică).

Gândește-te că pui datele unui utilizator în blockchain, iar peste jumătate de an acesta va dori să-și șteargă datele (GDPR îi dă dreptul ăsta). Cum procedezi?

2 Likes

@iamntz, acum am inteles unde bati :smiley:

Legat sau oarecum de subiect, am mai auzit de asta

Contractele Inteligente (Smart Contracts, SC), sunt programe care ruleaza pe o masina virtuala descentralizata, care contin un anumit numar de reguli si optiuni care raman imutabile odata ce contractul a fost publicat in VM. Programul respectiv ruleaza continuu si imutabil atata timp cat reteaua respectiva functioneaza. Asta poate aduce foarte multe avantaje dar si dezavantaje. Unele dintre avantaje ar fi ca odata codul implementat pe masina virtuala, orice participant il poate vedea, audita, copia, testa. Dezavantajele ar fi ca acel cod nu poate fi modificat (in cazul unui bug, el devine vulnerabil pentru totdeauna), necesita multe teste trial pana la produsul final etc.
Pe sistemul “What you see is what you get”, contractele smart reprezinta un mod trustless de interactionare intre participanti pe o varietate de domenii.

1 Like

Pentru informații publice, blockchain e util.

Foarte mișto ce au făcut în Georgia. Pentru că au fost invadati de Rusia și rușii sunt notorii în a falsifica datele, au creat sistemul de cadastru bazat pe blockchain.
Practic granițele sunt cartografiate și salvate în așa fel încât să nu poată fi contestate.

2 Likes

Putem vorbi atat despre Blockchain Public cat si despre Blockchain Privat. Ideea cu cartografierea unui teritoriu si implementarea coordonatelor stereo pe un blockchain public este un usecase al sau. Ideea de distributed open ledger nu este noua si nici tehnologia BC prin functii criptografice nu este noua (10 ani). Cu mult timp inainte de anul 0, oamenii foloseau consensul (descentralizarea) prin serviciul de carte funciara. “Sfatul Batranilor” din mai multe triburi din Africa tineau evidenta proprietatilor (terenuri agricole, pasuni etc) prin consens de 50%+1. Aceeasi tehnologie o puteam vedea azi sub forma ei digitala pe BC.

Poate avea update și delete dar toate sunt operațiuni soft.

Adică la un moment dat in timp ștergi sau modifici datele, dar tot lanțul de operațiuni rămâne salvat.

Pentru domenii gen contabilitate să zicem poți face mereu modificări doar că întreg lanțul de modificări rămâne salvat și în cazul unui control…cum zici tu, adio flexibilitate.

Dar sunt domenii unde așa ceva e util dar dacă e până acolo toate chestiile astea se puteau face și înainte de blockchain.

Până când vine un cutremur și mută lucrurile câțiva metri mai la vale (la cutremurul din Haiti de acum câțiva ani au fost deplasări de vreo 5-6m) :slight_smile:

Well, pai cred ca daca iei o lista inlantuita, ii pui un hash si ceva functii de adaugare bloc/citire bloc ai facut un blockchain… adica minimalist vorbind asa ceva

Are utilitate oarecum restransa in locuri cu operatiuni care trebuie neaparat sa fie autentice. Totusi din motive care imi scapa pe unde te uiti toata lumea se ocupa cu blockchain (atunci cand nu se ocupa cu AI si Machine Learning :grinning:)… cred ca e mai mult o moda sa scrii blockchain pe tine.

1 Like

http://doyouneedablockchain.com/

Spoiler: NO

Alt spoiler. Deci daca este un usecase. Dar pt a face niste experimente cu conceptul sau a intelege cum functioneaza este ok. :slight_smile:

Tocmai am un proiect de semnat documente. Asta e genul de aplicabilitate, un contract odata semnat sa nu mai existe dubii ca semnaturile nu sunt valabile si asta fara a te baza pe serverele Adobe (pdf) sau Google (stiti cate acte importante se trimit prin mail?).

2 Likes

La o spalatorie cred ca ai nevoie de personal calificat, care este o misiune imposibila in Romania. Nu cred ca te poate ajuta blockchain in cazul asta, poate doar la selfwash daca ai multe.

Este absolut normal ca proiectele s-au nascut datorita hype-ului si in urmatorul se vor naste mult mai multe. Utilitatea va veni si ea. Avem cateva care au ramas si au continuat dezvoltarea: Sether, Elrond, IP Exchange, Wawllet etc.

1 Like

Foarte tare!
Ai vreun link sa bagam si noi un ochi?