CIM si SRL simultan

Salut! De aproximativ 3 ani lucrez WFH pe CIM, iar in ultima jumatate de an am ajuns sa muncesc efectiv 2 ore pe zi. Restul timpului il ocup cu tot felul de activitati inutile sau fara finalitate, navigat random pe internet si tentative esuate de a invata diverse tehnologii sau lucruri noi. Din aceasta cauza, a aparut dorinta de a nu mai fi crab si a imi lua un al doilea job full time prin SRL, nu PFA fiindca nu am licenta in informatica. Nu vreau ca noul angajator sa afle ca am un alt job simultan, dar nu sunt nici dispus sa mint si sa risc vreo sanctiune de la ANAF sau chestii de genu. Daca nu exista clauze de exclusivitate sau conflicte de interes intre cele doua firme, pot legal sa am un SRL pe care sa facturez 8h/zi in acelasi timp cu un CIM de 8h/zi? Sunt obligat sa ii spun noului angajator ca am un al doilea job?

legal nu poti sa lucrezi 16 ore pe zi, 10-12

Pe SRL nu facturezi la ora ci la proiect si e perfect legal.
Angajatorului de pe CIM n-ar trebui sa-i pese ca tu ai si un SRL unde mai facturezi diverse.

5 Likes

Si cam cum dormi tu noaptea cand stii ca ala te plateste pt 8 ore si tu o freci, ba mai vrei un job ca te plictisesti?

Numa intreb.

6 Likes

la acelasi angajator.
insa poti lejer sa o faci cu 2 contracte diferite.

ma gandesc ca daca angajatorul nu era multumit de livrabil… colaborarea era deja incheiata, nu?

Cam cat de lacheu trebuie sa fii ca sa ai constiinta incarcata fiindca “furi” o ultramega corporatie?
Unii programatori ajung la un nivel destul de ridicat de eficienta dupa o perioada de timp, iar daca nu trec intr-un alt rol, TTL sau Architect, evident ca apar o gramada de timpi morti, iar fiecare e liber sa aleaga cum sa si-i umple.

1 Like

Esti putin ipocrit. Zici ca esti lache daca ai constiinta incarcata dar tot tu mentionezi ca nu ai vrea sa afle angajatorul. Adica esti si tu constient ca nu faci o chestie cu totul corecta. Angajatorul te plateste pentru alea 8 ore, chit ca le stai degeaba sau nu.

2 Likes

LOL. Daca esti mai eficient, faci mai multe, ceri salariu mai mare daca ti se pare ca nu esti platit la valoarea ta. Dar na, nu poti cere corectitudine de la toata lumea, unii au alte seturi de valori.

2 Likes

Păi e simplu: principii.

Unde tragi linie când e vorba de furat/înșelat? Dacă victima are venituri de 1 mil/€ e ok, dar la 500€ nu e ok? Dacă are de mai mult de 50x venitul tău? 10x? 2x?

Să vezi distracție când apar simultan urgențe la mai multe proiecte în care ești implicat. Pentru că e o chestiune de când, nu de dacă.

1 Like

Nu vreau sa afle angajatorul pentru ca intuiesc ca as avea mai putine sanse sa fiu angajat, nu pentru ca consider ca fac o chestie incorecta. Totul tine de perspectiva angajatorului, nu de a mea. Constiinta mi-ar fi impacata :stuck_out_tongue:

1 Like

Legal, poti lucra pentru 2 angajatori diferiti si pe contract de munca dapoi SRL, nu ai nici o obligatie sa ii informezi.
Iti raspunde la intrebare? The world is your oyster! :slight_smile:

Exista solutii simple:
Trebuie sa te duci la dentist, e bolnav copilul, te duci la medic…

Probleme apar daca ai semnat ca nu lucrezi pentru competitori, dar clauza e valida doar daca esti platit in plus pentru asta.

Grija mare sa nu lucrati si cu SRL la angajator, cel putin nu pe baza de ore/servicii ca problema va fi cu ANAF.

Dupa grija mare sa nu ai ceva monitorizare ascunsa pe dispozitivul angajatorului, care are tot dreptul sa te monitorizeze in timpul programului si sa foloseasca probele…

Daca vrei microintreprindere iti trebuie contract de mandat, care nu te afecteaza cu nimic, doar o banca/ANAF vede ca mai ai un venit de la alta firma.

Lol, cu câte scuze să tot vii? :sweat_smile: Ce faci când chiar ai o astfel de urgență?

Cum ar fi să te duci tu la un dentist care are mai mulți pacienți simultan? Te frezează pe tine 30 secunde, se duce la alt pacient să-i pună un pansament, apoi iar la tine… Nu te-ai simți furat? Iar medicul ți-ar spune: „ar trebui să am conștiința încărcată că «fur» un IT-ist?”.

3 Likes

Nu e acelasi lucru si stai linistit, daca vrea sa vina cineva in aceeasi ora la care am programare si vrea sa isi puna 20 de fatete urgent cand eu vreau sa imi fac cariile ma suna inapoi si ma programeaza peste 2 saptamani orice medic din Cluj, in special cei cautati…

Iar daca intervin doua urgente le ia pe amandoua asa in paralel cum ai zis.

Poti avea mai multe CIM-uri, dar pe CIM nu poti cumula mai mult de 12h pe zi, deoarece codul muncii prevede minim 12h de repaus intre 2 zile lucratoare.
Nu sunt sigur, dar am impresia ca pe SRL e necesar sa te angajezi incepand de anul acesta, deci ce poti face, ar fi o combinatie de 8h + 4h. Conform codului muncii, ai dreptul sa te angajezi la mai multi angajatori, pe baza de CIM, dar fara suprapunerea programului de lucru.

Nu stiu daca e furt sau inselaciune ceea ce te gandesti sa faci, dar cu siguranta mi se pare lipsit de integritate profesionala, lucru care te poate descalifica ulterior la colaborari cu alte firme, daca se afla ca practici asa ceva.

2 Likes

Eu as cere o discutie ce managerul si as expune astea in prima faza. Daca nu te simtit suficient de motivat, challengeuit, remunerat pentru ceea ce ce faci, vorbeste. :slight_smile:
Daca nu exista posibilitati de avansare, pleaca de la firma, cauta-ti altceva de lucru sau fa-te freelancer “fulltime”.
Acuma jucand un pic avocatul diavolului, strict teoretic angajatorul nu poate avea absolut nici o treaba (inafara de niste clauze de lucrat pentru competitori, etc.), daca eu lucrez la firma mea pe langa un job fulltime. Lucrez cele 8 ore pe CIM, iar dupa ma ocup de firma mea cat vreau. (iar legat de firma, nu este musai sa fii angajat)
Datele problemei se schimba pentru ca a zis omul din start ca nu are nevoie de cele 8 ore ca sa-si termine treaba.

Is o gramada care fac chestia asta. Acuma eu inteleg treaba cu etica, da nu cu etica la firmele astea de la noi care sunt orice dar nu etice si te dau afara daca nu le mai esti de folos. Aia cu lucrat mai mult si sa ceri mai multi bani, raportat la ce am vazut eu mi se pare extrem de rupt de realitate sa crezi asa ceva. Pai astia cauta sa te exploateze la maxim pe cat mai putini bani(nu mai zic de unpaid overtime) ce manager crezi ca iti da tie mai multi bani că îi zici tu ca muncești mai mult.

Daca tot exista acuma un loophole cu WFH de ce sa nu profiti (DACA esti dispus sa iti asumi riscurile si te stii in o situație in care o infuzie de bani este necesara!!!)? Termini o rata mai repede, poate ai o operație de facut si nu ai inca bani, poate esti de mult in o firma si vrei sa schimbi (e o ocazie sa vezi cum e in alta parte) dar ti-e frica.

Dar da, daca se impute treaba si vine un val de munca /stres din ambele parti e foarte dificil.

Sa faci chestia asta presupune sa nu ai viata sociala ca sa fii ~safe. Si nu e sustenabil pe termin lung (mai mult de zic eu 6 -12 luni) daca nu esti vreun geniu/zeu sau extrem de lucky

E putin controversat ce zic eu, dar firma nu te ia de crescut si e responsabilitatea fiecăruia sa isi evalueze situatia si sa decida daca chestia asta este pentru el sau nu

Este vara si sunt activitati mai placute decat munca la 2 joburi :slight_smile:

trag linie la 1 milion de euro boss

1 Like