nota ptr. programatorii antreprenori: nu ignorati partea de marketing! E super importanta. Cand zic marketing ma refer la landing page-uri care vand (ptr product), email marketing, ads si copywritting, social si selling skills, etc.
Degeaba ai cel mai smecher produs de pe piata daca nu poti sa-l vinzi. De fapt ai putea sa ai un produs nashpa dar marketingul sa-l faca mai de succes decat un produs similar mai bun calitativ.
De fapt skill-ul de a vinde prind bine oricui, nu numai antreprenorilor. Atata vreme cat vinzi ceva (orice - pe tine, un produs, un joc, etc) daca ai skillsetul necesar o sa ai cu mult mai mult succes.
Deasemeni am mai observat un curent (am suferit si eu de el) psihologic - “ochelarismul de cal”. Sunt sigur ca nu exista, l-am inventat chiar acum. Practic e gandirea fixa ca poti face bani doar intr-un singur fel (in functie de ocupatia ta).
De ex. daca-s game developer ma gandesc ca singurul mod de a face cash e sa am un breakthrough major pe Steam sau un hit pe Google Play. Lucru 100% fals - sunt mult mai multe oportunitati si nise ce pot fi umplute (jocuri [simple] online multiplayer, jocuri ptr. platforme super noi, etc)
Daca-s web developer ma gandesc ca tot ce pot sa fac e sa fac aplicatii (SaaS) si poate-poate sare iepurele. Asta-i versiunea clasica si nu-i decat un cliseu. Un programator (web in special) are o gramada de oportunitati de antreprenoriat, mai ales daca e strong si pe Marketing si/sau Design ca skill adiacent.
Vb. de SEO (care la randul lui poate fi impartit intr-o mai multe subcategorii: produse nisa amazon cu un domeniu dedicat si site cu WP [Mare cu 50-100 articole sau mini cu 10-15 articole] cu viziatori naturali sau Google Adwords, Fb Ads), campanii marketing afiliat (piata romaneasca e plina de oportunitati in mare parte neexplorate mai ales considerand ca reclamele pe. Fb Ads sunt de vreo 5-10 ori mai ieftine decat cele din US/UK iar comisioanele sunt aproape la fel), servicii de marketing ptr. diversi clienti, data scrapping ptr. diverse utilizari (si sunt multe, multe utilizari), affiliate marketing privat (contracte speciale cu diversi provideri de servicii + vandut aceste servicii celor ce au nevoie de ele ptr. comision). ETC.
Tot de ce ai nevoie e dorinta de experimenta, capacitatea de a risca (financiar si psihilogic), disciplina de a munci cat si cand trebuie, abilitatea si intelepciune de a nu te opri din invatat NICIODATA (informatia-i rege).
[EDIT] - cateva carti bune de marketing/selling:
Cashvertising
The way of the wolf
Un loc bun ptr. research si idei (whitehat, greyhat si blackhat):
blackhaworld.com
Hosting gratuit:
domenii gratuite:
freenom.com
si in ultimul rand:
google.com