CNAS angajează IT-iști!

Ce parere aveti, cu 5 oameni reusesc “rearhitecturarea” sistemului ?

Anunta practic o noua sifonare, de numai 70 de mil … pentru rateul care este acum in “productie” nu raspunde nimeni …

Nivelul lor de digitalizare … anuntul de angajare este un pdf care contine pagini scanate, cam asta e nivelul in 2023.

2 Likes

4k EUR net e un salariu ok. Cu 5 oameni competenti muti muntii, deci clar se poate.
Acuma, daca vrei redundanta la oameni, oncall, si alte d-astea… nu prea e loc.

4 Likes

Băieți, e nevoie de recomandare de la actualul loc de muncă ca să accezi la pozițiile astea.

3 Likes

Rate de ~43 Euro pe ora (brut). Not bad at all.

Poate-s eu intr-o bula, dar nu mi se pare neaparat ok salariul (depinde ce intelegem prin “competenti”), dar mai ales, am dubii ca o echipa totala de 5 e suficienta.

Daca nu cumva sunt 10x devs, si ma indoiesc ca-i gaseste la 4k €.

1 Like

Personal mi e pare cel putin ciudata impartirea pe “domenii” de expertiza. Mentionez si aici: Expert hardware si virtualizare, expert networking, expert soft advanced(banuiesc ca se refera la software), expert baze(banuiesc ca se refera la baze de date), si expert devOps.

Tara are nevoie de rescrierea sistemului, iar astia angajaza 4/5 profile de operations. Oare cum o fi ajuns “hiring managerul” la concluzia ca au nevoie de profilele astea?

2 Likes

Și voi. Nouăzeci la sută din firmele private nu știu ce nevoi au și voi vă legați de Stat unde, cum a fost zis in documentarul Recorder: politica este pentru micii ratați profesional.

2 Likes

Sigur esti intr-o bula.
Gandeste-te ca STS, ANAF si restul fac treaba (asa proasta cum o fac, dar o fac) cu oameni cu 1000-1500 de euro

Mie mi se pare ca din treaba asta cel mai mult lipseste partea de arhitectura.

de ce presupunem ca astia 5 sunt toti?
nu e posibil sa existe niste oameni din sistem deja selectati pentru proiect si contractele cu perioada determinata sa fie doar completari?

1 Like

pentru ca ar fi trebuit sa existe un alt concurs pentru ocuparea acelor pozitii. Asa e la stat.

nu se mai practica detasarea?
sau poate proiectarea / parte din dezvotare / etc sunt achizitionate ca serviciu extern?

ps. nu cunosc concret situatia de aici, dar sunt multe forme prin care statul poate achizitiona serviciile astea si imi e greu sa cred ca se vor limita la cei 5 oameni.

ok, e posibil sa fie asa. Nu ma pricep.

O gluma penala, in stilul caracteristic proiectelor derulate de guvernul mioritic.

Colaborez on and off cu o agentie care este supplier-ul principal de contractori pentru mai mult sau mai putin acelasi tip de proiect, insa pentru guvernul german si am lucrat la multe componente ale solutiei asteia.

De la aspecte high-level precum definirea problemei, a stakeholder-ilor si respectiv a tipurilor de clienti/utilizatori (stiu ca aia pare ca sunt pacientii, insa lucrurile sunt mult mai complexe de atat in special cand ai diversi asiguratori publici (nu doar unul - CNAS) si o droaie de tipuri de asigurari private), trecand prin cine si cum demareaza si manage-uieste dezvoltarea unei astfel de solutii, pana la aspecte tehnice ce tin in primul rand de securitate (e posibil sa fie cel mai privacy-oriented sistem la care am lucrat vreodata), de scalabilitate si de usurinta integrarii cu/de-catre diversi terti, ma apuca pur si simplu rasul cand citesc asta:

a scos la concurs cinci posturi contractuale vacante de specialiști IT, cu un nivel de salarizare lunar echivalent cu cinci salarii medii pe economie (33.945 lei brut = cca. 20.000 lei net), contractul de muncă avand durată determinată (minim 30 de luni)

In platforma de health de care va spun sunt implicati aprox 200 de oameni, majoritatea full-time iar o treime pe baza de on-demand, programul fiind in derulare inca din 2017. Iar acestia sunt doar “core team”; cand au loc release-uri si/sau audit-uri sunt implicate terte companii. Cateva din produsele programului:

Acum, desigur, probabil CNAS nu va face ceva de aceasta anvergura si nu e nevoie de 200 de oameni. Insa 5 gusteri ofertati cu 43 EUR / hr este pur si simplu o gluma proasta. 70 mil e un buget generos, se pot muta intr-adevar munti cu el si permite contractarea a 30-50 specialisti de top si program manageri la rate-uri de 60-100 EUR care pot intr-adevar duce la bun sfarsit proiectul, insa… stim cu totii unde se vor strecura de fapt fondurile :slight_smile:

6 Likes

Cam cat castiga acestia?

Is nemti si multi dintre ei experti pe nisa/topicele pe care activeaza, deci sigur nu putin. Probabil 80 EUR/hr ar fi un cost mediu platit de catre clientul final (care in cazul asta nu-i direct guvernul ci un soi de consortium din care fac parte si asiguratori si guvern si mai multe entitati)

Intreb fiindca Germania nu e renumita pentru salarii mari pt programatori. Citeam multe exemple de persoane plafonate la vreo 60k brut anual dupa 10+ ani de experienta.

2 Likes

Asta face parte din societatea germană. Nu doar în IT e așa, în orice domeniu e practic așa, poți fi tu cel mai bun inginer auto din Germania, nu îți va da nimeni peste un anumit nivel. Singura șansă e să-ți deschizi firmă și să lucrezi ca și consultant eventual.

La ei tradițiile meseriilor cumva s-au translatat în epoca modernă. Ei știu că fiecare trebuie să fie la un anumit nivel în societate. Avocații la un nivel, doctorii la alt nivel, inginerii la alt nivel, și tot așa. Degeaba excelezi în domeniul tău, că tot inginer ești, nu avocat, și aia îți e limita. Și în Austria am văzut asta, și-n general în societățile nordice.

Pe când în US asta-mi place că nu au conceptul ăsta-n societate deloc. Poți fi și secretară, asistentă de manager, dacă ești foarte foarte bună poți avea un salariu foarte mare. Și nu mă refer la typing skills ci la chestii gen organizare, rezolvat probleme punctuale, crisis management, etc. Ești bun, faci banul. Nu îți zice nimeni că ești doar o asistentă și 3.5k trebuie să fie salariul tău, la revedere.

Asta mi s-a zis și de olandezi. “Mersi că ne-ai scos afacerea de la faliment, dar acum și tu și femeia de serviciu sunteți la fel de importanți”

Atitudea europeană pur și simplu e să fi un nivel peste a-ți curge salivă din gură. Am întâlnit oameni de știință plătiți cu 3200 de euro în Paris. Jenant oricum o învârti.