Companiile mari se plang de concurenta neloiala

Basically, companiile mari s-au cam saturat sa le ia altii candidatii si sa-i plateasca pe PFA sau SRL. Au parghii pentru lobby si uite ca le folosesc.

4 Likes

Putem face la fel si noi lobby printr-o uniune, “uniunea dezvoltatorilor liberi”, prin care sa cerem exact dreptul la munca independenta si acces nediscriminat la o piata globala.

Daca din cei 200k cotizeaza fiecare un leu si se inscrie in uniune e ca si garantat ca n-au nici o sansa sa se atinga de microintreprinderi.

Problema e ca de obicei uniunile pornesc bine si apoi o iau pe aratura cu tot felul de taxe si interese ale unor grupuri.

3 Likes

Era un thread pe Linkedin unde patronu’ de la Zitec se certa cu niste contractori pe chestia asta. Nu prea am bagat de seama subiectul discutiei dar ce mi-a iesit in evidenta a fost atitudinea lui de “mare patron”. Cumva, printre cuvinte, imi parea ca are fix acea atitudine aroganta pe care o gasesti cam la peste 75% din patronii de firme IT romanesti:

  • doar ei au dreptate
  • totul li se cuvine lor
  • ei sunt mai presus decat toata lumea
  • ei ne fac noua un serviciu urias ca ne-au angajat
  • ei cred ca noi suntem super privilegiati ca lucram la o amarata de firma de outsourcing pe un salar de cacao
  • nu accepta criticism

Cam atitudine de India. Gata, rant off.

Ce ma bucur ca incet incet incep sa fie intepati. Sa se mai dezumfle din arogante.

P.S. Dupa ce am postat mi-am dat seama ca e cam off-topic, se poate sterge in cazul asta cu scuzele de rigoare.

11 Likes

Atitudinea prostului cu bani, se vede deja chiar si la case mai mici.

5 Likes

6 Likes

Am lucrat odata pt patron roman, never again, mai bine lucrez la Lidl sau intr-o fabrica straina

1 Like

Cry me a river.

In ultimii 2 ani am lucrat pentru 2 companii nemtesti destul de maricele asa. Le si numesc ca nu imi e rusine: Lidl si E.ON . Fara sa am date statistice din interior, pot sustine ca procentajul seniorilor din aceste companii este infim fata de middle si juniori. Ma refer strict la proiectele la care am lucrat eu si la angajati directi ai acestor companii in Germania(nu in Romania). Seniori exista, companiile astea lucreaza cu ei, insa ca si contractori! Oare de ce?

Oare reprezentantii patronatelor germane nu au observat migratia asta? Sau cred ca ei nu folosesc linkedin sa se planga acolo. Am auzit ca folosesc Xing mai mult…

Hai sa zicem ca inteleg sa ne plangem de PFA-uri/SRL-uri care defapt sunt angajati mascati. OK…haideti sa rezolvam problema asta! Scoateti prostia de norma de venit, faceti pe toata lumea platitoare de TVA si de impozit pe venit/profit si gata.

1 Like

probabil acolo se ajunge. + limitari la micro

Aici e o sabie cu doua taisuri, beneficiul asta cu microintreprinderea n-a fost pentru IT-isti, a fost cu dedicatie pentru niste prieteni. Daca se ating de ele se supara si ei, nu doar noi.

Nu putem compara angajatii din alte tari cu Romania, in alte tari spre vest sau nord din UE cel putin primesti foarte multe pentru taxele tale si e si alta cultura. In Germania foarte multi incep la o companie, stau 20-30 de ani si ies ca directori sau pleaca efectiv cand nu mai pot lucra.

Chiar dacă sunt sigur că unul dintre voi se referea la munca de jos, celălalt nu, nu se poate ca doar mie să mi se pară foarte funny potriveala asta… :smiley: :smiley:

1 Like

Pe cine o fi supărat Dascălu?

2 Likes

Nu e nimic rau in a se reglementa lucrurile mai clar, dar este cert faptul ca ANIS nu are ca scop sa ajute industria tech din Romania, ci numai profitul companiilor de IT, chiar in detrimentul angajaților sau a programatorilor independenti.

Din declarațiile domnului de la Zitec se observa cum deformeaza putin realitatea pentru ca lumea sa le planga de mila companiilor de IT.

El zice:

“Un exemplu simplu: pentru 1000 de lei net pentru un angajat în IT, noi plătim 1570 lei, chiar ținând cont de sprijinul pentru industria IT: or cineva de la concurență poate plăti numai 1500 de lei în timp ce-i dă angajatului un net de 1300 de lei: asta e diferența” – spune antreprenorul de la Zitec.

Adica dumnealui spune ca ei platesc pt un angajat la fel cum platesc altii pentru un contractor, ba chiar putin mai mult (cu 70 de lei adica 4,6% in exemplul dat). Lucru profund fals. Asta e si problema lor. Ca ei nu platesc pt un CIM atat cat platesc altii pt un contractor. Nu am auzit de freelanceri sau contractori cu o rata mai mica de ~30 euro/h, ceea ce înseamnă ~25000 pe luna brut. Pe de altă parte ca angajat pe CIM e mai rar nivelul asta de salariu, chiar brut fiind - si sa nu uitam, asta ar fi pretul de pornire pt contractor.

Asa ca in final totul se reduce la profitul lor, nu la cat de multe taxe platesc ei stat (ca si cum ei nu își optimizează costul cu taxele prin diferite tertipuri).

Mi se pare atâta ipocrizie… ei eludează plata impozitului pe profit mai mult decat scutesc pe taxe toți programatorii independenți la un loc si acum le frige fundul ca nu mai găsesc seniori pe pret de salariu minim din germania.

11 Likes

Cam asta e rezumatul.

De ce sa plateasca un salariu fair (dpdv al pietei curente) si sa isi mai taie putin din profit cand pot sa foloseasca parghii politice pentru a omori freelancerii.

profit > everything

3 Likes

Dacă tai marginea de profit e mult prea riscant, pleacă un client mai mare sau sunt probleme și închizi firma…

Ai nevoie de o siguranță pentru a ține echipe până se găsesc alți clienți. E complicat, dar asta nu îi o scuză.

E oricum un numbers game, angajezi cât mai mulți cât mai ieftin și încerci să ii ții cât mai mult. Cu micile excepții când o firmă chiar se specializează pe ceva anume. Ca să poți angaja juniori îți trebuie seniori, pe care nu îi găsești azi.

2 Likes

Parerea mea este ca “atacul” nu are ca tinta freelanceri/contractorii care lucreaza direct cu firme straine.

Tinta imi par a fi companiile din Romania care accepta si incurajeaza lucratul cu programatorii direct pe PFA/SRL. Companiilor care lucreaza exclusiv pe CIM (precum Zitec) le este greu sa angajeze oameni cu experienta, dat fiind ca daca ei fac o oferta pe CIM de X lei brut/luna, o alta companie poate face aceeasi oferta X sau chiar X-10% catre programator dar accepta/incurajeaza lucratul pe PFA/SRL. In majoritatea cazurilor programatorul va alege varianta in care va ramane cu cei mai multi bani la final de luna.

Imi amintesc ca subiectul a mai fost si prin 2015 si atunci ANAF a amendat cateva firme pentru ca lucrau cu PFA si situatia s-a mai domolit o perioada.

5 Likes

OH NU! Raman firmele de outsourcing fara oameni, ca s-a prins “resursa umana” ca poate lucra direct cu clientul si sa ia toti banii in loc sa lucreze prin N intermediari! SOC!

Sunt avantaje si dezavantaje in a fi angajat, la fel cum sunt si la a fi PFA sau micro, dar atata timp cat toata lumea isi plateste taxele LEGAL si isi asuma tot ce inseamna a fi consultant nu stiu cum poti sa ii numesti evazionisti.

Mi se pare o atitudine gresita si o incercare urata de a le da la cap alora mici care incearca si ei sa faca ceva si sa se ridice, intre miile astea de consultanti sigur vor rasari companii noi poate chiar de produs pentru ca ai oamenii, ai experienta, ai SRL-ul, ai contact direct cu domeniul si clientul, ai deschidere la a face ceva VS a fi angajat unde nu ai nicio sansa.

12 Likes

Exact! Acele microintreprinderi au un scop important in economia romaneasca, unde nu sunt multe companii locale medii / mari. Si nu doar in IT.

Daca muta banii de la PFA-uri si microintreprinderi va fi o iluzie ca se platesc mai multe taxe dar de fapt companiile mari / straine scot banii din tara, de cele mai multe ori prin “optimizari fiscale”, ceea ce va face inflatia sa creasca si sa fie impredictibila. Din PFA si Micro se cheltuiesc in mare parte local.
Pe alta parte daca vor creste taxele va creste si evaziunea fiscala.

Sunt sanse sa se intoarca impotriva lui si sa creasca costurile la externi decat sa se mute lumea la CIM.
Eu unul nu am microintreprindere care sa tina loc de CIM, dar nu am vrut sa-mi bat capul cu angajati asa ca m-am mentinut la un nivel mic. Ma vor afecta destul de mult modificarile daca vor fi facute in asa fel incat sa fie la paritate cu CIM-urile, caz in care mai degraba trecem la “optimizari fiscale” prin vecinii de la sud decat sa platesc pensiile speciale ale unora care lucreaza impotriva mea.

Iar limita aceea de 100 000 euro la care vor sa ajunga cu microintreprinderile este mult prea mica. In 2000 era tot atat. Ar fi trebuit ajustata la conditiile de piata de acum, nu scoasa din burta.

Pe de alta parte datele finaciare ale Zitec nu prea se pupa cu cele ale unei companii din IT.

1 Like

Imi amintesc cum la un interviu incercau sa ma convinga sa imi fac PFA, ca au ei firma pt acte, ca nu sunt probleme, ca multi de la ei sunt asa, etc.

2 Likes

Câteva lucruri care ar trebui subliniate când e vorba de contractori in România:

  • e un stil de viață. Eu cel puțin nu mă mai văd întoarce la birou să lucrez pentru vreo firmă. Și este obiectivul multora dealtfel. Deci o schimbare a legilor privind micro întreprinderile s-ar putea să nu aibă impact decât pe noile generații.
  • contractorii (aka micro întreprinderile) au fundația pentru a deveni startup-uri. Pentru firmele IT asta înseamnă concurență. Pentru economie înseamnă speranță.
  • la programele de finanțare a startup-urilor aplică contractori care au ambiții dincolo de a lucra pe persoană fizică. Asta este iarăși o problemă de concurență pentru firmele consacrate, pentru că crește concurența.
  • lăsând de-o parte piața IT, sunt o grămadă de meserii unde contractorii ar fi afectați. Jurnaliștii de exemplu. Sunt corespondenți la diverse trusturi de presă cu care colaborează ocazional. Jurnaliștii nu ar supraviețui creșterii taxelor si nici nu ar fi angajați, pentru că nici trusturile de presă nu și-ar permite.
11 Likes

Si pt ca ar fi in pericol libertatea de exprimare.

1 Like