Concediere pe motive de performanta

Salut, de 2 ani dupa ce am terminat facultatea m-am angajat la o firma unde lucrez ca java developer. Recent, la evaluarile anuale mi-au spus ca nivelul meu de performanta este sub asteptari si ca cel mai bine este sa imi caut altceva. Nu mi s-au prezentat niste KPI-uri concise si nici nu am vazut vreun feedback negativ de la client (mi s-a spus ca oamenii sunt diplomati), defapt nu mi-au prezentat niciun fel de feedback, m-am bazat doar pe ce zicea mangerul. De asemenea a tinut sa mentioneze ca eu am cunostinte tehnice bune, doar ca nu am avut un impact multumitor pe proiect (nu s-a vazut skillul meu pe rpoiect). Prin primavara anului trecut am mai avut o sedinta in care mi-au spus ca performanta mea este sub nivel si ca se recomanda sa iau masuri (am facut overtime o perioada, cam 3+ luni si inca ating o medie de 45h/saptamana). Salariul nu este fenomenal, 4300 RON net.

Deschid acest topic in speranta ca poate gasesc oameni care au intampinat genul asta de situatie? Pentru mine este foarte mult o dezamagire interna, in facultate eram student above average (chiar am obtinut un interviu pentru un internship la facebook odata). Dar la locul de munca, in conditiile in care este o simpla companie de outsourcing si nu pe cine stie ce pozitie sf si highly paid, este extrem de demoralizant, pana la punct de a renunta complet la domeniu.

Vreau sa specific, dpdv al experientei eram cam cel mai novice, atat ca varsta cat si ca ani efectiv lucrati. Stiu ca este neprofesional, dar am comunicat acest lucru si altor colegi si multi mi-au spus ca ii surprinde decizia. Si da, oricat de urat suna, am simtit ca seful nu ma place ca om si nici team leadul (posibil sa fi polarizat acest aspect decizia?) si chiar ca sunt comparat cu colegi cu mai multa experienta ca mine (spre exemplu 7 ani). Are sens sa caut alta companie, sa poate o reprofilare, nu stiu exact ce ar fi recomandat in genul acesta de situatie, nu am mai auzit de oameni concediati in IT, si nu m-as fi gandit ca voi fi eu vreodata. E o stampila ca esti un looser absolut daca esti dat afara?

Eu sunt un pic confuz, pentru ca in facultate aveam colegi care nu erau in stare sa ia un examen la o materie nici la a 5-a incercare (din motive ca nu ii ducea capul, nu ca nu invatau sau ca nu ii atragea [si nu ma refer doar la materii teoretice…, chestii de baza gen OOP]). Si acum lucreaza chiar la firme ok si sunt promovati peste dublu cat iau eu.

Daca as fi in locul tau, eu mi-as da demisia.
Daca nu ai obligatii(familie, copil, credit la banca etc) atunci nu cred ca pierzi nimic daca iti cauti in alta parte.

La inceputul lunii am avut exaluarea si a fost extrem de detaliata si productiva pentru mine.

Spor!

Stai chill! :innocent:

4 Likes

Caută-ți alt job! Cu un șef mai capabil.

Pare să fie o chestie personală acolo. Un șef OK îți zice ce nu ai făcut bine și unde trebuie să lucrezi ca să “crești”. Ție nu ți s-a spus nimic clar și asta face să pară că nu ești “plăcut” de superiori. Nu ți se oferă nici o direcție de creștere în cadrul companiei.

Mai bine pleci tu cât mai repede. Nu e nici o problemă dacă te dau afară. Nu interesează pe nimeni.

5 Likes

si eu sunt de aceeasi parere cu colegii de mai sus dar nu iti dai demisia pana nu ai ceva asigurat in alta parte. desigur, daca nu ai alte surse de venit sau economii cat sa poti rezista mult timp fara job desi eu nu mi-as cheltui economiile ca sa scap mai repede de un job decat daca e super nasol.

E o stampila ca esti un looser absolut daca esti dat afara?

nobody cares.

1 Like

Paradoxal, au avut câteva momente în care am reușit să plec după 2-3 ani de la momentul în care am hotărât să plec. Când am plecat direct, în maxim o lună mi-am găsit un job mai bun. Fie ești nehotărât, fie nu prea ai timp.

Și Murinho a fost dat afară, chestia asta poate fi foarte subiectivă; nu e nici o rușine, deși te poate afecta o perioadă.

Chestia cu productivitatea poate fi reală, dar în multe cazuri se datorează organizației - oameni catalogați slabi la noi se descurcă foarte bine în vestul Europei.

În condițiile actuale, nu mi-aș face probleme să găsesc un job în IT, oricât de slab aș fi. Toți vor creme -de-la-creme, dar mare parte din populație e tufă de Veneția, în toate domeniile (ca în clip-ul de la recorder).

3 Likes

e mai usor de gasit ceva ok cand ai un pic de experienta decat atunci cand esti la inceput. plus ca pastrandu-si job-ul actual isi poate lua timpul necesar sa caute si sa-si aleaga ce crede ca i se potriveste

Ai o oportunitate imensă aici. Poți deveni mentor, iei 5000€/ucenic, nu ai KPI-uri de atins… Bisnitarii programelor de mentorat in IT

:troll:

9 Likes

@Floki, in anumite situatii/timpuri, e bine sa ai si un backup (mai ales acum cand inca nu stim cum vor evolua lucrurile). Si eu as alege demisia instant, dar sa am o oferta din alta parte. Deci, interviuri, unul dupa altul, acum linkedin e uzat la maxim, si plecat in cel mai scurt timp. Dupa 2 ani, cu cunostinte acceptabile, mi se pare ca-i destul de usor sa gaseasca in alta parte.

Plus ca, orice alt angajator “trebuie” sa pluseze cu ceva fata de actuala companie, altfel de ce ai pleca? :smiley: Daca nu esti angajat … or sa te abordeze cu superioritate (oricum o fac).

Am si eu un prieten care lucreaza intr-o firma de outsourcing. Clientul e foarte activ (prea mult) in echipa, ba chiar a incercat sa scrie el cateva linii de cod, a dat afara un membru al echipei (reduceri costuri, a schimbat TLul, dicteaza tot, companie franceza care mi se pare ca e carpa clientului).

S-ar putea ca, clientul sa nu te placa, sau sa vrea reduceri de costuri (clar prin scaderea numarului de devi) si atunci te-au gasit pe tine, s-ar putea sa nu te placa TLul si sa-ti fi dat feedback negativ mai departe, X, Y motive. Eu nu’s de acord cu overtimeul, mai rau te obosesti si frustrezi, iar rezultatele devin mediocre.

1 Like

Am simtit de multe ori asta, dar ce poate avea un manager cu 20 de ani mai mare ca mine cu mine? Doar sa fie nebun sau sa nu-i placa de fata mea, ca efectiv nu avem nimic de impartit.

@iamntz Am vazut subiectul cu baietii mentori, prea multa atentie li se da. Le faceti reclama, nu-i mai bagati in seama.

Faza dubioasa nu e ca nu gasesc, in o saptamana am primit o oferta de 8500. Am dat doua interviuri si a doua zi aveam oferta pe mail. E super usor de gasit altceva. Dar ca mi se pare dubios sa imi dea lumea cu atata usurinta dublu spre +150% si asta sa ma dea afara. Ma gandesc sa nu am eu probleme de motivatie sau poate sa nu pot performa decent din cauza de probleme de focus, nu stiu. Mi-e frica sa nu dau eu bine la interviu si sa ma trezesc ca ma dau iar afara. Aici ma si atasasem de proiect, cand schimbi trebuie sa te acomodezi mai mult cresti cred daca stai mai mult in o firma, dar asta este de acuma.

2 Likes

Cine a făcut corelația „overtime → calitate” în programare merită pus în genunchi pe coji de nucă și biciuit în piața publică.

Eu unul prefer să lucrez 20h bune decât 60h proaste.

Overtime-ul n-are ce să caute în domeniul nostru de activitate altfel decât în situații critice (gen pică un sistem și trebuie să fie iar live ASAP).

Dacă rămâi la firma curentă, rămâi cu această dihotomie, între ce crezi tu despre abilitățile tale vs feedback-ul primit de la manager. În plus, când firma îți spune „ar fi bine să-ți cauți altceva”… este un semn destul de bun că nu mai vrei să stai acolo.

Dar dacă te duci la o altă firmă vei ști sigur în ce parte se înclină balanța la primul review de la acea firmă. :slight_smile:

Tu nu ai întâlnit niciodată un om care să-ți displacă fără motiv?

De ce crezi că invers nu se poate, ca tu să fii cel displăcut? :slight_smile:

3 Likes

Cine a făcut corelația „overtime → calitate” în programare merită pus în genunchi pe coji de nucă și biciuit în piața publică.

Cred ca depinde de fiecare si de contextul fiecaruia. In contextul unui volum mare de munca overtime-ul moderat chiar ajuta. Unele sarcini le-am rezolvat mai bine daca uneori nu stiu am stat chiar si nu am dormit o noapte, dar dupa aveam timp de stat pe net. Consider context switchul de atentie un subiect sensibil.

Overtime-ul nu este normal (chiar dacă este o normalitate în unele firme), mai ales în programare.

În contextul unui volum mare de muncă ori mai angajezi oameni ori îi plătești mai bine pe ăia pe care îi ai.

4 Likes

In relatia cu manageri regula numarul unu e sa fii mai devreme la munca decat ei, sa fii mereu la meeting-uri, sa fii atent la ce ii zici clientului, sa intrebi daca nu stii ceva si sa livrezi ce v-ati propus in sprint. Trebuie sa ceri ajutor cat mai rapid daca te-ai blocat la un task, daca pierzi mult timp pe un task care e trivial in ochii team lead-ului si nu il pui sa te ajute sa te deblocheze atunci vin problemele.

In relatia cu echipa e foarte important sa estimati corect story-urile daca nu trebuie impresionat clientul din ceva motiv, in anumite cazuri e necesar sa iei mai mult decat ar fi normal, dar nu in fiecare sprint. Oricum stai linistit ca in cazurile in care se vrea impresionarea clientului munca ta e oricum sa fii un om in plus in echipa si sa nu incurci seniorii, dar se simte de la distanta cand se vrea asta.

Exista si culture fit-ul, daca toata echipa ta incepe munca la 8 dimineata si stau la cafea pana la 8:30 si tu intrii la 10, mai faci o cafea, te mai duci si la baie e o problema. Tu poti sa faci overtime pana la 10 seara ca ei au plecat la 4 dupa masa si ramai si cu munca si fara vizibilitate. Programul flexibil nu e chiar asa flexibil in toate echipele, in special daca colegii au copii.

Overtime-ul nu este normal, inseamna ca munca ori nu e estimata bine, ori ai nevoie sa ceri ajutor mai rapid.

Nu e o idee buna sa pleci fara alta oferta, e foarte posibil sa te dea afara din orice motiv daca n-au nevoie de tine, ceilalti colegi nu o sa se bage pentru tine in majoritatea cazurilor degeaba ceri ajutor. Exceptie daca nu esti cumva prieten cu cineva foarte vechi in firma care sa vorbeasca in locul tau cu team lead-ul/managerul tau, pe el nu il pot da afara.

Inca ceva, in contextul acesta remote e foarte usor sa zici ceva si sa se inteleaga gresit. Probabil nici tu n-ai fost proactiv cu o prezentare despre realizarile tale, toata lumea e frustrata de remote work, in special management-ul care nu are mai nici un control. Iti trebuie un manager foarte profi sa isi faca bine treaba in acest context, majoritatea sunt obisnuiti cu micromanagement si status reports la fiecare ora sau se uita la ecranul tau sa vada ca nu te uiti pe facebook.

Concentreaza-te pe ce ai tu de facut, prioritatea ta este sa acumulezi si mai multe cunostinte, fiind la inceput de cariera. E un pas firesc dupa 2 ani, si te invit sa il faci cat mai repede, chiar independent de motivul pt care ai deschis threadul. Mai multe proiecte, mai multe echipe => mai multe perspective => creștere spre seniorat.
Candva in cariera te sfatuiesc sa mergi si in companie de produs, outsourcingul e bun doar la anumite lucruri.
Abia dupa asta, daca te-a uzat domeniul, incearca altceva.

5 Likes

Lasa sa te de-a ei afara, eventual o sa iti ofere o x luni ca payment ca sa iti dai demisia, despre renuntat la domeniu, daca ai alceva care iti aduce bani si e mai usor…, in romania IT-ul e bine platit OK, in EU nu e cine stie meserie ce, ei fac mai multi bani si mai usor in alte domenii.

E posibil ca ei au probleme la buget si vor sa te faca pt tn sa pleci, fara sa iti dea nimic.

da nimeni nu si-a pus problema ca poate omu chiar n-are ce cauta in domeniu. nu zic ca-i neaparat asa, nu cunosc nici persoana nici firma. da sa sariti din prima la gatul angajatorului fara sa cunoasteti ambele variante e…

@SorinL , pleaca din firma cat mai repede. de dat afara pt ei e destul de greu DAR pot sa-ti faca viata acolo un cosmar.

Nu cred ca rezista 2 ani daca n-are ce cauta in domeniu. Eventual vorbim de un burnout din ceva motiv, poate ca o echipa toxica cu un proiect oribil si-a facut treaba in 2 ani.

Am avut un coleg care stia tot despre Java si back-end, pur si simplu a dat de un proiect urat si mai mult nu venea la munca decat venea.

Cu multa durere am deschis subiectul reprofilare. Asa pe un thread de forum e doar un subiect, dar te simti ca ultimu om si iti pica ceru pe tine cand auzi ca vrei sa fii dat afara, efectiv esti anulat tu ca om intr-un fel.

Imi place sa cred despre mine ca pun pasiune in munca pe care o fac, am intrat in programare pentru ca initial ma pasiona. Nu am facut un liceu de profil si am invatat singur bazele, am reusit sa intru la o facultate, am castigat si niste concursuri de proiecte si am obtinut un job.

Gandul de reprofilare l-am avut de la prima discutie, si e foarte dur si foarte greu sa te impaci cu ideea asta. Dar probabil am exagerat eu firul gandirii.

Am sa ma duc la alta firma, ca am primit chiar vad ca sunt o gramada de oportunitati in fata, asta este, desi ma gandesc ca o schimbare de oras poate ar ajuta. Eu, desi imi doresc sa fiu prodund eronat, vad ca Romania e foarte regionalizata cultural, poate in alt oras dau de o comunitate globala si una locala in o firma mai ok. Vorba aia, schimbi locu schimbi norocu. Oricum ar fi, e un gust amar care ramane, de acuma asta e. Alta sursa de venit nu am, doar sa ma fac prof de info, ceea ce nu ar fi extrem de groaznic pentru ca duc o viata modesta, dar mai incerc si la alta firme.

1 Like
  1. Pari putin nesigur pe tine si poate ca e normal daca esti la inceput.
    Din ce povestesti, sefii aia nu te plac si asta e buba lor personala. Nu te gandi ca cineva pe pozitie de sef e si calificat pt. asta. E plin de idioti ramasi la inteligenta emotionala a unui copil de 12 ani si care nu stiu sa fie obiectivi, veniti de la sapa, cu toate ca ei par si se afiseaza ca politicosi si corecti.

  2. Nu stabileste un sef de la o firma cate stii tu si daca e caz de reprofilare. Stii zicala aia, sa te uiti in jur sa vezi de cine esti inconjurat inainte sa dai vina pe tine.

  3. Pare ca te afecteaza cam mult parerea lor, ai putea sa incerci un psiholog, dupa felul in care scrii si ai deja ganduri sa schimbi orasul, imi dai senzatia de depresivitate si nesiguranta de sine. Ai o atitudine mult prea pesimista, posibil sa fie una din cauzele pt. care ai ajuns sa nu fii placut de sef.

Si eventual sa pleci dupa ei si apoi cand proiectul da chix sa iti iei zborul oricum ca doar na tot pe devi o sa dea mangerul vina, sa ajungem ca prin Asia sa bagam vreo 12-14h de munca pe zi si sa ducem rata suicidului in top.

Pur si simplu nu sunt de acord cu asta mai ales in conditiile in care piata IT este inca destul de mult in favoarea angajatului. Daca ai un program stabilit il respecti cu strictete si nu freci timpu pe Facebook si prostii si aia e.

Pai si erau si alte variable de luat in considerare? Ca de altfel nu vad de ce ai refuza asa oferta.

Depinde de om, sunt unii care au o incredere de sine / aroganta la un nivel la care indiferent de cate dovezi obiective le-ai aduce ca au gresit ei nu o sa creada si o fie convinsi ca partea cealalta e de vina. Din ce am vazut eu in general astia sunt si cei mai fericiti in viata. Ignorance is bliss. La polul opus sunt aia care intra in depresie la primul feedback care nu e 100% pozitiv.

Un lucru care trebuie sa il realizezi e ca niciodata nu ai sa poti sa multumesti pe toata lumea. Tot timpul va fi cineva care nu o sa ii placa de tine sau nu o sa fie multumit. Daca treaba asta se intampla de mai multe ori (gen esti dat afara pentru performanta proasta de la 2-3 firme) atunci da, este o problema mare undeva dar pana atunci nu are sens sa te stresezi.

Ai fi surprins sa afli ca asta chiar se intampla?

3 Likes