Conflict de interese la interviu (mutual fit)

Sunt la al 3-lea interviu (cu team lead/fondator) la care sunt refuzat cu recomandarea să îmi fac propria companie. Adică nimeni nu vrea să audă de renegociere salariu după un anumit timp și nu e o idee bună să te duci cu propriile proiecte cu tentă comercială.

Practic cei care oferă training nici nu vor să audă de experiență anterioara, dacă mai ai un email personalizat/website și mai rău.

Să le urmez sfatul sau să îmi schimb imaginea în cineva care abia se apucă de programare ? Ori îmi aleg eu prost companiile ? Sau mai nou așa scapă de cei care nu sunt ok ?

  1. daca nimeni nu vrea sa auda de renegociere dupa 1-2 ani, le alegi prost
  2. daca te duci cu experienta la unu care cauta doar fara experienta, le alegi prost
  3. tu in ce vrei sa te specializezi? cauta-i pe aia de la 1. stai 1 an, “polishaza” skill-ul si apoi pleaca
    daca poti sa iti asiguri minim de trai din freelancing … do that. fa un srl si pun’te pe treaba
6 Likes

Kudos ca ai obtinut de la ei un mesaj non-standard in privinta rejectiei. De obicei lumea zice ceva vag “nu esti omul care ne trebuie la momentul asta”.

Piata de developeri este foarte hot in momentul asta. Motivul nu e doar o lipsa de personal, din nefericire, ci si faptul ca multe companii sunt obtuze cand vine vorba sa selecteze lume. Cauta “mister right”, chiar daca “mister right now” e ce le trebuie. Pare ca te lovesti fix de problema asta. Esti cumva mai excentric decat candidatul standard, asa ca ei zic “pass”, chiar daca tehnic/profesional ai fi OK.

Ar trebui sa renunti la treaba cu renegociere de salariu in contract. Renegocierea de salariu o sa aiba loc doar cand ii pui in situatia in care trebuie sa renegocieze. Care poate sa varieze de la o simpla cerere dupa 6 luni sau un an sau cand ti se schimba responsabilitatile pe care ei ti-o onoreaza, pana la un razboi de uzura cu amenitari ca pleci la alte firme, contra-oferte etc. Un compromis este ca sa fie un proces formal in companie pentru performance-review, mariri de salariu si promovari. E mai constrans pentru high-performeri, ce-i drept, dar e o chestie buna dupa capul meu, in medie/median. OTOH, daca ai ceva in contract si nu-l onoreaza ce poti face? Sa dai in judecata firma? Daca nu esti pe o pozitie in care compensatia pierduta sa merite, nu e o lupta care merita. Sa demisionezi? Cam asta ai fi facut si in lipsa clauzei in contract, nu?

De asemenea, daca ai proiecte care merg/produc bani, tine-le pentru tine, posibil separat pe firma. Eventual le declari la inceputul angajarii ca existente, ca sa nu fie potentiale probleme de IP mai incolo, dar nu incerca sa le amesteci cu angajatorul. El te vrea pentru treburile lui oricum.

Daca aplici la pozitii de entry level sau mai jos (trainee?), dar tu ai deja ceva experienta, s-ar putea sa te refuze pe buna dreptate. Incearca pozitii mai sus. Cateodata e mai usor sa te angajezi intr-un job pentru care nu esti calificat complet, dar in care angajatorul vede ca ai putea creste, decat unul pe care-l stapanesti foarte bine.

In cele din urma, cum arata numerele? La cate job-uri ai aplicat, cate te-au rejectat din prima, cate ti-au raspuns, cate au avansat la interviuri online/on site etc? Pot sa pariez ca sunt numere mici pe tot funnel-ul asta. Ar trebui sa fie cateva zeci sau chiar sute pe partea de job-uri la care aplici, ca sa poti sa tragi niste concluzii si sa ai si de unde alege. E laborios, ca fiecare vrea CV-ul in alt format si cover letter si o scrisoare in care descrii de ce job-ul X este tot ce-ai vrut tu vreodata de la viata, dar e mai bine decat alternativa, care este un fel de gradient descent in spatiul job-urilor OKish.


Ar fi interesant un feature pe devforum in care-si pune lumea CV-ul inainte de incepearea unui proces de job hunting, si membrii ii ofera imbunatatiri. Ditto pentru pareri despre job-uri la care ar vrea sa aplice.

8 Likes

Prima oară când aud că să ai un site care te descrie profesional și o adresă de e-mail normală (de genul [email protected]) e un semn rău.

2 Likes
  1. Am avut până acum 3 interviuri semi-formale în Cluj și toți au spus nu la renegociere când discutăm de salariu, aici era problema majoră, vor pe cineva pe termen lung ieftin și se subînțelege că sunt speriați că le fur clienții. Nu știu la câte am aplicat, destul de multe.
    Am folosit un email și un cv personalizat cu site-ul meu. Pe proiectul prezentat era clar logo-ul meu. (Soft contabilitate și librărie de generat report-uri în js cu jade(pug) în special) Nu mai menționez oricum renegocierea.
  2. Eu am ales companii mijlocii din Germania/Olanda/Belgia/Anglia/Austria care căuta un programator cu experiență chiar dacă eu am experiență în C/JS/php dar se cere C# sau Java. (Așa reiese din anunțul pe site-ul lor) Încă n-am avut probleme din cauza faptului că am aplicat pe un limbaj abia utilizat de mine, n-au întrebat ceva specific. Toți au menționat obligativitatea relocării cel puțin pentru o săptămână la sediul firmei. Am trimis aplicările direct cu linkedin și pe email-urile publice, fără HR.
  3. Problema e că își dau seama dinainte. :slight_smile:

Pe deoparte nu le place deloc dacă le spun că mă ocup și cu frontend, și cu backend și cu embedded și le și arăt, nu mă pot pune într-o limită de salariu. Se simte clar că nu au full stack developeri. Iar logo-ul meu, mail-ul meu se pare că le dă senzația de conflict de interese. (Nu zic că nu mi-ar da și mie aceeași senzație dar dacă cineva caută un job e clar că vrea să se angajeze)

@RedGuard nu mă descrie doar profesional :slight_smile:, e la limită intre o companie și site personal că doar mă ocup cu freelancing și mai apuc câte un client. (Acum îl refac, deci nu e public oricum, dar emailul îl folosesc)

Ah, Clujul e praf în ochi. Cred că sunt multe firme care primesc mai puțin bani pe oră decât primesc eu ca individ.

Am fost la interviuri, la site-ul personal nu s-au uitat, mă întrebau dacă știu responsive design deși site-ul în cauză era construit așa. Nu s-au uitat peste proiectele făcute de mine și când au auzit câți bani cer au zis „Pas!”.

Dacă depășești 1500 de euro, slabe șanse să primești mai mult lucrând 9 - 17. Sunt în Franța lucrând ca și contractor (nu s-a schimbat nimic din ce lucram și din România) și cred că fac mai mulți bani decât un developer local de-al lor. Desigur, nu m-am uitat la salarii pentru Full Stack Developer.

Revenind la Cluj, pe lângă faptul că oferă bani puțini, mai cer și să stai 8 ore. Adică începi de la 10 ceea ce înseamnă că trebuie să pleci pe la 8:30 - 9:00 de-acasă. Pleci la 18:00 ceea ce înseamnă, dacă ai și ceva cumpărături de făcut, că ajungi acasă la 21:00.

Și apoi se plâng că nu găsesc oameni calificați și onești.

7 Likes

Care to elaborate? Nu cred ca am intalnit pana acum firma care sa faca rabat la stat 8 ore pe zi pentru oamenii full-time. Cel putin nu in mod consistent.

2 Likes

13 postări au fost mutate într-un nou subiect: Despre programul de lucru