Despre programul de lucru: 8h sau cât e nevoie?

Continuarea discuției de aici.

Când am început, programul era de la 12:00 la 20:00. Lumea venea pe la 14:00 - 15:00. Cum lucram cu cei din SUA, aveam întâlnire de la 19:00 la 20:00 care nu era în fiecare zi. După câteva luni de muncă „la birou”, am continuat de-acasă și așa a rămas peste 10 ani de zile.

Așa că oriunde m-aș duce, nu cred că se lucrează 8 ore. Lucrez cu time tracker-ul de la Upwork. Ca să contorizez 6 ore de muncă efectivă, se face 22:00 (începând de la 10:00).

Concluzie: nu înțeleg de ce toți cer 8 ore de muncă. După 4 ore de stat la calculator cu 3 monitoare depanând cod ești mort. După 6 ore nu mai poți să te uiți drept. Și nu mă duc să lucrez la o firmă 8 ore ca să petrec 3 ore la povești cu colegii, bând cafea sau stând în conferințe. Ori explicând altuia cum să-și facă treaba, în ideea că sunt plătit să programez, nu să fac ore de programare.

Una peste alta, pot merge să lucrez în Norvegia sau în oricare țară unde orgoliile nu sunt așa de mari ca simțul practic și unde se înțelege că în programare 6 ore pe zi sunt ultra-mega-arhi suficiente.


Cu legătură:

6 Likes

Ceea ce spui tu imi doveste ceea ce imi spunea un priten, in realitate un programator munceste undeva la 4 din 8 ore in realitate…

Intrebarea mea este alta , voi cum evoluati mai bine, singuri sau in echipa?Prin a evolua ma refer a invata sa faceti lucruri tot mai complexe, tot mai profesionale, tot mai rapid…

Cred ca depinde mult de cum esti platit, pe ora sau pe luna.

Sunt mutle firme cu program de 9 ore pentru ca pauza-de-masa e obligatoriu sa fie 1h. Deci e un fel de 9.00 - 18.00 la destul de multe firme “faine” pentru unii din Cluj-Napoca. Nu dam nume ca nu-i frumos :slight_smile:

Dezvoltarea software e un domeniu unde trebuie să ai mintea limpede, trebuie să gândești foarte mult timp în termeni abstracți și să găsești răspunsuri clare la multe întrebări de genul „Dar dacă?”.

Am lucrat o perioadă 6 ore pe zi la o firmă. La ora 15:00, când plecam eu, lumea era mai degrabă sub birou decât la calculator. Mai ales că sarcinile (task-urile) erau scrise prost sau chiar deloc.

Ne place sau nu să acceptăm, dar deseori lucrurile ies mai bine proiectate după 3 zile de Call of Duty sau plimbat pe malul mării decât să stai 8 ore în fața calculatorului.

Dar ăsta e mirajul programării. Se oferă bani grămadă (relativ), și mulți vin să programeze deși nu au nici un chef de așa o meserie. Am întâlnit programatori despre care se vorbea numai în termeni superlativi care nu aveau chef să învețe o linie de cod nouă și care tot timpul cât vorbeam se uitau pe pereți, ceas, „oare când termină ăstă să mă uit pe site-ul de știri sportive?”. Așa că pentru ei 8 ore e bine, poate-poate generează ceva util.

6 Likes

Eu sunt foarte curios să văd firma aia din România care o să dea ~1500 euro unui programator de nivel mediu pentru a lucra cât vrea mușchiul lui, că practic voi asta spuneți că ar trebui să se întâmple. Evident, vorbim de marea masă a programatorilor, nu de genii sau cine știe ce vedete.

@RedGuard, când ai 4 ore billable în Upwork primești bani cât pentru 8 ore de muncă?

2 Likes

Eu m-am dus la interviuri cu 10 ani de experiență în spate și o grămadă (peste 5) proiecte făcute în timpul liber (că doar nu pot arăta aplicațiile interne la care lucrez). Când au auzit că vreau de la 2500 de euro în sus, uneia cred că i s-a oprit inima preț de o bătaie.

La interviuri niciodată nu am discutat pe baza proiectelor mele care aveau codul sursă la vedere. Mereu aveau ei întrebările lor. Chiar dacă aplicațiile îmi folosesc la greu OOP sau $-POST, mă întrebau negreșit ce face $-GET. Dar $-POST. Dar care e diferența dintre private și protected.

De bine, de rău, în 4 ore de programare pe zi fac mai mult decât reușeșc să construiească colegii mei de serviciu în 2 zile. Plus că e mai robust și mai bine documentat. Sunt plătit per oră, deci și angajatorul economisește, și eu câștig mult peste firmele din sălbăticie.

Programatorul trebuie să fie cel mai chill om din companie. În alea 4 - 6 ore să scoată cod că nici nu-ți trebuie testeri. Nu să stea înjurând că mai are 3 ore de stat la serviciu sau că mâine iarăși o ia de la început și nu vede soarele decât în poze.

După cum ziceam, nu știu cum e dezvoltatorul software obișnuit, ce face, cum gândește. Din ce am văzut la colegii mei ștacheta e foarte-foarte jos. Nu știu engleză, le zici să facă ceva într-un fel, o fac de două ori ca apoi iar să scrie codul cum vor. Ăia foarte buni știu o tehnologie, deci nu prea poți vorbi de arhitectură aplicației în general. Unul știe administrare de servere, altul SQL, altul doar HTML/CSS/JS. Finanțatorul are banii dar nu știe mare lucru din culisele aplicației.

Așa că dacă îți vine cineva care îți poate face aplicația cap-coadă, mă aștept la un anumit nivel de respect. Adică să-ți spună că nu caută full-stack ci un programator căruia îi spui ce date intră, ce iese, care e schema logică a codului și dacă nu iese, nu-i bai că au testeri să-ți spună cum să scrii codul. No kidding, vorbeam cu cineva care e software tester și se plângea că programatorul nu știa să scrie un query SQL pentru autentificarea unui utilizator (cu nume și hash de parolă).

P.S. Presupunerea este pentru anunțuri de angajare software devs. Persoane care sunt capabile să furnizeze o aplicație. Dacă e pentru persoane cu un set limitat de cunoștințe mă aștept la anunțuri de genul: căutăm asistent programator, tehnician programator, etc. Din nou, de bine, de rău, chiar ieșit din facultate știam să discut, proiectez și să duc o aplicație la sfârșit, chiar dacă 500 de fișiere și 100 de tabele păreau o cantitate enormă de obiecte de reținut.

7 Likes

Total de acord. Munca intelectuala nu e cea mai pliabila pe inregimentarea de fabrica in care multi angajatori inca mai opereaza.

Eu eram curios de experiente in care angajatorul chiar sa fie OK cu treaba asta. Pentru ca in experienta mea nu sunt OK. Cel mult duc la 6 ore pe zi, sau lucru Luni-Joi. Dar clar nu azi 5 ore de la 12 la 17, maine 3 ore etc - cand loveste inspiratia. Chit ca orele productive doar alea ar fi fost. Poate ca freelancer merge mai bine, caci este alta relatie intre programator si client.

1 Like

Ca și contractor cu siguranță nu stă nimeni să-ți sufle în ceafă. În felul ăsta și tu ești mai relaxat, și munca iese mai bine.

Munca… variază. Dacă la ce lucrezi e antrenant și bine documentat, timpul trece foarte ușor. Dar când nu ai ce lucra (ai terminat sarcinile) sau aștepți după altcineva, bați mingea de perete până se fac alea 8 ore. Ca și contractor (sau angajator deștept), pleci/lași omul să plece acasă. (Surprinzător dar am văzut cu ochii mei așa o situație, omul a plecat vineri la 13:00)

De pildă săptămânile astea cu sărbătorile de iarnă au fost cam lipsite de muncă pentru mine, așa că am lucrat 1 - 3 ore din alea 4. Acum că lumea s-a întors, bat înspre 5.

Ce vreau să spun e că atunci când munca e faină, omul va sta pentru că vrea să facă proiectul să meargă. Dar când mi se impune să stau x ore pe zi nediscutabil, înseamnă că munca e oribilă.

2 Likes

Ce spui tu, functioneaza doar intr-un mediu precum Upwork, unde esti platit per ora si ti se face tracking.
Iar daca pretul per ora este semnificativ, cred si eu ca iti convine sa lucrezi 4-5 ore pe zi, iar in rest sa te relaxezi sau sa inveti chestii noi. Orice programator capabil sa faca un proiect cap-coada ar prefera asa ceva.

Asta este definitia freelancing-ului pana la urma, dar eu cred ca sunt putini care reusesc sa faca asta pe termen lung.
Mediul si modul de lucru din aproape orice companie de software sunt de asa natura incat fie nu ai timp sa-ti dezvolti si alte aptitudini (soft-skill, full-stack, arhitectura) - necesare pentru freelancing, fie te face sa fii multumit cu putin/ceea ce ai.

Gandindu-ma la ultimul meu an de munca (intr-o companie), realizez ca, intr-adevar, nu am lucrat efectiv mai mult de 4-5 ore/zi in medie, dar mereu a trebui sa stau/sa pierd 8 ore/zi, indiferent daca am lucrat de la birou sau de acasa.
Cred ca pur si simplu asta este mentalitatea inradacinata dupa multi ani de munca in companii, cu programul standard de 8-9 ore/zi. Daca mai adaug si timpul pierdut pe drum acasa-birou, rezulta o oarecare frustrare (care se acumuleaza) pentru ca nu-mi mai ramane timp nici sa vad soarele.

Parerea mea e ca, de cele mai multe ori, este o problema de incredere intre angajator si angajat. Alteori, cred ca angajatorul nu este capabil (sau nu vrea) sa inteleaga ca un programator relaxat poate face mai multa treaba in 4 ore decat in 8 ore, cand oricum lucreaza efectiv tot 4-5 ore.
O alta problema majora intalnita in multe companii romanesti este lipsa evaluarilor si a masurarii performantelor. De foarte multe ori, angajatorul (sau managerul de proiect) nu stie pe bune cat/ce/cand fac angajatii lui. Tot ce stie el sa faca este sa se asigure ca angajatii vin la birou si stau acolo 7-8-9 ore.

De-aici decurg foarte multe probleme, mai grave chiar decat a avea programatori slabi in echipa.

2 Likes

Deci din câte înțeleg să îmi caut mai bine clienți în loc de un loc de muncă. :slight_smile:

5 Likes

E o explicație foarte simplă: da, ești eficient patru ore/zi, dar nu cred că este cineva care ajunge la muncă la ora 9:00, la 9:05 e la birou și lucrează continuu patru ore (sau mă rog, cu pauze la o oră).

Dincolo de nevoile individuale - mâncare, baie - mai e și socializarea, dorită sau nu. Mai o bătaie pe umăr, mai un telefon dat prea tare care te distrage, chestii mărunte care îți fac alea patru ore în care tu ești eficient acasă să nu conteze foarte mult într-o colectivitate, pentru că ajungi să faci același lucru în șase ore. Sau mai mult.

Angajatorul, cel mai probabil, se gândește să te țină opt ore în ideea că apuci să lucrezi patru ore/zi.

4 Likes

Discuția este foarte lungă aici…

Dacă lucrezi la un singur proiect și ești de capul tău mi se pare foarte fezabil să lucrezi pe cont propriu și să livrezi la deadline.

Dacă lucrezi într-o agenție unde ai un task principal, dar mai apare câte ceva din când în când - mai un bug, un export direct din BD, un coleg care mai are nevoie de ceva etc. - nu prea merge să fii de capul tău. Sau poți să fii, dar după aia ajungem la situații de „on call”, deci cam tot aia.

Evident, diferă de la om la om și de la firmă la firmă, iar niciunul din modele nu mi se pare greșit. Dacă @RedGuard poate să lucreze în regim de freelancing și să fie OK cu asta, bravo lui!

1 Like

Totul ține de maximizarea performanței. Eu și soția preferăm să lucrăm 6 ore pe zi la modul serios (fără cafele și povești cu colegii) și apoi să avem timp liber pentru noi, decât varianta de a fi blocat într-un loc. Desigur, asta nu merge în vânzări unde trebuie să fii prezent când intră cineva pe ușă.

Dar după cum lumea observă, în 8 ore se lucrează concret mai puțin fiindcă nu poți sta lipit de un scaun de birou în fața monitorului 8 ore pe zi. Nici la Microsoft nu se lucrează așa (știu că vorbesc o dată la două zile cu cineva care chiar acolo lucrează). Apropo, Microsoft are dușuri ceea ce mi se pare o chestie super-trăsnită. Dar utilă.

E adevărat că uneori ai nevoie de prezența altcuiva. Să discuți o idee, să „rulezi” niște cod în minte vorbind cu cineva. Iar uneori ai nevoie de cineva cu experiență mai multă să-ți spună cum să faci. Ca și contractor îmi lipsește partea asta.

Păcat. Păcat că mediul Clujean de dezvoltare software mizează pe obligativitate (fie 8 ore, fie că nu poți coborâ două etaje să-ți iei un sandwich, fie că nu poți lucra de-acasă 2 zile pe săptămână) în loc să vină înainte cu proiecte faine care să te facă pe tine să te rogi de șef să mai stai 2 ore să-i dai de cap.

Eu am noroc, am prins un proiect cu bătaie lungă ce lucrează cu baze de date de zeci de milioane de intrări ce vine cu multe provocări foarte interesante.

Asta vroiam să spun. Eu sunt pro-freelancing. Lucrez de peste 10 ani așa și deși nu există nici un contract care să oblige vreo parte să continuăm relația la nesfârșit, nimeni nu vrea să renunțe la mine. Iar banii sunt mult mai mulți decât mi s-a oferit în sistemul clasic. Poate chiar mai mulți decât primești în Franța sau Anglia (făcând referire la anunțul ăla de web developer pentru 40 000 de lire pe an în Londra la care am pus o întrebare).

4 Likes

Cred ca ziua de lucru de 8 ore provine din ziua de lucru nelimitata de la revolutia industriala, la care s-a adaugat o limita de 8 ore.

A, foarte interesant, pauza de masa de maxim 1 ora este un drept, nu o obligatie. Iar regulamentul interior nu poate modifica 8 ore in 9 ore c-asa vrea el (textul). Ai putea in principiu sa-ti iei pauza cat de mica vrei.
In practica, daca te intelegi cu compania ai contract, daca nu te mai intelegi, poti sa renunti la contract.

1 Like

Ce intelegi prin drept? Ceva izvorat dintr-o lege sau un beneficiu pe care l-ai primit de la angajator?

Ceva izvorat din lege.

Sincer, nu stiu de nicio lege care sa spuna ca pauza de masa este o ora. Posibil sa fi aparut ceva in ultimul timp, dar ma indoiesc. Si acea ora este inclusa in “programul de lucru” de 8 ore?

Asta? http://www.codulmuncii.ro/art_134_1.html
Citisem mai demult si eram foarte sigur. Acum nu mai gasesc, e posibil sa se fi schimbat.Sorry

Dezvoltarea software nu inseamna numai proiecte greenfield cu deadline. Multi(indraznesc sa spun ca foarte multi) dintre noi se ocupa de suport. Si nu ma refer aici la clasicul suport in IT unde chemi un baiat sa verifice de ce nu mai merge netul ci de oameni care modifica features, fac release-uri, repara buguri, dau rapoarte, etc.

Exista foarte multe businessuri cu aplicatii live care produc bani si au nevoie de echipe dedicate pentru “mentinerea” lor live. Este si cazul meu iar situatia e clara: Trebuie sa fim 8h la munca chiar daca muncim doar 30 de minute! Plus ca in astea 8h mai sunt situatii in care ni se cere parerea in legatura cu X feature care s-ar dori implementat. De obicei, “cerutul” asta de parere se intampla in sedinte cu oameni din alte departamente. Unele cu oameni din alte companii. S.a.m.d.

Indiferent ca ne place sau nu, businessul decide. Ei dau banul, ei au ultimul cuvant. Iar sa stai 8h la munca de L-V nu e chiar dracu pe pamant cum cred unii.

5 Likes