Conflict de interese la interviu (mutual fit)

Kudos ca ai obtinut de la ei un mesaj non-standard in privinta rejectiei. De obicei lumea zice ceva vag “nu esti omul care ne trebuie la momentul asta”.

Piata de developeri este foarte hot in momentul asta. Motivul nu e doar o lipsa de personal, din nefericire, ci si faptul ca multe companii sunt obtuze cand vine vorba sa selecteze lume. Cauta “mister right”, chiar daca “mister right now” e ce le trebuie. Pare ca te lovesti fix de problema asta. Esti cumva mai excentric decat candidatul standard, asa ca ei zic “pass”, chiar daca tehnic/profesional ai fi OK.

Ar trebui sa renunti la treaba cu renegociere de salariu in contract. Renegocierea de salariu o sa aiba loc doar cand ii pui in situatia in care trebuie sa renegocieze. Care poate sa varieze de la o simpla cerere dupa 6 luni sau un an sau cand ti se schimba responsabilitatile pe care ei ti-o onoreaza, pana la un razboi de uzura cu amenitari ca pleci la alte firme, contra-oferte etc. Un compromis este ca sa fie un proces formal in companie pentru performance-review, mariri de salariu si promovari. E mai constrans pentru high-performeri, ce-i drept, dar e o chestie buna dupa capul meu, in medie/median. OTOH, daca ai ceva in contract si nu-l onoreaza ce poti face? Sa dai in judecata firma? Daca nu esti pe o pozitie in care compensatia pierduta sa merite, nu e o lupta care merita. Sa demisionezi? Cam asta ai fi facut si in lipsa clauzei in contract, nu?

De asemenea, daca ai proiecte care merg/produc bani, tine-le pentru tine, posibil separat pe firma. Eventual le declari la inceputul angajarii ca existente, ca sa nu fie potentiale probleme de IP mai incolo, dar nu incerca sa le amesteci cu angajatorul. El te vrea pentru treburile lui oricum.

Daca aplici la pozitii de entry level sau mai jos (trainee?), dar tu ai deja ceva experienta, s-ar putea sa te refuze pe buna dreptate. Incearca pozitii mai sus. Cateodata e mai usor sa te angajezi intr-un job pentru care nu esti calificat complet, dar in care angajatorul vede ca ai putea creste, decat unul pe care-l stapanesti foarte bine.

In cele din urma, cum arata numerele? La cate job-uri ai aplicat, cate te-au rejectat din prima, cate ti-au raspuns, cate au avansat la interviuri online/on site etc? Pot sa pariez ca sunt numere mici pe tot funnel-ul asta. Ar trebui sa fie cateva zeci sau chiar sute pe partea de job-uri la care aplici, ca sa poti sa tragi niste concluzii si sa ai si de unde alege. E laborios, ca fiecare vrea CV-ul in alt format si cover letter si o scrisoare in care descrii de ce job-ul X este tot ce-ai vrut tu vreodata de la viata, dar e mai bine decat alternativa, care este un fel de gradient descent in spatiul job-urilor OKish.


Ar fi interesant un feature pe devforum in care-si pune lumea CV-ul inainte de incepearea unui proces de job hunting, si membrii ii ofera imbunatatiri. Ditto pentru pareri despre job-uri la care ar vrea sa aplice.

8 Likes