Constructie mix de beneficii pentru angajatii unui startup

Salutari,

Dupa ce am urmarit cateva modele de succes de startup-uri, am considerat ca este important sa angajezi oameni foarte buni. De regula, oamenii foarte buni sunt foarte scumpi si/sau foarte pretentiosi cu produsul pentru care lucreaza.

Companiile care angajeaza cei mai buni oameni au, de regula, bugete considerabile pentru salarii. Insa si aici, destui angajati sunt nemultumiti din diferite motive. Management dumb, presiune psihica, lipsa de libertate, flexibilitate, urasc produsul, etc.

Deci, daca vreau sa angajez oameni buni pentru un startup, trebuie sa gasesc un echilibru intre ce-mi pot permite financiar si ce pot acoperi din lipsurile pe care acestia le-au avut la fostii angajatori.

Evident, orice startup are ceva limitari financiare, insa eu as vrea sa pastrez cat mai mult equity pentru angajati, deci trebuie sa investesc din propriul buzunar. Propriul buzunar nu este sac fara fund, insa sigur nu-mi permit sa angajez mai mult de 2 oameni foarte buni pe salarii foarte mari.

Asa ca m-am gandit sa construiesc un pachet de beneficii care sa coincida cu valorile si cultura companiei. Printre acestea m-am gandit asa:

  • Salariu de 1500 EUR pentru ceea ce piata ofera 2500 EUR
  • Program de lucru de 6 ore
  • 25 zile de concediu +1 zi dupa fiecare an
  • Flexibilitate completa in ceea ce priveste birou/ remote
  • High-end hardware
  • Incepand cu al doilea an, se vor plati certificari sau perks care vor aduce valoare adaugata pentru angajat si companie
  • Profit share + equity
  • Sedinte de coaching/ terapie/ psiholog/ psihiatru
  • Se va lucra la un produs global cu tehnologii validate
  • Doar angajati misto. Angajatii sunt cei care hotarasc cine sunt urmatorii colegi

Puteti sa-mi spuneti, va rog, ce altceva v-ar motiva sa schimbati un loc de munca bine platit si sa va asumati un risc financiar pentru un proiect pe termen lung? Sau cum ati incerca sa convingeti oamenii buni sa vina cu voi?

Multumesc!

3 Likes

Nu da banii pe prostii.

Pe mine m-ar motiva niste proiecte interesante.

2 Likes

Daca e o afacere la inceput si stii, ca proprietar, sa programezi, mai bine iei niste incepatori pe care sa-i antrenezi.

Altfel un specialist la 60% din pretul pietei… Mai ales ca 6 ore e mai mult decat se lucreaza la programul de 8 ore (4-5 ore de munca efectiva) :smile: Adica la 6 ore chiar vei cere sa se lucreze alea 6 ore.

Cat despre salarii, omul care a lucrat pe 3000+ de euro are niste calcule facute. Nu o sa coboare la jumatate sau mai putin ca venituri prea usor.

6 Likes

Sfatul ăsta este complet împotriva celorlalte de pe forum: „schimbă job-urile cât mai mult ca să câștigi cât mai bine” și a trend-ului care se vede prin CV-uri, care cumva urmează sfaturile respective. :slight_smile:

2 Likes

Chestii importante pentru mine ar fi, chiar daca ai si inclus asta in descriere: proiectele interesante, flexibilitate in ceea ce priveste locatia, equity pe bune nu la misto(se ofera equity si de 0,01% prin piata romaneasca, si au pretentia sa zici mersi).

Acum legat de oferta ta:

  • Salariu de 1500 EUR pentru ceea ce piata ofera 2500 EUR → nu mai bine te orientezi catre juniori/mid-level cu dorinta mare de invatare? Sau iei doar 1 mid-senior in conditiile alea si restul juniori cu potential si asa te incadrezi si in buget e si lumea fericita?
  • daca startup-ul este orientat catre rezultate, nu vad rostul unui program de 6h zilnic.
  • 25 de zile de co sunt ok, dar deja devine standard si in corporatii. Eu atatea zile de co am acum si tot atatea aveam si la anterioarele joburi. Timpurile se schimba. Deja am amici care refuza oferte din cauza ca nu se pot negocia mai multe zile de concediu decat standard 21. No joke.
  • high end hardware → Super ok. Cu mentiunea ca ar fi bine sa lasi angajatul sa isi aleaga hardware-ul. Inca sunt multe firme unde iti baga pe gat hardware-ul. Faptul ca pui la dispozitie un high end hardware dar e pc cu windows pentru multi este egal cu 0 pentru ca vor mac. Si reciproca e valabila.
  • Incepand cu al doilea an, se vor plati certificari sau perks care vor aduce valoare adaugata pentru angajat si companie → Ok-ish sa zicem. Nu wow. Certificarile ajuta service/outsourcing companies. Nu product oriented companies.
  • Profit share + equity → Super ok, dar again, depinde si ce intelegi tu prin asta. Pentru 0,01% nu se misca nimeni.
  • Sedinte de coaching/ terapie/ psiholog/ psihiatru → la fel ca mai sus…Nu da banii pe prostii.
  • Doar angajati misto. Angajatii sunt cei care hotarasc cine sunt urmatorii colegi → Asta suna bine in teorie. Dar poti rata oameni misto care poate nu fac o prima impresie super buna.
3 Likes

Sincer, foarte greu in piata de azi.

Problema e ca te bati cu firme mari cu buzunare adanci si multe proiecte, care ofera o anumita stabilitate. De exemplu, daca se termina proiectul pot sa stea linistiti pe tusa chiar si mult timp iar salarul tot la fel intra. Corporatiile destul de mari fiind obligate prin lege sa aiba o anumita rezerva de bani. Oamenii experimentati automat nu mai sunt proaspat absolventi cu putine obligatii, si pun o anumita valoare pe o stabilitate de genu.

Pe de alta parte, cei experimentati care nu au obligatii si sunt dispusi la riscuri cauta, manoritatea, firme cu salarii cat mai mari, proiecte interesante si fara presiune de timp.

1 Like

La atat de putini bani si atat de mult risc, raspunsul este simplu: equity si aici nu ma refer la 0.5-1% ca asa ai citit pe net ca se da la early employees pe tech, in realitate primii cativa ingineri, mai ales leadul ia lejer 3% din companii deja capitalizate cu milioane.

1 Like

În România? Câte start-up-uri de la noi ajung în punctul în care equity-ul ăla să valoreze ceva? Înțeleg abordarea asta prin US, unde prinzi 1-2 runde de finanțare dacă ai relații chiar și cu un produs slab sau o idee nefezabilă, dar la noi nu prea văd cum faci asta.

Majoritatea ideilor/produselor nu au market fit, de aici si riscul.

2 Likes

Pentru că din punct de vedere al productivității, 6h ar fi sweet spot pentru mulți, mai ales dacă renunți/limitezi ședințele nesfârșite și alte activități semi-utile.

Ca angajator m-ar interesa mai mult să lucrezi 6h/zi și mai puțin cât stai la cafea/țigară, cât stai la masă șamd. Sigur, aici e și o chestiune de fair-play din partea angajaților, dar ideea rămâne: prefer 4h/zi de lucru în detrimentul a 8h/zi de prezență.

9 Likes

Cumva consider ca sunt in target, pentru mine criteriile principale in luarea unei decizii similare:

  • libertate de miscare decizionala, tehnica, arhitecturala
  • posibilitatea de a lucra pe proiecte interesante
  • fara manager care te intreaba la fiecare 5 minute de ce nu e gata ceva
  • banii au fost un criteriu mai putin important (libertatea contrabalanseaza pentru mine castigurile posibile pe piata in acest moment). Totusi luand exemplul tau de 1500 vs 2500 limita inferioara pentru mine ar fi 2000.
  • partener de incredere - aici e mai greu daca nu cunosti persoana cu care vei colabara. Pe zona asta am avut discutii cu o firma despre crearea unui cont de escrow care sa contina salariul pe 3-6 luni care in cazul in care startup-ul se duce in cap vor ajunge la tine.
2 Likes

rezonez foarte mult cu ce spune @pghoratiu dar as adauga in lista si chiar in top programul de 6 ore nu de 8

1 Like

Faci un powerpoint si vii cu el la intalnirea devforum :slight_smile:

Sidenote: 3% shares poate sa nu insemne prea mult cand se vor dilua actiunile ca urmare a intrarii investitorilor. Un founder ajunge sa detina 10% din propria companie cand afacerea e la apogeu.

2 Likes

Faptul ca ati raspuns mai multi ma motiveaza sa va impartasesc ceva mai multe detalii.

Construiesc o companie, un start-up de tehnologie, si imi doresc sa fac lucrurile diferit. Asta pentru ca am lucrat si colaborat in zona de tehnologie si inteleg care sunt sincopele.

Noi, astia din IT, suntem foarte norocosi, mai ales in deceniile care urmeaza, pentru ca veniturile sunt foarte mari. Odata cu veniturile mari, vin responsabilitati mai mari, presiune de asemenea, mai ales ca exista un deficit global de specialisti in IT.

Marea noastra capacitate este ca putem face chestii care optimizeaza timp si costuri. Putem face lucrurile sa fie mai bune si mai accesibile. Asa ca, hai sa preintampinam problemele care pot aparea din cauza responsabilitatii si presiunii extreme.

Sunt super norocos ca am posibilitatea sa construiesc o companie asa cum imi doresc si visez. Nu vreau sa ma erijez intr-un vizionar, insa sunt foarte incapatanat sa fac lucrurile asa cum cred eu ca este corect si benefic. Datorita unor mici intamplari nefericite, m-am hotarat ca viitoarea mea companie sa fie orientata pe oameni, nu pe resurse umane, in care cel mai important este well-being-ul. Well being pentru mine inseamna sa ma bucur de calatoria asta prin viata alaturi de oameni care isi doresc aceeasi chestie. Oamenii acestia sunt oameni care au ajuns sa inteleaga dincolo de mirajul acesta al succesului si lupta furibunda pentru a ajunge la acesta. Deci, de fapt nu caut oameni, nu caut angajati, ci caut parteneri si asociati care isi doresc sa impartaseasca aceeasi vizune si sa aiba aceeasi abordare, cea in care alegem sa ne petrecem din putinul timp profesional pe care il avem (20-30 ani) in care sa lucram la un obiectiv comun avand un respect deosebit pentru celalalt. Iarasi, oameni, oameni, oameni. Oameni care inteleg dincolo de nastere>scoala>nunta>botez>pensie>end. Aici chiar este vorba despre parcursul asta care sa trebuie sa fie cat mai misto. Viata-i prea fragila ca sa nu incerci sa ajuti pe ceilalti.

Revenind la topic, o sa va spun o chestie foarte interesanta. Forumul asta pe mine m-a ajutat foarte mult. Eu am avut si inca am colaborari cu utilizatori de aici. Postez in continuare anunturi despre angajari sau caut activ colaboratori. Ce am observat este ca suntem o mana de oameni care comentam activ si o imensitate de oameni care citesc. In spatele acestui forum exista foarte multe conexiuni importante, de la simpli utilizatori si developeri pana la CEO si VP la mari corporatii.

Dupa fiecare mesaj/ anunt, mana de oameni care comentam pe aici, incepem sa ne dam cu parerea. Altii iti dau mesaj privat. Inclusiv ceva boti. Dar exista si oameni loviti de geniu, cum ziceam mai devreme, CEO/VP/Devs, despre care poti sa citesti pe google si LinkedIn. Ca sa va faceti o idee, unul dintre ei este in topul unui mai mare site de challenger-uri algortimice, din alea de te inmultumesc cu 0 sau iti sangereaza ochii cand vezi formule. Altul este mare baștan, gen SVP, la o companie din top Fortune 10.

Oamenii astia nu cauta sa se angajeze. Ei cauta parteneri pentru ca impartasesc o viziune. Ei nu vor salariu, ei vor equity. Oamenii acestia accepta 5-10% equity pentru munca multa fara sa stie daca equity-ul va valora ceva vreodata. Insa ei lucreaza sa se intample pentru ca chiar cred in viziunea companiei. Ei aleg sa nu investeasca in bitcoins. 5% equity de acum poate valora extrem de mult in viitor. Inca odata, oamenii astia nu cauta bani.

Din lipsa de timp, cu riscul de a parea nepoliticos, nu vreau sa dezvolt fiecare mini-subiect din mesajele voastre, insa voi raspunde scurt si punctual. Sper sa nu ratez nimic.

  • Terapia/ Psiholog/ Psihiatru este o chestie care face obligatoriu parte din acest mix. Valoarea pe care eu, prietenii si cunostintele mele au gasit-o aici este foarte mare.
  • Daca cititi cu atentie mix-ul prezentat mai sus si veti calcula mai bine, veti vedea ca overall package este cel putin in acelasi punct, dpdv al sumei. Ca fapt divers, un psiholog bun costa 50-75 EUR/h, iar un prof. psihiatru 150-200 EUR/h. Oamenii astia costa atat de mutl pentru ca reusesc sa-ti deschida ochii, sa fii atent la prezent. Nu vei avea wow moments cu ei, dar vei realiza ce impact are viteza lucrurile care se intampla cu tine si pe langa tine.
  • Eu nu am vazut sau auzit de vreun caz al unui programator care sa ceara equity de ordinul unitatilor si zecilor. Oamenii care merita equity de ordinul unitatilor si zecilor sunt fie cei loviti de geniu, fie cei care au quelque chose. Poti cere asemenea procente de la startup-uri mici, fara bani, fara viziune, insa vei primi equity mult din ceva shitty. Nu este mai bine sa imparti un tort cu prietenii decat sa mananci ceva stricat de unul singur? Sunt curios ce ar spune o companie care tocmai ce a primit seed de la fond de investiti cand viitorul angajat cere 3 equity cand ei au dat 500.000 pentru 20%.
  • Lucratul pe ora. Esti angajat 8 ore, lucrezi 8 ore. Nu lucrezi 1, 3 sau 7. Asta inseamna ca musti din cascaval. Ca nu esti productiv sau peak performance 8 ore, nu e problema, e normal. Dar in timpul in care nu esti productiv, nu te joci ping pong, ci participi - asa cum poti - la indeplinirea obiectivului comun. Tocmai de aia ai relaxare 25 zile pe an, flexibilitate, nu te preseaza nimeni. Asta cu muscatul din cascaval este o norma a oamenilor nu-foarte-inteligenti. La fel ca mine. Si eu am muscat din cascaval pana a trebuit sa lucrez cu niste nemti si francezi care nu-si ridicau capul din monitoare. Dupa 8 ore de munca, dadeau turn off la totul si isi vedeau de relaxarea lor. Eram si singurul care fuma, deci imaginati-va cum m-am simtit… Eu pipam pe terasa si ma uitam prin geam la ei.
  • thumbsup pentru cei care au ajuns in punctul de a nu pune accent pe bani. Pentru ceilalti, va sustinem sa ajungeti aici, eventual invatand din greselile noastre, nu din ale voastre.
  • Hardware-ul nu si-l alege fiecare dupa cum vrea. Unul vrea Asus, altul Apple, etc. Va exista posibilitatea sa alegi din ce s-a convenit ca ar fi best practice.
  • In momentul acesta lucrez deja cu oameni pe fee-uri decente si toti sunt cu studii superioare in mate-info.

Ei, acum sunt sigur ca o astfel de abordare poate fi fucked-up rau de tot, total neancorata in realitate, contra-productiva, ne-capitalista, si foarte posibil sa puna un business pe butuci. Dar cred ca oamenii care impart aceleasi valori si hotarasc sa lucreze impreuna, vor birui. :-))

6 Likes

Bro fara suparare, tu te astepti sa gasesti oameni buni care pe 1500 de euro sa isi asume un risc imens si sa faca o munca super grea (la orice startup e haos la inceput). Pentru ce? Ca sa castige ce? Cand daca esti un labrador care stie sa se urce in metrou si sa se dea jos la Pipera sau Pompeiu iti da o corporatie dublu si ai ZERO responsabilitate si aproape zero stres.

6 Likes

Salut bro,

Eu sunt cel care pentru 1500 euro mi-am asumat un “risc” acum 3 ani cu Frisbo. Acum suntem evaluati la cateva milioane. O ducem binisor.

P.S. Si as face asta din nou si din nou.

6 Likes

Deja deviaza puternic discutia, dar % ai? Eu pentru equity m-as baga si pe zero euro pe luna intr-un poriect super tare, dar nu are niciun sens sa te bagi si pe bani putini si fara % sau 0.1%, ca sa CE, ca sa iti asumi tu personal riscul pe degeaba?

Iar asta cu exemplul personal = ZERO, asa si eu sunt lead la o companie care are succes, dar am fost in mai multe proiecte care s-au dus in cap si stiu O MULTIME de proiecte esuate.

Daca voi gasiti oameni buni care sunt gata sa isi asume riscul si munca de a pune pe picioare un produs de succes doar pentru 10 euro pe ora si 0.x %, sunteti cei mai smecheri fondatori posibili si ma inclin in fata voastra.

4 Likes

Da, dar cat equity ai primit? 0.1%? Esti CTO, deci cred ca un pic mai mult.

1 Like

Mi-am asumat si eu un risc acum ceva vreme la o firma ce avea (de fapt, mai are) un proiect super-promitator. High-tech, tot ce vrei, pe domeniu medical, blablabla.

Mi l-am asumat pentru ca erau chestii interesante de facut. E drept, si pentru ceva mai multi bani decat tine considerand ca era vorba de part time. Nu cu mult mai mult.

Dar… s-a dovedit ca afara e vopsit gardul si inauntru leopardul. M-am vazut nevoit sa-i las pana la urma. Oferta mai buna din alta parte combinata cu atitudinea fata de dezvoltarea proiectelor, etc, etc…

Ar fi bine daca in toate cazurile riscurile ar fi doar “riscuri”.

Cand startupul a primit 500.000 de euro seed atunci isi permite deja salar mai mare de 1500 euro. E vorba de procentaje mai mari de equity atunci cand esti la stadiul foarte incipient, pentru primii 5-10 angajati. https://fi.co/insight/a-guide-to-startup-employee-equity

Nu cred ca cineva rezista 8 ore productiv sa faca ceva cu high value add. Din alea 8 ore cate ore petreceau forwardand emailuri de aici incoace sau scheduluind sedinte?

Numarul mediu de ore lucrate propriu-zise e undeva la vreo 3 ore pe zi. https://www.inc.com/melanie-curtin/in-an-8-hour-day-the-average-worker-is-productive-for-this-many-hours.html

Pentru mine, din lista de perkuri mentionate de tine, doar equity si proiectul m-ar putea impresiona. Zile concediu si remote sunt criterii excluzionare pentru mine, fara alea oricum nu as merge undeva.