Cristian Dascălu AMA (“De ce Ro?”, vlogging, software engineering, freelancing, muzică)

Cristian Dascălu (vloggărul care a refuzat un job @GOOG ) face un AMA…

https://www.reddit.com/r/Romania/comments/d93toh/cristian_dascălu_ama_de_ce_ro_vlogging_software/

1 Like

Il stiu pe tip. Este smecher

@iamntz, poate de data asta ne accepta invitatia de a participa pe forum si face si un AMA aici. :grin:

ai idee de ce-l urăște lumea (ăia de pe /r/romania)?

https://www.reddit.com/r/Romania/comments/d93toh/cristian_dascălu_ama_de_ce_ro_vlogging_software/f1esnr5

Era luat la pl Cristian Dascalu acum ceva timp… mai ales dupa discutia cu Androneasca de prin martie, care venea fix dupa refuzul lui de a pleca in Elvetia sa munceasca la Google. Cam tot youtube-ul romanesc nu e “inghitit” pe-aici…

si alt comentariu interesnat.

Legat de respingerea ofertei de la Google, omul a avut motivele sale pe care le-a a prezentat.

PS: Sa nu ai asteptari prea mari de le Reddit r/Romania. :grin:

ca face mare tam tam din faptu ca refuzat oferta de la Google

2 Likes

wtf is ama?

Ask Me Anything

asa e-n ziua de azi, acronimele-s la putere

1 Like

:laughing:
este o gluma
dar unii de pe aici nu prea le au

Pentru ca asta e comportamentul unor romani, cand vecinul o duce bine iar ei nu.

nu cred ca o duce mai bine(chirie, centru.zgomot, etc ), cred ca vrea sa trăiască viata frumos

Îl urmăream des/urmăresc rar acum și mie mi s-a părut la fel de fishy toată povestea aia. Plus felul în care a crescut instant canalul, că eram p-acolo de când avea sub 5k abonați.

Ceva e/a fost cusut cu ață albă, dar asta poate fi doar impresia mea.

Eu recunosc că l-am urmărit până în momentul refuzării job-ului de la Google.

Am așteptat să văd ce face, mă așteptam să lanseze ceva al lui, un startup sau un produs sau tehnologie interesantă…dar nimic.

Apoi a explicat că se bagă pe ceva comunitate de chitară și pe alta de mentoring ca să ajute angajații din corporații să treacă la freelance (ceea ce este o prostie care nu are rost să o explic aici).

Am zis că ori ceva e dubios ori că pur și simplu e imatur ca să refuzi Google pentru un canal de Youtube care orice puștan de 12 ani poate să facă.

Fiecare e liber să facă ce vrea dar eu am renunțat să îl mai urmăresc și sincer nu mi se mai pare că e ‘mișto’.

Un pic de context:

Știu perfect contextul. Îi înțeleg argumentele și are dreptate în ce zice.

Contradicția esfe că cei capabili de libertatea și disciplina de a fi freelancer de obicei își dau oricum demisia și devin freelanceri, sau poate nu se angajează din start.

Nu sunt contra freelancing-ului, din contră, dar am văzut din experiență că nu este pentru oricine. Se intersectează mult cu a fi antreprenor. Unele skilluri se pot învăța, dar unele pur și simplu țin de personalitate. Poți îndrepta (fără să îți dai seama) unii oameni spre sinuciderea carierei, pentru că dacă eșuează în freelancing, cine decontează?

Și ultimul lucru de care avem nevoie in Romania este de coacheri, traineri și autori :slight_smile:

Mi se pare că ar fi ca și cum a-i incerca să vinzi legume grădinarului. Sună fain ca axiomă de marketing dar în realitate nu e așa palpitant :slight_smile:

5 Likes

Nu sunt freelancer, dar nici nu cred ca mi s-ar potrivi. Trebuie disciplina, organizare si talent de business. Esti cam o mini firma intr-un singur om :slight_smile:

Astia stiu sa iti ia banii :grin:

Daca iti permiti sa te sustii financiar, cred ca e destul de misto sa te poti ocupa o perioada de ce chestii iti plac tie. Sa vezi ce merge si ce nu merge. Sa ai timp s-o dai si in bara.

Pana la urma, la Google te poti angaja oricand. Si acolo vei fi unul intr-o armata de oameni, probabil e o viata misto dar cred ca satisfactiile sunt mai mari pe cont propriu.

Si treaba cu freelance mi se pare ok pana la o varsta, de la un punct cred ca e mai ok sa faci un produs pe care sa il cresti.

Nu știu ce e așa dificil sa fii freelancer. In loc sa cerșești de munca la firmele din România, cerșești de munca la firmele din afara țării.

2 Likes

Mă tem să nu merg prea off-topic, dar în fine :slight_smile:

@RedGuard Tocmai faptul că nu ți se pare că e dificil înseamnă că ai înclinație spre așa ceva. Și mie mi se pare super ușor, și nu înțelegeam de ce nu e toată lumea freelancer…

Asta până când am ajuns în postura de manager și a trebuit să îmi angajez propriii mei programatori și în acei ani am dat peste fel de fel de oameni. Și cei care erau buni atunci erau cei aveau experiență de freelanceri și aceia n-au rezistat mult și i-am înțeles. Aceia au succes și-n ziua de azi și sunt departe.

Dar am dat peste fel și fel de oameni.

Mă credeți că am avut unul care a sunat mama lui la interviu, am negociat salarul cu mama lui, și când s-a hotărât brusc că nu mai are chef de lucru, tot cu mama lui am vorbit când a demisionat în timp ce deja îl concediam oricum? Și avea peste 30 de ani, omul își făcea doctorat în programarea compilatoarelor deci știa meserie. Îl vezi capabil de freelancing? Deși ca programator era foarte avansat.

Crede-mă, poate 10% știu să fie freelanceri de succes dincolo de lucrul pe 10$ oră la concurență cu indienii. Și dacă concurezi cu indienii din nou n-ai făcut nimic.

Să compună o ofertă clientului, să o explice.
Să înțeleagă în primul rând cerințele și așteptările clientului, care deseori nici el nu știe ce vrea.
Să estimeze timpii de lucru, să explice când complexitatea crește față de cea inițială.
Ce să mai zic de restul, să-ți faci un buget, să-ți estimezi veniturile, să-ți plătești taxele și multe altele.

Nu e pentru oricine, iar fix ce ziceam, cei care e pentru ei, li se pare natural :slight_smile:

Dacă îți permiți să te susții financiar, înseamnă că ai timp să cauți un alt loc de muncă să poți lucra la chestii care te atrag, sau să îți dezvolți produsul tău, și mai bine, go for it. N-ai presiunea clientului care îți suflă în ceafă, și îți permiți să eșuezi.

4 Likes

Freelancing pentru mine inseamna sa sar peste “the middle man” care in Romania e firma de outsourcing.

Pana acuma am avut 2 clienti in 13 ani. Una peste alta nu e atat de greu. A durat vreo 6 luni sa fiu agatat de al doilea client, am lucrat in paralel 3 ani.

Daca ar trebui lunar sa caut o sursa de venit, clar nu merita. De fapt si de doua ori pe an e prea mult.

1 Like

Eu consider ca tot ce are de spus e deja pe canalul lui de YouTube.

Eu am facut freelancing in trecut, dar de 2 ani de cand lucrez la proiecte in echipa la o firma din Cluj am invatat mult mai multe lucruri decat am invatat doar din freelancing in 3 ani.

Conteaza foarte mult sa simti ca ai mereu pe cineva care te poate ajuta sa treci de orice zid de care te lovesti. Ca si freelancer esti pe cont propriu, te descurci cu forumuri si canale de chat.

Dupa nu ai un om pe care sa il iei la o pauza de cafea si sa ii explici problema ca sa iti intre in cap o idee/solutie de nicaieri.

2 Likes