Cum analizati piata job-urilor?

Salut,

Eu ma aflu intr-o situatie neplacuta de cativa ani buni si nu sunt convins ca fac o analiza corecta pentru piata muncii in IT.

Mai concret, am plecat de la locurile de munca anterioare (network engineer, network architect si vulnerability mgmt advisor) din pricina automatizarilor si a produselor care nu erau de succes pe piata. Spre ex, cu ajutorul automatizarii pe segmentul de retelistica din 6 oameni am ramas 4 si mai apoi 2. Pe Linkedin numarul de firme ce angajau ingineri de retea a scazut mult asadar in ziua de azi ori esti la vendor ori la firma de outsourcing.

Crezand ca l-am apucat pe Dumnezeu de picior, am plecat catre zona de Cybersecurity unde am sperat ca lucruri vor sta altfel. Insa nu este asa! Aici companiile nu cauta sa bage bani in produsele de securitate ci cel mult se bazeaza pe minimum viable product. Implicit, faci cloud security, guvernanta, asset security, log analysis in speranta ca ai si tu un loc de munca. La fel, pe Linkedin ofertele sunt putine pt Romania cand ne referim la siguranta cibernetica.

In acest moment caut sa pivotez catre alt segment din IT (poate QA automation) in speranta ca nu o sa am griji legate de nr de proiecte, sau nr de firme ce cauta oameni.

Este analiza mea incorecta? Sunt intr-adevar zone unde lucrurile stau mai bine? Voi v-ati gandit pe urmatorii 5-7ani daca aria in care lucrati mai este de actualitate?

Multumesc!

1 Like

Mi s-ar parea ciudat sa arunci anii de experienta pe partea de networking si sa mergi pe QA.

Eu cred ca ca zona de DevOps ar fi super ca poti sa construiesti pe cunostiintele tale legate de retelistica + securitate. Necesita un pic mai multe cunostinte de dezvoltare software si bune practici, dar se cauta oameni la greu.

Cu mai putina experienta in software, dar tot legate de cloud, ai si Solution Architect de insert cloud provider here. Toate sunt pe partea asta de cloud si nu strica deloc sa ai experienta ta.

Apoi, traim in vremea in care totul e remote; nu esti limitat la ce se ofera in Romania.

2 Likes

Wow, multumesc pentru raspuns! Ma bucur ca am postat!

1 Like

Daca se automatizeaza joburile pentru inginerii de retea nu ai vrea sa vezi cum arata previziunile pentru QA pentru urmatorii ani…iar cu afirmatia asta iar imi pun in cap lume.

Baga-te pe DevOps cum zice si @Floris_Stoica_Marcu mai sus. Skill-urile le ai in proportie de 70-80%. Sau ramai pe Cybersecurity. Mi se pare o idee mult mai buna decat trecerea pe QA.

Ca idee, eu in ultimii 3 ani am lucrat in echipe care nu au avut QA dedicat. Nici macar shared. Granted, disciplina de QA exista si va ramane. Doar ca firmele nu mai sunt dispuse sa angajeze pe zona aia.
Prefera sa angajeze programatori sau devOps, poate mai juniori pentru a se incadra in buget, iar oamenii astia vor face QA intre ei cum vor putea. Asta nu inseamna ca il vor face si bine. Dar nu te incalzeste cu nimic lucrul asta daca firmele incetinesc angajarile pe zona aia.

Deocamdata inca se gasesc destule joburi pe QA, in special automation. Probabil urmatorii 3-5 ani sunt safe. Dar la cum se misca lucrurile in tehnologie, 3-5 ani e un orizont de timp mult prea mare pentru a te juca la ruleta cu cariera ta.

3 Likes

Devops, devops, devops. Aici vei fi în elementul tău și e mega-căutat. Practic vei învăța să lucrezi și să coordonezi automatizările care te-au lăsat fără job :slight_smile:

Dar vei în elementul tău, nu începi de la zero că am văzut mulți developeri tineri care nu știu ce și cum e un subnet, un dns server, un route, un dhcp, un vpn, așa că vei pica numai bine.

Azi e foarte la modă serverless care înseamnă de fapt: “nu mă interesează ce și cum, eu când pun adresa asta în browser/postman vreau să-mi văd aplicația că se încarcă, de restul te ocupi tu”.

Am exagerat de dragul exemplului dar înțelegi tu. Docker, Kubernetes, AWS, din astea. Nu o să fie ușor dar merită.

2 Likes

Hmm, pentru mine asta suna mai mult a dev pe care nu il intereseaza partea de infrastructura.
Pentru mine serverless sunt Lambdas, „uite bucata asta de cod, vreau sa se execute regulat sau dupa evenimentul X“.

La momentul actual este foarte greu sa vezi ce merita si ce nu, AI-ul ne va pune bete in roate la toti, trebuie sa stam jos si sa vedem ce si cum poate evolua.

La fel si pentru DevOps exista AutoDevops, incarci un proiect si isi da seama sistemul automat cum sa iti faca tot pipeline-ul…

Pentru teste ii dai codul si iti scrie testele… Nici testele e2e nu sunt departe de a fi automatizate daca nu e vorba de aplicatii mai speciale.

Pentru UI iti creeaza direct componentele designerul si ramane doar logica dificila.

AI si ML-ul e foarte migalos, trebuie sa iti placa.

Aplicatiile complexe inca sunt in siguranta, dar e greu sa ajungi sa lucrezi la ele daca n-ai experienta.

Incearca sa faci un research pe prompt engineering.

Ai ceva exemple de aplicatii pentru AutoDevops?

cred ca Gitlab

2 Likes

Aha, deci practic sunt o colectie de template-uri.

Exista cineva pe forum care a folosit aceste template-uri de CI/CD de la gitlab? Sunt curios ce experienta au avut cu ele.

Multumesc tuturor!

Uitandu-ma peste rapoartele salariile din Romania, diferenta intre un devops si QA automation este mica in comparatie cu ce trebuie sa inveti pt Devops.

Mai exact gasesc cam intre 2000-4000lei brut in plus pt devops.

Aici, pe forum, cineva cauta QA automationcu Java in buget de 18000lei net, iar tot acel cineva cauta si Devops cu buget de 14000lei net. Asadar, par sa fie situatii si situatii.

In fine, bazandu-ma pe statistica de pe google as zice ca cei 4000lei brut in plus pt Devops nu prea merita sa inveti atat de multe.

Nu doar salariul conteaza, ci ce iti place tie sa faci.

Daca nu ar exista banii, majoritate am sta linistiti o viata intreaga.

Una este sa canti la pian din pasiune(acasa, in stilul tau, do re mi si gata) alta este sa mergi la filarmonica sa canti pe bani.

Eu caut raportul cel mai bun intre cat investesti la nivel de educatie si cati bani iti poate aduce. Ca o alta analogie, daca mie imi place sa pilotez avioane si salariul unui aviator s-ar incadra in 1000-2000e, nu ar avea rost sa dai 100000e pe scoli si certificari. (Si da, cam 100000e te costa sa ajungi pilot de linie)

Caut de la voi idei ca sa le pot adapta pe nevoile mele.

Multumesc!

Vezi ca salariul unui aviator este depasit cu brio de un programator cu 1-2 ani experienta. :grin:

2 Likes

Eu nu m-as raporta neaparat la niste sume de la acest moment de timp. Pe mine viata m-a invatat ca nu are prea mare importanta ce faci ci unde faci. Pe termen lung zic eu ca e mult mai profitabil sa inveti mai multe si sa te dezvolti profesional decat sa ai o experienta mai bine platita acum.

2 Likes

Imi pare rau sa iti zic dar atitudinea asta nu te va duce departe. Vrei bani multi cu minim efort, daca nu vei invata si vei face ceva in plus, nu vei promova niciodata la nivelul urmator in cariera. Iar banii seriosi se fac dupa nivelul de senior.

Eu sunt de parere ca pe partea de DevOps poti avea mai multe oportunitati si intr-o vreme se platea mai bine ca un programator.

1 Like

Man, tu dai exemplu niste outliere. Daca deja te-ai hotarat sa mergi pe mana QA si mai cauti putina sustinere pe forum, e ok. E viata ta. Tu hotarasti.

Salariile alea sunt fix punctul unde se intalneste cererea cu oferta in piata muncii, in momentul de fata. Ar trebui sa iti pui mai multe intrebari, de exemplu: Cate companii/proiecte au nevoie de DevOps? Last time I checked…cam toate.

Despre QA insa…vorbind din experienta personala as zice ca se bugeteaza mult mai putin decat inainte. Si se cauta sa se faca QA cu resursele disponibile de dev si devops. Mai ales in zone non-critical(si crede-ma ca peste 95% din proiecte sunt non-critical).

Dar ce stiu eu? Habar n-am. Ar trebui sa cauti pe linkedin joburi de QA si de DevOps. Daca numarul de rezultate te multumeste pe QA, by all means…nu o sa ramai fara job nici maine nici in cativa ani daca alegi ruta asta.

3 Likes

Mai ales dacă ai mentorii potriviți… :rocket: :rocket: :rocket:

lol nu
:sweat_smile:

Nici nu se uita la tine la 1-2 ani. Esti la nivel de bebelus :sweat_smile:

Cred ca nu esti hotarat, vrei stabilitate sau bani castigati cu efort minim de invatare? Toate rolurile evolueaza, multi au cantat prohodul testarii manuale si inca rezista cu brio, ba chiar toti seniorii pe testare automata recunosc valoarea adusa de testarea manuala.
Cum vor evolua toate rolurile astea, e greu de prezis, dar un aspect e clar din punctul meu de vedere: invatarea continua e obligatore in acest domeniu daca vrei sa ramai angajabil pe termen lung. Au loc multe concedieri prin SUA acum, multi sigur vor avea probleme in a-si gasi alte locuri de munca la fel de bine platite deoarece nici firmele alea nu vor concedia cei mai performanti angajati. Incet incet vine impactul si in Europa, deja firmele cu expunere pe SUA simt impactul in proiecte, in nevoile de a deschide pozitii noi, etc.