Cum ar trebui sa arate portofoliul unui programator?

Am ajuns în punctul în care am auzit afirmaţii de genul :

  • "cum nu ai portofoliu prea vast nu îţi putem oferi mai mult de x… "
  • “căutăm pe cineva cu mai multă experienţă”
  • “cum arată un proiect de-al tău în producţie”
  • etc …

Teoretic eu am o listă gen 15-20 proiecte personale, problema ar fi cum eu am fost prin vremea studenţiei şi practic încă mai sunt (sunt înscris la master) pot spune că nu am asociat prea mult timp (nu suficient) pe acesta zonă "profesională şi “pragmatică” zisă şi proiecte.

Ideea este următoarea practic eu am încercat “de toate” (a fost 2015-2017 ca şi perioadă când m-am jucat cu diferite tehnologi) acestea fiind:

  • html
    *css
  • sass/less
    *web design responsive
    *wodpress
    *php
    *mysql

Plecând de la ideea “framework-urile sunt doar un tool”, din 20 de proiecte să zicem cum ar trebuii să arate mai bine, să fie cât mai multe de la 0 fără nici un framework sau ar trebuii să le mixez?

5 proiecte doar html,css ,sass /less
10 proiecte doar php si mysql(am vro 2-3 cu sqlite)
5 propiecte facute cu laravel + vue ,eventual ?
2-3 proiecte facute in wordpress(template uri de la 0 , 1-2 plugin-uri).

Bănuiesc că unii ar spune: mai bine faci 2 proiecte mari şi te reduci la asta decât la 20 mici, însă momentan ca şi experienţă când e un proiect prea complex mă blochez pe moment…

Sunt pe lista si vro 2-3 făcute in symfony dar alea îs mai mult pe mai târziu.

Ar fi ceva ok dacă aş merge pe proiect simplu gen:

  • unul-doua Laravel + Vue,
  • unul-doua Laravel+ Angular ,
    *unul-doua Laravel+React.?

Ma gândesc ca poate peste un an voi migra către alt framework de backend php.

Aş dori ceva sugestii de template uri pentru portofoliu, eu cum nu sunt atras de partea “design”, mă gândea să oferi o pagină home cu un print screen pentru fiecare portofoliu.

Ideea este să nu creez o “balmaseala” dar să scot în evidenţă “munca depusă în această perioda”, aşa că caut un echilibru.

Întrebarea mai concretă ar fi cum ar trebuii să fii ca şi junior în 2018, backend | frontend (pentru mine frontend înseamnă partea de javascript nu jquery şi tot concetul de MVVM) sau direct full stack?

Mulţumesc pentru părerea voastră, fac apel la experienţa şi la partea critică unora, la “înţelepciunea unora”.
P.s pe piata muncii, lucrand la angajator am un an de zile ca si experienta.

Poti sa pui acele proiecte pe un cont de github. pe care il pui in cv. Eu asa am in cv-ul meu. Daca lucrezi, foarte bine, da canu incearca sa te angajezi.

Ca fapt divers, ai mai multe proiecte personale decat am eu.

Trebui pls :smiley: Ideea ca un framework este un tool mi se pare gresita[1]. Ai vazut cum se construieste un zgarie-nor ?
Are un framework din grinzi de otel. Cred ca este o buna analogie cu framework-ul din programare. Vad ca te pricepi cu Laravel ceea ce este foarte bine. Il poti combina cuc oricare din alea mentionate de tine vrei[2]

Cand lucrezi cu un framework ai nevoie si de cunostiinte oop, sql, cunostinte legate de partea de network-ing etc, autentificare. Framework-urile cam seamana unele cu altele dpdv arhitectural.
Mie asp-ul mvc mi se pare asemanator cu Laravel.

Clean code sau cod curat. Fara briz brizuri pe care nu le stapanesti. Eu prefer sa vad un cod simplu din care inteleg ceva, Experienta vine cu timpul.

Eu nu as zice asta. Blocajul are legatura cu modul de gandire. Inginer-ul[3] mai intai planifica, apoi se apuca.
Exemplu: Vrei sa implementezi functionalitatea X. Inainte de a iti baga mainile in cod, apeleaza cu incredere la foaie si pix. La birou am o agenda in care imi fac schite, scriu pasii etc.
Pas1, pas2 samd

Eu m-am angajat la cateva luni dupa ce am terminat facultatea si mi-a prins bine. Marian, pana ala urma si o aplicatie care este in productie poate intra in portofoliu. Angajatorul poate sa iti dea referinte in cv


[1] parerea mea
[2] nu prea ma pricep la framework-uri front end
[3] Inlocuieste inginer cu programator

1 Like

Problema cred ca nu este numărul de proiecte ci nivelul acestora în comparație cu cel al joburilor la care aplici. Ai menționat ca ai 15-20 de proiecte personale. Care este nivelul acestora? Care este complexitatea? Este vreo unul dintre ele un “problem solver” care ar putea ajunge în producție? Personal, consider mai relevant un proiect pornit de la un scenariu real (o aplicație care face ceva, care rezolva o problema de business sau poate fi util într-un anumit context din real life) decât unul de genul blog sau to do app.

Apoi, mai conteaza și tehnologiile folosite. Mai multa încredere îmi inspira un programator care a dezvoltat mai multe aplicații cu laravel și vue decât unul care a dezvoltat câte un proiect cu combinații între laravel, vue, react, angular, symfony.com etc. De ce? Pentru ca, cel mai probabil, asta înseamnă că nu stăpânești nici unul din acele framework-uri/librarii. Cunoștințele sunt destul de usor transferabile între framework-uri dacă stăpânești unul dintre ele foarte bine (vezi thread-ul cu learn architecture not frameworks).

Alt punct important cred ca e postul pe care îl țintești. Nu prea poți merge la interviu pentru >junior cu proiecte micute și multe făcute prin facultate.

Cam atât momentan ca scriu de pe mobil. Dacă îmi mai vine în minte ceva de zis revin cu edit mai târziu.

2 Likes

Am stat si am citit postul tau si nu am inteles mare lucru, ca de fiecare data. :slightly_smiling_face:
Teoretic tu ai 15-20 proiecte, dar din cauza facultatii nu ai asociat prea mult timp proiectelor. Sa inteleg ca nu sunt terminate ? Eu asta deduc de aici.

Pana la urma cate proiecte ai, ce complexitate au, ruleaza undeva LIVE ? Ai luat bani pe ele ?

Vrei sugestii de template-uri pentru portofolii, dar oare themeforest, creativemarket si altele or fi degeaba ? Pune mana si cauta ceva ce ti se potriveste, tu stii cel mai bine ce ai de adaugat in portofoliu.

Pentru tine frontend inseamna javascript, nu si jquery. Te auzi ?! :joy:

WTF is this: http://levelcoding.com/ :rofl:


Lasand gluma la o parte, ai spus ca urmezi un Master, practic tu ai o diploma de Licenta, ceea ce inseamna ca ai si o lucrare de Licenta, o documentatie. In cazul in care ai fi urmat o facultate de informatica (nu stiu ce ai urmat, nu ne-ai spus), ai fi avut de facut o aplicatie web, software, bla. La unul din capitole ti se impunea sa vorbesti despre functionalitatea aplicatiei, pe larg, pasii de urmat, etc. Tu nu trebuie sa incluzi in portofoliul tau decat functiile aplicatiei tale pe scurt: are aia, face aia, foloseste aia, merge pe terminalele cutare. Pe langa asta niste poze bune din aplicatie, o poza de prezentare si esti gata.

Dar ca toate astea sa le poti face, ai nevoie de proiecte concrete, iar pentru mine un proiect inseamna ceva facut cu un anumit scop, care sa foloseasca cuiva, care sa fie folosit de cineva, de pe care probabil sa fi luat o anumita suma de bani, nu hodoronc tronc ai facut si tu un weather app si gata ai proiect la portofoliu, next one.

Sunt mai mult decat sigur ca nu ai nimic “palpabil”, dar tu vrei sa-ti faci portofoliu.

1 Like

Dude, sunt tone de informatii pe net.

3 Likes

Deci cum? :confused:

jquery e scris cu Javascript. Iar MVVM e un design pattern.

Ai aruncat cu un ciocan ca sa nimeresti doua muste. Try again.

Choices…, choices…

+1 pt link ! :smiley:

Daca esti full stack, trebuie sa stii din toate, cate putin !

Mersi :slight_smile: un raspuns bun.

Am auzit voci care au zis ca folosesc doar Jquery nu se complica cu vrun framework de javascript. Deci pentru ei javascript inseamna doar Jquery fara vrun framework de javascript sau alta librararie. Eu nu sunt de acord.

Da, sunt tone dar uneori mai conteaza ce cred si alti nu doar tu ca si om.

Ummm, sa ai in acelasi proiect vue si react si angular? :exploding_head: Da fuck?

Pai Jquery nu-i scris in js ?
Vorba unui amic

Fara jquery te cam impusti !

Mai degraba investi bine javascript si jquery.

Nu te mai lua dupa baietii aia, fiecare mananca :poop: si fumeaza ce gaseste.

1 Like

Eu ca OM, conteaza NUMAI ce zic eu. PUNCT.

Mi-a ramas CapsLock on in unele momente, sper ca se observa unde am pus punctul pe i.

Parca e o reteta de mancare, “una-doua de patrunjel, doua de albitura, putin piper…”

Complet offtopic: de ce la un cuvânt ai doi i iar la celălalt doar unul?

2 Likes

lol nu.
Eu ziceam fix de partea asta

unul-doua Laravel + Vue,
unul-doua Laravel+ Angular ,
unul-doua Laravel+React.?

ca mai bine face aplicatii doar in laravel + vue decat cum a zis el.

1 Like

Este important si sa fi lucrat cu clienti si pe proiecte cu cerinte reale.
Dar daca ai veni la interviu asa dezordonat in idei, sincer iti spun, as refuza sa lucrez cu tine in echipa indiferent de ce proiecte ai avea. Este important sa nu exista restrictii si limitari in comunicarea cu restul echipei.

Depinde, daca vine unul la interviu care se dovedeste ca e geniu, il angajez dar il inchid sa stea singur intr-o camera, si as comunica numai prin biletele lasate pe sub usa. Ca sa nu fie disruptive pentru restul echipei.

Scuze de comentariul offtopic dar nu ma pot abtine cand primesc mingea la fileu. Ha! Ha! Ha! Eterna pedeapsa a geniilor: izolarea. S-a dovedit x ca este excelent in ceea ce face? La izolator cu el, ca sa nu perturbeze mediocritatile!

2 Likes

Nu trebuie un raspuns asa de dur

Acest forum este pt toata lumea, indiferent de gradul de cunostinte.
Scopul este sa invatam si din experienta membrilor. Majoritata sunt freelanceri, fie lucreaza in domeniu

Nu este un forum de elitisti. Trierea este facuta alt undeva (interviu, loc de munca etc)

Mda, am inteles gresit raspunsul !
Discourse nu arata pe mobil cui este adresat

PS: Scuze, daca nu am inteles raspunsul ! :smiley:

1 Like