Cum ar trebui sa fie un incepator cu care vei lucra impreuna?

Peste mai putin de un an v-a trebuii sa ma angajeaz in Bucuresti, la un Birou ceea ce v-a insemna ca :
Un senior sau un middle v-a trebuii sa lucreze cu mine sau v-a trebuii la un momendat sa foloseasca, refoloseasca munca mea.

Ca sa fiu mai exact, in urmatoarea perioada ma voi concetra strict in mare parte pe php , mvc in special pe Laravel Word, ma gandesc chiar sa invat sa si lucrez cu VueJS.

Spun asta pentru ca am alocat destul de mult timp invatand ,html, css, jquery, wordpress(atat integrare cat si small template from 0,am 2 template uri in prezent ), Sass, Boostrap si voi prezenta curiozsilor un portofliu curand).

Am observat ca majoritate angajatoriilor solicita pe partea de php , OOP ,MVC, asa ca m-am decis sa invat tot mai bine oop si Laravel ca si framework, cel putin o perioada.

am urmarit acest topic :
Cum stabilești dacă ești junior, mediu sau senior în limbajul tău de programare? , ai am observat ca :
trebuie sa am un cod tot mai clean, tot mai bine formatat, sa fac crud-uri nu este o problema pentru mine am facut asta cu sau fara vrun framework de php .

Ma gandesc ca si proiect de licenta sa fac gen un site universitar cu cat mai multe cerinte and more.
Cel mai mult as dori sa invat sa fac api-uri si sa le inteleg fara a avea prea mari dificultati de intelegere.

Multumesc pentru ca mi-ati citit topicul si pentru critica constructiva.

1 Like

off-topic:

on-topic:

suna ok ceea ce vrei sa faci pe partea de programare insa pentru inceput o exprimare inteligibila macar intr-o limba - fie ea engleza sau romana or both este minimul necesar.

5 Likes

Pasul 1: înveți puțină ortografie. Cratime, iiii-uri, cum se pune virgula, chestii d’astea.

PS: Poate că ar trebui să reformulezi titlul în română?

EDIT

Ai renunțat la un titlu greșit și fără sens în engleză pentru un titlu greșit și aproape cu sens în română :thumbsup:

- How Should Be a Begginer whit you must work together?
+ Cum ar trebuii sa fie un incepator cu care ar trebuii sa lucrezi impreuna?
4 Likes

O să ţi se zică la locul de muncă ce se aşteaptă de la tine.

Prima chestie ar fi să foloseşti un anumit stil de a scrie şi de a structura codul, ca să înţeleagă lumea rapid ce ai făcut acolo. http://code.tutsplus.com/tutorials/psr-huh--net-29314

Habar nu am de PHP, dar în general pentru toate limbajele şi frameworkurile importante există stiluri folosite des iar ăsta pare a fi cel mai recomandat de comunitatea PHP.

@Pirvan_Marian fa-ti un cont pe GitHub si pune ceva cod OS unde ne putem da cu parerea daca vrei ceva mai concret.

Personal ti-as recomanda sa inveti JS (node.js) mai serios, decat PHP si toata ciorba de OOP / MVC / WTF.

2 Likes

Pe github aruncă şi un ochi pe proiectele de succes care folosesc frameworkul tău favorit să vezi la ce standarde lucrează oamenii.

@navaru Ti-am dat un plus pentru node, e o tehnologie tare mişto, e de succes, e cerere mare, se pare că are şi viitor, dar problema e că omul a învăţat deja pehaşpeu, acum ce să facă să mai stea juma’ de an sau un să înveţe JS + node + Sails sau Mean Stack? Apoi, cred că pe partea de programare web, pe la noi sunt mai multe joburi pentru PHP.

http://www.bestjobs.ro/cautare/locuri-de-munca+nodedotjs/ignore/bucuresti-municipiul-bucuresti-romania/cmt
http://www.bestjobs.ro/cautare/locuri-de-munca+nodedotjs/ignore/cmt

Anyway, eu o să fac o tâmpenie şi mai mare, o să învăţ ASP.NET Core şi habar nu am dacă va exista vreodată un job în domeniul ăsta în Ro. Că ASP.NET 4 nu voi avea chef să prestez, în general sunt joburi destul de căcăcioase şi plictisitoare.

Deja cred ca tot forumul este painfully aware of that :slight_smile:

Personal ti-as recomanda decent-OOP (pentru ca apoi vei putea sa o aplici ok in majoritatea limbajelor OOP - inclusiv JS) decat ciorba de node.js :wink: :fire:

4 Likes

Nah, trebuie să fac şi eu publicitate platformei cumva, poate mai apare alt om prin România interesat de chestia asta. :smiley:

Limbajul, tehnici de programare, pattern-uri cred că se învaţă mai uşor, volumul mare de informaţii de asimilat e la api-uri, framework-uri. Că n-o să te angajeze nimeni să rezolvi problema comis-voiajorului sau problema turnurilor din Hanoi citind şi scriind date în consolă.

Nu vreau să sugerez că tehnicile de programare, algoritmi etc. nu-s lucruri importante ci că sunt chestiuni de bază.

As vrea sa invat o perioada gen 12 luni doar php, sunt constiient ca foarte probabil nu voi scapa de sfera de JS,dar cum sunt incepator as vrea sa imi fac un background mai strong, solid de php.

Multumesc frumos de post.

Hmm, eu sunt intr-un conflict permanent intre cei care au facut algoritmica si cei care au lucrat efectiv cu 1-2 limbaje…

Inca ma gandesc care mai bun , cel care se prinde repede sau cel care se prinde greu dar lucreaza x2 , x3 mai mult…

1 Like

Dacă nu ştii algoritmică, structuri de date, pattern-uri şi alte chestiuni de bază, vei scrie cod care va fi ineficient, greu de urmărit, plin de buguri. Dar nu e o problemă, mulţi autodidacţi care învaţă programare de pe youtube sunt dezastre şi totuşi găsesc locuri de muncă. :smiley:

Mai bun la ce? Comparăm inteligenţa cu munca? În general e nevoie de amândouă.

Lucrul cu limbaje ce înseamnă? Mai jos voi lucra cu un limbaj:

#include <iostream>
int main()
    {
         std::cout << "Hello World!";
    }

Pentru mine un junior trebuie sa fie: harnic; perseverent (sa incerce mai multe piste pana sa vina sa ma intrebe); cu vointa de a invata (sa cerceteze singur concepte, solutii). A ne uita pe youtube la chestii mura-n gura nu se pune, trebuie inteles de ce face nenea ala respectivele actiuni.

2 Likes

Eu imi notez orice mi se pare util, am tot felul de documete pe care le reiau cand am nevoie… pentru mine a te uita la un clip si a nu iti nota sau a nu incerca este egal cu 0.

Suna asa penibil sa-i spui unui programator (?) sa invete OOP.

Te inteleg. Sper sa ma exprim destul de bine mai jos incat sa intelegi ce voiam sa zic.

Eu ma refer la faptul ca in video se ofera direct o solutie, fara a se arata procesul de gandire din spatele acesteia. Ori pe mine la un incepator ma intereseaza sa se dea cu capul de pragul de sus de multe ori intr-o zi, ca sa invete cum se ajunge la o solutie.

Asa, vine un nene, inregistreaza cum se face citirea din fisier, si gata, cel care vizioneaza doar copiaza si zice “am inteles”. Dar daca nu se loveste de permisiuni, fisier inexistent, etc, nu invata sa trateze aceste cazuri in cod, si va scrie mereu cod pentru happy flow. Ori 80% din probleme apar atunci cand codul se executa pe cazurile nefavorabile.

1 Like

Da te inteleg, ideea este ca se dar niste pasi care sunt elementari, asta e motivul pentru care intr-un an maxim, vrea sa renunt la materialele video in asa fel incat sa ma uit la ele doar cateva ore prin weekend uri :), sunt utile pentru basic dar trebuie sa invat sa merg catre mai advance.
Mersi frumos pentru post.

  1. Reciteste ce ai scris si daca nu iti suna nici tie bine, atunci corecteaza sau rescrie. A trebuit sa recitesc aproape toate posturile tale pentru a intelege mesajul. Nu cred ca sunt singurul. Este important sa te poti exprima scurt si la obiect. Este un domeniu ingineresc. E nevoie de precizie si in comunicare, nu doar in munca.
    O buna parte din timp o reprezinta documentarea codului. Daca asa ar arata documentatia scrisa de tine, nu vreau sa ma gandesc la cel care va continua munca. In acelasi timp, uneori e mai important sa scrii cod usor de inteles (si in mai multe randuri), decat unul scurt si inghesuit pe care doar tu il intelegi usor.

  2. Nu mai combina limbile. Majoritatea utilizatorilor de pe forum sunt poligloti / bilingvi, dar asta nu inseamna ca e bine sa schimbi limba in aceeasi fraza de 3 ori. Daca mai folosesti un “ok” sau cate un cuvant strain nu e problema. Dar cand pur si simplu zici primul cuvant care ti-a sarit in minte, indiferent de limba, dai dovada de lipsa de respect pentru interlocutor. Chiar si in posturile de pe un forum trebuie sa exersezi asta. Cunosc adulti pe la 30 de ani care sunt casatoriti, au afaceri, copii pe drum, dar scriu mereu scriu cu “k”. La fel fac si in comunicarea cu persoanele din jur. De regula, e nevoie sa repete ideea lor celor din jur in 2-3 feluri diferite ca sa se faca intelesi.
    Scopul, din nou, e sa ajungi sa te exprimi cat mai usor si mai clar. Vei avea nevoie sa faci asta indiferent de pozitia pe care o vei ocupa.

  3. In mare parte sunt de acord cu tekkie. Un junior mereu ar trebui sa incerce sa rezolve o problema singur in cateva feluri si daca tot nu reuseste atunci sa ceara ajutor de la cineva mai experimentat. Si zic asta nu pentru ca nu imi place sa ajut juniorii, ci pentru ca cea mai eficienta metoda de invatare este atunci cand te dai singur cu capul de zid. Atunci cand primesti raspunsurile de-a gata, ori nu le tii minte pe viitor, ori nu intelegi motivele din spate. E ca si cum ai avea o navigatie GPS. Te duce la destinatie, dar pe viitor vei avea nevoie din nou de navigatie, nu devii independent. Majoritatea programatorilor iscusiti sunt autodidacti.

  4. Legat de piata de munca, cele mai mari decizii pe care le poti lua sunt:

  • Backend / Frontend (sau Full Stack daca esti curios din fire)
  • limbaj scripting / limbaj compilat
    Alegerile astea tin mai mult de preferintele si de atuurile tale. Nu se exclud intre ele, dar de inceput e bine sa stii pe ce directie mergi. Nu o sa fac recomandari, cel mai bine e sa treci un pic prin fiecare si sa iti formezi singur o parere. Pentru programare nu prea recomand video-uri (mi se par ineficiente). Mai degraba text. De exemplu pentru PHP in documentatia lor oficiala, zona de comentarii de la fiecare functie este foarte importanta. Adauga multe informatii / exemple care te pot ajuta mai mult decat documentatia in sine.
5 Likes

De fapt intrebarea e cum sa ma angajez bine?

Atunci:

-fii coerent si structurat, daca la tine in cap e un amestec, nu vei convinge pe cineva sa te angajeze pe bani buni.

-invata o chestie si invat-o bine

-exista domenii mai bine platite dar mai restranse, de exemplu un dezvoltator .net ia mai multi bani ca unul php, dar sunt mult mai putine joburi pentru dezvoltatori .net

-invata sa scrii un CV

-priceperea tehnica e abia jumatate, jumatate sunt skill-urile sociale, o data angajat, trebuie sa stii sa lamuresti un sef, manager sau patron de ce meriti mai mult, sa ceri mereu avantaje, daca nu iti acorda nimic substantial dupa un timp la ei, mergi la alta firma

1 Like

Mai putin de un an? Streseaza-te de chestiile astea in ultimele 5-6 saptamani. Daca e locul ok si ‘batranii’ sunt de treaba o sa te indrume ei. Singura chesie mai naspha decat sa nu stii ceva e sa te inveti gresit. Sau daca n-ai ce face… fa internship, sigur o sa gasesti ‘clienti’.

Am participat la diferite programe de intership, atat anul trecut(era vorba de intership neplatit) ca si anul asta, am avut o luna de zile la care pot spune ca am lucrat la un api in Laravel.