Cum / ce aș putea testa în WordPress?

Sunt un adept teoretic al unit test-ului și al TDD-ului. Adică îi văd beneficiile și culmea, nu văd dezavantaje (unii menționează de timpi mai mari de development; consider că, pe termen mediu-lung, acești timpi compensează la debug și/sau în cazul unei extinderi). De ce teoretic? Pentru că, chiar dacă văd beneficiile, nu îl practic (și sunt tras de urechi pentru asta!).

De ce?

99% din munca mea constă în dezvoltarea chestiilor pentru WordPress: teme (în majoritate) și ceva plugin-uri. Folosirea framework-ului pentru testare furnizat de WP mi se pare greu de configurat și lent. Lent! Rularea unui test, oricât de mic, durează câteva secunde bune (probabil pentru că se încarcă tot WP-ul, se fac conexiuni la DB etc). Probabil și pentru că primele teste au fost scrise după vreo cinci ani de la prima versiune de WP.

Cred că astea sunt singurele teste pe care le-am scris pentru WordPress vreodată.

####Ce testezi?
Acum, probabil sunt și oameni care scriu teste pentru proiectele în WordPress. Sunt ceva lucruri de care ar trebui să țin cont? Sunt lucruri pe care (nu) ar trebui să le testez? Ceva tips & tricks?

1 Like

Nu sunt familiar cu teste specifice pentru WordPress si din pacate nu sunt obisnuit sa scriu teste pentru el, desi folosesc TDD destul de des.

Am o problema sa scriu unit test pentru WP. Unit test ce va rezulta nu testeaza ce scrii tu, va testa functionalitate WP (merge filterul? e inregistrat admin.css?). Asta deja e testat si nu are rost sa scrii tu.

In plus WP nu e foarte modular si dureaza incredibil de mult si pentru “expect true equals true”. Pe scurt, beneficile nu merita durerea de cap. E singurul exemplu unde nu as folosi unit tests.

Acum e2e tests e diferit si chiar recomand, WP sau nu. Dar depinde de cat de complicat e proiectul. Nu are rost sa scriu e2e test pentru “expect page to load”. As vrea sa am oportunitatea sa scriu e2e tests pentru un proiect WP.