Cum investiti sau puneti deoparte pentru pensie?

Salut,

Pentru cei care lucreaza sub un PFA: cum investiti pe termen lung, sau cum puneti deoparte pentru pensie?
Am lucrat in multinationale cativa ani buni si m-am uitat la rapoartele administratorului de pensie privata, Pilon II, unde am vazut ca am efectiv adunati in cont vreo 20k Euro si nu suna prea imbucurator.

Asadar, acum fiind pe PFA, as vrea sa stiu cum isi asigura lumea pe aici un venit pe termen lung / pensie.

Thanks!

O sa mai existe un pilon de pensie european, s-ar putea să fie o opțiune bună în viitor.

Există deja un subiect despre investiții, dar e destul de lung și posibil expirat.

Investitii in TSLA, PLTR, ARKG

Multumesc de raspunsuri.
Nu am auzit nimic despre acel pilon de pensii european, imi poti sa un link de unde pot afla mai multe?

@Valentin_Valeanu eu ma gandeam la varianta sa investesc in indici S&P500, care pare sa fie mai putin riscant decat investitiile in actiuni directe.

1 Like

depinde cat de mult vrei sa risti.

ARKG e un ETF al lui Cathie de la ARK. ARKG - Genomic Revolution ETF by ARK Invest | ark-funds.com Poti spune ca e un fel de indice dar axat pe genomica. O sa citez, aproximativ, un interviu cu Cathie: “Apple are o valoare de aproape 3Trillion, momentan cele mai mari 3 companii in genetica, care in prezent au teste clinice in care pot vindeca cu o singura pastila diferite boli, chiar si orbirea din nastere, abia au o evaluare, impreuna, de 5 Billion. Imaginati-va cand isi va da seama piata ca aceste companii pot vindeca cancerul …, daca o companie care face telefoane e evaluata la 3T, cele de genetica au un spatiu de crestere de cateva sute de ori.” ARK: The five platforms of disruptive innovation - YouTube

Daca te intereseaza uite-te la Teladoc, Ginkgo, Intellia, Butterfly network (au fost cu SpaceX Crew Dragon la niste experimente, au un produs comercial deja The Butterfly iQ Catches a Ride on the SpaceX Dragon to Space) etc.

Palantir e fondat de Thiel si Karp, Thiel e fost coleg cu Musk in PayPal mafia. Ce fac ei cu Palantir e greu de inteles pentru multa lume. Se pare ca folosind Palantir au fost in stare sa-l prinda pe Bin Laden. Venind la noi pe continent, conform unor declaratii, unele atentate teroriste au fost dejucate datorita Palantir. ALEX KARP (Pt 1) Wall St Doesn't Get Palantir, Warning: Trump to Win 2024 - YouTube

Iar de Tesla cred ca nu mai are rost sa zic nimic :slight_smile:

Personal nu ma intereseaza ce se intampla pe termen scurt, sunt long-term. Momentan am un minus 30% pe portofoliu dar viitorul se arata exponential.

1 Like

din ce m-am mai documentat, lumea recomanda GNOM in loc de ARKG

Teladoc a fost $293 in 2021 iar acum este $29

2 Likes

de aceea pe genetica prefer un ETF in loc de o companie. Vor fi multe descoperiri iar cei mari ii vor cumpara pe cei mici.

vad pe pe 5 si 10 ani ARKG e pe plus iar GNOM pe minus.

4 Likes

Eu am inceput sa investesc in sanatate. Cheezy but true.

Boala costa - atat financiar cat si fizic.
Am cunostinte care isi abuzeaza corpul like there’s no tomorrow. Varsta mijlocie, nu gaini tinerele.

Si eu ma dedau la excese ocazionale, dar cat mai rar posibil.

Am un amic care-i cu 2 ani mai mic decat mine dar arata cu 5 ani mai in varsta.
My investment pays off already. :joy:

3 Likes

si anume cum? am ajuns si eu cam la aceeasi concluzie, cea mai buna investitie, la batranete daca esti plin de boli dejeaba ai bani, mai bn mori, mai chinui si pe altii, plus ca experientele mele din spitale ro…
eu am inceput sa alerg si mananc salata…

2 Likes
  • Dieta cat mai sanatoasa. Miere in loc de zahar, cat mai multe fructe/legume, evitat prajeli.
  • Ceaiuri, in special verzi. Un studiu a aratat ca cei din China au mai putine cazuri de cancer la plamani desi fumeaza mai mult decat alte natii. Consumul de ceai verde e aparent cauza. Din pacate ceaiurile verzi pot avea metale grele. Beau cu moderatie momentan pana imi asigur o sursa sigura bio.
  • Sport. Bicicleta ptr. cardio, workout cu greutati.
  • Reducere vicii daunatoare. Pana recent pufaiam din pipa. Acum evit asta si pufai ocazional din vape (mai putin risc de cancer gura) sau guma cu nicotina.
  • Yoga, meditatie si mindfulness. Prea putin din pacate, asta e un capitol unde stau slab.
  • Centura in masina, chiar si in spate. Protectia muncii cand lucrez IRL- bocanci, ochelari, manusi, etc (m-am ars o data cu o roaba peste picior, daca aveam bocanci n-aveam nici pe naiba).

Chestii de bun simt, nimic spectaculos.
Stau slab iar la capitolul medical checkups dar voi rectifica anul asta. :smiley:

2 Likes

investitie pe termen lung si cathie wood in aceeasi fraza este stock overflow, dca imi permiteti asocierea. aceasta doamna cu o bogata paleta media si cu foarte putine cunostinte si viziune reuseste inca sa dea bine unor entuziasti de o zi. piata financiara nu e discoteque

1 Like

Pentru incepatori recomand articolele, eventual cursurile de pe Stiinta Banilor sau Investeste la Bursa. Sunt cateva comunitati foarte active in Romania exact pe topicul de investitii pe termen lung.

Din ce am vazut, in general sunt recomandate ETF-urile pe indecsi sau pe capitalizare globala pentru incepatori, e simplu de investit, nu necesita foarte multa analiza. Atentie mare la comisioane, fondurile de investii in general au comisioane mult prea mari care mananca din dobanda compusa peste ani, pe cand ETF-urile au de obicei comisioane mult mai mici.

Mai nou observ ca incep sa fie recomandate si portofoliile de actiuni care platesc dividende, mai ales ca in Romania impozitul pe dividende este redus comparativ cu alte tari. Daca va uitati la Petrom, BP si alte companii similare o sa vedeti ca au facut niste profituri record anul acesta si probabil vor acorda dividende frumoase investitorilor.

Imobiliarele merg in continuare bine in Romania, pretul pe mp raportat la salariul mediu e in relativ jos comparativ cu anii precedenti iar perspectivele in orasele mari cum ar fi Clujul si Bucurestiul sunt de crestere. Un portofoliu de 5-6 apartamente construit pana la pensie, ale caror rate se pot plati din chirii, o sa fie un ajutor foarte mare peste 20-30 de ani.

2 Likes

Eu pariez pe Meta, e singura companie care a spart 36 de miliarde pe VR, a scos un produs decent și o să mai cheltuie 100 de miliarde. Zuckerberg nu e prost, Meta n-are datorii.
Nu cred că cele 36 de miliarde s-au evaporat, e ceva R&D serios făcut acolo.
Au forțat PSVR 2, chinezii vin tare din spate cu Pico 4… Forțează Apple să intre pe piață de VR. Dacă piață în care domini creşte vei crește și tu.

Dar e mai mult loterie decât investiție.

ETF-urile sunt o soluție, imobiliarele, obiectele de colecție, sănătatea, afaceri în care crezi…

12 posts were split to a new topic: Viitorul Meta/Facebook

La un P/E de 10 nu-ti trebuie mare crestere

Michelin e la un preț bun dacă aveți Trading 212 sau similar.

Michelin CrossClimate 2-urile se vând ca pâinea caldă.

Fun fact:

Toate fondurile lui Cathie Wood au scazut 60% fata de momentul de glorie, o strategie mai buna e sa faci invers fata de ce face ea si ai sansa mai mare de reusita

nu trebuie sa faci invers ce face ea…ea face invers

Exista deja un ETF care face fix short la ARK-ul lui Cathie si anume SARK.

E la +91% de la inceputul anului asta si la +120% de cand s-a format din noiembrie 2021.

1 Like