Cum lansezi o aplicatie?

Draga programatori , ca sa fiu scurt si la obiect am inceput sa lucrez la ideea de aplicatie care mi-a venit dar ma tot gandesc daca exista vreun mod bun sa o lansezi pe piata. Adica sa zicem ca ( nu pot sa zic exact ce idee am dar incerc sa vin cu alta cat se poate de asemanatoare) vreau sa fac un soft de gestiune super profesionist , ceva pentru depozite unde sa poti sa vezi ce marfuri intra si ies dar pe langa featurile de baza integrez si ceva AI / Data science ( sa vad care produse sunt cautate si sa trimit date la furnizori despre poate care magazin vinde mai bine, unde e mai likely lumea sa cumpere ) dar eu daca fac aplicatia asta sunt multe probleme care intervin si anume:

  1. Eu sa zicem ca o sa fac la inceput ceva dummy mai mult adica o aplicatie ceva mvp ceva cu nu stiu orez, si ciocolata si stuff si pun cativa parametrii pentru fiecare produs: sa zicem data de expirare , poate pret , nr produse, dar problema e ca nu stiu daca sunt buni parametrii si daca o sa functioneze in viata reala chestiile astea ca poate ei au nevoie de mai multi parametrii pentru produse ca mno poate vor sa faca statisticii cei cu depozitul si le trebuie cate kcal au produsele sau daca e produs de copii sau alte date la cere eu nu m-am gandit si asta e aiurea ca fac asa putin blindly software-ul.

  2. Sa zicem ca prezint aplicatia dummy foarte simpla la ceva event la facultate da cum ajung eu la depozitele mari sau supermarketuri ca sa pot inspecta sa vad ce produse au, cum le arata baza de date si stuff ca sa fac un soft care chiar sa mearga pentru ei

  3. Dupa of course intervine problema bugetului: ca mno daca vrei sa folosesti ceva mai profi pentru auth de exemplu aws cognito tre sa dai banu jos dar in prima luna de unde ban, si daca ai ceva baza de date banuiesc ca o sa fie in cloud ( altii bani alta distractie)
    Plus ca care sunt sansele ca un pusti de 21 de ani cu 3 internshipuri sa poate sa faca un soft perfect fara buguri care sa nu crape pe nu stiu eu ce edge case si sa aiba si coverage la test mare ( adica pur si simplu sunt prea multe chestii pentru un singur dev si fara experienta)

  4. Poti gasi undeva investitori? Exista ceva evenimente cu oamenii de astia bogati carora poti sa le zici uite iti dau 40% din profit daca imi dai suma x? ( asta inafara de imperiul leilor) Ca mi se pare ca pana ajungi la investitie adica sa investeasca altii in firma ta trebuie sa ai deja buisniessul pe picioare si sa fie si profitabil

  5. Ma mai gandeam la ceva cold aproach + vrajeala adica merg la horbanch sau la kaufland si le zic ca vreau sa fac un soft asa si asa si daca merge bine treaba cu softu le dau 3 luni gratis de soft si bla bla bla numai sa ma lase sa vad cum functioneaza la ei partea de logistica ca sa pot sa implementez mai bine aplicatia. Sau poate il prind la vreun event pe sefu kaufland si ii fac cinste cu un suc si ii zic domnu sef de la kaufland da-ti-mi voie sa arunc o privire peste cum merge logistica la voi sa vad cu ce se manaca ca vreau sa devin milionar peste noapte =))) da ma rog cred ca o sa imi dea pass desi s-ar putea sa existe vreunu care sa si vrea sa ma lase sa ma uit macar asa ca poate ii par simpatic zic si eu.

Efectiv ma simt blocat adica vrei sa deschizi un buisniess ai idee da cum faci sa si duci treaba pana la capat ?
Ca sa faci bani ai nevoie de bani =))

Avem pe aici programatori antreprenori ?? Aveti vreun sfat? Sau singurul lucru pe care pot sa-l fac este sa caut sa fac un app cat pot eu de bun si cumva sa ma chinui sa dau din coate ca sa obtin date sa reusesc sa-l fac mai eficient si poate mi-l i-a careva imi da 5000$ si ma aleg macar cu un golf 5 in timp ce tipul/tipa baga 100 000$ in idee si scoate poate de n ori investitia.

Nush ca parca e mai greu sa faci pe entrepreneur-ul decat se lauda astia pe net =)))

1 Like

Daca ar fi usor toata lumea ar fi antreprenor.

Ai intuit bine printre ce ai scris ca banii se afla in business domain knowledge, adica daca stii exact ce le trebuie unor oameni care au o problema pe care o poti rezolva si au multi bani nu mori de foame. Problema e ca tot ce e foarte profitabil e intr-o sfera foarte restransa.

Ca incepator faci greseala sa crezi ca softul sau codul e produsul, nu este nici pe departe decat daca nu faci ceva foarte foarte greu de gandit si facut sau pur si simplu nu il faci semnificativ mai bine ca altii.

Ai multe domenii la care trebuie sa fii foarte atent, dar nu te invata nimeni, precum:

  1. Legalitatea a ceea ce faci sau la ce fac utilizatorii cu datele
  2. Marketing-ul - cum aloci bugetul, cum faci o campanie, cand merita, cand nu, ce inseamna o strategie
  3. Imaginea, filozofia - cui vrei sa vinzi, cine esti ( design-ul)
  4. Cum si cand delegi munca la experti in locul tau

Exista strategii simple de planificare precum the lean startup canvas, Download The Startup Canvas | Bas Verhoeven cu care aflii rapid daca ai un produs minim viabil

Investitiile, indiferent de la cine aproape ca niciodata nu merita daca ai un produs minim viabil, posibil sunt o solutie doar cand ai o strategie de iesire bine pusa la punct si ai vorbit cu oameni care au facut deja asta de cateva ori. Iar investitiile pe incredere ies din discutie in Europa si Romania. O mica exceptie e cand te sponsorizeaza cineva ca sa aiba la cine sa apeleze, dar nu sa iti ceara profit.

Uita de aplicatii pentru firme mari, nu obtii nici 1% din domain knowledge si de ai lucra direct ca programator la companiile pe care le-ai precizat. Sunt zeci/sute de oameni care se ocupa doar cu gandirea a ceea ce ai mentionat fara sa scrie o linie de cod si dupa exista zeci sau sute de aplicatii interne de care nu se atinge nimeni ca nu mai stie ce face ce. Chiar si cei mai buni la companiile de genul nu au nici o putere de decizie fiindca totul trebuie sa fie in principal stabil, nu nou si mai bine facut.

Oamenii nu sunt prosti, AI-ul e mult mai simplu decat pare in anumite cazuri, dar faci ceva sa functioneze perfect si dupa vine echipa de avocati si iti spune ca nici o sansa sa lansezi produsul ca faci discriminare sau prelucrezi date biometrice de la copii de exemplu si prima amenda e mai mare decat ai putea face profit in 10 ani. Mai sunt si patent trolls, la companii mari ai preturi de transfer (e.g. Kaufland daca isi face soft intern de un departament trebuie sa plateasca licenta si taxe la fel cum ar plati unei firme externe)

Acum ti-as mai recomanda sa scrii mai corect pe forumuri, altii nu cred ca stau sa iti raspunda cand scrii “nush”.

12 Likes

eu cred ca sunt cateva idei neinspirate aici:

  • sa faci un app sperand ca o sa gasesti apoi cerere pentru el… e calea cea mai sigura pentru a castiga… experienta (e preferabil sa ai macar ceva cerere inainte sa construiesti aplicatia).
  • datele pe care speri sa le primesti… sunt de fapt o resursa foarte importanta a unui business si n-o sa ti le dea nimeni asa pe vorbe frumoase.
  • daca suma vizata e 5000… nu e mai simplu sa cauti un job?
    in 3 luni ai rezolvat problema fara stress.
    vs. incertitudine, stress, mult mai multe luni, risc de a nu ajunge la destinatie, etc.
    probabil ca trebuie sa iti faci calculele cu mai multa atentie
  • ceva pentru depozite e de fapt o chestie foarte mare si foarte putin probabil de a fi in puterile unui singur om, chiar si experimentat.
  • features de baza deja exista in nenumarate forme mult mai stabile si de incredere pentru clienti.
  • daca diferentiatorul e ai / data science… de ce nu te concentrezi pe el si gandesti produsul ca o extensie care foloseste datele din aplicatiile existente (si cu care nu prea poti concura cu resursele tale).
    “vinde” procesarea cu algoritmul tau nou / unic / genial si nu “aplicatia de management warehouse”.

de ce nu incerci sa te duci la potetialii clienti si sa le spui:
“am planul asta / algoritmul asta / etc… care aduce beneficiul asta…
in ce forma / conditii l-as putea livra catre voi?”

2 Likes

Până la avea profit, sau măcar încasări, s-ar putea să treacă luni de zile sau ani.

Dacă vrei să investească alții în ideea ta, atunci arată-le cât ai investit tu - cash, nu creier stors.

Din experiența mea in idei nu se investește :slightly_smiling_face:
Dar se investește in oameni buni, chiar si cu idei proaste.

Sfatul meu e să nu te bazezi prea mult pe piața românească, decât dacă știi foarte bine o nișă și cunoști clienții dinainte - până la nume si prenume.
Altfel e mai bine să arunci undița unde sunt mai mulți pești.

1 Like

tl;dr
unde este aplicatia?

1 Like

Incearca sa abordezi cateva persoane (posibili viitori clienti) care activeaza in domeniul in care vrei sa patrunzi cu aplicatia ta.

Stai de vorba cu ei, afla niste probleme cu care se confrunta, colecteaza informatii despre cum le functioneaza business-ul.

Tot stand de vorba cu ei, vei afla si cum fac companiile mari achizitii de software, nu exista sa mergi sa discuti cu ei pe baza unei idei iar ei sa fie de acord. Nu isi asuma nimeni riscul de a introduce un software nou in companie, tu fiind pentru ei cineva necunoscut, fara credibilitate.

Dupa ce bifezi casutele de mai sus, poti decide si daca merita sa te apuci sa scrii cod sau nu. Este greu si complicat, dar este un exercitiu bun sa ajungi la viitorii tai clienti. Daca nu reusesti, cel putin nu ai stat sa dezvolti o aplicatie pe care se va pune praful.

1 Like

E 30% gata conceptul momentan ( fac si client side si server side) da promit ca o sa revin cand e gata produsul final eventual sa va arat concret la ce am lucrat.

2 Likes

Da, cred ca ar trebui sa ma integrez in cercuri de oamenii bogati sa fac networking .

Multumesc pentru sfaturi!!
Si da trebuie sa fiu mai atent la limbaj :smiling_face:

Va multumesc pentru raspunsurile acordate , sincer ajung sa realizez ce inseamna cu adevarat sa lansezi o aplicatie si cu ce te confrunti cand pleci de la 0 desi lumea crede ca taca paca curg milioanele de euro imediat ce ai o idee .
Voi reveni concret cand gat tot conceptul poate sa il prezint ca sa stiti exact despre vorbesc si daca o fii sa iasa ceva bine daca nu macar ma aleg cu un proiect de diploma ca intru anu 4 :grin:

O zi frumoasa!

https://www.innovationlabs.ro/
Vezi ca o sa inceapa. Poti sa te inscrii. Este o experienta frumoasa. :slight_smile:

ma apuc de treaba atunci si vedem ce iese

Nu oameni bogati, oameni care lucreaza in industria in care vrei sa intri cu un produs. Cel mai simplu cred ca este sa participi la o conferinta de profil si sa incerci acolo sa iti faci cateva conexiuni.

Mi se pare ca abordezi o problema foarte spinoasa + targetezi un giganti cum ar fi Kaufland. Pentru problema asta de logistica companiile mari folosesc softuri gen SAP, unde licentele se invart la sute de mii de EUR, poate chiar mai mult.
Poti incerca la firme mai mici si poate iti poti crea o baza initiala de clienti. Mai trebuie sa iei in consideratie daca te poti ocupa de proiectul asta full-time si nu vei avea nevoie de job pentru a te sustine si daca ai niste bani de promovare / marketing pentru a atrage clienti. Sau ai o retea de prieteni care au pozitii de decizie in firmele in care lucreaza.

Da, sa faci un proiect de succes nu este asa usor, trebuie multe piese de puzzle care trebuie puse la un loc. De exemplu daca vei avea ceva succes initial, va trebui sa angajezi si sa delegi din task-uri, vei avea nevoie de skill-uri de recruiting, motivare, management, construit echipe etc.

1 Like

Uhm…
Putin probabil sa integrezi si ceva AI / Data science pe acolo, dar cine stie…altii dupa 3 internshipuri au mentorat o tara intreaga.

Daca te prezinti asa in fata lui mai degraba iti da smash.

Sa le luam pe rand: nu ai experienta, nu ai un buget, nu ai cunostinte/relatii in domeniu.
Ar fi potrivit sa incepi prin a te angaja.

No offense, dar produsul tau e total nerealist. Nu isi va schimba nici un lant de supermaketuri flow-ul actual pentru a integra un soft facut de tine.
Consider ca e cel mai potrivit sa iti spuna cineva sa o lasi balta si sa te focusezi pe lucruri mai palpabile din care iti poti indeplini obiectivele financiare, decat sa te incurajeze cineva in a-ti irosi timpul in continuare.

Deocamdata ai 21 de ani si nu te judeca nimeni pentru ca visezi, dar in ritmul asta te vor prinde 25 de ani cu 0 experienta reala in piata muncii si cu aceeasi mentalitate de adolescent naiv.
Multi de aici iti dau sfaturi despre “cum ai putea” sa iti dezvolti produsul. In realitate exista un singur raspuns si anume ca “nu poti” avand in vedere situatia ta actuala.

Daca esti intr-adevar pasionat de ideea de a dezvolta un produs inovativ de la A-Z, ar fi mai potrivit sa te alaturi unui start-up. Acolo vei intalni oameni care probabil au mai facut asta in trecut si au un buget care sa le permita sa dezvolte un produs.

4 Likes

Well ideea mea actuala ma gandeam sa nu o impartasesc ca am zis ca poate mi-o fura careva si am zis sa dau un exemplu asemanator dar daca nu o implementez si o las la statutul de proiect de diploma dar poate intr-o zi voi gasi vreo metoda prin care sa o lansez desi poate o sa ma prinda 30 de ani da macar stiu ca am un job =))

o tii acum ascunsa, vii peste 5 luni si pui link sa-i faci publicitate, ti-o copiaza altul in 2 luni. ce faci? :rofl: suntem 8 miliarde pe planeta, fii sigur ca nu esti singurul cu ideea asta

Teamă de începător :slight_smile: Trust me, orice idee ți-ar trece prin minte, deja e fumată, cineva deja s-a gândit la ea înaintea ta.

1 Like

11 Likes

Cam asta ti-as fi spus si eu, dar am zis sa nu iti spulber visurile. Consider ca experienta in diverse companii si pe diverse pozitii este esentiala ca sa iti lansezi afacerea proprie. Majoritatea celor care au un business de succes au avut pozitii de conducere in alte companii, si-au format networkingul si au strans si ceva capital acolo. Oameni ca Zuck sunt exceptia.

1 Like