Cum ne ținem la zi cu tehnologia/pregatim de interviuri?

Salut.
In ultimii 3 ani am fost la același job, pe același proiect.
A fost destul de complex(și încă e) și nu prea am avut timp de învățat altceva.

Știu ca în domeniul asta ar trebui sa investim 2h pe zi în autoperfectionare și pregătire de interviu (dar nu prea am avut timp).
De curând am avut iar interviu tehnic și mi-am dat seama ca ce ma întrebau cetățenii era chineza.
Nici măcar nu a fost cu întrebări de algoritmica (reverse a binary tree crap).

Nu prea știu cum sa pot mari nivelul tehnic (ma rog în afara de pregătit în weekend, deși am lucrat și câteva sâmbete).
De 2 ani am in plan sa avansez pe partea de Rest și Angular dar cum nu s-a cerut pe proiect… Am renunțat.

Încep sa cred ca ne apropiem de momentul critic când obținerea unui job în it nu mai e o formalitate.

Voi cum reușiți? Mai faceți chestii în timpul de munca? Extra time?

2 Likes

Mda nici nu eu nu reusesc, etic nu ar trebui in timpul liber, nu vezi un dentist ca se duce acasa seara si se pune pe reparat dintii vecinilor (heh side projects), sincer preferam sa ma fac dentist, m-am lasat pacalit putin de marketing-ul companiilor ca vor doar forta de munca, nu degeaba a fi IT-ist in EU nu e mare chestie, sunt alte job-uri la fel de bine platite si mai usoare.

Am o cunostinta dentist, munceste 6 ore pe zi, timp liber apoi, si nu e stresat sa stea peste program sa fixeze nu stiu ce vulnerabilitate, nici nu ma intereseaza cati bani face, nu banii o sa te scape de un cancer de la stress, sau alta anecdota, am un coleg la 30 si ceva de ani cu hernie de disc de la stat pe scaun.

Edit: pe de alta parte colegul dentist avand timp liber umbla numai dupa gagici, si ii mananca alea banii, se cam compeseaza.

1 Like

Si in timpul de munca daca e legat de munca… dar in principal, extra time.

O întrebare similară aveam și eu în cap zilele astea. Zicea cineva pe forum că după 30 de ani parcă vrei stabilitate. Așa este. Și eu sunt pe proiect de 3 ani, sunt vechi, știu toate chichițele, sunt eficient. Mă întrebam dacă numa mie îmi surâde situația asta care este avantajoasă din multe puncte de vedere. Plafonat nu pot să zic că sunt.

Adică?

Pe același limbaj e mai ușor, dar dacă vrei să schimbi limbajul sau tehnologia evident că se modifică și salariul. Deși este o industrie care are grijă angajați, nimeni nu se dă în lături din a trage de bani în direcția în care îi convine atâta timp cât sunt argumente.

Ziua are 24h pentru toți. Dacă alții reușesc și tu nu, ceilalți fac ceva diferit.

Ca în orice alt aspect al vieții, este vorba despre alegeri: alegi să citești despre subiectul X sau alegi să faci binging 4h la serialul ăla? Alegi să te duci la sală zilnic sau alegi să lenevești pe canapea? Nu mă înțelege greșit, de (prea!) multe ori eu aleg varianta care nu mă „crește” (bine, lenevitul pe canapea s-ar putea să mă crească, dar asta e o altă poveste :smiley: ).

Cred că această conștientizare a alegerii este un început bun.

7 Likes

Eu in fiecare an am reusit să lucrez la ceva total diferit cu alt framework, alta arhitectura.

Eu am ca bază JS-ul. Am tot lucrat la lucruri total diferite dar legate de limbaj, de pattern-uri.

Dacă accepți să faci lucruri grele înveți automat, mult mai mult decât ti-ai dori. E mai ușor când dai de un proiect în care sunt foarte multe poziții și poți trece de pe una pe alta.

De exemplu, trebuie setat un environment cu kubernetes, n-ai folosit in viata ta k8s, accepți să intrii în echipă de devops o lună, două. Revii în echipa originală și ești maestru pe CI/CD.

Cel mai mult, ca și programator înveți la crearea test case-urilor și automatizărilor e2e ca și QA. În special la un proiect greu de automatizat. Devin mai ușor de scris și gândit testele și ești alt programator.

Nici eu nu ma pregatesc mult de interviu, am folosit strategia de a accepta interviuri grele și mi-am notat tot ce nu știam si am învățat lipsurile. La urmatorul interviu le știam sau știam de ce întreabă, după la următorul știam ce era la ultimele 2, după îți faci o poveste despre tine ca să te vinz. Dacă faci 10 interviuri grele și după fiecare înveți ceva despre ce n-ai stiut în timp o să ajungi să iei oferte după fiecare interviu.

Dacă e să înveți rust de exemplu, asta tine de pasiune. Poți chiar și la muncă să scrii de exemplu ceva dev tools/bot in alt limbaj.

Ai citat direct din Jim Rohn, e cu siguranta adevarat (e deja cliseu…), dar DEPINDE DE CONTEXT, omul aparent isi da seama ca contextul e prost dar e intr-un catch 22, ca sa schimbe contextul tb sa stie alte chestii, ca sa stie alte chestii tb sa schimbe contextul.

Solutia este sa faci niste sacrificii (temporar), sa renunti vreo 6 luni asa la distractie, forumuri (inclusiv asta), youtube, filme, etc si sa stai calare 1-2 ore pe zi pe chestii noi, cursuri, proiecte, etc. PE LANGA munca. Sa continuam cu citatele din Jim Rohn, daca tot a inceput colegu: “For things to change, you have to change”.

1 Like

A fii bun la interviuri este (sau a devenit de ceva vreme) un skill in sine. Trebuie investit niste timp acolo fie ca vrei fie ca nu vrei. Cel mai usor cred ca este pur si simplu sa accepti orice interviu ti se ofera si in urma caruia crezi ca o sa inveti ceva. Nu neaparat sa le accepti si oferta daca ti-o fac. Dar sa iti intinda la maximum “muschiul creierului” :grinning_face_with_smiling_eyes: . Interviurile de HR nu se pun, of course.

Cum stii ca un interviu o sa fie bun? Nu prea ai de unde sa stii asta. Dar fa research inainte sa vezi cam ce intreaba firma respectiva.

Cateva note personale:

  • Interviurile usoare sunt un red flag.
  • Interviurile prea lungi sunt un red flag(Niciun interviu nu ar trebui sa tina mai mult te 1h. Hai 1,5h in conditii exceptionale gen ar fi singurul interviu tehnic din proces).
  • Procesele lungi sunt un red flag(sunt companii care au procese de recrutare de 7 pasi. Daca niciun candidat nu ar accepta acesta batjocura fata de timpul sau, compania ar fi obligata sa simplifice procesul).
  • Take home projects care iti iau peste 7-8h sa le termini sunt un red flag. Vorbim totusi de 1 zi de munca. Deja nu mai vorbesc de bani, ca mai mult ca sigur este proiect neplatit, ma refer la faptul ca este o bataie de joc fata de singura resursa ne-regenerabila din viata noastra, timpul adica.
8 Likes

Bine, dar nu uitați și că avem o putere și timp de concentrare limitat. Și timpul ăla de lenevit (seriale și alte activități) e necesar. Așa dacă bagi și proiecte personale mai mult decât trebuie te obosești și îți ia din randamentul de la munca.

6 Likes

Mda, deci ca de obicei e o chestie de priorități.
De multe ori trebuie sa alegi unde sa iti investești resursele limitate.

Fie pe proiectul curent (și atunci poți găsi soluții tehnice mai bune), fie pe interviul tehnic,joburi viitoare.

Cel mai corect ar fi sa lucrezi pentru jobul curent (inclusiv în timpul liber).
Dar nici nu e ok sa it pariezi cariera pe un job.
Oricum la interviul respectiv m-am dus mai mult de curiozitate, știam ca nu sunt pregătit.

Ceea ce probabil nu se va mai repeta.

Eu ma mai uit la tutoriale pe Udemy/youtube pe diverse teme in timpul programului, adica in a 2a parte a zilei spre sfarsitul programului cand nu mai intra programarea. Daca imi place o tema in mod particular imvestesc mult extra timp. (Weekenduri si dupa program) . Anul trecut m-ammpregatit pentru AWS Architect.

2 Likes

În anumite companii este o cultură de a te încuraja să investești în dezvoltarea ta profesională și pun la dispoziție ore de learning pe ce îți alegi.

Sunt cazuri care s-au dus la plesneală la interviu și au primit ofertă.

1 Like

Sunt foarte curios ce te-au intrebat.

Personal eu fac chestii in timpul liber, dar o fac doar pentru ca sunt chestii care imi plac mie si imi starnesc interesul. Chiar si asa nu cred ca a fost ceva care sa fi invatat in timpul liber si sa nu imi fi venit de folos intr-un mod sau altul la job. Problema e ca util pentru jobul de zi cu zi si util pentru interview pot fi lucruri diferite in functie de tipul interview-ului. Ce fac eu e mai util daca interview-ul e o discutie libera, daca e ceva test tehnic sau au un set de intrebari mai exacte nu prea mai e asa util, pentru astea ar trebui sa rezolvi leetcode si sa aduni seturi de intrebari comune ca sa te uiti peste ele din timp.

Am patit si eu o data :joy:

Au fost întrebări din tehnologia pe care am lucrat și a fost ok.
La fel si întrebările tehnice generale.
Nu e ce tehnologii au ei nevoie în schimb… Zero barat.
Nu știu dacă îmi fac oferta sau nu, cert e ca efectiv nu puteam sa formulez nimic.

Dar e din nou o problema de tip ou și găină. Vrei sa schimbi jobul ca să schimbi tehnologia, dar ți se cere sa știi tehnologia ca să schimbi jobul.

Alegerile sunt evidente ca doar nu suntem tampiti. :japanese_ogre: Nimeni nu vrea sa fie bolnav, sarac sau deprimat. Stim cu totii (mai mult sau mai putin) caile catre obiectivele dorite (bani, sanatate, cariera, fericire). Poate nu exact dar in termeni generali.

Dificil este sa ai puterea de a lua aceste alegeri, constant. Sa gasesti motivatia potrivita ptr. a lua aceste alegeri. Sa te auto-educi ptr. a ramane tot timplu pe “drumul cel bun”.

Pun pariu ca pana si Jocko a avut zile cand a sarit peste sala. Cand a lenevit. Poate mai putine ca noi restul, dar a avut. Dar la sfarsitul saptamanii/lunii s-a reintors pe drumul cel bun. In continuu.

2 Likes

Omg.
Toate pana la Jocko Willink.Faptul ca exista atâția oameni care pot sa performeze la nivelul lui ma cam sperie.
Nu prea cred ca Jocko a sărit prea multe antrenamente ca la 04:30 e in fiecare dimineață pe Twitter cu ceasul
Nu suntem seals aici (eu clar nu sunt).
Evident ca extreme ownership este un guideline foarte bun.
Am citit și extreme ownership si Discipline Equals Freedom.
Tot ce pot zice este “Good”, am învățat din semi-esec și pot merge mai departe.
Incercam sa vad doar care e pulsul comunității și sa învăț din experienta altora.
Mulțumesc pentru idei.

1 Like

Nu lucrez pt munca in timpul liber, cu exceptia cand sunt sunat de la munca. Fac oncall
Mai pornesc ide-ul si ma mai joc cateva ore, dar rar.

In weekend incerc sa stau departe de ecrane.

In rest mai citesc Hackernews, r/Java plus tot felul de articole tehnice.

1 Like

Eu am norocul ca imi place foarte mult ce fac (machine learning). De cand am inceput sa invat ML acum 10 ani, tot timpul am cautat sa invart ceva in acest domeniu, cumva sa integrez si la joburi unrelated. Deobicei am reusit sa obtin acordul sefilor sa fac ceva in directia asta. Dar pentru ca imi place, oricum mai citesc despre asta si in timpul liber.

Nu zic ca nu ma uit la Netflix sau ca nu pierd vremea cu alte chestii, dar se intampla ca uneori cand ma doare capul, mai scriu niste cod ca sa imi treaca, sau sa mai bibilesc ceva containere Docker pe NAS-ul de acasa.

O recomandare mai practica: incearca sa te angajezi la un startup mic. Acolo, pentru ca sunt putini oameni, toti vor face de toate. Eu asa m-am perindat printr-o multime de tehnologii, de la Apache Spark, Kafka, Beam, Cosmos DB, etc.

6 Likes

Mi-a fost dat să citesc aici pe forum că sunt publicații tehnice care scriu articole la comandă. Voi ce site-uri de tehnologie recomandați? Și pe care nu le recomandați?

  • lobste.rs
  • Anumite comunități reddit (r/programming nu e rău, dar mai sunt și altele mai nișate și cu postări interesante din când în când)
  • Comunități zulip relevante (nu sunt multe ce-i drept, sunt mai populare în cercuri de matematicieni)
  • Secțiunile de referințe și further reading de pe wikipedia
  • A Byte Of Coding
  • Youtube (cu niște excepții, dar chiar și așa, prefer text vs. video, dar asta e subiectiv; oricum e o grămadă de material garbage pe youtube)
  • Facebook (că am văzut că sunt grupuri și pe acolo… nu prea m-au dat pe spate)
  • Aproape mereu site-urile care apar prin primele search-uri pe google când vrei să cauți ceva legat de o nișă, personal aproape mereu a trebuit să sap mai adânc ca să găsesc ceva cu adevărat util

La mine toate comunitățile astea funcționează cum trebuie atunci când le urmăresc din când în când, iar când am văzut ceva interesant am salvat.

3 Likes