Cum sa cauti un programator PHP

Mi-a sarit in ochi un anunt de programator PHP:

Requirements:


Code Igniter / Laravel experience
Responsive design / programming experience (knowledge of twitter bootstrap)
Knowledge of HTML 5; C++ and SQL Server
Knowledge in .NET and JAVA - a plus

Eu nu inteleg. S-au scris atata articole despre cat de idioate si ignorante sunt anunturile pentru programatori. Cum se poate gasi cineva in 2017 sa mai scrie asa ceva.

Intrebare: ar fi util un “Ghid” despre ce sa conțină un anunț de angajare programator?

2 Likes

Ar fi util, dar cine crezi că l-ar citi? HR-ul? :smiley:

Credca ca nimeni nu l-ar citi, insa cand vezi un astfel de anunt poti stii ca conducerea nu este deloc buna.

1 Like

As face eventual un workshop, cu zecile de hr-iste , sa inteleaga ce angajeaza. Nu poti pescui daca nu stii cum arata pestii.

Putin off topic si agnostic de limbajul de programare, un interviu interesant mi s-ar parea sa ti se dea o bucata de cod si sa zici complexitate de timp, memorie si cum se poate optimiza.

3 Likes

Nu cred că HR-istele sunt neapărat de vină.

E de vină managementul prost, exemplu : În Cluj-Napoca eu cunosc vreo 10 traducători/profesori de engleză care vorbesc mai bine ca un englez născut în Anglia, la Campionatele Europene de Gimnastică din Cluj au reușit să angajeze pe cineva care abia poate lega două cuvinte.

La fel sunt oameni la HR cu multă experiență și care știu ce fac, dar dacă firmele din Cluj nu dau nici 3000 de lei unui programator cu 3 ani experiență, ce să mai zicem de salariile de HR. Cineva cu experiență în alte țări din UE scoate cu HR-ul pe minim 3-4 mii de euro lunar și nici nu va veni șeful să zică că mâine angajează pe altcineva dacă nu îi găsești oameni compatibili pentru proiectul X pe bani de nimic.

4 Likes

Un interviu relevant ar fi să-i dai omului o clasă scrisă de Rajeet sau Diwakar. Dacă-și pune în 5 minute mâinile în cap și-ncepe să-și rupă părul strigând „Cine gândește așa de încâlcit?!”, ți-ai găsit omul.

1 Like

Din experiența mea nu știu ca HR-ul să scrie anunțul de angajare. De obicei îl scrie cineva din cadrul departamentului respectiv iar HR-ul se ocupă mai departe de proces.

Dar, îmi pare rău să spun asta, indignarea voastră nu are temei. În cazul în care nu ați observat se caută din ce în ce mai mult un “jack of all trades”. Și nu mă refer doar la IT, ci și în alte industrii.

Nu mai este de ajuns să știi și să faci munca unui om. Acum se caută un om care știe cât trei. Cel puțin.

Astea sunt vremurile în care trăim. Ori ne adaptăm, ori ne plângem soarta :slight_smile:

2 Likes

Am observat aceasta tendinta in special la companiile mici. La companiile mari se cauta oameni specializati pe o anumita ramura.(vorbesc din experienta a catorva interviuri la care am luat parte atat la companii mici cat si mari, nu afirm ca e la nivel national aceasta tendinta)

2 Likes

La inceput e normal sa studiezi putin din fiecare, dupa care iti dai seama ca te atrage o anumita ramura mai mult si te specializezi pe ea (ex: arhitecturi, optimizare cod, etc)

1 Like

Gresit! si in companiile mari se cauta 3 in 1 , stiu pe cineva care a ca si incepator a fost “rugat” sa lucreze de la java->javascript->php in cateva luni, si nu asa oricum, direct angular, direct sympfony…

2 Likes

Este trist ce se intampla… cineva sa aduca lumina.

1 Like

Inteleg ca nu e gresit anuntul? Ar trebui ca programatori PHP sa deprindem expertiza si in asa ceva?

Eu unul am lucrat si in Java , C, perl sau R mai mult decat hello world. Dar pentru unele s-a intamplat acum 15 ani. As fi nesimtit sa trec aceste limbaje la cunostinte sau aptitudini.

Eu cred ca orice develope trrebuie sa inteleaga intregul proces de livrare a unei functionalitati, pentru a putea participa in mod pozitiv la implementarea unei felii din aceasta. Izolarea in backend sau in frontend consider ca este daunatoare in primul rand din cauza faptului ca duce in timp la autosuficienta si plafonare. “Programator PHP” nu ar trebui sa existe ca abordare, din punctul meu de vedere. Si asta o zice cineva care in ultimii 14 ani a lucrat in proportie de 70% cu PHP zilnic.

Acum, nu este foarte corect nici ca angajatorul sa impuna acest mod de abordare a meseriei noastre. Dar este corect sa fie transparent in legatura cu ceea ce cere de la un viitor angajat.

Dar sunt cateva modele de business, si fiecare si-l alege (sau tranzitioneaza) spre cel care i se potriveste. Aici vorbim si de cei care scriu cod, dar si de cei care au un business ce implica angajarea de oameni tehnici. Cred ca fiecare trebuie sa stie deja care sunt aceste modele, iar pt cei aflati la inceput este necesara dorinta de a explora si a intelege cand sa se opreasca si sa schimbe modelul. Un startup implica in mod evident dorinta de a face “de toate”, pentru ca resursele umane si financiare sunt putine, iar țelul comun este livrarea intregului produs, de aceea se lucreaza si pe frontend, si pe backend, si devops, etc. Daca e vorba de o agentie unde se fac multe proiecte atunci mediul de lucru este previzibil si trebuie abordat ca atare. Daca e un proiect pe termen foarte lung, cu crosetare pe aceleasi functionalitati mari, atunci si acolo lucrurile sunt destul de clare. Dar trebuie dorinta de transparenta din partea ambelor parti (angajat si angajator). Pentru ca este de dorit ca sa fie o colaborare pe termen mediu sau lung. Nu este de acceptat sa intre intr-un mediu despre care stiai doar 10%. Este o pierdere de timp si de bani pt fiecare dintre parti.

Cum as scrie eu anuntul de angajare dat ca exemplu (pun doar cateva propozitii, nu un anunt complet):

We are a group of X people, and for each project we take on 
we create a custom team. Typical team size is 2-5, with a designer 
that is shared among 2 simultaneous projects, 1-2 backenders, 
and 1-2 frontenders. On really small projects it might be 
just one person working alonside the designer.

We need a teammate that will fill the role of 
an application developer that will use web technologies 
to deliver end-to-end functionalities  for our customers.

There is a strong need to fill in 
the backend parts, but you will occasionally help with 
frontend tasks. For most projects we prefer the LAMP stack, 
so it will be really great if you joined us 
with PHP framework experience. 

Willingness to step outside your comfort zone is a great 
attitude, and sometimes we work on the Microsoft stack.

etc. etc.
8 Likes
Also,

Whenever we put you to work on some bullshit Javascript library that is only at 
version 0.0.2 and is marketed as the next BIG THING, we shall also throw another
500 - 1000 euros at you so you can go to a spa to free yourself from all the bad energy
the library's bugs create, all while the client realizes the bad financial decisions 
he made in his life.

We've made a vow to punish the client for bad decisions, not the developer :)

Fixed.

5 Likes

Cred ca transparenta e ceea ce lipseste la multe firme si multa lume. Cunosc cazuri si de-o parte si de alta, firme care la angajare iti prezinta cum ziceai tu doar 10% din ceea ce vei face si pe de alta parte “developeri” care au trecut in cv toate tehonolgiile posibile si poate nici macar “hello world” n-au facut cu unele dintre ele. Cumva aici se merita unii pe altii.

When Brendan Eich created the very first version of JavaScript for Netscape Navigator 2.0 in merely ten days, it’s likely that he did not expect how far we use JavaScript…

Cred ca fraza de mai sus explica cel mai bine controversele privind limbajul JavaScript.

La prima vedere din majoritatea anunturilor de angajare lipseste

  • ce o sa faci (nu in detaliu, dar asa cum zicea si @tekkie)
  • salariul
  • cum se face evaluarea
  • o descriere relevanta a mediului de lucru (open space, remote teams, agile meeting, ceva)
5 Likes

Bullshit Javascript library poate să fie înlocuit cu bullshit framework, bullshit PHP library, bullshit programming language.

Orice este un mare bullthing când vine prezentat cu: Tocmai am auzit de chestia asta. Sau: am căutat pe Google și uite ce am găsit.

1 Like

Nu știu dacă anunțul original conținea, dar multe anunțuri pe la noi nu conțin secțiunea de oferta a companiei. Toate sunt “am nevoie de X, am nevoie de Y” si o descriere a companiei.