Editorul de text / IDE folosit

Folosesc Netbeans. In 3 ani nu pot sa zic ca m-a dezamagit. Am avut o singura problema, in sensul ca uitasem sa pun un folder de assets (~100Gb) in Ignored folders si mi-a crapat. In rest, numai de bine! :smile:

pot sa intreb si eu ce dracu aveai in assets de 100gb? si de ce le aveai pe calculator in primul rand.

1 Like

Uploads? (imagini, filme, pdf-uri…)

porn, d-astea

2 Likes

de ce ai luat toate alea de pe un server? nu-i ca si cum lipsa lor ar afecta functionalitatea

PhpStorm, iar Notepad++ cand vine vorba de modificat ceva rapid.
Am folosit NetBeans in trecut, dar m-a lasat rece cand am vazut ca manca memorie pe paine, la micul dejun, pranz si cina :smiley:

PS: Ia sa-i acordam o sansa lu’ nenea Sublime!

Inițial am început cu Programmers Notepad 2 (Windows), care a fost destul de ok până când am descoperit Komodo Edit (free) - prin 2008-2009.

Am trecut pe Komodo Edit pentru autocomplete și pentru că avea variantă de Linux. Autocomplete îmi era foarte util în proiectele mari și m-a determinat să trec peste problema cu viteza sau resursele consumate.

Acum un an m-am lovit de aplicații atât de complexe (Drupal 7) încât nu puteam face debugging fără să folosesc step debugger (xdebug), și atunci am trecut fără prea mult entuziasm pe phpStorm din simplu motiv că xdebug era mai ușor de configurat decât pentru Komodo IDE.

Aș trece înapoi pe Komodo IDE (chiar dacă licența e de ori mai scumpă decât la phpStorm) pentru că-mi place mult mai mult interfața și e mai friendly din punctul meu de vedere. Însă faptul că-ți cer să instalezi propria versiune de xdebug modificată m-a făcut să renunț.

Sublime Text nu m-a atras cu nimic în afară de viteză. Pentru proiecte HTML/CSS și PHP simplu cred că ar merge, dar când partea de PHP devine mai complexă merită să treci pe un IDE. Momentan îl am ca editor default pentru fișiere txt și pentru Arduino (e ceva mai ok decât editorul de Arduino).

2 Likes

Salut!
Ca sa va faceti o idee, mi-am facut cont aici doar pentru a raspunde la intrebarea asta.

Fac php de o gramada de vreme si am folosit toate IDE-urile si editoarele posibile (de la ZDE 5, 6, Eclipse, NetBeans [inca bestial], phpStorm si orice editoare imaginabile emacs, vim, Kate, TextMate, Notepad++, Sublime etc).
Diferenta majora pentru care ai nevoie de un IDE e daca ai nevoie de tooluri profesioniste sau nu - pentru unii switchul tab-urilor e mai important decat autocomplete-ul sau decat posibilitatea de a naviga printre clase “like a breeze”. Pentru mine phpStorm este si va ramane cel mai bun mod de a scrie php - repet, parere personala.

Editoarele se descalifica automat pt ca 99% din ele nu suporta debugging-ul si deja asta e o mare problema - daca nu poti sa faci debug degeaba schimbi tab-urile mai repede, ca cele 0.2s pe care le castigi le vei consuma inzecit pe var_dump-uri sau alte metode “moderne” de debugging.

In schimb, daca ai nevoie de ceva rapid care stie sa faca debugging, are un autocomplete bun si functii de generare de cod (sa fim seriosi, daca scrii getteri/setteri non-custom iti cam pierzi timpul aiurea) si functii de accesare rapida (Cmd+E pe OSX, probabil Ctrl+E pe Win/Linux) instaleaza phpStorm - n-o sa regreti.

3 Likes

Erau imagini uploadate de users in aproximativ 1 an si aveam nevoie de ele si pe local pentru ca faceam niste teste. Anyway… e ma putin relevant de ce le tineam pe local.

PHPStorm <3

1 Like

Am folosit Komodo Edit si Sublime Text 2, dar acum sunt pe Brackets, imi place mult pluginul pt git :smile:
Brackets mi se pare de viitor pt ca apar din ce in ce mai multe pluginuri, mai multa functionalitate, este sustinut de un gigant (Adobe) dar totusi open-source. Am urmarit evolutia acestui proiect de cateva luni si se misca chiar rapid.

1 Like

Interesant că n-a pomenit nimeni de Atom!

2 Likes

Interesant atom. Abia astep sa ajung acasa sa-l testez

Și chiar nu folosește nimeni Visual Studio în webdev? :frowning:

2 Likes

Nu cred că a limitat nimeni discuția doar la webdev :wink:

1 Like

Netbeans si Notepad++ (pentru editare rapida).

Eu chiar am avut senzatia ca e vorba de PHP :smiley:

Atunci hai sa fim politically correct:

  • PHP: phpStorm
  • Ruby: RubyMine
  • Objective-C: XCode, AppCode
  • Java: IntelliJ IDEA
  • Bash: vim

Asta ar fi IDE-stack-ul meu :slight_smile: + ajutorul de nadejde vim

1 Like

PHPStorm - uite aici de ce: https://code.tutsplus.com/tutorials/phpstorm-when-the-ide-really-matters--cms-20787

In rest de ce am nevoie de la JetBrains. Preturile mi se par decente.

Cateodata ma simt voinic si mai editez cod si in mcedit.

1 Like

Emacs careva…?

Sunt reticient in a schimba IDE-ul, din motive proaste de obisnuinta, dar cand am deschis prima data PhpStorm, am avut nevoie de cateva secunde (la propriu) sa stiu ca voi face o schimbare.

Are o mobilitate extraordinara si imi place ca e compact, integrand vcs (cu git history pentru code selection; si chiar local history-ul imi place), Vagrant, unit testing, debugging, snippets, shortcuts pentru orice, code formatting dupa PSR, refactoring, si alte plugins (cu siguranta si altele au aceste optiuni, dar PhpStorm a fost revelatia).

Doar pe Ubuntu, cu NFS instalat, nu reusesc sa pornesc Vagrant din el.