Există interes pentru proiecte din industria blockchain în rândul programatorilor?

Am văzut că s-a mai discutat în trecut pe tema joburilor din acest domeniu, însă considerând modul în care merg lucrurile în ultima perioadă, eram curioasă dacă există interes pentru astfel de proiecte.

Disclaimer: Când zic de modul în care merg lucrurile, nu mă refer doar la hype-ul din jurul acestui topic, ci și la faptul că începe să existe adopție, să se facă tot felul de proiecte interesante.

Mersi fain!

1 Like

Am un singur interes pentru astfel de proiecte: sa urmaresc ce mega-failuri se mai intampla aproape saptamanal. Stirile gen “X milioane de dolari hackuite dintr-un smart contract cu buguri” sunt mai bune decat un stand-up comedy show, mai ales cand vezi pe autori apoi amenintand ca ii vor da in gat pe beneficiari la IRS.

2 Likes

De peste 10 ani se tot cauta o problema care sa fie rezolvata de blockchain si tot nu am vazut una.

In aceeasi ordine de idei: BITCONEEEEEECT!!!

2 Likes

OneCoin este viitorul boss!

La Ethereum e foarte funny.

Prima data au zis “Code is the law”, dar cand cineva efectiv a abuzat de asta ca sa isi sustraga niste bani i-au dat un ultimatum.

Daca legea nu e dreapta si nu prea merge pentru ca e scrisa de oameni, de ce ar fi codul diferit?

Edit:

articolul prima data postat era despre DeFi, dar uite unul pentru Ethereum (acum numit Ethereum Classic pentru ca si-au dat seama ca “Code is Law” nu e un concept bun) Why the Ethereum Classic hack is a bad omen for the blockchain - The Verge

1 Like

Pentru cei care nu stiu ce e “BITCONEEEEEECT”: WASO BEECONNEE - YouTube

3 Likes

Din articol: “among other negotiation tactics, ordering miso soup to the attacker’s house.” =)))) Asta da, poate si cei de la FBI trebuie sa invete tactici de negociere de la ei =)))

Personal am sa urmaresc evolutia thenewboston

De la tipul asta am invatat eu HTML and stuff, a evoluat mult ca profesionist si astazi pune bazele propriului blockchain. Uite cat de emotionat a fost cand a anuntat ca are la mana un algoritm functional Hello, World. - YouTube (vezi secunda 273 daca link-ul nu duce direct acolo)

https://artificialintelligence.finance/

You won’t have to pay a hundred thousand dollars to get your custom software. The AI will encode your software for just a couple of hundred dollars. You won’t have to wait months. The AI writes code fast, secure, and without a mistake.

:roll_eyes:

Exista interes pentru astfel de proiecte si chiar se fac proiecte foarte serioase in zona blockchain numai ca tehnologia asta se confunda atat de des cu criptomonedele incat potentialul pe care il are in realitate se duce de multe ori in derizoriu.

1 Like

Poți da câteva exemple, te rog? Nu sunt deloc ironic, chiar aș vrea să văd exemple de probleme rezolvate de blockchain sau ceva cât mai asemănător. :smiley:

1 Like

Problema e una umană. Lumea nu e pregătită să lucreze 100% corect sau să piardă controlul și intimitatea, mai ales politicienii.

S-ar putea folosi la sisteme de vot. Ce guvern vrea un sistem de vot 100% nemanipulabil? Nici americanii care au cică cea mai mare democrație nu vor asta, ce să mai zic la noi unde se furau voturile cu sacii.

Ca sistem monetar la fel, cine are curajul să transfere sume 100% nereturnabile pentru produse cu potențial de defecte? Pentru bunuri digitale să zicem că faci smart contracts, dar în rest? Fără un intermediar care să judece realitatea, totul e un risc total.

Orice bază de date blockchain înseamnă din start zero intimitate, odată ce ai corelat un id cu o persoană, ai tot istoricul ei.

E o soluție foarte bună la probleme care nu vrea nimeni să le rezolve de fapt.

3 Likes

am lucrat 2-3 ani in domeniul blockchain, pot sa-ti spun din proprie experienta ca blockchain e o solutie in cautarea unei probleme

e predominant doar speculatie, in fiecare an gasindu-se solutii noi pentru a mai atrage alti bani pentru ‘investit’ in aceste solutii la probleme imaginare

3 Likes

Da, tehnologia blockchain poate fi folosita cu succes in tot ce inseamna trasabilitatea si garantarea autenticitatii informatiei. Bazele de date clasice sunt modificabile inclusiv de cei care le creaza si le mentin iar daca anumite informatii necesita imutabilitate deci incredere atunci ai nevoie de alt mecanism pentru a le stoca cum ar fi un sistem blockchain. Gandeste-te de exemplu la fluxuri de documente, trasabilitatea produselor in industrie, achitie de date de la dispozitive IoT, sisteme de vot, de ticketing, rezervari, tot ce inseamna trials in diverse domenii, anti contrafacere, tranzactii cu bunuri digitale, estate, etc… criptomonedele sunt doar o aplicatie a tehnologiei in sine.
In plus nu este nevoie sa faci o aplicatie complet blockchain ci dimpotriva poti sa completezi un sistem existent sau in dezvoltare ancorand anumite informatii in blockchain pentru a da incredere acelor date. Exista chiar si baze de date de tip blockchain (sau cu capabilitati blockchain) cu care se pot face astfel de lucruri.

Totusi, una din marile probleme pentru care cred eu ca nu e foarte abordat/adoptat in industrie ar fi dificultatea programarii aplicatiilor blockchain (care nu inseamna numai smartcontracts) dar si mentinearea resurselor necesare unui cluster. De exemplu, daca vorbim de blockchain-uri private, de consortiu sau hibride, pentru cea mai mica aplicatie blockchain ai nevoie de un cluster gestionat de partile interesate cu un numar minim de noduri care sa satisfaca algoritmul de consens dar si de partile interesate (diferite) care sa faca asta. Mai ai nevoie si de aplicatii care se fac mult mai complicat decat cele clasice. De aceea genul asta de abordare o au entitatile care isi permit aceste infrastructuri dar si in cazuri care chiar merita acest efort.

LE: nu contest ca blockchain e si un buzzword, e folosit uneori excesiv sau abuziv si in unele locuri chiar fara sens dar consider ca totusi trebuie vazute si caracteristicile care il pot face util in industrie.

1 Like

so double linked list with audit tail?

2 Likes

More like a simple linked list put on everyone’s computer. You fake one item in the list, the rest will cancel you out.

To bend it, you’ll have to get 50% of all computers. Pretty neat. I heard the Chinese are already doing it.

Anyway, it’s too much. It’s technology for the cool kids, not the old bozos like me. Cheers!

1 Like

eu am oferit pentru juma de an consultanta domnilor de aici: https://www.solarisdigitalassets.com/en/

Nu stiu daca sa mai contribui si eu la discutia asta…dar bookuiesc loc in thread cu potential mare :slight_smile:

Interesul meu este 0 fata de aceasta tehnologie. La fel am interes 0 sa lucrez in domeniu. Insa am interes foarte mare fata de bula speculativa numita crypto si cum sa fac eu bani din ea pe persoana fizica :grin:

3 Likes

Georgia si-a cartografiat teritoriul si pus pe blockchain ca sa demonstreze rusilor ca proprietatile lor sunt ale lor si nu au fost ale rusilor. Rusii intrau pe teritoriul lor speculand ca erau proprietatile etnicilor rusi.

In cazul meu interesul e zero.