Faceți pregătiri pentru venituri suplimentare la pensie?

Continuarea discuției de aici

Problema este ca unii nu au inteles asta(sau au ignorat) bucurandu-se de cateva sute de lei in plus la salariu acum, si apoi cand ajung la pensie se intreaba de ce au doar x sute de lei pensie cand altii au mai mult(si am vazut cazuri).

1 Like

Depinde cât mai trăiești după ce ieși la pensie.

Dacă lași oamenilor controlul banilor de pensie, majoritatea vor ajunge la vârsta pensionării fără nici un ban.

2 Likes

Eu unul am început abia recent să iau (ceva mai) în serios economiile, asigurări de viață & co. Și dacă mă uit în jur, majoritatea cunoscuților sunt în aceeași situație.

După calculele mele, ideal ar fi ca pentru fiecare an muncit să strâng[1] bani pentru cel puțin un an de stat pe bară fără schimbări majore în stilul de viață (e.g. dacă acum cheltuiesc 20k/an ar trebui să economisesc minimum 20k extra)


  1. „strâng” e un termen generic care poate însemna orice: investiții, metale prețioase, chiar cont de economii ↩︎

2 Likes

Daca ai 10 ani de casnicie (sau ceva de genul) se poate cere pensie de urmas inclusiv de sotie si pana cand copiii implinesc 26 de ani si nu se lasa de scoala.

2 Likes

Eu am trecut prin asta și e o glumă sinistră. După taică-meu care a lucrat cu carte de muncă și tot, am primit 240 ron fiecare copil.

De atunci mi-am promis că nu mă voi baza pe sistemul de pensii, și nici nu voi da banii la stat, voi face strategia mea personală pentru că aia e oricum inexistentă.

Din ce am calculat, primești înapoi cam 20% din cât aveai salariu mediu pe 20 de ani. Deci ca să ai 1000 ron pensie, trebuie să ai minim 4000 ron salariu net complet cu cartea de muncă minim 20 de ani, deci plătești cam 3500 lunar contribuții la stat ca să primești puțin peste 1000 la final.

S-ar putea azi să nu mai fie azi calabil calculul dar acum ceva ani ceva de genul era.

4 Likes

La pensie primești 25% din media la care ai platit pensiile. Ai avut în cariera ta media salarială de 5000 de lei, primești pensie de 1250 de lei. Asta acum. După 2030, poate 15%.

1 Like

Corect dar la salariu de 5000 net plătești peste 3740 contribuții sociale totale. Deci plătești timp de 30 de ani 3740 ca să primești 1250 înapoi, asta cum zici tu, în condițiile de azi, în viitor pot fi și mai nasoale.

2 Likes

Nu este deloc corect si ar fi bine sa nu va mai dati cu parerea daca nu aveti habar despre ce vorbiti.
Un calcul in mare, facut pe medii, pentru anul 2020 presupunand un stagiu complet dar fara luarea in calcul a unor sporuri, pentru un salariu mediu net de 5000lei net, pentru care platesti pensie 2137lei, ar rezulta intr-o pensie de 2091lei/luna. Repet, pentru acel an. Alti ani vor fi diferiti.

Nu poti face calculul pensiei doar daca stii venitul mediu, exista si mult mai multi factori in functie de perioada, anii de cotizare, sporuri. In plus din 2022 se va modifica atat stagiul de cotizare cat si modalitatea de calcul.

Cei care sunt acuma veterani si au 10, 20 de ani de experienta inseamna ca au inceput in anii 2000. Daca se iese la pensie la 65 de ani, 65 - 20 = 45 de ani. Deci daca cineva a inceput sa lucreze in anul 2000, va iesi la pensie in 2045 - an de la care asteptarile sunt foarte pesimiste.

In orice caz, nimeni nu e dispus sa parieze ca Statul va performa si pensiile vor fi decente in 2045 - 2065 cu propria existenta. Mai ales acuma cand accesul la piata bursiera e atat de facil. Poti investi in aur, argint, petrol, gaze naturale, ETF-uri, actiuni plus alte metode de stocare a averii (terenuri agricole).

1 Like

De ce sunt pesimiste asteptarile? Vorbim totusi de 24 de ani de acum incolo.
Momentan din cei 25% din brut, 3,75% merg la pilonul 2. Banii astia sunt atat de multi incat fondurile de la pilonul 2 ajung sa detina procente semnificative la companiile mari de la BVB, gen Fondul Proprietatea, Petrom, BT, etc. In mod normal, conform legii, ar fi trebuit ca procentul lunar alocat pilonului 2 sa fie de 5% si in timp ar fi crescut tot mai mult, dar e asa mare presiune pe sistemul de pensii de stat incat politicienii prefera sa amane cresterea ponderii pilonului 2, ba mai rau, s-a discutat de nationalizarea lui in guvernarea PSD.
Odata ce se trece mai mult spre pilonul 2 va scadea si nr de puncte de pensie in sistemul de stat, deci nu poti estima de acum ce pensie va fi peste 20 de ani.

Fondul Proprietatea e un fond riscant pana in 2045, s-ar putea sa isi piarda foarte mult din valoare din cauza pietei libere. Petrom mai are cam 10 ani de activitate profitabila, gazele si uleiul vor fi in cel mai bun caz utilizati in mare parte in turbine de gaz, aviatie (chiar limitata pe distante lungi) sau fabricarea cu plastic partial reciclat. Hidroelectrica e o investitie buna, dar toate barajele si centralele vor necesita investitii masive, pana in 2045 pot ajunge in paragina, iar daca vin 5 ani de seceta, ceea ce e foarte probabil, s-a zis cu el. In rest e nevoie de investitii masive in reteaua de distributie, care e deja subdimensionata… Hidroenergia se poate combina cu energia solara cu doua bazine din care se pompeaza apa in sus cu energia solara si seara se lasa in jos la baraj, cu mentionea sa nu fie seceta ca altfel barajele vor fi degeaba.
In rest pensia se bazeaza pe taxele si impozitele care intra de la cei care lucreaza, previziunea mea e ca tinerii nu se baga la munca daca nu e absolut obligatoriu.

1 Like

Din motive că 2040+ va fi mai rău:

  • scăderea demografică, mai puține persoana active;
  • Romania nu e o țară de interes pentru imigrație;
  • oricum asiaticii nu sunt mari amatori de muncă, cu siguranță nu doctori, ingineri - ăia merg direct in SUA/Canada;
  • reticență față de automatizare - nici vest-europeenii nu sunt mari ahtiați după performanță - că să zicem că un angajat va produce mai mult pentru că lucrează cu el alți 10 roboți;
  • e 2021 și nu citesc forumuri in care un om deschide o firmă în România și zice ce ușor a fost și ce bine lucrează cu Statul;
  • e 2021 și încă lumea lucrează cu bugete mici. Ascultam la radio emisiunea lui Lucian Mândruță, cineva zicea că alocă până în 3000 de lei buget de marketing pe AN (reclame pe Facebook). Eu am o aplicație gratuită și dacă cineva mi-ar zice că îi pot face reclamă cu doar 3000 de LEI pe an, eu clar as fi uimit.

Că sa înțelegeți de unde vin: cu cine lucrez i s-a cerut un colateral de 100.000 de euro pentru acces la un amărât de API. Pentru 3 endpoint-uri.

1 Like

Asta nu inseamna ca fondurile pilonul 2 sau companiile astea mari nu vor pivota in alta directie in caz ca piata lor se diminueaza sau se schimba radical. Cu siguranta strategia Petrom nu e sa inchida pravalia in 10 ani.

Bine bine, dar luand in calcul inflatia si puterea de cumparare peste 10-20 de ani cand iesi la pensie, iti da inapoi procentu sumei cat ai cotizat? in cazul acesta nici cei ~1000lei nu vor mai valora nimic…

Treaba se zice că o să fie foarte nasoală când. a ieși la pensie generația ‘decrețeilor’, deficitul va fi enorm:

4 Likes

3.5% e o gluma iti dai sema, nu ? Mai bine decat nimic, dar insuficient pentru cei mai multi care am prins de la inceput pilonul 2.

OH NU! Oamenii nu mai pun botu’ la schema piramidala numita pensie, oare cum au supravietuit sute de mii de ani pana acum fara tatucii de la STAT?

1 Like

Pensia nu e o schemă piramidală.

Pensie este un sistem de întrajutorare între generații. Generațiile tinere ajută generațiile de bătrâni de mii de ani, mai întâi prin famile, apoi prin sistemul de pensii. E greșit să crezi că la pensie primești din ce plătești tu acum. Ce plătești tu acum, care se numește “contribuție”, merge la pensionarii de acum.

Dacă sistemul ăsta cade, bătrânii cad în grija familiei, dacă au așa ceva și dacă familia are chef de ei. Un procent subunitar, probabil, se poate baza pe ceva economii/ investiții.

2 Likes

Societatea modernă are alte principii de funcționare față de ce s-a întâmplat până acum 100-150 de ani.

Când ai tăiat ultima dată un porc? Când ai tuns/jupuit o oaie? Arat pământul cu calul? Prășit porumbul? Jumulit gâște pentru perne? Copt o pâine la cuptor cu lemne? Adunat lemne din pădure pentru iarnă? (OK, poate tu, ca individ, ai făcut toate astea, dar câte crezi că au bifat că cei din mediul urban?)

Nu de alta, dar până acum 100 de ani trebuia să faci toate lucrurile astea pentru a supraviețui. Acum sunt ori activități hipstărești ori activități din sate uitate de lume.

6 Likes

mai aveai putin si spuneai de Caritas.