Factura pentru incasare bani de la Apple Developer / iTunes Connect

Am inceput sa castig cativa banuti dintr-o aplicatie iOS postata pe App Store. Nimic fabulos, vreo $5 pe luna. Problema este ca nu stiu cum sa declar acest venit si nici contabila mea nu este sigura. :slightly_smiling: Este vorba de un SRL, microinterprindere. Am urmatoarele nelamuriri:

  1. In iTunes Connect poti vedea incasarile per valuta. Cand se cumuleaza $150 vei primi un transfer in USD, convertit (probabil) la ratele de schimb din acel moment. Sa emit lunar factura separata pentru fiecare (USD, EUR, ruble, yeni, etc.), sau doar una in USD (dar cu ce rate de schimb sa calculez, fiindca eu nu am primit acei bani)?

  2. Sa emit factura pentru suma pe care o voi incasa, sau pentru suma totala cu tot cu comisionul de 30% de la Apple? Adica eu vand aplicatii de $100 si incasez $70, restul de $30 fiind ce pastreaza Apple. Contabila mea imi spune ca trebuie sa emit factura de $100, si sa platesc impozit de 3% pentru acesti $100. Apoi Apple ar trebui sa imi emita mie factura pentru cei $30, ceea ce evident nu se va intampla.

  3. Facturile acestea pe ce contract le fac? Scriu un contract generic la care atasez Agreement-ul de la Apple, sau mentionez direct in facturi “Vanzare produse pe App Store pe baza acordului X”?

A mai avut cineva de a face cu toate acestea, sau aveti idee unde sa mai intreb? Am vorbit cu mai multi contabili si nimeni nu este sigur cum ar trebui procedat.

4 Likes

O cautare dupa vat from apple store app development releva: https://www.taxamo.com/app-stores-eu-vat/

@flavius, cred că VAT-ul în cazul ăsta este ceva extra.

@liviucmg: generezi factura în data în care ți-au intrat banii în cont. Pentru că, până la urmă, îți intră în contul de lei, nu?

ar trebui sa fie la fel ca la Adsense, ai putea incepe cautarile acolo, ca e mai multa lume care castiga din adsense decat din app store.

1 Like

@iamntz Din cate am inteles de la contabila, nu e ok sa generezi factura cand iti intra banii. Impozitul de 3% pe venit pt micro trebuie platit trimestrial pentru castigurile din acea perioada, chiar daca inca nu ai incasat banii la tine in contul bancar. Si eu auzisem de la mai multi ca ei isi emit facturile doar cand primesc banii - intradevar ar fi super simplu asa.

@AdrianBasalic Mersi, nu m-am gandit la Adsense, probabil e aceeasi procedura si acolo.

Faci factura cu o zi înainte să-ți intre banii :smiley:

Chiar nu cred că ANAF o să-ți ceară detalii despre ce acord e între tine și Apple… La o adică, e important ca facturile emise să reflecte sumele încasate, nu?

Creaca e o problema ca tu practic incasezi 100 de lei, 30 ii opreste Apple si si iti trimite in banca 70.
In mod normal tu impozit pe venit ar trebui sa platesti la 100 de lei nu la 70, ca ala e venitul indiferent ce cheltuieli ai tu dupa.

Din cate inteleg eu, tu practic incasezi 70, fiindca 100 incaseaza Apple si 30 este taxa lor pentru folosirea serviciilor lor, deci, atat teoretic cat si practic, apple iti plateste 70. Ce vreau sa spun este: Tranzactia este facuta pentru suma de 70, pe care ii primesti ca venit, nu pe cei 100 incasati de Apple. Apple incaseaza 100 pe aplicatia ta si tu incasezi 70 si nu ar trebui sa aiba treaba una cu alta. That being said, nu am experienta in domeniul acesta, doar mi-am oferit opinia personala.

gandeste-te la un comision. tu vinzi branza cu 10 lei, procesatorul de plati iti ia comision un leu. pe factura clientului final, la care tu esti furnizor scrie 10 lei. leul ala e cheltuiala ta cu procesatorul de plati, pe care ti-ai putea-o de duce in cazul in care ai fi platitor de impozit pe profit si nu pe venit.

Dar procesatorul de plati nu poate fi vazut ca un intermediar? Adica un client plateste intermediarului, intermediarul ii da branza, apoi iti plateste 9 lei. In cazul acesta, intermediarul nu este procesator de plati, ci escrow, care isi opreste taxele de la client. Iar ce plateste clientul escrow-ului este irelevant, iar ce te intereseaza pe tine ca vanzator de branza este ce primesti de la escrow.

Tu nu vinzi (direct) cumparatorului de un kilogram de branza, tu vinzi supermarketului branza, iar supermarket-ul o vinde la ce pret vrea supermarketul. Ca branza de la tine se intampla sa ajunga la X-ulescu este irelevant, atata timp cat tu faci tranzactia cu supermarketul, nu cu X-ulescu direct. De ce sa platesti tu taxe pentru pretul cu care supermarket-ul vinde branza, in loc de pretul cu care tu o vinzi supermarketului? Asta nu inteleg.

Asa vad eu problema in cauza.

pana la urma conteaza cine face factura si ce scrie pe factura. daca nu face nimeni, e o problema.
sau: cine incaseaza tva-ul. ala face si factura.

TVA-ul pentru cei 100 lei nu il incaseaza Apple? Iar ce ramane din cei 30 lei dupa taxe, e profitul lor, din tranzactia ta. Dar Apple chiar nu da facturi?

Tu zici ca Apple isi ia doar 10% (30% - tva)?

Asta pe langa falsificarea datelor cough vreau sa spun eliminarea tranzactiilor esuate si a persoanelor suspecte, din lista de plati cough, plus ca 10% din n milioane de aplicatii a $10 fiecare inseamna $n milioane. Dar intrebarea cu facturile ramane. Chiar nu da Apple facturi?

Facturile sunt date, de obicei, de cel ce primește banii. Cum ar fi să te duci la piață iar vânzătorul să-ți ceară bon că-i dai banii?

Înțeleg că principiul Apple este Think Different dar nu cred că au mers chiar atât de departe :smiley:

Iar Adsense s-ar putea să nu fie cel mai bun exemplu, că nu implică și comisioane. Pe de altă parte, cei ce vând pe ThemeForest ar putea să detalieze :slightly_smiling:

@iamntz Noi vindem si plugin-uri pe CodeCanyon (tot de la Envato/ThemeForest), si o vreme si acolo era cam aceeasi problema, dar mai nou si-au refacut tot sistemul si acum ne emit ei facturi in numele nostru pentru fiecare produs vandut, si la final de luna ne dau o factura mare cu comisionul lor. Deci avem facturi emise pt. toata suma (pe care si platesc impozit), si inca o factura de la ei pt comision.

Teoretic cam asa ar trebui sa functioneze si la Apple (si apropo si la Codeable daca mai lucreaza cineva cu ei). Doar ca Apple nu emite nicio factura, nimic. Eu pot emite factura pt. toata suma, bun, dar apoi Apple ar trebui sa imi emita factura pt comision, ca altfel o sa ramana facturile neincasate complet.

1 Like

Atunci stai ca nu inteleg cum functioneaza toata treaba asta. Nu ii oferi tu chitanta marelui Apple pentru cei 70 lei pecare ti-i plateste pentru vinderea de copii digitale ale aplicatiei tale? Sau cum functioneaza toata treaba asta?

Vreau sa spun, daca nuesti intr-o parte a tarabei, inseamna ca esti in cealalta.

@Sapioit Mi-a zis contabila de un articol din lege (o sa il caut exact si revin) care spune ca daca vinzi de exemplu produse digitale printr-un intermediar/marketplace, nu ai voie sa facturezi doar suma care iti revine tie, ci intreaga suma pentru care s-a facut vanzarea. Ca apoi intermediarul Apple isi pastreaza o parte din comision, ala e un cost suplimentar al tau. Apple trebuie sa iti emita factura pentru el. In realitate e normal ca Apple nu o sa iti vireze tie intreaga suma si apoi sa astepte sa ii virezi la loc comisionul.

Cred ca in alte cazuri precum aprovizionarea de alimente sau subcontractarea, regula asta nu se aplica. Dar aici nu te subcontracteaza Apple, ei sunt doar un intermediar. Tu iti publici produsul, clientii cumpara produsul de la tine prin Apple, apare numele tau acolo pe App Store, tu raspunzi de suport tehnic si updates, etc.

Sa zicem ca are oarecum sens, dar tot nu am nicio idee cum conving eu pe Apple sa imi emita facturi pt comision. :stuck_out_tongue:

Nu are nici un sens. Din moment ce ei nu iti emit factura pentru acei bani, ori sunt ei in ilegalitate, ori este un alt tip de tranzactie. De ce nu ai fi subcontractat de Aple, daca este site-ul lor si esti obligat sa oferi suport? Ei, practic, detin site-ul, iar tu doar lucrezi pentru acel site. Iar altcineva nu-ti poate prelua munca din cauza dreptului de autor.

Edit: A citit cineva TOS-ul site-ului in cauza? Ce zice acolo?

Dar tu vinzi catre Apple sau catre cumparator? Ca eu am impresia ca nu ai nicio legatura cu adaosul lor, tu vinzi catre Apple iar ce fac ei dupa nu are legatura cu tine.

In Itunes connect ai si comisionul celor de la Apple sau iti apare doar pretul care il ceri tu si taxele?

1 Like